Psikoloji

Lohusa Sendromu (Doğum Sonrası Sendromu) Nedir, Sebepleri ve Tedavisi

Reklamlar

Bu yazımızda sizlerle lohusa sendromu nedir, sebepleri, belirtileri ve tedavisi nedir sorularının yanıtlarını paylaşacağız. Dünyaya bir canlı getirerek anne sıfatına sahip olmak birçok insan için heyecan verici ve mutlu edici bir durumdur. Ancak bazı annelerin doğum sonrasında yaşadığı bazı sorunlar vardır. Bu sorunlar halk arasında doğum sonrası sendromu, bir diğer adıyla lohusa sendromu olarak adlandırılır. Bu yaşanan sorunlar bazı annelere kendini suçlu, yetersiz veya değersiz hissetmesine sebep olabilir. Bu duygular, anne olan kişinin bebeğine zarar vermekten korkmasına, kabuslar görmesine veya yoğun kaygı sebebiyle panik atak geçirmesini etkileyebilir.

Hamilelik döneminde kadının hormonal ve fiziksel olarak yaşadığı değişim, doğum sonrasında anne olan bireyin duygudurumunda da değişimi etkiler. Anne olan birey, doğum yaptıktan sonra mutsuz, yoğun kaygılı, iştahsızlık ve uykusuzluk gibi duygudurumları içerisinde olabilir. Lohusa (doğum sonrası) sendromu, doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk iki haftada fazla yoğun yaşanabilir. Ancak bir ay sonrasında bitebilir.

Lohusa Sendromu Sebepleri Nelerdir?
Lohusa Sendromu Sebepleri Nelerdir?

Lohusa Sendromu Sebepleri Nelerdir?

Doğum sonrasında anne olan bireyin, sorumluluklarının artması, yetersiz olma kaygısı, uykuda düzensizlikler yaşaması ve diğer ekonomik ya da çevre faktörlü etkiler de lohusa sendromunun nedenleri arasındadır.

Reklamlar

Bunun yanında, kadının beklenmedik bir zamanda gelişen hamileliği, fazla çocuğa sahip olması, sosyal ve ekonomik açıdan desteğinin olmaması ya da az olması gibi sebepler de lohusa sendromunun oluşumunu etkiler.

Lohusa Sendromu Belirtileri

Doğum sonrası sendromunun bilinen en yaygın şekli annelik hüznüdür.  Bu sendromun belirtileri, kaygı, depresyon, sinirlilik hali, uyku ve iştahta problemler yaşama gibi durumlardır. Bu sendroma sahip olan kadınların hamilelik döneminde kaygı bozukluğu yaşaması ya da depresyon dönemi geçirmesi, sendromu tetikleyen risk faktörleri arasındadır. Bunun yanında, hamilelik dönemi öncesinde yoğun stres altında olan, sosyal ve aile ortamında sorun yaşayan kadınların da bu sendromu risk faktörleri geliştirme olasılığı yüksektir. Bunun yanında, kadının yetersiz, değersiz ya da kendini suçlu hissetmesi gibi duygular da lohusa sendromunun semptomları arasındadır.

Özellikle psikoz, lohusa depresyon döneminin en önemli ve kötü belirtilerinden biridir. Diğer belirtilere göre çok daha önemli ve kesinlikle tedavi etmesi gereken bir belirtidir. Çünkü anne olan bireyin yaşadığı psikoz dönemi, bireyin düşünce bozukluğuna sahip olmasına, kendisine ya da bebeğe zarar verebilecek duruma gelmesine sebep olur.

Lohusa (doğum sonrası) sendromunun belirtileri doğum sonrasında 10 gün içinde meydana gelir, meydana geldikten yaklaşık 3 ile 5 gün arasında duygular ve belirtiler en zirvede yaşanır. Ancak bazı anne olan bireyler, lohusa (doğum sonrası) sendromunu doğum olduktan sonraki ilk senede, ilk ayda ya da doğumdan sonraki geçen birkaç ay içerisindeki herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Doğum sonrasında sendromunun oluşması için anne olan bireyin işlevselliğini etkilemesi ve bu semptomların en az iki hafta devam etmesi gerekir.

Reklamlar
Lohusa Sendromu Tedavisi Nasıldır?
Lohusa Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Lohusa Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Doğum sonrasında anne olan bireyin yaşadığı lohusa sendromunun anneye, bebeğe ve anne bebek arasındaki oluşan bağa zarar vermemesi için, birey bir yardım almalıdır. Çünkü anne ve bebek arasındaki bağ, bebeğin gelişim sürecini doğrudan etkiler. Bu durumdan dolayı, doğum sonrasında anne olan bireyin yaşadığı depresyon olan lohusa sendromunun belirtileri erken teşhis edilerek tedavisinin de erken yapılması gerekir. Çünkü bu sendrom ne kadar erken tedavi edilirse bebek ve anne arasındaki bağın gelişmesi o kadar çok artar.

Bir uzmandan alınan yardımın yanında, anne olan bireyin çevresinin de bu döneme bireye olan desteği önemlidir. Bireyin ailedeki ve çevresindeki insanların lohusalık dönemi ile ilgili bilgilenmesi, bu dönemde fazla misafir ya da ziyaretçinin olmaması, annenin dinlenmesi, uyuması ve beslenme düzeni için çevresindeki insanların destek vermesi, annenin kaliteli zaman geçirmesi için onu teşvik etmek lohusa sendromunu yaşayan bireyin bu durumu atlatması için önemli bir destektir.

Bu yazımızda sizlerle lohusa (doğum sonrası) sendromu nedir, lohusa sendromu sebepleri ve belirtileri nedir, tedavisi nasıldır sorularının yanıtlarını paylaştık. Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir: Suçluluk Psikolojisi Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Lohusa Sendromu (Doğum Sonrası Sendromu) Nedir, Sebepleri ve Tedavisi 2025 Lohusa Sendromu
Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx