Şifalı Bitkiler

Kuru Erik Yemek İçin 11 Neden! İşte Kuru Eriğin Faydaları

Reklamlar

Kuru eriğin faydaları veya mürdüm eriği kurusu faydaları arasında, göz sağlığının desteklenmesi, kanserin önlenmesi, kardiyovasküler sağlığın desteklenmesi, kansızlıkla mücadele, vücut bağışıklığının güçlendirilmesi, sağlıklı sindirimin desteklenmesi, krampların giderilmesi ve iltihapla mücadele yer alır.

Diğer kuru eriğin faydaları arasında kemik sağlığının desteklenmesi, saçların sağlıklı olması ve cildin güçlendirilmesi yer alır.

Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır, bunun yanı sıra tohumlar ve kuru meyveler de çeşitli besinler ve faydalar sunar. Mutfaklarda kuru meyvelerin birçok kullanım alanı olmasına rağmen atıştırmalık olarak da tüketilebilirler.

Erik kurusu, kuru meyve kategorisine girer. Bu yazımızda erik kurusunun faydalarına ve kuru eriğin besin değerine göz atacağız.

Reklamlar
Kuru erik nedir?
Kuru erik nedir?

Kuru erik nedir?

Kuru erik, eriklerin kurutulmuş halidir. Ancak, tüm erikler kuru erik haline getirilemez. Kuru erik için kullanılan standart erik çeşidi mürdüm eriğidir. Bu eriğe son yıllarda Avrupalılar sahip çıktılar ve adına d’Agen diyorlar.

Mürdüm eriğinin kurutulmaya müsait olmasının nedeni, meyve olgunlaştıkça ve daha yüksek asit ve şeker içeriğini gösteren koyu mor bir renge sahip olmasıdır. Diğer çeşitlerin çoğu, taşın bozulmamış mevcudiyeti nedeniyle zamanla mayalanır, ancak bu çeşit mayalanmadan kurumayı başarır.

Kuru Eriğin Tarihi

Kuru erik kullanımı eski çağlardan beri mutfak dünyasının bir parçası olmuştur. Mısırlıların en çok kullandıkları meyve kuruları arasında, kuru erik kullandıklarını gösteren kayıtlar var.

Kurutma işleminin ilk olarak Batı Asya’da başladığına inanılır. MÖ 2150’den kalma bir Sümer kil tableti, kuru eriklerin kümes hayvanlarında kullanıldığını ortaya koymaktadır. Batı, 12. yüzyılda mürdüm eriği ağaçlarının Suriye’den Avrupa’ya getirilmesiyle kuru erik ile tanıştı. Fransa’daki Abbey Clara Rahipleri, ilk olarak yerel eriği Mürdüm ağaçlarından aldıkları dallar ile aşıladılar. 16. yüzyıla gelindiğinde, mürdüm eriği ekimi gelişmeye başladı. Önceleri Ente erik deniyordu daha sonra, d’Agen eriği olarak adlandırılmıştır.

Kuru Eriğin Besin Değeri
Kuru Eriğin Besin Değeri

Kuru Eriğin Besin Değeri

Kuru eriğin faydalarına bakacak olursak, kuru erik oldukça besleyicidir ve çoğu meyveden çok daha fazla lif içerir, birde içindeki vitamin ve mineralleri görünce çok şaşıracaksınız. İşte 100 gram kuru eriğin besin değeri; 

  • Karbonhidratlar 38.13 g
  • Protein 2.18 gr
  • Diyet lifi 7.1g
  • Folatlar 4µg
  • Niasin 1.882g
  • Pantotenik asit 0.442 mg
  • Piridoksin 0.205 mg
  • Riboflavin 0.026 mg
  • tiamin 0.051g
  • A vitamini 781 IU
  • C vitamini 0.6 mg
  • E vitamini 0.43 mg
  • K vitamini 59,5 µg
  • Potasyum 732 mg
  • Kalsiyum 43 mg
  • Bakır 0.281 mg
  • Demir 0.93 mg
  • Magnezyum 41 mg
  • Manganez 0.299 mg
  • Fosfor 69 mg
  • Selenyum 0.3 µg
  • Çinko 0.44 mg
  • Karoten -β 394 µg
  • Kriptoksantin-β 394 µg
  • Lutein-zeaxanthin 148 µg

Yukarıdaki liste, erik kurusunda bulunan çeşitli besin maddeleri ve antioksidanları göstermektedir. Kuru eriğin besin değeri, son derece sağlıklı olduğu düşünülen çoğu gıdadan daha yüksektir.

Reklamlar
Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?
Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?

Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?

1. Kuru Erik Göz Sağlığına Faydalıdır

Makula dejenerasyonu, kuru gözler ve gece körlüğü, A vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileridir. Kuru erik, A vitamini için önerilen günlük değerin %3’üne kadarını sağladığı için sağlıklı gözler için çok faydalıdır. Ayrıca, genel göz sağlığını artırmaya ve makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olan Karoten açısından da zengindirler.

2. Kuru Erik Kanserle Savaşır

Kuru erik, kanser gibi kronik hastalıkların başlamasını önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Selenyum, Tiamin, riboflavin, niasin ve diğer bitkisel besinler, kuru eriği kanser önleyici elementlerin bir güç merkezi haline getirir.

Kuru erik ayrıca vücudun çeşitli organlarını oksidatif stresten koruyan zengin bir fenol kaynağıdır. Kanser, vücudun bölümlerine verilen serbest radikal hasarının sonucudur. Kuru erikteki antioksidan miktarı yaban diğer ani kanser meyvesi yaban mersini den çok daha fazladır.

3. Kuru Eriğin Kalbe İnanılmaz Faydaları Vardır

Potasyum ve diyet lifi açısından zengin besinler, kardiyovasküler sistemi sağlıklı tutar. Potasyum bir vazodilatör görevi görür ve vücuttaki sinir sisteminin düzgün çalışmasından sorumludur. Diyet lifi, atardamarlarını açar ve kalbe giden kanın yeterli şekilde düzenlenmesini sağlamak için kan damarlarındaki fazla yağı giderir. Kuru erik, lif ve potasyum açısından zengindir, bu da erik kurusunu, kalp sorunları olan herkes için ideal bir atıştırmalık yapar.

4. Kuru Erik Anemi ile Mücadele Eder

Anemi, insan vücudunun genel sağlığına çok zarar verebilir. Bu vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkiler ve şiddetli yorgunluğa neden olur ve vücuttaki en hayati organlara zarar verir. Kuru erik, kırmızı kan hücresi üretimini kontrol altında tutmak ve ayrıca hemoglobin seviyelerinin ideal noktanın altına düşmesini önlemek için gerekli olan mükemmel bir folat, demir, çinko ve bakır kaynağıdır.

Kuru Erik Bağışıklığı Güçlendirir
Kuru Erik Bağışıklığı Güçlendirir

5. Kuru Erik Bağışıklığı Güçlendirir

İnsan vücudu, kendisini hastalıklardan ve enfeksiyonlardan dahili olarak koruyacak kadar güçlü olması gereken bir mekanizmaya sahiptir. Kuru erikteki antioksidanlar ve C vitamini, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu ideal desteği sağlar. C vitamini, çeşitli fiziksel ve iç hastalıkları uzak tutmaya yardımcı olan en güçlü antioksidanlardan biri olarak bilinir.

6. Kuru Erik Sindirime Yardımcı Olur

Kuru erik, sağlıklı bağırsak hareketi sağlayan ve kabızlık semptomlarını azaltan lif ve çeşitli mineraller açısından zengindir. Romalılar kuru eriği sindirim sorunları için sıklıkla kullanıyorlardı.

7. Kuru Erik Krampları Giderir

Kuru erik, lif ve antioksidanlar açısından zengindir, bu da onları krampları gidermek için ideal bir atıştırmalık yapar. Antispazmodik özellikler gösterirler ve ayrıca PMS semptomlarını azaltmak için iyidirler.

8. Kuru Erik Anti-inflamatuar Özelliklere Sahiptir

Kuru erik, vücudun herhangi bir yerinde iltihabı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Tiamin ve riboflavin varlığı onu vücuttaki iltihaplanmayı ve enfeksiyonu azaltmak için ideal bir besin yapar.

9. Kuru Erik Kemik Sağlığını Destekler

Kuru erik, kemik yapısının onarımı ve gelişimi için gerekli olan minerallerin bir kombinasyonunu içerir. Vücudun yaşlılıkta bile kemik yoğunluğunu koruması için gerekli olan Kalsiyum, Bakır, Çinko, Fosfor ve K Vitamini içerirler.

10. Kuru Erik Sağlıklı Saçlara Sahip Olmanızı Sağlar

Kuru erikteki bakır ve demir saç dökülmesini ve kırılmasını önlemeye yardımcı olur. Bu iki mineralin eksikliği, saçın bütünlüğünü hücresel düzeyde güçlü bir şekilde etkileyebilir.

11. Kuru Erik Cilt Sağlığını Destekler

C ve E vitamini, cilt bakım ürünlerindeki önemli bileşenlerdir. Sadece topikal uygulamalardan ziyade cilt sağlığını artıran maddelerden beslenme yolu ilede faydalanmak gerekir. C vitamini ayrıca cildinizin sağlıklı ve elastik kalmasına yardımcı olan yaşlanma karşıtı özelliklere de sahiptir.

Kuru Eriğin Zararları

Kuru eriğin faydalarının yanı sıra, aşırıya kaçmadan tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Çok Fazla tüketildiğinde içeriğindeki şeker nedeni ile kan şekeri seviyeleri yükseltebilir. Ayrıca aşırı kuru erik tüketmek ishale neden olabilir.

Neden Kuru Erik Tüketmeliyiz?

Bu kurutulmuş meyvenin besin değeri, onları düzenli bir atıştırmalık olarak beslenmenize eklemeniz için sizi ikna etmeye yeterlidir. Ayrıca, erik suyu da bu besinlerden faydalanmak için sağlıklı bir alternatiftir.

İlginizi çekebilir: Vitamin Deposu Kivinin Faydaları

Youtube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/videos

Kuru Erik Yemek İçin 11 Neden! İşte Kuru Eriğin Faydaları 2025 Kuru eriğin faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx