Makrome İpi Nedir? Makrome İpi ile Neler Yapılır?
Makrome ipi geçmiş zamanlarda oldukça yaygın kullanılan ve evlerimizde hem ev dekorasyonlarında hem de ev eşyalarında oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde de modaya uygun makrome’ den tekstil ürünlerini oldukça sık görmekteyiz. Makrome ipinden neler yapılabilir ki diyorsanız da yazımızı okuyunca merakınızı gidereceksiniz. Sizler için Makrome ipi nedir? Makrome ipinden neler yapılır ev Makrome ipinden yapılabilecek çeşitli ev dekorasyonlarından bahsedeceğiz.
Makrome İpi Nedir?
Makrome ipi, dokuma veya örgü örmek yerine düğümleme tekniğiyle üretilen bir tekstil ipidir. Bu düğümler resif veya kare ile atılmaktadır. Gemilerin parçalarından bıçak kulplarına, saksılardan, çantalara birçok yerde kullanılmaktadır.
Makrome İpinden Ne Yapılır?
Şimdi makrome ipini basit bir ip diye küçümseyip ne yapılabilir ki demeyin. Makrome dünyası tam bir sonsuzluk dünyasıdır. Yani aklınıza gelen pek çok şeyi makrome ipi ile örebilirsiniz. Üzerinde biraz yoğunlaşıp ustalaşınca birbirinden güzel tekstil parçaları elde edebilirsiniz.
Peki makrome ipinden neler yapılır? En yaygın olan ve sıklıkla çevremizde gördüğümüz çantalar, anahtarlıklar, kemerler ve takılar özellikle de kadınların kombinlerine farklı bir hava katmaktadır. Evlerimizi süsleyen perdeler, duvar süsleri, kırlentler, masa örtüleri, yatak örtüleri, duvar saksıları, abajurlar, minderler ve kendi hayal gücümüze kalmış birçok eşyayı süslemekte kullanabiliriz. Eğer bunları kendimiz yapmak istiyorsak uzmanlaşarak bu saydığım ve daha birçok şeyi kendimiz tasarlayabiliriz. Unutmayın ki makrome çok yönlü bir el sanatıdır ve el becerimiz ile hayal gücümüz birleşince ortaya birbirinden güzel ürünler çıkacaktır.
Makrome Toka
Makrome ipinin oldukça sık karşılaştığımız bir aksesuardır. Özellikle de son dönemde moda olan makrome tokaların yapımı diğer ürünlere göre biraz daha zordur. Makrome toka yapımında kullanılan ipin kalınlığı 3 mm ve tek burgulu ipler olmalıdır. Ayrıca iplerin doğal olması çok önemlidir.
Makrome Ayna
Makrome ipi ile yapılan bir diğer aksesuarlardan biri aynadır. Ev dekorasyon ürünlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Konulduğu ortama oldukça farklı bir hava katan makrome ayna için 3 mm tek burgulu ip yeterli olacaktır. İpin halat olması da önemli detaydır.
Makrome Çanta
En yaygın olan ve çoğu kişi tarafından oldukça beğenilen makrome çantalar özellikle de yaz aylarında yaptığımız kombinlerin vazgeçilmezi oluyor. Çanta yaparken seçeceğiniz ipin kalınlığı 3 mm olmalıdır. 2 bükümlü doğal halat ipler tercih edilmektedir.
Makrome Yapılırken Gerekli Malzemeler
Makrome ipinden yapılabilecek birçok şey saydık fakat bunlar için gereken malzemelerden bahsetmedik. Standart bir makrome ipi 3 mm ile 6 mm arasında bir kalınlıktadır. Makrome ipiyle çeşitli şeyler yapabilmek malzemeleri de çeşitlendirmek gerekir. Ama genel olarak kalıplaşmış kesinlikle olması gereken birkaç malzeme vardır. Bu malzemeler:
- Cetvel
- Makas
- İstediğiniz kalınlıkta makrome ipi
- Makromeye başlayacağınız bir delikli aksesuar
- Ahşap boncuklar
- İsteğe bağlı montaj halkaları ve süslemeler
Makrome Nasıl Yapılır?
Eminim ki makromeye merakınızı yapmayı öğrenerek, yeni yeni modeller keşfederek çok daha eğlenceli bir hale getirebiliriz. Yolun başında olup yeni başlayanlar için makrome nasıl yapılır hadi gelin hep beraber cevaplayalım.
Öncelikle basit düğümlerle başlayın. Elinizin alışması ve daha estetik düğümler atabilmek için pratik yapmanız şart. Örgü örmek gibi düşünebilirsiniz. Nasıl örgü örmekte birden çok teknik ve örgü stili varsa makrome dünyasında da pek çok farklı düğüm tekniği bulunmaktadır. Tabi biz zor modellerden ziyade öncelik olarak kolay modellerden başlayarak ilerleyeceğiz. Önce teknik öğreneceksiniz. Bir teknik makrome ipinden birden çok modelle ürün yapacağımız anlamına gelmektedir.
Düğümleri atarken en önemli unsur ipin gergin olmasıdır. Bu düğümleri atarken bir şiş yardımıyla düğüm atmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Düğüm tekniğinde iki temel düğüm kullanılmaktadır. Bu tekniklerden en çok kullanılan kare düğüm tekniğidir. Bu düğüm dört iplikle çalışır ve çift düğüm olarak da bilinmektedir. İp tam ortasından katlanarak makrome tahtasına sabitlenir. Diğer ipi de aynı şekilde katlayarak diğer düğümün yanına tutturun. Daha sonra en sağdaki ipi, ortadaki iki ipin üzerinden alıp altından geçirerek arasında oluşan boşluktan ipi çıkarın ve dışarıda kalan ipleri çekip düğümünüzü atın. Sakın karışık gelmesin uygularken çok daha basit olduğunu anlayacaksınız. Bu şekilde sağdan ve soldan ipleri alarak aynı işlemi gerçekleştirip istediğiniz modeli verebilirsiniz.
Makrome ipini ek olarak bağlama gibi bir durum pek mümkün olmadığı için yapacağınız tasarıma başlamadan önce doğru tahmin etmeniz çok önemlidir. Bunu tahmin etmeniz için kesin bir yöntem yoktur ama gerekli araştırmayı yaparsanız tahmin olasılığınız çok daha fazla doğru olacaktır.
Kendiniz makrome örmeyi başaramıyorsanız veya gelişiminizi yeterli bulamıyorsanız atölye çalışmalarına katılmalısınız. Halk eğitimi kurslarında da makrome ile ilgili eğitimler verilmektedir. Bu tür eğitimlere katılarak makrome alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bu yazımızda makrome ipi ile ilgili merak ettiğiniz detayları ile derledik. Makrome ipi nedir? Makrome ipinden ne yapılır? Makrome yapılırken gerekli malzemeler ve Makrome nasıl yapılır gibi birçok konuyu ele aldık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Erkek Sweatshirt Dikimi
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/