Kusmak Orucu Bozar Mı? İşte Diyanet Cevabı
Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde merak edilen sorulardan birisi kusmak orucu bozar mı? Gelin bu konuda diyanet ne diyor diyanetin görüşleri nelerdir ele alalım.
Ağız Dolusu Kusmak Orucu Bozar Mı?
Tüm Müslüman âlemi Ramazan ayını heyecanla bekler. Çok değerli ve mübarek olan bu ay ile birlikte bazı merak ettiğimiz sorular tekrar sorulur. 11 Ayın Sultanı Ramazan ayını en verimli şekilde geçirmek için merak ettiğiniz soruların cevaplarını öğrenip daha içiniz rahat bir şekilde orucunuzu tutabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve hocalara en sık sorulan sorulardan biri ise “kusmak orucu bozar mı?
Kusma insanı zorlayan ve yoran bir eylemdir. Kusma bazen açlığa, bazen hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir. Çoğunlukla istemsizce oluşan bir reflekstir. Peki isteyerek veya istem dışı oruçluyken kusmak orucu bozar mı? İşte en yetkili mecra olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda ki görüşlerini ele aldık. Yazımızı okumaya devam ediniz.
Kusmak Orucu Bozar Mı?
Midesi hassas olan kişiler bazen orucun etkisiyle kusabilir. Bu durumda kusan kişi haliyle orucunun bozulduğunu düşündüğü için telaşa kapılır. Bu durumda akla gelen oruçluyken kusmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını o telaşla hatırlamayabilir. Diyanet tarafından bu sorunun cevabı çok kez açıklanmıştır.
Oruç tutan kişinin iftara az kalmışken kusması kişiyi panikletir. İstemli ya da istemsiz kusmak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız; Diyanet tarafından açıklanan bilgilere göz atalım.
- İlginizi Çekebilir: Fitre Miktarı Ne Kadar?
Kusmak Orucu Bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığı Bu Konuda Ne Diyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre:
“Kişi kendiliğinden, istemsiz bir şekilde kusarsa orucu bozulmaz. Bu noktada kusmuk miktarının hiçbir önemi yoktur. İstemsizce ağız dolusu şekilde de kussa oruca zarar gelmez. Dolayısıyla bu durum kaza veya kefaret gerektirmez.”
İstemsizce kusmanın orucunu bozmadığını Diyanet Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ile bahsetmiştik. Ancak oruç tutan kişi kendi isteği ve çabası ile kusarsa bu durumda ağız dolusu kusması gerekir. Burada “ağız dolusu” kıstası oldukça önemlidir. Kusma miktarı ağız dolusu değilse oruç bozulmaz.
Oruçlu olan kişi bu bilgileri bilmeden kustuktan sonra orucunun bozulduğunu düşünebilir. Orucunun bozulduğunu düşündükten sonra yemek yemeye ve bir şeyler içmeye başlarsa orucu gerçek manada bozulmuş olur. Bu durum kaza veya kefaret gerektirir.
Orucun kazasını yapmak, bozulan orucun yerine başka bir gün oruç tutmaktır. Ama bu tutulacak oruç Ramazan ayı ve dini bayramların dışında herhangi bir zamanda olmalıdır. Ramazan ayı ve dini bayramlarda kaza orucu tutulmaz. Eğer oruç tutan bir kişi ramazan ayında bilerek, isteyerek oruç bozarsa bir günün yerine 2 kameri ay günü yani 60 gün kadar oruç tutması gerekir. Ayrıca ilave bir gün de orucun bozulduğu günün kazası olarak oruç tutulmalıdır.
Kısaca toparlayacak olursak bile bile oruç bozmanın karşılığında 61 gün oruç tutulması gerekir. Buna kefaret denmektedir. Ama ramazan ayı ve bayramların dışında bir zamanda tutulmalıdır. Kefaret orucu peş peşe günlerde tutulmalıdır. Eğer kaza orucunun tutulduğu gün de oruç bozulursa başka bir gün tekrardan kaza orucu tutulur. Böyle bir durumda kefaret gerekmez.
Kusmak Orucu Bozar mı? Nihat Hatipoğlu
Ramazan ayında yediden yetmişe herkesin sorularını cevaplayan bir isim de Nihat Hatipoğlu’dur. Her sene Ramazan ayında mutlaka kusmak orucu bozar mı sorusu Nihat Hatipoğlu’na sorulmaktadır. Nihat Hatipoğlu’nun bu konudaki cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cevabından farklı değildir.
Nihat Hatipoğlu da elinizde olmadan istemsiz olarak kusmanın orucu bozmadığını, bile bile kusmanın orucu bozduğunu söylemektedir. Ancak iftar açmak için çok az vakit kalmışken birden kusarsanız; ezan okunurken kusmak orucu bozar mı sorusunun yanıtı sizi rahatlatacaktır.
Bir anda istemeden kusmak orucu bozmaz. Bu durumda ne kadar kusulduğunun az ya da çok olmasının önemi yoktur. Fakat kişinin kendini zorla kusturması orucu bozacaktır. Böyle bir durumda bozulan orucun kazasını tutmak gerekecektir.
Kusmak Orucu Bozar mı? Mezheplere Göre Açıklama
Oruçluyken kusunca oruç bozulur mu mezheplere göre farklı görüşler vardır. Hanefi mezhebi için bu sorunun cevabı merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
Hanefi mezhebinin kurallarına göre aniden istemsizce kusmak orucu etkilemez.
Şafi mezhebine göre kusmak orucu bozar mı sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Şafi mezhebine göre de istemsiz kusma orucu bozmaz. Ancak Şafii mezhebinde de kusmanın kasıtlı olup olmaması durumuna göre orucun bozulup bozulmadığı değişir. Bir şey olmasa bile kasıtlı kusmanın orucu bozduğu kabul edilmektedir.
Ağız dolusu diye tabir edilen çok kusmak orucu bozar mı sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Miktarı önemli değildir genel olarak istemsizce kusmak orucu bozmaz.
Kusmuk Yutmak Orucu Bozar Mı?
- Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kusmuğu yutmak orucu bozar mı sorusuna cevabına göre ağza gelen kusmuğu yutmak orucu bozmaz.
- Sadece kusmuk değil, ağza birden gelen ve tekrar mideye inen mide suyu, balgam vb. şeyler de orucu bozmaz.
- Oruçlu olan kişi kendi isteğiyle ağız dolusu miktarda kusarsa bozulur. Diğer durumlarda oruç bozulmaz.
Oruçta Kusmakla İlgili Merak Ettikleriniz: Soru – Cevap
Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı?
İstemsizce ağız dolusu kusmak ya da az kusmak miktarına bağlı olmaksızın orucu bozmaz. Fakat kişi bilerek ve isteyerek ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.
- İlginizi Çekebilir: Seferi İken Oruç Tutulur Mu?
İstemeden kusmak orucu bozar mı?
İstemeden elinde olmadan kusan kişinin orucu bozulmaz. Kustuğu miktarın önemi yoktur. Kişi az da kussa ağız dolusu da kussa oruca devam edebilir. Geğirirken yani gaz çıkarırken kusmak orucu bozar mı sorusu da bu soruyla bağlantılıdır ve cevabı aynıdır çünkü benzer şekilde istemsiz kusma durumu vardır.
Diş fırçalarken kusmak orucu bozar mı?
Aynı şekilde diş fırçalarken kusulduğunda da bu olay istemsizce gerçekleştiği için orucu bozan bir durum yoktur. Ama midesinde bulantı olan kişinin kusmayı tetikleyeceği için dişlerini fırçalamaması daha iyidir.
Kan kusmak orucu bozar mı?
İstemeden kusarken ağza kan gelirse oruç bozulmaz. Ancak ağza gelen şeylerin tükürülmesi gerekir.
Ezan okunurken kusmak orucu bozar mı?
Ezan okunurken veya ezandan önce istemeden kusmak, kaza veya kefaret gerektirmez. Bu durum orucu bozmaz. Kişi ezan esnasında kusarsa orucu bozulmuş olmaz.
Sahurdan sonra kusmak orucu bozar mı?
Sahur yemeğini yedikten sonra oruçlu iken kusmak orucu bozmaz. Tabi kişi istemeden elinde olmadan kusuyorsa. Fakat kişi bilerek ve isteyerek kusuyor ise ve kusmuk miktar ağız dolusu ise orucu bozulur.
Ramazan ayında kusmak orucu bozar mı?
İstemeden elinde olmadan kusulması halinde tutulan oruç kusma ile bozulmaz.
Bilgilendirici içeriklerimizi paylaştığımız Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilir ve videolardan anında haberdar olabilirsiniz.