Sağlık

Lahana Diyeti ve Faydaları

Reklamlar

Kilo vermek isteyen kadınlar lahana diyeti ve faydaları konusunu çok araştırmaktadır. Lahana diyetinin faydaları, lahana diyeti nasıl yapılır sorularının cevaplarına birlikte göz atalım. Beyaz lahana B, C ve E vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek miktarda potasyuma da sahiptir. Bundan dolayı beyaz lahananın birçok faydası vardır.

Lahana Diyeti ve Faydaları

Lahana diyetinin etkili olmasının sebebi içeriğinde idrar söktürücü özelliği olmasıdır. Lahana vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar içindeki C vitamininden dolayı da cildi pürüzsüz ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Lahananın içinde anti-ulkus faktörü olarak bilinen ve U vitamini vardır. Bu nedenle lahana ülser ve gastritin önüne geçmektedir. U vitamininin mide, bağırsak iç yüzeylerini koruyup o bölgelerdeki yaraları hemen iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Reklamlar
Lahana Diyeti ve Faydaları

Lahananın bir diğer faydası da kansere karşı korumasıdır. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre haftada bir tüketen kişileri bağırsak kanserine yakalanma ihtimalleri oldukça düşüktür.

Lahananın içinde yüksek miktarda kükürt olduğu için karnabahar, brokoli gibi gaz problemlerine yol açabilmektedir. Bundan dolayı gaz problemlerinden dolayı birçok kişi tüketememektedir. Gaz sorununun önüne geçmek için lahana tüketirken baharatlar ile gaz etkisini azaltabilirsiniz. Sindirim sorunları için sarımsak, kimyon, kişniş, anason, zencefil, rezene ve biberiye ile tüketilmesi etkili olacaktır. Gaz sorunu olan kişilerin yemeklerden rezene veya kimyon çayı içmeleri sindirimi rahatlatır ve gaz şikayetlerinin azaltmasına yardımcı olur.

Bazı kişiler de lahananın keskin kokusu ve lezzetinden dolayı tüketmek istemezler. Bu sorundan dolayı lahana tüketmeyen kişiler lahananın içine zeytinyağı ekleyebilir, soya sosu gibi tuzlu ya da limon gibi ekşi sos ekleyerek tüketiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Vajinal Enfeksyona Ne İyi Gelir?

Reklamlar

Ayrıca lahananın bazı ilaçlar ile iletişime girme durumu da vardır. Bu nedenle uzun süreli ilaç kullananların lahana tüketirken doktorlarına danışması gerekir.

Lahana diyetinde lahana çorbası kullanılabilir. Şimdi lahana çorbası tarifini sizler için paylaşacağız.

Lahana Çorbası Nasıl Yapılır?

Lahana çorbası için 1 litre suya 6-7 yaprak lahana eklenerek 7 dakika kaynatılır. Karışım biraz soğuyup ılıdıktan sonra süzüp bir gün içinde içmelisiniz. Lahana çorbası içerek diyet yaparsanız yağ yakımınız hızlanır. Lahana çorbasını ne kadar tüketirseniz o kadar kilo verirsiniz. Lahananın kokusu ağır gelebilir ama içmeye çalışırsanız 7 günün sonunda 5 kilo verebilirsiniz.

Lahana Çorbası Nasıl Yapılır
Lahana Çorbası Nasıl Yapılır

Lahana Çorbası Diyeti Nasıl Yapılır?

1. Gün

Lahana çorbası ile diyet yapacaksınız diyetinizin ilk gününde muz dışında her meyveyi yiyebilirsiniz. Meyvenin yanında lahana çorbasını da gün içinde tüketmelisiniz.

2. Gün

Gün boyunca istediğiniz sebzeyi pişmiş ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Tüketmemeniz gerekenler bezelye, kuru fasulye ve mısırdır. Lahana çorbasını gün boyu tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde büyük boy patates yiyebilirsiniz. Diyetin ikinci gününde hiç meyve yememelisiniz.

3. Gün

Lahana diyetinizin üçüncü gününde istediğiniz kadar meyve ve sebze yiyebilirsiniz. Lahana çorbasını da bütün gün içebilirsiniz.

4. Gün

Lahana diyetinin dördüncü gününde 8 adet muz ve beraber istediğiniz kadar yağsız süt tüketebilirsiniz. Lahana çorbasın her öğünde yiyebilirsiniz.

5. Gün

Lahana diyetinizin beşinci gününde et tüketebilirsiniz. 300- 500 gr et ve 6 tane domates yiyip gün içinde en az 6-8 bardak su içebilirsiniz. Lahana diyetini yaptığınız beşinci gün en az bir kase lahana çorbası içebilirsiniz. Ayrıca et yerine derisi alınmış tavuk ya da balık da tüketebilirsiniz.

6. Gün

Lahana diyetinin 6. gününde patates yok, et ve sebze yiyin. Bugün de en az 1 kase lahana çorbası içmelisiniz.

7. Gün

Lahana diyetinin son gününde lahana çorbanızı için. Esmer pirinç, düşük kalorili meyve ve sebze yiyebilirsiniz. Uzak durmanız gereken içecekler Alkol, diyet kola ve karbonhidratlı içeceklerdir.

Lahana diyeti yaparken dikkat etmeniz gereken diyeti yaptığınız süre boyunca bol bol su içmek ve yürüyüş yapmaya özen göstermektir.

Lahananın Vücuda Faydaları
Lahananın Vücuda Faydaları

Lahananın Vücuda Faydaları

Beyaz lahananın içinde C, B, E vitaminleri, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Bundan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir kanserden korumaya yardımcı olur. Ayrıca kış sebzesi beyaz lahana, zayıflamak isteyenlerin bile bir numaralı dostudur.

Lahana toksik maddelerin vücuttan atılmasında çok etkili bir sebzedir. Lahanayı mevsiminde turşu, dolma, çorba her şekilde tüketerek faydasını almak en sağlıklısıdır.

Güçlü antioksidan özelliğe sahip

Lahananın güçlü antioksidan özelliği olduğu için kış aylarında oluşabilecek hastalıklara, kansere karşı korur. Beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçıdır. Lahananın karaciğer yağlanmasına, obeziteye karşı da faydaları vardır. Zayıflamak için yapılan diyetlerde tok tutucu özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Bağırsak mide ve akciğer kanserine karşı vücudu korumaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda prostat kanserine karşı da koruduğu tespit edilmiştir. Hafta da iki gün tüketmek sağlık için çok faydalıdır.

C vitamini deposu

Beyaz lahana çiğ olarak da tüketilebilir ya da kaynatıp suyu içilebilir. İdrar söktürücü ve toksin atıcı özelliği bu şekilde ortaya çıkacaktır. Haftanın iki günü beyaz lahananın yapraklarını sıcak suyun içinde haşlayıp suyunu içmek toksinlerden kurtulmanızda yardımcı olacaktır. Etkili bir C vitamini kaynağıdır ve özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmemek gerekmektedir. Taze olarak tüketmek de çok etkilidir.

Bağışıklığı güçlendiriyor, hazmı kolaylaştırıyor

Lahana kükürt içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu hastalıklara karşı korur. Vücudun iyileşme süresini hızlandırır. Ayrıca içeriğindeki kükürt sayesinde gastrit ve ülsere karşı da korur, hazmı kolaylaştırır.

Bağırsak sağlığını koruyor

Lahana zengin lif kaynağı olduğu için mide ve bağırsak hastalıklarına karşı korur. Hem tok kalmayı sağlarken hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasında rol oynuyor. Sindirim sisteminizin iyi çalışması için beyaz lahana tüketiminize dikkat ediniz. Eğer kabızlık şikayetiniz varsa kesinlikle öğünlerinizde lahana tüketmelisiniz. Lahananın çiğ tüketimi bağırsak hareketlerinde daha etkili olmaktadır.

Zayıflamaya yardımcı oluyor

Lahana kalorisi çok düşük olan bir sebzedir. Lahananın 100 gramında 25 kalori vardır. Bundan dolayı zayıflama diyetlerinde etkili bir seçenektir. Lahana salata, zeytinyağı, sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir. Diyetler için özellikle lahana çorbası olarak tüketilmesi hem sıvı atımı sağlıyor hem tok tutuyor hem de düşük kalori içeriği ile beyaz lahanayı diyetlerin vazgeçilmez tercihi yapıyor.

Göz sağlığını güçlendiriyor
Göz sağlığını güçlendiriyor

Göz sağlığını güçlendiriyor

Lahananın içinde beta- karoten vardır. A vitaminine dönüşür ve göz sağlığının korunmasında etkilidir. A Vitamininin gözleri güçlendirme özellikle gece görme fonksiyonlarını arttırma özelliği vardır. Yani gözlerin yaşlanmasını engelliyor.

Akne oluşumunu engelliyor

Lahananın içinde kükürt olduğu için egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Sivilce tedavisinde etkilidir ve akne oluşumunun önüne geçmektedir. Lahananın toksin atıcı özelliği olduğu için vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlar böylece cildiniz güzelleşir ve sağlıklı olur.

Kemikleri güçlendiriyor

Lahana kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için kemik ve kas sağlığını güçlendirir. Kemiklerde 30 yaşına kadar kalsiyum birikir. İlerleyen yaşlarda da biriken kalsiyum ile kemik erimesi riskiniz azalır. Yaşlanınca kemikler zaman içinde ufak çarpma ve düşmeler sonucunda kırılabiliyor. Kemikleri güçlendirmek için gerekli olan kalsiyum lahana da mevcuttur. Yani lahana kemikleri güçlendirmektedir.

Kalbi koruyor, kan basıncını düzenliyor

Beyaz lahana potasyum içerdiği için yüksek kan basıncının önüne geçer. Yüksek tansiyon sorununun yaşanmasını önler ve kalp damarlarının tıkanmasının önüne geçer. Kalp hastalıklarına karşı korur. Lahananın minerallerini kaybetmemesi için pişirdiğiniz suyu dökmemeye özen göstermelisiniz. Suyunu çorba olarak tüketebilirsiniz.

Toksinlerden arındırıyor

Lahananın kilo verdirme konusunda etkili olmasının bir sebebi de idrar söktürücü olmasıdır. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığı için selülit tedavisinde de başarılı sonuçlar vermektedir. Lahana suyunu düzenli olarak tüketmek ya da salata olarak çiğ bir şekilde tüketmek güzel sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda lahana kadınların adet dönemlerindeki hormonal kaynaklı ödemlerinde de lahana suyu ya da çorbasının tüketimi ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlamaktadır.

Beyaz lahana turşusu kurmanın tam zamanı!

Kış aylarına yaklaşırken kış sebzeleri de yavaş yavaş çıkmaktadır. Beyaz lahananın mevsimi gelince evde turşunu kurun. Çünkü beyaz lahana turşusu çok faydalıdır. Antioksidan özeliğinden faydalanılmalıdır. Turşuyu yaparken tuz yerine sirke kullanmanız daha iyi olacaktır. Turşu fermantasyon sağlanacağı için probiyotik olacak bu turşu kış aylarında hastalıklara karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsa florasını güçlendirip düzenler. Lahanayı çiğ ya da yemek şeklinde, turşu ve ya çorba olarak mutlaka öğünlerinizde bulunduruz.

Lahana Diyeti ve Faydaları 2024 lahana diyeti ve faydaları
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx