Kükürt İle Egzama Tedavisi
Egzama kaşıntılı bir cilt sorunudur. Rahatsız edici bir hastalıktır. Eğer ileri seviye bir egzamaya sahipseniz özgüven eksikliği bile yaşayabilirsiniz. Sosyalleşmekten korkabilirsiniz. Aynı zamanda uykunuzdan uyandıracak bir kaşıntı, kaşıntı sonrası ise cildinizin tahriş olması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Yazımızda egzama nedir, kükürt ile egzama tedavisi nasıl yapılır, kükürtün cilde faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulacak egzama çeşitleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Egzama sorununuz varsa doğal yöntemlerin dışında mutlaka bir cildiye uzmanına da görünmelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Kükürt İle Egzama Tedavisi
Kükürt eskilerden beri uyuz, egzama, sedef gibi ciltte oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarihsel kaynaklarda da deri hastalıklarındaki mucizevi etkisi anlatılmıştır. Örneğin eski Yunan ve Mısır belgelerinde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle maden sularının içerdiği kükürt sayesinde, kaplıcalar ve kükürt banyoları deri hastalıkları tedavilerinde çok miktarda kullanılırdı.
Kükürtün Alkali Yapısı
Kükürtün ciltte iyileştirici etkisi vardır. Bu yüzden ciltte oluşan mantar, parazit, egzama, uyuz gibi hastalıklarda güvenle kullanılabilmektedir. Çünkü kükürt cilt yüzeyinde tepkimeye girer ve cilt yüzeyini yeniler. Aynı zamanda tepkime sebebi ile sivilce tedavisi için de kullanılabilir.
Kükürtün Cilde Faydaları Nelerdir?
Kükürtün Sivilcelere Faydası
Kükürtün içinde benzoil isimli bir madde bulunur. Bu madde sayesinde cildinize uyguladıktan sonra alkali bir tepkime oluşur. Bu tepkime sivilce düşmanıdır sivilce tedavisinde çok etkili bir yardımcıdır. Aynı zamanda kükürt cildimizin yüzeyindeki yağlanmayı dengeler. Yağlanmayı dengelerken aynı zamanda cilt yüzeyini de temizlediği için bakterilerin oluşumunu engeller. Bunun sonunda da cildiniz temiz kaldığı için doğal bir şekilde aknelerden arınmış olur. Anti-bakteriyel özelliği ile cildimize çok faydalıdır. Fakat bu işlemler sonucunda cildiniz de aşırı şekilde kuruma olacaktır. O nedenle cildiniz için mutlaka bir nemlendirici kullanmalısınız.
Kükürtün Anti-aging Etkisi
Gençleşme dendiği zaman akla ilk gelen hemen kolajen üretimidir. Kükürt kullanımı düzenli olarak yapılırsa kolajen üretimini zamanla artacaktır. Yaş ilerlemeye başlayınca vukudun kolajen yapısı iyice bozulur ve bu durumda kükürt kullanarak kolajenin vücudumuza kazandırılmasını sağlayabiliriz. Aksi takdirde zaman içinde cildin kolajen yapısı parçalandığı için kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Bakteriler de cildinize zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır. Kükürt bu durumda doğal kolajen üretimini sağlamaktadır.
Egzama Tedavi Edici Özelliği
Kükürt; egzama, uyuz gibi özellikle kaşıntıya sebep olan deri hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Bir de halk arasında gül hastalığı olarak bilinen Rosacea’nın tedavisinde de başarılı sonuçlar alındığı söylenmektedir. Kükürt egzamayı iltihabı kuruturken bakterileri de yok ederek başarılı bir sonuç verir.
Egzama saç diplerinde de kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı şeklinde meydana gelebilir. Egzama hastalığının sülfür olarak bilinen kükürt ile tedavi edilmesi de eskiden beri devam etmektedir. Yani kükürtlü cilt bakım kremleri kükürt içeren diğer ürünler egzama kaşıntısını ve döküntüsüne kesinlikle iyi gelmektedir.
Kükürtün Saça Faydalar Nelerdir?
Kükürt Saçlardaki Yağlanmayı Dengeler
Kükürt saç derisine çok faydalıdır çünkü saçın ihtiyacı olan keratin üretimini artırır. Yağlanan ve sivilcelenen cildin yağ dengesini sağlar. Fazla yağlanmanın saç köklerine zarar verdiği zararı en aza indirir. Çünkü fazla yağ saç tellerinin de kırılmasına sebep olur.
Kükürt Saçlardaki Kepek Problemini Giderir
Saç derisinde meydana gelen kepek sorununu gidermek için kükürt kullanılmalıdır. Saç derisinde mantar ya da bakteriyel durumlar oluşursa kükürt saç derisine etki ederek saçın canlanmasına yardımcı olur. Kullandığımız çoğu şampuanda kükürt bulunmaktadır.
Kükürt Saçların Uzamasını Sağlar
Kükürt vücudumuzda bağ dokusu üretir. Bu yüzden tırnak ve saç gelişimine faydalıdır. Kükürt B5 ve B3 vitaminlerinin işlevini arttırdığı için saç uzamasını da hızlandırır.
Kükürt Cilde Nasıl Uygulanır?
Önceki zamanlarda maden sularında kükürt olduğu için kaplıcalardan faydalanılmıştır. Şimdilerde ise kükürt içeren bakım kremleri ile cildimize bakım ürünü olarak kullanabiliyoruz. En yaygın olanları ise şunlardır;
Kükürt Tozu ve Sıvı Kükürt
Sıvı ya da toz kükürtü aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Hangi cilt sorununa karşı kullanacağınıza karar vermelisiniz. Kükürt maskesi elde etmek için doğal yağları ve diğer organik maddeleri kullanabilirsiniz. Kükürt daha çok tarımda kullanıldığı için alacağınız toz kükürdün içeriği önemlidir.
Kükürtlü Cilt Bakım Kremleri
Sivilcelere çok iyi geldiği gibi siyah nokta ve cilt lekelerine de kükürt iyi gelmektedir. Ana maddesi kükürt olan kozmetik kremler, çeşitli firmalar tarafından üretilmiştir. Etkili bir çözüm arayanlar için, kükürtün iyi bir tercih olabilir. Kükürtün maliyeti belki biraz daha yüksektir. Ama alınan sonuçlar oldukça iyidir.
Kükürt sabunu kullanıldığında uyuzda saboreik dermatite, sivilce yaş bezesi gibi sorunların önüne geçilebilir.
Kükürt ile Egzama İçin Tedavi Yöntemi
İhtiyacımız olan kükürtü zirai ilaç bayisi veya tarımsal gübre vs. satıcılarından 100 gram kadar temin etmelisiniz. Egzama ellerinizde ise akşam yatmadan önce ellerinizi ıslattıktan sonra toz kükürtü iyice ıslak olarak egzamalı bölgelere iyice yedirerek sürmelisiniz. Kükürt dökülmesin diye bir eldiven giyip uyumalısınız. Eğer egzama vücudunuzun başka bölgelerindeyse aynı şekilde egzama olan bölgeye uygulamalısınız. Çoğunlukla tek bir seferde bile etkili sonuç alınır. Sonucun garanti olması için işlemi birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
Diğer bir yöntem de ikiye bir oranında sönmedik kireçle kükürtü söndürüp bulamaç haline getirmelisiniz. Çok etkili bir ilaçtır. Karışım yoğurt kıvamına gelecektir. Bu karışımı egzamalı yerlere günde bir kaç defa sürmelisiniz. Herhangi bir zararı yoktur. Özellikle yaz günlerinde ayak mantarlarına da çok iyi gelmektedir.
Egzama ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Egzama şikayetiniz varsa çok sık görülen egzama belirtilerini öğrenmelisiniz. Egzama kaşıntı sonucu cildin iltihaplanması su toplaması ve tahriş olmasıdır. Her türünün ortak özelliği kaşıntının olmasıdır. Egzama kaşıntı yaptıkça cildinizde yaralar meydana gelir. Bunun sonucunda da cildinizde kabuklanmaya pullanma oluşabilir. Egzamanın sebebi net olarak bilinmese de stresin egzamayı daha çok tetiklediği bilinmektedir. Egzama çoğunlukla 30 yaşından sonra başlasa da aslında bebeklik veya çocukluk döneminde başlar. Cildinizde meydana gelen semptomlara dikkat etmelisiniz. Egzama da en sık görülen belirtiler kaşıntı, ciltte döküntülerdir. Aynı zamanda dizlerin arkasında, dirseklerin iç kısmında, el ve ayaklarda da çıkabilir. Kaşıntı sonrası yaralar dirsek ve diz kırışıklarında ve ensede büyük oranda görülür.
Egzama bebeklerde de görülebilir. Genellikle kafa derisinde ve yüzde (özellikle yanaklarda) döküntü olarak başlamaktadır. Bebek 2-3 aylıkken görülmeye başlayabilir. 2 yaş ve ergenlik çağındaki çocuklarda daha çok kolların dirsek kırışıklarında veya dizlerinde başlamaktadır. Egzamanın türünü belirlemek önemlidir. Eğer kıyafet, mücevher gibi ürünlerin teması sonucu egzamanızın arttığını düşüyorsanız hatta derinizde iltihaplanma meydana geldiğini fark ederseniz alerjik bir egzamanız olabilir.
Kaşıntı sonucunda cildinizde berrak sıvı ile dolu kabarcıklar oluşuyorsa dishidrotik egzama türüne sahipsinizdir. Dishidrotik Egzama, çoğunlukla el ve ayaklarda görülür. Kollarınızda, alt bacaklarınızda ve kalçalarınızda kabarcıklar varsa nümerik bir egzamaya sahipsinizdir. Nümerik egzama vücudunuzda kabarcıklara ve döküntülere sebep olur. Bu döküntüler beyaz köpüğe benzer. Kafa derinizde ve yüzünüzde sarıya yakın renkte, yağlı veya pullu bir görünüme sebep oluyorsa Seboreik dermatitsinizdir. Bunun diğer ismi de yağlı egzamadır. Sivilceden sonra en sık görülen cilt hastalıklarından birisidir.
Bizi İnstagramda Takip Edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/