Çiçekler

Küpeli Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Küpeli çiçeği, Amerika kökenli ve hoş görünümlü bir bitkidir. 100’den fazla cinsi olan küpeli çiçeğinin kendine has bir görüntüsü bulunmaktadır. Adını görünümünden alan bu bitki, ülkemizde en çok tercih edilen balkon çiçekleri arasında yer almaktadır. Ancak pek çok insan bu çiçeğin bakımını doğru yapmamaktadır. Yazımızda küpeli çiçeği bakımı ve küpeli çiçeğinin özellikler hakkında faydalı bilgileri inceleyebilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küpeli Çiçeği Bakımı

Küpeli çiçeği bakımı, pek çok insanın merak ettiği ve araştırdığı bir konudur. Doğada yetişebildiği için çok özel bir bakım gerektirmemektedir. Bakım aşamasının en önemli adımı, bu çiçeği için doğru ortamı ve sıcaklığı sağlamak olacaktır. Bu etkenlere dikkat edildiği sürece çok ilgi göstermeden mükemmel bir bitkiye sahip olabilirsiniz.

Küpeli çiçeği, ülkemizin iklimine uyumluluk sağlayabilmektedir. Yaz aylarında çiçeklenen bu çiçeği, sıcaklığın çok olduğu bölgelerde daha yavaş büyümektedir. Aynı şekilde çok soğuk bölgeler de küpe çiçeği yetiştirmek için uygun değildir.

Reklamlar
Küpeli Çiçeği Özellikleri
Küpeli Çiçeği Özellikleri

Küpeli Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Küpeli çiçeği, tıpkı bir küpe gibi sarkıntılı çiçeklere sahip bir bitkidir. Genellikle mavi, pembe ve beyaz renklerinin tonlarında yetişen bu çiçeğin pek çok türü bulunmaktadır. Türleri arasında çok büyük farklar olmadığı için tüm çeşitleri aynı şekilde yetiştirilebilmektedir.

Küpe çiçeğinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi de narin taç yapraklarıdır. Çiçeği genellikle 2 renk olan küpe çiçeği, rüzgârlı havalardan hoşlanmaktadır. Ancak narin çiçeği nedeniyle, çok sert esen rüzgârlarda çiçek yaprakları dökülebilmektedir.

Küpeli Çiçeği Ne Zaman Açar?

Küpe Çiçeği Nasıl Açar

Küpeli çiçeği, don döneminden sonra çiçek açmaya başlamaktadır. Havaların ısınmaya başlaması ve özellikle sabaha karşı yaşanan don olayının sonlanması ile küpe çiçekleri açmaya başlamaktadır. Yazın sonuna kadar çiçeklerini koruyan küpe çiçeği, tekrar soğukların başlaması ile birlikte uyku dönemine geçiş yapar. Fide ya da tohum olarak bu çiçeği yetiştirmek isteyen insanlar, bitkinin yerine alışabilmesi adına dikme işlemleri için ocak ayını tercih etmelidir.

Küpeli Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Küpe çiçeği, bazı zamanlarda cansızlaşabilmektedir. Cansızlık sebeplerinden bir tanesi uyku dönemine geçiştir. Uyku dönemi, bitkilerin çiçek açmadığı ve cansız gibi göründüğü döneme verilen addır. Bu dönemde bitkinin canlanması mümkün değildir. Zira küpe çiçeği havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kendiliğinden canlanacaktır.

Reklamlar

Küpeli çiçeği, dış etkenlere bağlı olarak cansızlaştıysa, bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Yanlış sulama, havasız toprak, sert rüzgâr, yanlış ışık, kavurucu sıcak esintisi gibi bazı faktörler, küpe çiçeklerinin cansızlaşmasının ana nedenleri arasındadır. Eğer bitkiniz dış etkenlere bağlı olarak cansız hale gelmişse, sorunun ne olduğunu anlayarak işe başlamanız gerekmektedir. Örneğin çiçeğinizin havadan etkilenip etkilenmediğini tespit etmek için yerini değiştirebilir, sıcak havalarda serin bir bölgeye alabilir ya da haşere sorunu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Küpeli çiçeği bakımı doğru yapıldığı zaman uzun yıllar boyunca evinizi süsleyebileceğiniz sağlıklı bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Ancak yanlış bakım, bitkinizin çiçek açmamasına hatta kısa sürede çürüyüp ölmesine sebep olacaktır. Küpeli çiçeğinin bakımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar şu şekildedir:

  • Küpeli çiçeği, sarkık taç yapraklara sahip olduğu için çiçeklerin yere değmemesi gerekmektedir. Bu nedenle bu bitki için en ideal saksı türü askılı olanlardır.
  • Küpeli çiçekleri, balkon gibi serin alanlarda bakıma uygundur.
  • Rüzgâr seven küpe çiçeği, şiddetli rüzgârlarda evin içine alınmalıdır.   
  • Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan bitkiniz çiçeklerini dökebilir bu nedenle gölge yerlerde bekletmeniz ve ara sıra güneş almasını sağlamanız tavsiye edilmektedir.
  • Küpeli çiçekleri, sıcak havalarda böcek istilasına uğrayabilmektedir. Bu nedenle serin alanlarda muhafaza edilmelidir.
  • Gölgede tutulan küpe çiçekleri için haftada 2 defa toprağı nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Eğer bitkiniz güneşteyse, haftada 2 tam sulama yapabilirsiniz. Çiçeğinizin su ihtiyacını anlayabilmek için elinizle toprağı yoklayabilirsiniz.
  • Küpe çiçeğinizin saksısı mutlaka drenaj delikli olmalıdır. Bu sayede bitki kökleri yeterli suyu aldıktan sonra kalanını tahliye edebilecektir.
  • Küpeli çiçekleri için en ideal toprak geçirgen toprak türüdür. Sık topraklar, suyu dışarı atmakta zorlanacağı için bitki kökleri çürüyebilmektedir.

Küpeli Çiçeği Tohumu

Küpeli çiçeği, kolaylıkla fide halinde yetiştirilebilmektedir. Ancak tohum ile birlikte çimlendirme yapmak isteyen bireyler bu işin oldukça meşakkatli olduğunu bilmelidir. Bu çiçeğinin tohumdan yetişmesi zordur. Zira bitkiniz büyüyor gibi gözükse de hastalanma ya da çürüme gibi sebeplerden dolayı ölebilir. Bu nedenle bu bitkiyi yetiştirmek isteyen insanların fide alması önerilmektedir.

Bitkinizi küpe çiçeği tohumu ile yetiştirmek istiyorsanız küçük bir kabın içerisine önde kompost, sonra tohum, en üst kısmına ise geçirgen toprak koymanız gerekmektedir. Sprey şişesi ile sulama yaptıktan sonra streç film ya da üstünü kapatacak bir kap yardımıyla sera ortamı oluşturmalı ve içerideki nemin kaybolmamasını sağlamalısınız. Tohumların zarar görmemesi için sulama esnasında mutlaka sprey şişesi kullanmalısınız. Çiçeğiniz büyümeye başladıktan sonra ise, saksı değişimi yaparak serin bir alanda fidenizi büyütebilirsiniz.  

Küpe Çiçeği Neden Solar
Küpe Çiçeği Neden Solar

Küpe Çiçeği Neden Solar?

Küpe çiçeğinin kurumasında temel 2 faktör rol oynamaktadır. Bunlardan bir tanesi susuzluktur. Eğer bitkinizi çok az suluyorsanız, yapraklar sarararak kurumaya başlayacaktır. Diğer bir faktör ise böcek istilasıdır. Özellikle sıcak havalarda küpe çiçeğinin üzerine böcekler yapışmaktadır. Bu haşereler bitkiye zarar vererek solmasına neden olmaktadır. Yapı market ya da çiçekçilerden uygun ilacı alarak bitkinizi koruyabilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Nerede Durmalı?

Küpeli çiçeği nasıl bakılır diye düşünen insanların ilk araştırdığı konulardan bir tanesi bu bitkinin yetiştirileceği mekândır. Bu çiçekler, daha önce de bahsettiğimiz gibi serin havaları ve gölge yerleri sevmektedir. Bu nedenle balkonlar, bu bitiler için en ideal alanlardır. Hafif rüzgârlı bir alan yaratabilmek için bitkinizi gölge bir alana yukarıdan asılan saksılara yerleştirebilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Küpeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpeli çiçeği olarak da bilinen küpe çiçeği, ismini küpeye benzerliğinden alır. Asılı saksılar da yetiştirilen ve harika renkleri olan sarkan çiçekler arasındadır. Ama yerdeki biz saksıda da oldukça güzel görünebilen bir çiçektir. Küpeli çiçeği saksı seçimi yapılırken aşağı sarkar vaziyette duracağı için yuvarlak saksılar daha uygun olup daha güzel bir görüntü oluşturacaktır. 20-30 cm derinliğinde ve drenaj delikleri olan bir saksı işinizi görecektir.

Küpeli çiçeği toprak seçimi yapılırken geçirgen ve gevşek toprak tercih edilmelidir. Topağın suyu ne çok fazla ne de çok az tutması gerekmektedir. Saksı toprağı karışımı yeterli olacaktır. Bu çiçeği yetiştirmeye başlamak için en uygun zaman don zamanının geçtiği ilkbahar başlangıcıdır. Düzgün bakıldığı takdirde ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar çiçek vermeye devam edecektir. Kış aylarında bitkinizi ev içerisine alıp 2 kez sulayarak bakımına devam edebilirsiniz. Düzgün bakıldığı takdirde her yıl çiçek vermeye devam edecektir.

Bu çiçeği tohumdan yetiştirmek zor olduğu için onun yerine hazır bir bitki almanız daha faydalı olacaktır. Şayet elinizde tohumları varsa küçük kaplarda çimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Çimlenme işlemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. Bu süre boyunca püskürtmeli sulama yapmanız daha iyi olacaktır. Gövdesi yeterince güçlendiğinde daha büyük bir saksıya geçiş yapabilirsiniz. İlk yıl sonunda bitkiniz ağırlık görünüyor ise bakımına devam edebilirsiniz. Ama sağlıksız bir görünüme sahipse muhtemelen bu işlemi tekrar etmeniz gerekecektir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Açelya Çiçeği Bakımı adlı yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Küpeli çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx