Beslenme

Kuru üzümün faydaları nelerdir?

Reklamlar

Kan yapıcı özelliği ile bilinen sağlığa çok faydalı olan kuru üzümün faydaları nelerdir, birlikte ele alacağız. Kuru üzümü en çok sindirim sorunu çeken kişiler sağlıklı atıştırmalık olarak tüketmelidir.

Kuru üzüm aynı zamanda sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle başka atıştırmalıklarla fazla kalori alacağınız 1 avuç kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabi ki kuru üzümünde fazla tüketilmesi yüksek kalori almaya neden olur. Bir avuç kuru üzüm (25 gr) yaklaşık 80 kalori içerir. Yani kuru üzüm de kontrollü olarak tüketilmeli, bir avucu geçmemelidir.

Kuru Üzümün Faydaları

Kuru Üzüm Antioksidan Etkisi

Bazı besinler fenol bakımından zengindir. Bunlar kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru erik gibi antioksidanlardır. Fenol maddesinin özelliği oksijen temelli tahribata karşı korumasıdır. Ancak zamanında taze üzüm tüketmeniz fenol açısından daha zengindir. Çünkü üzümlerin kuruması sırasında antioksidan etkisi yaratan bazı bileşenlerin miktarı azalır.

Reklamlar

Kuru Üzüm Kemik Sağlığına Faydalıdır

Kuru üzümün içinde gıda yolu ile alınan kalsiyumun vücut tarafından daha etkili bir biçimde emilmesine yardımcı olan “boron” minerali vardır. Araştırmalara göre boron minerali osteoporoza karşı koruma sağlar ve menopoz sonrasında uygulanan östrojen terapisine yardımcı olur.

Kuru Üzüm Göz Sağlığı İçin Etkilidir
Kuru Üzüm Göz Sağlığı İçin Etkilidir

Kuru Üzüm Göz Sağlığı İçin Etkilidir

Bir göz hastalığı olan “makula dejenerasyonu” riskini kuru üzüm tüketerek en aza indirebilirsiniz. Bu rahatsızlık sarı nokta hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle 50 yaş üzerindeki kişileri etkilemektedir. 110 bin kadın ve erkeğin katılımıyla yapılan, sonuçları “Archives of Ophthalmology”de yayınlanan bir çalışmaya göre her gün 3 kase taze meyve yemek makula dejenerasyonu riskini %36 oranında azaltıyor. Her gün 3 kase taze meyve yemek gözünüzde büyüyorsa, bu kaselerden birini 1 avuç kuru üzümle değiştirebilirsiniz.

Kuru Üzüm Sindirime Yardımcıdır

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için lif içeren besinler tüketmek çok önemlidir. Lif bakımından zengin gıdalar tüketilmediğinde kabızlık sorunu ile karşılaşılabilirsiniz. Bu nedenle her zaman elinizin altında bulunabilecek lif kaynağı atıştırmaları yanınızdan eksik etmeyin. Her gün bir avuç kuru üzüm tüketirseniz kuru üzümün diğer faydalarının yanında sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Ancak kuru üzüm tek başına yeterli bir lif kaynağı değildir.

Kuru üzümden 50 tane yediğinizde 1 gram besin lifi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu nedenle kuru üzüm yiyerek günlük lif ihtiyacınızı karşılamanız mümkün değildir. Lif içeren diğer besinlerden tüketerek sindiriminizi rahatlatabilirsiniz.

Reklamlar

Kuru Üzüm Asit Dengesi Sağlar

Kuru üzüm bol miktarda potasyum ve magnezyum içerir. Bu özelliğinden dolayı da vücudun asit dengesini korur. Bunun yanında kuru üzün tüketmek gut, romatizma, böbrek taşı ve kalp hastalıklarından korunmak adına önemlidir.

Kuru Üzüm Demir Eksikliğinde Faydalıdır
Kuru Üzüm Demir Eksikliğinde Faydalıdır

Kuru Üzüm Demir Eksikliğinde Faydalıdır

Kuru meyvelerin demir bakımından en zengin olanlarından birisi de kuru üzümdür. 50 tane kuru üzüm tükettiğinizde günlük demir ihtiyacınızın yüzde üçünü karşılayacaktır. Bu yönüyle kuru üzüm demir eksikliği tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.

Kuru Üzüm Enerji Desteği Verir

Kuru üzüm enerji verdiği için kendinizi halsiz, yorgun hissettiğinizde bir avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz.

Kuru Üzüm Diyette Tatlı İhtiyacını Giderir

Kuru üzüm, yüksek miktarda şeker içerir ve kalorisi yüksektir. Bu nedenle diyet yaparken tüketilmesi gereken gıdalar arasında pek yer almıyor. Fakat diyet sırasında canınız çok tatlı isterse, kriz anlarında çikolata veya şekere yönelmek yerine bir miktar kuru üzüm yemek daha besleyicidir. Kuru üzüm mineral ve vitamin içeriğiyle kaliteli bir enerji kaynağıdır. Şekerli atıştırmalıklar gibi kan şekerini aniden yükseltmeden daha uzun süre tokluk hissi verir.

Kuru Üzümün Besin Değeri

  • 26 gram/50 adet kuru üzüm;
  • 78 kalori
  • 1 gram besin lifi
  • 0,6 mg C vitamini
  • 0.9 mcg K vitamini
  • 0.2 mg niasin
  • 1.3 mcg folat
  • 13 mg kalsiyum
  • 0.5 mg demir
  • 8.3 mg magnezyum
  • 26.3 mg fosfor
  • 195 mg potasyum
  • 3 mg sodyum
  • 0.1 mg çinko
  • 0.1 mg bakır
  • 0.1 mg manganez
  • 0.2 mcg selenyum
  • 1.8 mg omega 3 yağ asidi
  • 7.5 mg omega 6 yağ asidi
  • 4 gram su içerir.

Kuru üzüm yüksek miktarda şeker içerir bu nedenle de kalorisi de yüksektir. Fazlaya kaçmadan tüketilmelidir. 1 avuç kuru üzüm tüketmek yeterlidir. Ancak her gün düzenli olarak kuru üzüm yemek kan şekerinin yükselmesine yol açabilir.

Kuru üzüm kalorisi
Kuru üzüm kalorisi

Kuru üzüm kalorisi

Aşağıda farklı miktarlarda kuru üzümün içerdiği kalori oranlarını görebilirsiniz:

  • 100 gram: 299 kalori
  • Çeyrek fincan: 108 kalori
  • Yarım fincan: 216 kalori
  • 1 avuç (yaklaşık 30 gram): 90 kalori

Kuru üzümün faydaları nelerdir? Evde kuru üzüm nasıl yapılır?

Kuru üzüm ara öğünlerde atıştırmalık olarak yenebildiği gibi, kurabiye, kek ya da ekmeklere güzel bir tat vermek için de kullanılan lezzetli bir meyvedir. Kuru üzümün şeker miktarı yüksek olduğu için kalorisi de yüksektir. Fakat ölçülü tüketilirse oldukça faydalı bir meyvedir. Kuru üzüm mineraller, vitaminler ve enerji açısından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler, kemikleri güçlendirir, ağız sağlığını korur, kanda demir seviyesini arttırarak anemiyi önleyebilir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmamıza yardımcı olabilir. Eğer tatlı olmadan yaşayamıyorsanız sağlıksız, şekerli atıştırmalıkların yerine kuru üzümü tercih edebilirsiniz.

Kuru üzümün içinde yüksek miktar potasyum vardır. Sodyum oranı da düşüktür bu özellikleri ile kalp sağlığını destekler. Kuru üzümün içinde bulunan antioksidanlar kronik hastalık ve kanser riskini azaltabilir. Sindirim sistemi için yararlıdır. Ayrıca ağızda plak oluşumunu engelleyebilir. Özellikle siyah kuru üzüm kansızlığı önleyebilir.

Üzüm nasıl kurutulur?
Üzüm nasıl kurutulur?

Üzüm nasıl kurutulur?

Kuru üzüm nasıl elde edilir, kurutma işlemi nasıl yapılır? Birlikte üzüm kurutma yöntemlerine göz atalım.

Güneşte üzüm kurutma

  • En çok gördüğümüz standart kuru üzümler çoğunlukla çekirdeksiz yeşil üzümlerden elde edilir. Fakat farklı üzüm çeşitleri de kuru üzüm haline getirilebilir.
  • Kuru üzüm elde etmek için ilk olarak üzümlerin büyük saplarını yıkayıp iyice yıkayın.
  • Üzümleri alacak geniş bir tencerenin içine su koyup ısınınca üzümleri ekleyin. (Bu işlemin yapılmasının nedeni haşlanan üzümlerin kabuklarının yumuşaması ve eşit şekilde kurumalarına yardımcı olmasıdır)
  • 2-3 dakika sonra üzümler suyun üzerine çıkacaktır. Üzümlerin kabukları hafifçe çatladığında tencerenin altını kapatıp ve üzümleri sudan çıkarın. Fazla haşlanmasına izin vermeyin.
  • Üzümler soğuyunca büyük bir tepsiye pamuklu bir bez ya da temiz bir mutfak havlusu sererek üzerine üzümleri yayın.
  • Tepsi güneşli ve kuru bir yerde durmalıdır. Ama gece nem ve sis olma ihtimaline karşı tepsiyi içeriye alın. Sabah tekrar dışarı çıkarın. Üzümlerin her yeri güneş alması için zaman zaman üzümleri çevirin. Bu işlemi üzümler kuruyana kadar 2-3 gün tekrarlayın.
  • Üzümler kuruyup kuru üzüm haline gelince buzdolabında ve hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.

Not: Kurutacağınız üzümleri seçerken çok olgunlaşmamış tatlı üzümler olmasına dikkat ediniz. Eğer üzüm fazla olgunlaşmışsa üzümler daha uzun sürede kuruyabilir, ya da kurumadan çürüyebilir. Üzümlerin kuruması sırasında çürüyen üzümleri kesinlikle aralardan temizleyiniz.

Fırında üzüm nasıl kurutulur?

  • Güneşte üzüm kurutma adımlarını aynı şekilde takip ediniz. Yani üzümleri ayıklayın, yıkayın ve kısa bir süre haşlayın.
  • Üzümler haşlanıp soğuduktan sonra yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine üzümleri yayın.
  • Üzümleri 90 derece ısıda, fırının kapağı hafif kalacak şekilde 3 saat kadar pişirmelisiniz.
  • Daha erken ya da daha geç kuruma ihtimaline karşı üzümleri ara ara kontrol edin. Üzümler istediğiniz kıvama gelince tepsiyi fırından çıkarın.
  • Kuruyan üzümleri soğuyunca hava geçirmeyen bir kaba koyup serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
Kuru üzüm nasıl saklanır?
Kuru üzüm nasıl saklanır?

Kuru üzüm nasıl saklanır?

Kuru üzümün saklama süresi taze üzüme göre oldukça fazladır. Ama gene de bozulabilir. Marketten aldığınız kuru üzümün kutusunu açmazsanız serin, ışık almayan bir yerde sakladığınız sürece raf ömrü bir yıl, açıldıktan sonra ise 6 aydır. Buzdolabında ağzı kapalı şekilde saklarsanız raf ömrünü uzatabilirsiniz. Çok uzun süre saklanmış olan kuru üzüm bozulmasa da kalitesi oldukça düşecektir. Kuru üzümü mutfak dolabında da buzdolabında da saklasanız, nemlenmesini ve küf oluşumunu önlemek için kabın sıkıca kapatıldığından emin olun.

Kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız?

Kuru üzüm uzun süre saklanınca nemi buharlaşır ve çok sertleşebilir. Bu durumda zor çiğnenir. Bu kuru üzümün bozulduğu anlamına gelmez ama kuru üzümün aroması azalmış olur. Bu şekilde olan kuru üzümü birkaç saat ılık suda bekletilerek yemeklerde ya da keklerde kullanabilirsiniz. Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir.

Kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız?

  • Koku: kuru üzümün bozulup bozulmadığı koklayarak anlayabilirsiniz. Kuru üzüm bozulduysa ekşi veya çürümüş kokar. Bu durumda hemen atmanız gerekir. 6 aydan fazla sakladığınız kuru meyveleri yemeden önce kokusunda değişiklik olup olmadığını kontrol edin.
  • Küf: Kuru meyvelerde görülme ihtimali çok az da olsa, kuru üzümlerde küflenme belirtisi varsa tüketilmemeli, atılmalıdır.
  • Renk bozulması: Kuru üzümün renginin değişmesi her zaman üzümün bozulduğuna işaret etmez. Ancak rengi değişen kuru üzümün lezzeti de büyük ölçüde azalır.

Kuru üzümün zararları

Kuru üzümün zararından çok faydası olsa da fazla tüketildiğinde:

  • Kuru üzüm fazla tüketilince kilo almaya neden olabilir.
  • İçerdiği lif nedeniyle gaz, şişkinlik, kramp gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Pestisit maruziyetine neden olabilir.

Begonya Kadın YouTube kanalımızı inceleyerek daha fazla video içerikli bilgiler edinebilirsiniz.

Kuru üzümün faydaları nelerdir? 2024 kuru üzümün faydaları
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx