Kış Mevsiminde Kuru ve Çatlamış Ciltler İçin Bakım Önerileri
Kuru ve Çatlamış Ciltler Tedavi Yöntemleri
Kuru ve çatlamış ciltler, hepimizin ortak sorunu değil mi? Özellikle korkunç, tundra benzeri bir kış mevsiminin olduğu iklimlerde yaşıyorsanız. Bu yüzden elleriniz, deriniz ve yüzünüz kuru ve çatlak görünür. Sert kış koşulları çoğumuz için bu, çatlamaya, kanamaya ve sonsuz tahrişe yol açar.
Hızlı çözümler yok. Bir dermatolog bize sadece sıcak ve nemli bir iklime geçmemizi söyledi, o yüzden sanırım bu var. Ama biraz sağduyu ve yağlılığa karşı toleransla, kuru ve çatlamış ciltleri onarabilirsiniz.
Kuru ve çatlamış ciltlerin nedenleri
Soğuk hava daha az nem tutar, bu nedenle hava kurudur ve cebri hava ısısı birçok iç ortamda hala normdur. Bunu herkesin gripten kaçınmak için takıntılı yıkamayla birleştirin ve cilt felaketleri neredeyse kaçınılmazdır. Vücudumuzun derileri genel olarak kışın kuru, çatlamış cilt oluşturmaya en yatkın bölgelerdir.
Havalar sıcak ve benzeri olduğunda, sıcak ve nemli bir yerde, duşta bir sürü zaman geçirmek cazip gelir. Ama cildinizi mahvetmek istemiyorsanız, duşta çok vakit geçirmemelisiniz. Ne yazık ki, banyoda veya duşta çok uzun süre kalırsanız cildiniz hem gerçek hem de mecazi olarak sıcak suda olacaktır. Sıcak su ironik bir şekilde cildinizdeki nemi çeker. Uzun ve sıcak bir yağmur ne kadar çekici olursa olsun, duşları kısa ve ılık tutun. Yedi dakika veya daha az duşta kalmalısınız. Ayna bir kez buğulanmaya başladığında, zaten orada çok uzun süre kalırsın.
Kurulayın ama ovalamayın. Bu yüzden duştan çıktığınızda aşırı sert havlular ile yüzünüzü ve vücudunuzu sert bir şekilde ovalamayın.
Evinizde yüzde 30 ila 50 arasında nemi hedeflemeniz gerekir. Bu yüzden evde nemlendirme cihazı kullanabilirsiniz. Fakat bundan daha fazlasında küf riskiniz var. Su içmek genel olarak harika bir sağlık uygulamasıdır. Cildin nemlenmesine destek olur.
Sağlıklı Ciltler İçin En İyi Yüz Nemlendiricisi Nasıl Seçilir?
Dökülme, kaşıntı, kurumuş, çatlamış ve donuk görünen cilt hiç eğlenceli değil. Bazıları, gerçekten mücadele ediyor… Tamam, cildinizi nemlendirmeye hazırsınız. Ne aramalısınız? Seramitler ve nemlendiriciler içeren kokusuz ve yağ bazlı ürünler satın almanız gerekir. Seramidler, cildi su geçirmez hale getiren ve nemi hapseden cildin lipid çift tabakasının doğal bir bileşenidir. Alfa-hidroksi asitler ve gliserin gibi nemlendiriciler cilde nem çeker.
Üre, düşük oranda salisilik asit veya laktik asit içeren ürünler arar. Bu bileşenler peeling yapar ve bu nedenle tahriş edici olabilir ve bunları rejiminizi desteklemek için yalnızca haftada bir kez kullanmak isteyebilirsiniz. CeraVe Renewing SA Cream ve AmLactin Ultra Triple Action Alpha Hydroxy Acid Hydrating Body Cream’i öneriyoruz. Ayrıca seramidler ve CeraVe’nin yanı sıra vazelin de kullanabilirsiniz.
Banyodan çıkmadan önce aynada dişlerinizi kontrol etmeyi bitirdiğinizde olduğu gibi, oldukça hızlı bir şekilde emilir. Kokusuz bir versiyonda gelir. Komodininiz için büyük bir vazelin ve çantanız, arabanız, çalışma alanınız için birer vazelin alın. Bol gliserin ile doludur ancak vazelin veya diğerlerinden çok daha düşük bir glop faktörüne sahiptir. Bunların hiçbiri işe yaramazsa, bir dermatoloğa gitme zamanı gelmiş olabilir. Egzama, kontakt dermatit veya alerjik reaksiyondan muzdarip olabilirsiniz.
Kuru ve Çatlamış Ciltlerden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Nem düştüğünde yıl boyunca aynı cilt bakım rutinini uygulamak o kadar iyi çalışmayabilir. Cilt bakımınızda bir değişiklik olmadan kuru hava ince çizgileri ve kırışıklıkları daha belirgin hale getirebilir. Kuru, kaşıntılı cilt pul pul dökülebilir, çatlayabilir ve hatta kanayabilir.
Kuru ve çatlamış cilt iyileştirmeye ve geri dönüşünü önlemeye yardımcı olmak için dermatologlar aşağıdakileri tavsiye eder.
Banyoları ve duşları kuru ve çatlamış cilt için kötüleştirmeden durdurun
Nem düştüğünde veya cildiniz kuruduğunda mutlaka banyo kapısını kapatın. Sıcak su yerine ılık su kullanın. Duşta veya banyoda geçirdiğiniz süreyi beş ila on dakika ile sınırlayın. Nazik, kokusuz bir temizleyici ile yıkayın. Kiri ve yağı çıkarmak için yeterince temizleyici uygulayın, yoğun bir köpük göreceğiniz kadar fazla kullanmaktan kaçının. Cildinizi nazikçe bir havluyla kurulayın. Cildinizi kuruttuktan hemen sonra nemlendiriciyi sürün.
Banyolar ve duşlar kuru ve çatlamış cilti kötüleştirebilir. Dermatologların ipuçlarını takip ederek banyo ve duşların kuru cildi kötüleştirmesini önleyebilirsiniz.
Vücudunuzu yıkadıktan hemen sonra nemlendirici uygulayın. Merhemler, kremler ve losyonlar (nemlendiriciler) cildinizdeki mevcut nemi hapsederek çalışır. Bu çok ihtiyaç duyulan nemi hapsetmek için birkaç dakika içinde bir nemlendirici uygulamanız gerekir.
Yüzünüzü veya ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirici kullanın
Losyon yerine merhem veya krem kullanın. Merhemler ve kremler losyonlardan daha etkili ve daha az tahriş edicidir. Jojoba yağı, dimetikon, gliserin, hyalüronik asit, laktik asit, lanolin, mineral yağ, vazelin ve shea yağı gibi bileşenlerden bir veya daha fazlasını içeren bir krem veya merhem arayın.
Kuru elleri rahatlatmak için yanınızda yağsız bir el kremi taşıyın ve her el yıkamadan sonra uygulayın. Ayrıca kuru cildinizi rahatlatmak için yanınızda bir yüz nemlendiricisi taşıyın ve gün içinde sık sık yüzünüze uygulayın.
Dudak kremi kullanın
Dudaklarınızda iyi hissettiren bir dudak balsamı seçin. Dudak kremini uyguladıktan sonra dudaklarınız batarsa veya karıncalanırsa, alerjik reaksiyon yaşıyorsunuz demektir. Böyle bir şey olursa dudak kreminizi doğal olan bir dudak kremi ile değiştirin.
Sadece nazik, kokusuz cilt bakım ürünleri kullanın
Deodorantlı sabunlar, kokulu sabunlar, kokulu duş jelleri gibi bazı cilt bakım ürünleri ve vücut bakım ürünleri kuru ve hassas ciltler için fazla serttir. Dermatologlar, “koku içermeyen” etiketine sahip kişisel bakım ürünlerin kullanılmasını önerir.
“Kokusuz” kelimesini bir ürünün etiketinde görürseniz, ürün diğer bileşenlerin kokularını nötralize eden veya gizleyen kimyasallar içerebilir. Bu kimyasallar kuru, hassas cildi tahriş edebilir.
Alkol (el dezenfektanı hariç), alfa-hidroksi asit (AHA), koku ve retinoidlerden herhangi birini içeren cilt bakım ürünlerini kullanmayı bırakın. Böylece cildiniz kurumaz, çatlamaz ve tahriş olmaz. Bu ürünlerden kaçınmak cildinizin doğal yağlarını korumasına yardımcı olacaktır.
Sık el yıkamanın ve el dezenfektanı kullanmanın ellerinizi kuruttuğunu fark ederseniz, bu dermatologların tavsiyeleri rahatlama sağlayabilir, kuru ve çatlamış cilt COVID-19 el yıkamasından dolayı oluşan tahrişi azaltabilir.
Bol sıvı tüketin
Cildin büyük bir kısmı esas olarak sudan oluştuğundan, cildinizi içeriden nemli tutmak için vücudunuzda sabit miktarda sıvı bulundurmanız önemlidir. Daha yaşlı yetişkinlere günde bir buçuk litre tüketmeleri tavsiye edilir. Ayrıca sıvı alımınızı su açısından zengin meyveler ve yiyeceklerle destekleyebilirsiniz.
Sağlıklı beslenin
Cilt hücrelerinin yapısal bütünlüğünü korumaya ve onarmaya yardımcı oldukları için omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalara özel odaklanarak dengeli bir diyet yapın.
Doğru banyo ve cilt bakım ürünlerini seçin
Sabun veya cilt temizleyicileri satın almadan önce, cildinizi daha da kurutabilecek sert kimyasallar, alkol veya boyalar içerip içermediğini görmek için içerik listesini gözden geçirin. Daima ilave nemlendiriciler içeren nazik, kokusuz cilt temizleyicileri seçin. Aynısı diğer cilt bakım ürünleriniz için de geçerlidir.
Banyodan sonra tıraş olun
Cildiniz ve sakalınız banyodan hemen sonra yumuşak ve esnek hale gelir, bu da tıraş için en uygun zamandır. Banyo sonrası tıraş, cilde minimum sürtünme sağlar ve böylece kesikleri veya tahrişi azaltır.
Soğuk terapiyi deneyin
Kuru cildin kaşıntılı rahatsızlığını gidermenin kolay bir yolu, tahriş olmuş bölgelere soğuk kompres uygulamaktır. Bu, o bölgedeki sinir uçlarını geçici olarak uyuşturmaya yardımcı olur ve kısa süreli rahatlama sağlar.
Yaşam alanınızda sabit bir sıcaklık ayarı sağlayın
Cilt, genellikle cilt kuruluğunu tetikleyebilen veya ağırlaştırabilen sıcaklıktaki ani veya şiddetli dalgalanmalara iyi yanıt vermez.
Uygun güneş koruması kullanın
Dışarı çıkmadan önce cildinizin açıkta kalan tüm bölgelerine SPF 30’lu güneş kremi uygulayın veya bu bölgeleri kapatacak koruyucu giysiler giyin.
Cilt dostu deterjanlar kullanın
Giysilerinizi yıkamak için ilave renk veya koku içermeyen deterjanları seçin.
Cildinizi doğru şekilde kurulayın
Duştan veya banyodan çıktığınızda, havluyla ovmak yerine cildinizi kurulayın.
Uzun banyo veya duşlardan kaçının
Suya, özellikle sıcak suya uzun süre maruz kalmak, cildinizin doğal lipitlerini yok edebilir ve tamamen kuru ve kırışmış bırakabilir. Banyo yapmak için daima ılık su kullanın.
Kaşımayın
Kuru ve çatlamış cilt aşırı derecede kaşıntılı olabilir, ancak daha fazla zarar görmemesi için kaşıma dürtüsüne direnmelisiniz. Kaşıntıyı kaşımak sadece cildinizin daha fazla kaşınmasına neden olur ve sürekli sürtünme cilt bariyerini yırtabilir.
Yoğun saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçının
Özellikle UV radyasyonunun yoğun olduğu yaz ve ilkbahar aylarında 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak, dokuların yapısını ve derideki hücrelerin DNA’sını değiştirebilir. Güneş ışığına maruz kaldığında, cilt hücreleri radyasyonu emer ve ardından ROS (reaktif oksijen türleri) üretir. ROS cilde zararlıdır ve cildi kuru, solgun, kösele ve pürüzlü hale getirebilir.
Alkol alımınızı sınırlayın
Alkol, vücudunuzdaki suyu boşaltabilen ve cildinizi giderek daha kuru hale getiren bir idrar söktürücü olarak çalışır.
Tütüne hayır deyin
Cildinizi kurutabileceğinden, herhangi bir biçimde tütün kullanımından kaçınılmalıdır.
Uzun süreli veya şiddetli kserozdan muzdarip insanlar, çoğunlukla sürekli kaşınma nedeniyle ciltte kabuklanma ve çatlaklar geliştirir.
Kuru ve çatlamış cilt, iltihaplanma ve enfeksiyonların önünü açan çatlamaya eğilimlidir. Bu nedenle doğru cilt bakımı son derece önemlidir. Bununla birlikte, kişisel bakım önlemleri rahatlama sağlamazsa, bir dermatolog ziyaret etmelisiniz.
Doktor tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve uygun bir merhem veya krem yazmak için cildinizi yakından inceleyecektir. Kuruluk sistemik hastalıktan kaynaklanıyorsa ek ilaçlar gerekebilir.
Diğer önlemler
Bunların yanı sıra genel olarak kimyasallar, gresler ve diğer maddelerden uzak durun. Tahriş edici olmayan giysiler ve çamaşır deterjanı seçin. Cildimiz kuru ve çatlamış olduğunda, giysiler ve çamaşır deterjanı bile tahriş edici olabilir. Yün veya sert hissettiren başka bir malzemeden yapılmış giysilerinizin altına pamuk veya ipek giyin. “Hipoalerjenik” etiketli çamaşır deterjanı kullanın.
Şömine veya başka bir ısı kaynağına kadar ısınmadan sıcak kalın. Açık alev veya başka bir ısı kaynağının önünde oturmak cildinizi kurutabilir.
Havaya nem ekleyin. Bir nemlendirici takın. Mümkünse, sistemde nemlendirici olup olmadığını ve çalışıp çalışmadığını öğrenmek için ev ısıtma sisteminizi kontrol edin.
Cildiniz hızla daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Bu değişiklikler rahatlama getirmezse, bir dermatolog görmek isteyebilirsiniz. Çok kuru ve çatlamış cilt, reçeteli bir merhem veya krem gerektirebilir. Kuru ve çatlamış cilt ayrıca tedavi gerektiren bir cilt durumunun belirtisi olabilir. Bir dermatolog cildinizi inceleyebilir ve rahatsızlığınızı azaltmaya neyin yardımcı olabileceğini açıklayabilir.
Kuru ve Çatlamış Ciltler İçin Doğal Maske Tarifleri
Kseroz olarak da bilinen kuru cilde neden olan suçluların listesi uzundur. Yaşlanma, cilt rahatsızlıkları veya çevresel faktörlerden kaynaklanan kuru cilde sahip olmak çok rahatsız edici olabilir. Tedavi edilmezse kuru cilt çatlayabilir veya enfekte olabilir, bu nedenle cildinizi nemli tutmak çok önemlidir. Harika haber şu ki, kuru cildinizden kurtulmak için bir dermatoloğa gitmenize gerek yok. Aslında cildinizin çaresi zaten mutfağınızda olabilir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Doğal zeytinyağı ve şeker peelingi yapın
Zeytinyağı ve şeker karışımını kullanarak doğal nemlendirici peelingi yapabilirsiniz. Yarım su bardağı şekeri, iki yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. İsterseniz, lavanta esansiyel yağı gibi doğal bir koku ekleyen ve rahatlamayı teşvik eden esansiyel bir yağ da ekleyebilirsiniz. Bu peelingi cildinize nazikçe sürün, ovalayın ve ardından yıkayın. Son olarak, taze soyulmuş cildin faydalarını kilitlemek için yatıştırıcı bir nemlendirici kullanın.
Hindistan cevizi yağını ciltte kullanın
Kuru cildi tedavi etmek için iyi çalışan doğal bir yağ, hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağı, kuru cildi tedavi etmek için vazelin kadar güvenli ve etkilidir. Ayrıca cilt hidrasyonunu önemli ölçüde iyileştirdiği ve cilt yüzeyindeki lipid (yağ) sayısını arttırdığı bulundu. Yatarken veya istediğiniz zaman ve çatlamış topuklar ve eller için nemlendirici krem olarak kullanabilir, yağı uygulayabilir, ardından kalın çorap veya lateks olmayan eldivenlerle katmanlayabilirsiniz.
Cildi sakinleştirmek için yulaf ezmesi kullanın
Yulaf ezmesi, kuru cildi tedavi etmeye yardımcı olabilecek başka bir doğal bileşendir. Banyoya bir bardak toz yulaf ezmesi eklemek kuru cildi rahatlatır. 2015 yılında yapılan bir araştırma, yulaf ezmesinden elde edilen ekstraktların anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve kuru cildin tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürdü.
En sevdiğiniz doğal yağları banyonuza ekleyin
Doğal yağlar, cildi nemlendirmek ve cildi doğal koruyucu yağlarından arındıran su ve kurutma sabunları ile sık sık el ve yüz yıkama sonucu zarar gören doğal cilt bariyerini yeniden oluşturmaya yardımcı olmak için mükemmeldir. Akan banyo suyunuza birkaç yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, argan yağı veya avokado yağı eklenebilir. Küvetinizi ılık suyla durulayın, esansiyel yağları suya ekleyin ve ardından tüm yağı ovalamaktan kaçınmak için cildinizi nazikçe kurulayın. Cildinizin yumuşak ve nemli kalması için duştan sonra tercih ettiğiniz yağdan az bir miktar da uygulayabilirsiniz.
Aloe vera jeli kuru, tahriş olmuş cilde uygulayın
Genellikle güneş yanığı tedavisi için bir çare olarak düşünülse de, aloe vera jeli aşırı kuruluğa bağlı kızarıklığı ve tahrişi hafifleterek kuru cildi frenlemeye yardımcı olabilir ve hatta yaşlanma belirtilerini ve akne oluşumlarını azaltabilir.
Aloe vera, anti-inflamatuar, nemlendirici, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklerle tanınır ve bu da onu kserozla mücadele için değerli bir ajan yapar. Topikal olarak uygulandığında, aloe vera tahriş olmuş cildi nemlendirir ve dış tahriş edicilerin daha fazla zarar görmesini önlemek için üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur.
Kuru cildi nemlendirmek için birden fazla aloe içeren kremler ve jeller kullanılabilir, ancak gözle görülür bir etki yaratmak için ürünün en az %10 aloe vera konsantrasyonuna sahip olması gerekir.
Cilt kuruluğunu gidermek için cilde ham aloe vera uygulayın. Taze aloe vera yaprağını kesin ve içindeki jeli sıkın. Jeli kuru cildinize uygulayın ve on ila on beş dakika bekletin. Ilık suyla durulayın. Bu işlemi her gün iki kez tekrarlayın.
Vazelin kullanın
Ah, eski güzel vazelin kuru ve çatlamış ciltlerin imdadına yetişiyor. Mineral yağ olarak da bilinen petrol jölesi yani vazelin, yıllardır nemlendirici olarak kullanılmaktadır.
2017 yılında araştırmacılar, vazelin kullandıktan sonra yaşlı insanlarda cilt bariyerinin düzeldiğini buldu. Bu bulgu, özellikle yaşlanmanın neden olduğu kuru cildi tedavi etmek için vazelin kullanımını desteklemektedir.
Hindistan cevizi yağı ile biraz masaj yapın
Hindistan cevizi yağının düzenli uygulanması cilt kuruluğunu gidermeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı, herhangi bir olumsuz yan etkiye neden olmadan, normal bir mineral yağın yapacağı gibi, hafif ila orta derecede kserozun giderilmesine yardımcı olabilir. Bu kolayca temin edilebilen doğal yağ, atopik dermatitin tedavisi ve önlenmesi için etkili bir ajan olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda önemli antibakteriyel özellikleri ile sevilir.
Her gece uyumadan önce vücudunuzun her yerine ılık hindistan cevizi yağı sürün. Sabah yıkayın. Hindistan cevizi yağını normal bir cilt nemlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı, bariyer işlevini eski haline getirmek için kuru cildi derinlemesine nemlendirmeye ve onarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyonları önlemek için önemli antibakteriyel aktivite sergiler.
Kuru cildi yatıştırmak için kolloidal yulaf ezmesi uygulayın
Yulaf ezmesi, güçlü bir anti-inflamatuar ajan olmasının yanı sıra, cildin koruyucu bariyerini güçlendiren ve böylece ciltte susuzluğu ve kuruluğu önleyen proteinle yüklüdür. Ayrıca yulaf, tüm tahıllar arasında en yüksek yağ içeriğine (yüzde 10 ve üzeri) sahiptir.
Yulaf trigliseritleri, tümü cilt bariyeri aktivitesini güçlendirmek için gerekli olan omega-3 linoleik ve omega-6 linoleik asitlerin yanı sıra esansiyel yağ asitleri ile yüklenir.
Kolloidal yulaf ezmesinin topikal uygulaması sadece cildi nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda cildin yapısal bütünlüğünü korumak ve güçlendirmek için nemi hapseder.
Bal ile cildinizi nemlendirin
Bal sadece bir nemlendirici değil, aynı zamanda doğal bir nemlendiricidir, yani cildi nemlendirir ve higroskopik özelliği sayesinde nemi hapseder. Radyasyonu engelleyen bileşenlerinin sert etkilerine karşı koymak için çeşitli güneş bakım ve güneş koruyucu ürünlere de eklenir.
Bal, herhangi bir aşırı yan etki veya fahiş maliyet olmaksızın düzenli olarak uygulandığında kuru, hasarlı cildi nemlendirebilir ve iyileştirebilir.
Kuru bölgelere gliserin uygulayın
Bal gibi, gliserin de cildinizi yoğun bir şekilde nemlendiren ve daha sonra uzun süre nemli kalmasını sağlayan, kolayca temin edilebilen bir nemlendiricidir. Bu hafif yapışkan sıvı, aşırı kuru cilde yardımcı olabilecek ciltte susuzluğu ve kuruluğu önlemek için cilt üzerinde geçirimsiz bir tabaka oluşturur.
Gliserin, çoğu ticari markadan çok daha uygun fiyatlı ve düzenli kullanıldığında herhangi bir olumsuz cilt reaksiyonuna neden olma olasılığı düşük olan etkili bir cilt nemlendiricisidir.
2011 yılında yapılan bir araştırma, üremik kserozun gliserin ve parafin kullanılarak uygun yumuşatıcı tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebileceğini göstermiştir.
Sadece kuru ve çatlamış ciltler üzerine az miktarda gliserin masajı yapın. Biraz ağır gelebilir, ancak ürünün yeterince emilmesi için bir süre cildinizde oturmasına izin vermelisiniz. Yatmadan önce uygulamak ve gece boyunca bırakmak en iyisidir.
Pul pul olan cildinizi kahve telvesi ile ovun
Kuru ve çatlamış cilt son derece kırılgandır ve hasara veya yırtılmaya eğilimlidir, bu nedenle nazikçe tutmalısınız.
Düzenli fırçalamalar, zaten hassas olan cildiniz için çok sert olabilir, ancak ölü tabakaları çıkarmak için pul pul dökülen cildinizi arada bir pul pul dökmeniz gerekir. Hasarlı ciltten kurtulmak, cilt yenilenmesini hızlandırarak yeni katmanların yerini almasını sağlar.
Kahve peelingi kuru cilde sahip birçok insan için faydalı olmuştur, ancak cilt faydalarını doğrulamak için yeterli bilimsel kanıt yoktur.
Sabah kahvesinden arta kalan telve, kuru ve hasarlı ciltler için mükemmel bir ovma olarak kullanılabilir. Demleme işlemi, hassas cildinizi tahriş etmeden ölü hücreleri atabilen hafif bir peeling etkisine sahip olacak şekilde granülleri yumuşatır. Bununla birlikte, cildinize fazla zarar verebileceğinden, demlenmemiş taze kahve telvelerini asla kullanmayın. Kahve peelingi kullanmak için en iyi zaman, cildiniz zaten nemli olduğu için duşta olduğunuz zamandır ve herhangi bir karışıklık yaratmadan rahatlıkla durulayabilirsiniz. Cildinizi çok sert veya çok sık ovalamayın.
Kuru cildinize süt kremi ile bakım yapın
Süt, eski zamanlardan beri güzelliklerin favorisi olmuştur ve kuru ve çatlamış cilt de dahil olmak üzere çeşitli cilt sorunları için yaygın olarak kullanılan bir ev ilacı olmaya devam etmektedir. Tam yağlı süt veya süt kremi, kavrulmuş cildinize nemi geri kazandırabilen doğal lipidlerle doludur. Ayrıca kolajen üretimini uyarabilen ve cildi nemlendirebilen laktik asit içerir.
Ayrıca süt, cildinizin pH’ını dengeleyebilen ve gözeneklerdeki kirleri çıkarabilen doğal bir tonik ve temizleyici görevi görür. Soğuk süt uygulamak ayrıca kseroz ile ilişkili kızarıklığı yatıştırmaya yardımcı olabilir ve nemlendirici etkisi kuru ve çatlamış cilt pullarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Bir cam kasede bir tatlı kaşığı süt, iki tatlı kaşığı süt kremasını karıştırın ve birkaç damla limon suyu ekleyin ve tekrar karıştırın. Malzemeleri akıcı bir losyona karıştırın ve kuru lekelerinizin her yerine uygulayın. Losyonun cilde tamamen emilmesi için yeterince uzun süre bırakın. Ardından cildinizi bol suyla durulayın. Bu maskeyi duş almadan önce kullanmak uygun olabilir.
Pek çok insan, cilt kuruluğunu gidermek için bu ilacı kullandıktan sonra iyi sonuçlar bildirmiş olsa da, bunun yeterli bilimsel desteği yoktur.
Badem yağı tedavisini deneyin
Badem yağı, var olan en güçlü cilt iyileştirici besinlerden biri olan E vitamini ile yüklüdür. Bu yumuşatıcı, kuru bölgeleri derinlemesine nemlendirerek, serbest radikal hasarına karşı güçlü antioksidan aktivite sergileyerek ve cildinizi uzun süre yumuşak ve esnek tutmak için UV radyasyonunu bloke ederek yoğun bakım sağlar.
Aslında, birçok insan yüksek E vitamini içeriği nedeniyle badem yağını ciddi derecede kuru ve çatlamış ciltler için en iyi nemlendiricilerden biri olarak görür. Ancak, bu çözüm bilimsel destekten yoksundur ve daha titiz çalışmalarla doğrulanması gerekir.
Biraz badem yağını ısıtın ve normal bir nemlendirici gibi kuru cilde masaj yapın. Uygulamadan önce sıcaklığını kontrol ederek yağın çok sıcak olmadığından emin olun. Nazik ısı kan dolaşımını uyarabilir ve yağın cildinize sızmasına izin vermek için gözeneklerinizi açmaya yardımcı olabilir.
Ayçiçeği yağı ile cildinizi nemlendirin
Ayçiçek yağı, 2012 yılında yapılan bir çalışmada gözlemlendiği gibi, kuru cildi nemlendirmeye ve bariyer işlevini kızarıklık veya tahrişe neden olmadan onarmaya yardımcı olan, besin açısından zengin bir yağdır.
Pek çok genel kullanıcı, kuru ve çatlamış ciltler için bu çareyi kullandıktan sonra olumlu sonuçlar bildirdi ve bu da onu internette yaygın olarak popüler bir çare haline getirdi. Bununla birlikte, bu iddianın daha büyük ölçekli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Sadece kuru bölgelere az miktarda ayçiçek yağı masajı yapın.
Yumuşatıcı kullanın ve cildinizi nemli tutun
Yumuşatıcılar, krem, merhem veya losyon gibi çok farklı formlarda, su bazlı veya yağ bazlı formülasyonlarda vardır. Kendi cilt tipinize ve cilt özelliklerinize en uygun ürünü bulmadan önce birkaç farklı ürünü denemeniz gerekir. Fakat, merhemler, losyonlar ve kremler genellikle çocuklar ve hassas cilde sahip kişiler için kremlere göre daha uygundur çünkü daha az acı verirler.
Zeytinyağı, jojoba yağı, mineral yağ, laktik asit, lanolin, hyaluronik asit, üre, petrolatum, gliserin dimetikon ve shea yağı gibi cildi iyileştirici maddeler içeren ürünleri arayın.
Yumuşatıcılar, transepidermal su kaybı olarak bilinen bir süreç olan, nemin atmosfere kaçmasını önleyen cilt üzerinde koruyucu bir mühür oluşturur. Uzun süreli yumuşatıcı tedavi, atopik dermatiti olan çocuklar ve kaşıntı ve kuruluk gibi diyabetin neden olduğu cilt komplikasyonlarının tedavisi için güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilir.
Kuru ve çatlamış cilt için topikal tedavi, günde en az iki kez bir yumuşatıcının düzenli olarak uygulanmasını içerir. İdeal olarak, ürünün daha iyi emilmesini sağlamak için uygulama banyo, tıraş veya peeling sonrası gözenekler açıkken yapılmalıdır.
Cildinizi her yıkadığınızda, aşırı terledikten sonra veya etkisinin azaldığını hissettiğinizde ürünü tekrar uygulayın.
İlginizi çekebilecek içerik: Cilt Bakımınızı Ciddiye Alma Zamanı
Begonya Instagram: begonyakadin