Makarnanın Yanına Ne Gider?
Makarnanın yanına ne gider diye sorduğumuzda, birçok yiyecekten bahsedebiliriz. Nitekim, makarna kolayca pişirilebilen, pratik şekilde soslanabilen yahut sade de tüketilebilen bir besindir. Makarna, İtalyanca ‘maccheroni’ sözcüğünden gelmekte olup, ezerek bir şekil vermek anlamını taşımaktadır. Fakat, İtalyanlar makarnaya ‘pastasciutta’ sözcüğünden türettikleri, pasta sözcüğünü kullanmayı tercih etmektedirler. Ortaçağ döneminde Güney İtalya bölgesinde tüketilen bu besin, zamanla geliştirilerek günümüze kadar gelmiş, 19. yüzyılda kurutularak ülkenin ve dünyanın her yerine gönderilmiştir. Öyle ki, bugün İtalya denilince iki şey akla gelir: Pizza ve makarna…
Makarnanın yanına pizza gider mi bilemeyiz ama; bu yiyeceği sulu ya da kuru birçok gıdayla tüketmeniz mümkündür. Makarna ayrıca birçok sos ya da et türünü de karşılayacak bir tada sahiptir. Makarna, tıpkı ekmek ve diğer hamur işi gıdaları gibi tüketilebilmektedir.
Antik Yunan mitolojisine göre, ateş tanrısı Vulcan ince ve uzun hamur iplikleri kesmiştir. Yine, İtalya’ya dayandırılan bu besinin, o bölgede yaşayan Etrüksler’e değin gittiği belirtilmektedir. İtalya’daki bütün kültürel etkilerin Etrüksler’den devşirildiği belirtilmiştir. Etrüks mezar taşlarında makarnaya benzeyen hamur işi yemekleri tespit edilmiştir.
Türkiye’de ilk makarna fabrikası da 1922 yılında, Hasan Tahsin Bey tarafından kurulmuştur. Kendisi daha sonra, kanun kapsamında ‘Piyale’ soyadını da almıştır. Piyale, bir dönemin önemli markalarından biri olarak da bilinmektedir.
Makarna Nedir?
Makarna, durum buğdaydan ve irmikten elde edilen una yumurta karıştırılarak yapılmış bir hamur türüdür. Bu un suyla ve yumurtayla birleştirilerek hamur haline getirildikten sonra, ona verilen şekil doğrultusunda kurumaya bırakılır. Makarna da bu aşamada ortaya çıkar.
Makarnanın Faydaları Ve Çeşitleri Nelerdir?
Makarna karbonhidrat bakımından hayli zengindir; bu yüzden, yenildiği andan itibaren enerjiye dönüşebilir. İçinde mineral, protein, B vitamini gibi katkılar bulunmaktadır. Makarna en çok tüketilen besin maddelerinin başında geldiği gibi, çocuklar ve gençler tarafından da çok sevilmektedir. Yapılışının hızlı ve kolay oluşu da, ona ilgiyi arttırmaktadır. Makarnanın yanına yapılacak soslar da çeşitliğini korumaktadır. Birçok makarna çeşidi bulunmaktadır. Bunların isimleri ağırlıkla İtalyanca olmakla birlikte, halk dilinde de başka şekillerde bilinmektedir:
- Spagetti – Çubuk Makarna
- Fusulli Rotini- Burgu Makarna
- Penne Rigate -Divit Makarna
- Fetuccini – Yılan Makarna
- Farfalle –Kelebek Makarna
- Tekerlek Makarna
- Kalem Makarna
- Düdük Makarna
- Salyangoz Makarna
- Fiyonk Makarna
Görüldüğü üzere, bu besin maddesi genelde farklı şekillerde olsa bile, aynı tat skalasına sahiptir. Bunun dışında, sadece aromalı, sebzeli ve renkli makarna çeşitlerinin tatlarında bir değişiklik görülmektedir. Domatesli, biberli, havuçlu; kırmızılı, yeşilli, morlu birçok içerikle birlikte, birçok rengi de barındıran farklı tatları vardır. Fırın makarna ya da yoğurtlu makarna da bu yemeğin tadını ayrıca farklı kılabilmektedir.
Makarna En İyi Nasıl Pişirilir?
Makarna pişirilmesi kolay bir yiyecek gibi görünse de, onu değerlendirmenin bazı püf noktaları bulunmaktadır. O anlamda, bu besinin dirilik derecesi de, kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimi az pişmiş, kalem gibi, kıtır kıtır bir tadı lezzetli bulurken, kimi de iyice pişirilen hamur kıvamını beğenmektedir. Kimi sade, kimi mayonezli, kimi de salçalı tercihten yana olabilmektedir.
Makarna, her çeşit kılığa bürünebilen bir yemek çeşididir. Makarnanın yanına sos düşünüldüğünde bile, onlarcası akla gelmektedir. Bu anlamda, iyi bir makarna pişirmek için önerilen süre 5-10 dakika arasında gelişmektedir. Eğer, makarna diri tutulmak isteniliyorsa, kısık ateşte, az bir süre pişirilirken, iyice genişlemesi, ağızda erimesi isteniliyorsa da, yüksek ateşte pişirilebilir ya da kısık ateşte, daha uzun süre bekletilebilir. Bu besin türünü yapabilmek için aşağıdaki başlıklara özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir:
- Makarnayı pişirmeden önce, suyu ısıtıcıda kaynatıp, oradan ocağa alırsanız, daha fazla kaynamasına gerek kalmayacaktır. Büyük ve derinlikli bir tencere seçmeniz uygun düşecektir.
- Suyun içine biraz tuz ve zeytinyağı dökerseniz, makarnaların yapışmalarını önleyebilirsiniz.
- Makarnaları pişirirken, 5 dakika bekletirseniz, daha diri kalacaklardır. 8-10 dakika arasında da hamurlaşırlar. Sıcak sudan çıkarıp, soğuk suyla süzdüğünüzde, diriliklerini daha da koruyacaklardır.
- Makarnayı yağlı ya da yağsız şekilde tüketmeniz olasıdır. Kimi, karbonhidrat diyetlerinde yağsız makarnadan da söz edilebilmektedir. Yağlı yapacaksanız da, çiçek yağı ya margarin değil; rafine zeytin yağı kullanmanız önerilmektedir.
- Ayrıca, tuzu da kıvamında koymaya dikkat etmelisiniz. Fazla tuzlu olan bir makarnanın tüketilmesi zor olabilir. Öyle bir ayar yitimi durumunda makarna tekrar süzülüp, işlem görebilir.
- Sade yemeyenlerin tercihleri de, az yağlı, bol yağlı, salçalı, yoğurtlu sarımsaklı, fesleğen soslu, beşamel soslu şekilde olabilmektedir. Makarnanın sosunda kekik, nane gibi iki baharat çok kullanılmaktadır.
- Makarnanın üstüne peynir eritecekseniz, tulum, kaşar gibi daha sert peynirleri seçmeniz önerilir. Beyaz peynir, labne vb. gibi türleri seçtiğinizde, bunlar hamurlaşmayı çabuklaştırabilir. Özellikle, tulum peynir ve ince kıyılmış maydanoz, makarnanın süsü olması bağlamında tercih edilebilir.
- Makarna buzdolabında da rahatlıkla bekletilebilir. Çıkartılıp, ısıtılarak tüketilebilir. Fakat, tek kişiyseniz ya da iki kişilik bir nüfusa sahipseniz, aynı tencereyi sürekli ısıtmanız, makarnanın yapışmasına neden olabilir. O yüzden, ayrı küçük bir tencereye yiyeceğiniz kadarını koyup, tüketmeniz önerilir.
Makarnanın Yanına Ne İyi Gidebilir?
Makarnanın yanına ne iyi gidebilir sorusuyla birlikte bunun cevabı birkaç biçimde verilebilir. Nitekim, makarnanın yanına soslar hazırlandığı gibi, onunla tüketilecek yemekler de önerilebilir. Ayrıca, içecek, tatlı vb. gibi alternatiflerin de önerilmesi mümkün gözükmektedir. Bu minvalde, makarnanın yanına aşağıdaki besinler önerilebilmektedir:
Soslar
Bir makarnayı gösteren özelliği, onun için kullanılan sosudur. Her ne kadar klasik anlamda, ketçap, mayonez gibi materyallerle bir çeşitlilik sağlansa da; onlarca sos tarifi makarnanın tadını birden bire farklı kılabilmektedir. Bu yönde, en çok salçalı sos önerilmektedir. Salçanın da tatlı olmasından ziyade, biber salçası ya da acı salça olması damakta tat bırakır. Ayrıca, pul biberin yağda gezdirilmesiyle de klasik bir sos hazırlanabilir.
Pul biberle birlikte, yoğurt, kıyma gibi malzemeler kullanıldığında, yalancı mantı da yapılabilir. Özellikle, salyangoz makarna da bu çeşit denenebilmektedir. Bununla beraber, fesleğen sosu da makarnanın tadına tat katar. Makarnaya yoğurtlu sarımsaklı bir sos, ince ince kıyılmış maydanozlar, dövülmüş ceviz veya badem de iyi gitmektedir. Mantar sotenin de sos biçiminde kullanılması olasıdır.
Fırına verilen makarnalarda ya beşamel sos ya da peynir kullanılmaktadır. Makarna pastası olarak da bilinen bu yemekler, kesilerek dilim dilim servis edilmektedir.
Yemekler
Makarnanın yanına, birtakım yemekler de iyi gitmektedir. Bazen, sadece makarna yemek insanı sıkabilmektedir. Bu sebeple, et yemekleri, bilhassa köfteler bu yemeğin yanında servis edilebilir. Klasik bir çoban salatası, bol marul ağırlıklı bir içerik de makarnaya tat verebilmektedir.
Köftenin dışında, pirzola, tavuk sote; patlıcan-karnabahar kızartması da önerilebilmektedir. Tatlı olarak da, tahin helvası, keşkül gibi sütlü tatlılar sofrada temin edilebilir.
İçecekler
Yemekler genellikle kuru kuru yenilmediği üzere, yanlarına içecek de yapılabilmektedir. Makarnanın yanına, bira, ayran, kola gibi içecekler de önerilebilir. Özellikle, makarna-kola ikilisi çocuklar, gençler, arkadaşlar toplantıları için de tercih edilebilmektedir. Makarnanın yanına ne gider başlıklı içeriğimizin yanı sıra, pilavın yanına ne gider başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Makarnanın Yanına Ne Gider? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra, kolaylıkla yapabileceğiniz Ev Yapımı Maske Tarifleri adlı yazımıza da göz atmanızı öneririz.