Meniere Nedir? Belirti Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meniere nedir? sorusuna basitce iç kulak bölgesinde fazla basıncın oluşması sonucu ortaya çıkan hastalıktır diyebiliriz. Bu hastalık sonucu kulaktaki denge kaybı oluşur. Bu hastalık ile görülen yaygın belirtilerden ilk üçü aniden beliren vertigo atakları, kulağınızın çınlaması, işitmede azalma.
Bu hastalık tam olarak tedavi edilemez ama yaşanılan nöbetlerin sıklığı ve şiddet oranı bazı ilaçların kullanımı ile azaltılabilir, kontrol altına alınabilir. 40 ile 60 yaş aralığında sıklıkla görülen bu hastalık yaşam kalitenizi ciddi oranda etkilemektedir. 1861 yılında Fransız bir doktor olan Prosper Meniere hastalığı tanımlayarak tıp literatürüne sokmuştur.
İlginizi Çekebilir: Anne Sütünün Faydaları Nedir?
Meniere Nedir? Meniere Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Meniere hastalığının arkasında sebepler ve hastalığın sebebi henüz net bir şekilde belirlenememiştir. Ancak hastalığın arka planında kalıtsal sorunların olup olmadığı ya da önceden yaşanmış travmatik bir iç kulak hastalığının varlığı ile ilgili olup olmadığı araştırılmaktadır.
İç kulağımızdaki denge organımız 3 bölümden oluşur. Kulağımızın bu bölümlerinin ikisinde perilenfatik sıvı isimli bir potasyum sıvı ile doludur. Bu sıvının bazı sebeplerden ötürü fazla üretilmesi kulağımızdaki basıncı artırarak Meniere hastalığına sebebiyet vermektedir. Tam olarak net olmamakla beraber bazı alerjiler ya da enfeksiyonlar sıvının fazla üretilmesine sebep olduğu düşünülmektedir.
Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın bilinen özellikleri içinde tek taraflı işitme kaybı ve vertigo benzeri atakların yaşanması şeklinde belirtilebilir. Vertigo hastalığında çevreniz sanki etrafınızda çok hızlı bir şekilde dönüyormuş gibi hissedersiniz. Vertigo hastalarının bazı durumlarda yatması bile gerekebilir. Bazı hastalarda yaşanılan bu baş dönmesi, mide bulantısına ve kusmaya sebebiyet verebilir.
Bu hastaların belirtilerinin içinde en çok şikâyet edilen belirti vertigo belirtisidir. Bunun sebebi belirtinin hiçbir geliş hissiyatı yoktur. Başladığında saatlerde ve günlerde devam edebilir. İşitme kaybında ise kalın sesleri duymada güçlük şeklinde görülmektedir. Başlangıçta işitme kaybı ataklarla beraber görülürken bir süre sonra bu kayıp kalıcı hale gelebilir. Hemen hemen tüm hastalar ataklarda kulakta basınç hissetmektedir.
Hastalığın temel özelliklerinin yanında hastalar solgunluk ve terleme gibi şikâyetleri sıklıkla dile getirmektedir. Hastaların gözlerinde nistagmus ismi verilen bir titreme bulgusu bulunur. Meniere hastalığında yaşanılan ataklar fark ettirmeden kendini gösterir. Araklar ortalama 20 dakika civarı sürmektedir. Ama bazı durumlarda saatlerde hatta günlerce de sürebilir. Aniden gelen ataklar sonucunda hastalarda anksiyete ve depresyon sorunları baş gösterebilir. Bu durum da meniere hastalığını yeniden tetikleyerek hastayı içinden çıkılmaz bir kısır döngüye sokabilmektedir.
Meniere Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Meniere hastalığının tanısının konulması için bir KBB uzmanına danışmak ve muayene olmak gerekmektedir. Doktor hastalığın tanısını koyabilmek için hastanın geçmişini ve hikâyesini sorgular. Ardından işitme testi ve denge testi yapılarak MRG ya da bilgisayarlı tomografi testleri beyin görüntüleme cihazları ile net tanının yapılması ve tanının doğrulanması hedeflenir. Kulaktaki basınç artışını kontrol ve takip etmek için Elektrokokleografi cihazı ile iç kulaktaki sıvı basıncı ölçülür.
Meniere Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meniere hastalığında hastalığın sebebi hakkında yeterli bilgi olmadığı için tedavisi için de henüz net bilgiler ve yöntemler bulunmamaktadır. Ancak belirtilere uyan pek çok alternatif tedavi yöntemi bulunmaktadır. Uygulanacak tedavide amaçlanan belirtilerin düzeyini azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Böylece hem hasta hızlı bir şekilde iyileşecektir. Doktorlar hastaların kan dolaşımlarını da artırmayı hedefleyerek bulantı ve kusma gibi olumsuz semptomların da giderilmesini hedefler.
Meniere hastalarında genelde ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile ortalama 1 yıl içinde ataklar sonlandırılabilir. Tedavinin yanı sıra hastanın psikolojik sorunlarına destek vermesi amacı ile
Hastalar sıklıkla ilaç tedavisinden fayda görmektedirler. İlaç tedavisine başlanmasından yaklaşık 1 sene sonra ataklar neredeyse tamamen ortadan kalabilmektir. Bu tedavilerin yanı sıra hastaya psikolojik destek verilmesi de önem taşımaktadır. Kendinizde veya yakınlarınızda Meniere hastalığının belirtilerini gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurarak tanı ve tedavi konusunda destek alabilirsiniz.
bakınız: Kişiselleştirilmiş Tıp Nedir?