Mantar ile Yapılan Yemekler ve 10 Farklı Tarif
Mantar, pek çok yemeğin ana malzemesi olarak seçilmekte ve bu sayede oldukça farklı mantar ile yapılan yemekler oluşturulmaktadır. Lezzeti ile insanların ilgisini çekmeyi başaran mantar, çeşitli malzemeler ile bir araya geldiğinde oldukça farklı ve lezzetli tariflerin oluşturulabildiği bilinmektedir. Kaşar ile harmanlanan mantar, kaşardaki tadı da bünyesine almakta ve lezzet şöleni oluşturulmasına destek olmaktadır. Peki ama mantarın beslenmedeki önemi nedir ve mantar ile yapılan yemekler nelerdir?
Mantarda Bulunan Vitaminler
Mantar ile yapılması mümkün olan yemeklere geçmeden önce, mantarın insan sağlığına ne gibi katkıları bulunduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere mantar, farklı vitaminleri bünyesinde barındıran yiyeceklerden bir tanesidir. Bu durum, mantarla yapılan yemekler konusunda insanların derinlemesine bir şekilde araştırma yapmasına neden olmakta ve farklı tarifler ortaya çıkmaktadır. Peki ama mantarda bulunan vitaminler hangileridir ve mantarın insan sağlığına ne gibi katkıları bulunmaktadır?
Mantarın insan sağlığı için faydalarını genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
- Mantar içerisinde oldukça fazla D, P, K, A ve B vitaminleri yer alır.
- Mantar içerisinde bulunan mineraller ise potasyum, fosfor, bakım, demir ve kalsiyum şeklinde sıralanabilir.
- Mantarın bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça etkili olduğu bilinir.
- İçerisinde yer alan vitaminler, mantarın beyin fonksiyonlarını güçlendirmesine destekte bulunur.
- Bedensel ve zihinsel gelişim sağlanır.
- Kansızlığa oldukça iyi gelir.
- Kilo verme konusunda oldukça yardımcıdır.
- Sinir sistemini rahatlattığı için birçok insan tarafından tüketilir.
- Diş ve kemik gelişimini olumlu bir şekilde etkiler.
- Depresyonla savaşma konusunda insanlara destekte bulunur.
Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan hususların her biri, mantar faydaları olarak bilinmekte olup mantarın içerisinde yer alan vitaminler, insan sağlığına olumlu bir şekilde etkide bulunmaktadır.
Peki ama mantarın beslenmedeki rolü nedir ve mantar neden tüketilmelidir?
Mantarın Beslenmedeki Önemi
Birçok insan, besinlerin insan sağlığına ne gibi etkileri olduğu ile ilgili derinlemesine bir şekilde araştırma yapmaktadır. Mantar da insanlar tarafından araştırılan yiyeceklerden bir tanesi olarak karşımız acıkmaktadır. Bilindiği üzere mantar; A, P, K, B olmak üzere çeşitli vitaminleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bu durum, mantarın beslenmedeki önemi konusunda yiyeceğin özel bir konuma sahip olmasını mümkün hale getirmektedir.
Bilindiği üzere birçok yiyecek, insan sağlığına iyi geldiği için birçok insan tarafından tüketilmekte ve bu yiyecekler, farklı organlarda olumlu etkilerde bulunmaktadır. Bu durum mantar için de geçerlidir ve mantar, sahip olduğu mineral ve vitaminler ile birlikte insanların sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürmesine olanak tanımaktadır. Mantarın beslenmedeki önemi kapsamında bu yiyeceğin kalp sağlığın oldukça iyi geldiğini ifade etmek olanaklıdır.
Bunun yanı sıra diş ve kemik gelişimini de olumlu bir şekilde etkilemekte ve bu durum, daha güçlü kemik ve dişlerin oluşmasını olanaklı hale getirmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılı olan mantar, insanların çeşitli hastalıklardan korunmasına da destek olmaktadır. Bu ve bunun gibi durumlar, mantarın insan sağlığına faydaları kapsamında yer almakta ve pek çok yiyecekte mantar ana malzeme olarak kullanılmaktadır.
Mantar ile Yapılan 10 Yemek
Mantar ile yapılması mümkün olan yemeklerin sayısı bir hayli fazladır. Türk mutfağında, sahip olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle özel bir konuma sahip olan mantar, farklı lezzetlerin ortaya çıkmasına olanak tanımakta, bu nedenle pek çok insan tarafından içerisinde mantar bulunan tarifler oluşturulmaktadır. İşte mantarla yapılan yemekler kapsamında 10 farklı lezzet!
Fırında Kaşarlı Mantar
Fırında Kaşarlı Mantar, kaşar ve mantarın bir araya gelmesiyle oluşan oldukça özel lezzetlerden biridir. Kaşarın erimesi ve mantar suyu ile birlikte harmanlanması, birçok damak için uygun lezzetlerden birinin oluşmasını sağlamaktadır. Peki ama Fırında Kaşarlı Mantar püf noktaları nelerdir?
Temelde mantar ve kaşar peyniri ile yapılan bu yemek; tuz, karabiber gibi baharatlar ile lezzetli bir hale gelmektedir. Mantarlar, yıkandıktan sonra içerisine mantar sapları, baharatlar ve soğan, sarımsak vb. malzemeler sotelenip eklenmekte ve mantar dolması şeklinde bir görüntü oluşmaktadır. Mantarla yapılan yemekler kapsamında yer alan Fırında Kaşarlı Mantar, kaşar peynirlerin mantar üzerinde erimesi ile birlikte oldukça farklı bir lezzete dönüşmektedir.
Patatesli Mantar Sote
Mantarın yer aldığı yiyeceklerden bir tanesi olan Patatesli Mantar Sote, mantar ve patatesin harmanlanması ile meydana gelmekte ve bu durum, oldukça özel akşam yemeklerinin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Doyurucu bir lezzet olarak ön plana çıkan Patatesli Mantar Sote; kültür mantarı, patates, soğan, sarımsak, sivri biber vb. malzemelerin bir araya getirilmesi ile birlikte meydana getirilmektedir.
Mantar sote farklı bir tencerede yapılmakta, patatesler de farklı bir yerde kızartılmaktadır. Kızartılmış patatesler, en sonunda mantar sotenin içerisine dahil edilerek bir süre sonra ocağın altı kapatılarak lezzetli bir tarif ortaya çıkarılmaktadır.
Sütlü Mantar Çorbası
Çorbasız olmak diyenler için oldukça lezzetli yiyeceklerden biri olan Sütlü Mantar Çorbası, süt ve mantarın bir araya gelmesi ile birlikte oluşturulmakta ve akşam yemekleri için özel bir konuma sahip olmaktadır. Mantar, limon suyu, tere yağı, un, zeytinyağı, süt, su, tuz ve karabiber malzemeleri ile oluşturulan bu leziz çorba, özel ve titiz bir şekilde yapılması gereken tariflerden biri olarak bilinmektedir.
Doğranmış mantarlar, limon suyu ve su ile haşlanmakta ve ayrı bir tencerede tere yağı, un bir araya getirilmektedir. Un sonrasında gerçekleştirilen kavurma işleminden sonra süt yavaş yavaş eklenmekte ve içerisine haşlanmış mantarlar, su, baharatlar eklenerek çorba kaynatılmaktadır. Çorbanın kaynaması sonrasında ocağın altı kapatılarak çorba, servise hazır hale gelmektedir.
İstiridye Mantar Sote
İstiridye mantar ve çeşitli baharatların bir araya gelmesi ile oluşan İstiridye Mantar Sote, lezzetli bir akşam yemeği yemek isteyenler için oldukça başarılı tariflerden biridir. İri doğranmış istiridye mantarı, zeytinyağı, tere yağı, limon suyu, sarımsak, taze kekik malzemeleri ile yapılan bu mantar tarifi, birçok insanın ilgisini çeken tariflerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zeytinyağı ve mantar, bir tavada güzel bir şekilde sotelenmekte ve mantarların suyunu çekmesi ile birlikte limon suyu, sarımsak ve tere yağı eklenmektedir. Oldukça lezzetli mantar yemeklerinden biri olarak tarif, Türk mutfağında özel bir konuma sahiptir.
Karışık Sebzeli Mantar Dolması
Lezzetli tariflerden bir diğeri de Karışık Sebzeli Mantar Dolması olarak bilinmekte ve pek çok mutfakta bu lezzetli yemek yapılmaktadır. Mevsime uygun sebzelerin bir araya getirilip sotelenmesi sonrasında mantar içerisine doldurulması ile birlikte oluşturulan bu özel tarif, birçok insanın lezzetli bir şekilde öğlen ya da akşam yemeklerini yemesini olanaklı hale getirdiği için tercih sebebi olmaktadır.
Mantar Kavurma
Mantarlı yemeklerden bir diğeri de Mantar Kavurma olarak adlandırılan bir yemek türüdür. Mineral ve vitaminlerle dolu mantarın oldukça lezzetli bir hale gelmesini mümkün kılan bu tarif, pek çok insan tarafından tercih edilmekte ve bu tarif dahilinde özel ve lezzetli akşam yemekleri oluşturulabilmektedir.
Mantar kavurmada kullanılan malzemeler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kültür mantarı
- Shiitake mantarı
- Karabiber
- Şeker
- Tuz
- Zeytinyağı
- Sarımsak
- Soğan
- Tavuk göğsü
Yukarıdaki malzemelerin bir araya gelmesi ile birlikte oluşturulan yemek, mantarın en özel hallerinden biri olarak bilinmekte ve lezzeti ile insanları büyülemektedir.
Mantar Dolgulu Tavuk Sarma
Mantar Dolgulu Tavuk Sarma, mantarla yapılan yemekler kategorisine giren tariflerden bir diğeri olarak bilinmektedir. Tavuk göğsü, mantar, kuru soğan, dijon hardal, kuru soğan, maydanoz, nişasta, tere yağı, tane kara biber, sıcak tavuk suyu vb. malzemeler ile yapılan yemek, oldukça lezzetlidir ve bu nedenle pek çok insan tarafından tercih edilmektedir.
Mantarlı Nohut Yemeği
Türk mutfağının en özel tariflerinden biri olan nohut yemeğinin mantarlı versiyonu olarak bilinen Mantarlı Nohut Yemeği, mantarla yapılan yemekler kapsamında yer almakta ve birçok mutfakta özel bir konuma ulaşmaktadır. Klasik nohut yemeğinin içerisine mantar eklenmesi ile birlikte oluşturulan bu tarif, mantarın lezzetini nohut ile harmanlamak isteyen kişiler için oldukça özel tariflerden biri olarak bilinmektedir.
Mantarlı Makarna
Makarnanın en özel hallerinden biri olan Mantarlı Makarna, aslında normal makarna tarifine göre çok daha ağır bir yemektir. Çünkü çoğunlukla krema kullanılmakta olup kreme, makarnanın çok daha ağır bir tada ulaşmasını mümkün hale getirmektedir. Makarnanın süzülmesi sonrasında krema ile harmanlanmış mantar içerisine dahil edilmesi ile oluşturulan tarif, lezzeti ile insanları büyülemekte ve en özel restoranlarda bu tarif kullanılmaktadır.
Mantarlı Bulgur Pilavı
Bulgur pilavının farklı versiyonları pek çok insan tarafından bilinmekte olup Mantarlı Bulgur Pilavı, kıyıda köşede kalmış lezzetlerden biridir. Birçok kişi, sebzeli ya da domatesli bulgur pilavı yapsa da mantarlı bulgur pilavına çok fazla aşina olmayabilir. Lezzeti ile insanları büyüleyen tarif, süzülmüş bulgurun sıcak su ile pişmeye bırakılması sonrasında ayrı bir tavada soğan, sarımsak ve mantar ile harmanlanmış bir iç malzemenin pilava eklenmesi ile birlikte oluşturulmakta ve bu sayede insanların oldukça beğendiği tariflerden biri ortaya çıkmaktadır.
Köfte İle Yapılan Yemekler adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.
Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!