GenelÇiçekler

Lavanta Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Lavanta Çiçeği; buram buram eşsiz kokusu ve kendine has güzel rengiyle en çok sevilen çiçeklerden birisi. Genelde Akdeniz iklimi çiçeği olan lavanta; sıcak hava seven bir bitkidir. Bakımı da oldukça kolay olan lavanta çiçeğini evde ve diğer tüm yaşam alanlarında yetiştirmek mümkün. Özel kokusuyla bulunduğunuz ortamda muhteşem bir etki yapacaktır. Lavantanın kokusunun sakinleştirici ve dinlendirici bir etkisi olmasının yanı sıra; günümüzde kokusundan faydalanmak üzere en sık kullanılan bitkilerin başında gelir.

Bütün çiçek çeşitleri gibi lavantanın da kendine has anlamları bulunur. Renklerine göre değişen bu anlamlara göre; aynı zamanda harika bir hediye seçeneğidir. Beyaz lavanta güzelliğin ve zarafetin simgesi olurken; mor renkli lavanta, güç ve şaşaayı simgeler.

Lavanta Çiçeği Bakımı

Lavanta çiçeği bakımı kolay olan nadide bitkilerden birisidir. Yaşam alanlarında rahatlıkla yetiştirilebilir. Sadece bakımı için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Şimdi bu ayrıntılara birlikte bakalım:

Reklamlar
  • Öncelikle lavanta bitkisi; süs çiçeği sınıfına girdiği için; istediğiniz mekânda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
  • Soğuğa bir noktaya kadar dayanıklı olsa bile; yine de bir Akdeniz bitkisi olduğu için, oda ısısında tutulması tercih edilmelidir.
  • Bu çiçeğin en karakteristik özelliklerinden biri; suyu seven bir bitki olmasıdır. Bu nedenle; lavantanın yeterli ve doğru şekilde sulanması bitkinin bakımı için elzemdir.
  • Günde en az iki kez sulanması önerilen lavantanın; suyunun bir anda ve çürütecek kadar yoğun verilmemesi gerekir. Yani suyu toprağının çekebileceği kadar verilmelidir. Aksi durumda lavanta çürüyebilir. Ayrıca dibine biriken su çok uzun bir süre bekletilmemelidir.
  • Genellikle çok özel bir toprak cinsi aramayan lavanta, yine de verimli bir çiçek toprağı kullanmak doğru olacaktır. Böylelikle çiçeğiniz çok daha sağlıklı olur.
  • Bilhassa yaz ve bahar dönemlerinde güneş alan yerlerde tutulması; lavantanın bakımı için bir başka önemli noktadır. Karanlıkta bulunmayı sevmeyen lavantaya; yeterli ışık sağlanmalıdır.
  • Lavanta bitkisi; 10 ve 30 derece arasındaki sıcaklıkta ideal olarak büyür.
  • Lavantanın saksısı hava alacak şekilde seçilmelidir.

Lavanta Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Genellikle eşsiz mor ve lila arası rengiyle bildiğimiz lavantanın, daha nadir olarak bulunsa da başka renkleri de mevcut. Çok sevilen lavanta çiçeğinin diğer bazı özellikleri aşağıdaki gibi:

  • Bunların başında da beyaz ve pembe renkleri geliyor. Boyu ortalama olarak 20 ve 40 cm arası uzayan lavanta görüntüsü itibariyle en zarif ve narin çiçeklerden birisi ve aynı zamanda dayanıklı bir bitki.
  • Ani ısı farklıklarına ve değişken çevre şartlarına uyan bir bitki olan lavanta; koku endüstrisinde bugün en çok kullanılan bitkilerin başında geliyor ve özel bir yöntemle elde edilen lavanta yağı da pek çok alanda kullanılıyor.
  • Kokusu sakinleştirici ve özelliği bilinen lavanta; yaşam alanlarında bu yönüyle de bulundurulabilir ve uzun süreli bulunulan yerde tutularak, kronik baş ağrısına fayda sağlayabilir.
  • Uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkisi de olan lavanta çiçeğinin; uyku sorunu olanlar tarafından yatak odasında tutulması faydalı olur.
  • Çayı da dâhil olmak üzere; yağı ve parfümü ve daha birçok farklı kullanım şekli bulunan bu narin çiçek; pek çok açıdan faydalı ve çok yönlü bir bitki olarak karşımıza çıkıyor.

Lavanta Çiçeği Ne Zaman Açar?

Lavanta çiçeği, eşsiz kokusu ve muhteşem rengiyle; daha çok yaz aylarında haziran ve ağustos arası dönemde çiçek açıyor.

Lavanta Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Dayanıklı bir bitki olan lavanta çiçeğiniz biraz cansız görünüyorsa birkaç kontrol yapmanız gerekir. İlk olarak suyu çok sevdiği bilinen çiçeğin sabah ve akşam sulanması ihmal edilmemelidir. Ama haddinden fazla sulamamaya özen göstermek gerekir.

 Bununla birlikte lavanta, güneşi çok seven bir çiçek olduğu için özellikle yaz ayında günde birkaç saat gün ışığı görmesi şarttır. Kış aylarında ise; rüzgâr almayan bir yerde olduğundan emin olmalısınız. Her ne kadar soğuğa dayanıklı olsa ılık ortamı daha çok sevdiğini de bilmekte fayda var.

Reklamlar

Lavanta Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Lavanta Çiçeği Bakımı

Lavanta çiçeğinin bakımında olmazsa olmaz ilk şart toprağındaki nem oranının yeterli olduğundan emin olmaktır. Bunun için sabah ve akşam sulanmalıdır. Ayrıca ara ara toprak elle kontrol edilebilir. Lavanta bitkisi pek çok toprak türüne tolerans gösterse de ona tam olarak uyan bir toprak kullanmak isterseniz; verimli ve kireç oranı yüksek bir toprak tercih edebilirsiniz.
Güneşi seven lavantaya yeterli ışığı sağlamak ve rüzgârdan uzak tutmak da diğer bakım ayrıntılarından bazıları.

Lavanta Çiçeği Tohumu

Lavanta nasıl ekilir diye soranlar için ilk ve en önemli konu lavanta tohumuna ulaşmaktır. Pek çok çiçekçide ve bu alanda satış yapan merkezlerde lavanta çiçeği tohumuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Lavanta Çiçeği Neden Kurur?

Lavanta deyim yerindeyse suyu içen bir çiçektir. Bu yüzden kurumasındaki temel etken yetersiz sulama olarak akla gelir. Ayrıca Akdeniz bitkisi olan lavanta çiçeği güneşi çok seven yapısıyla bolca da ışık ister. Yeterli ışığı alamadığında da küsebilir. Bir diğer kuruma ihtimali de rüzgâra maruz kaldığında ortaya çıkar.

Lavanta Çiçeği Nerede Durmalı?

Lavanta çiçeği; tıpkı bir çocuk gibi gözü dışarıda gün ışığında olan bir bitkidir. Bu nedenle, illa ki gün ışığı alan bir yerde tutulmalıdır. Ancak rüzgâr alan bir nokta olmadığına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde lavantanız çiçeklerini dökebilir ve halsiz bir görünüm alabilir.

Aslında oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan lavanta çiçeğinin bakımında önemli püf noktalarını; güneşe yakınlık, rüzgâra uzaklık ve doğru sulama olmak üzere 3 maddede özetlemek mümkündür. Evinize renk katacak muhteşem kokulu bir çiçek almak isterseniz; lavanta harika bir seçim olacaktır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Küpeli Çiçeği Bakımı isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Lavanta Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Lavanta Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

1 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
1
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx