Sağlık

Mide Yanması Neden Olur?

Reklamlar

Mide yanması mide ekşimesi çok yaşanan bir sorundur. Mide yanması neden olur mide yanmasına ne iyi gelir sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Mide yanması göğüs bölgesi veya üst orta karında yanma hissidir. Normal zamanda hiç belirti vermeden yemek borusuna ara sıra geri akış olur. Asidik mide içeriği normalden daha çok olursa yemek borusu tahriş olur ve mide ekşimesi meydana gelir.

Mide yanması boğazdan mideye gelen bir ekşi bir geğirme ile birlikte sızlayan bir ağrı olarak tanımlanabilir. Mide yanması genellikle akşam saatlerinde görülür. Özellikle yemeklerden sonra ve uzanma, eğilme sırasında daha şiddetli olabilir. Mide yanmasına asit hazımsızlığı da denmektedir. Mide yanması yani mide ekşimesi hastanın yaşam tarzını değiştirebilir kontrol altına alabilir.

Mide yanması çok sık görülürse kişinin günlük hayatı da olumsuz etkilenecektir. Mide yanması bazen tıbbi yardım da gerektirebilir. Mide yanmasını haftada birkaç kez yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü ihmal edilmesi durumunda mide yanması yemek borunuza zarar verebilir; kanama, iltihaplanma veya yutma güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir.

Reklamlar
Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Mide yanması neden olur?

Mide yanması çoğunlukla reflü hastalığının bir belirtisidir. Mide yanması mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkması ile meydana gelir. Yiyecekler ve içecekler ağızdan yemek borusu aracılığıyla mideye geçer. Yemek borusunu mideye bağlayan kaslı bir halka (alt özofagus sfinkteri) bu akışın tek yönlü olmasını sağlar. Mide yanması bu tek yönlü sistemin tam çalışmaması durumunda mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi durumunda ortaya çıkar. Mide yanmasının göğüs kemiğinin arkasında spazm ya da keskin bir ağrı ve yanma olarak hissedilmesi de söz konusu olabilir. Bu duruma neden olan risk faktörleri, midede asit üretimini arttıracaktır. Ve bunun yanı sıra yemek borusuna asit reflüsünü kolaylaştıran yapısal sorunları içerecektir.

Gastrit bazı besinlere karşı hassasiyet olmasıdır. Mesela çölyak hastaları gluten içeren gıdalara, laktoz intoleransı olanlar süt ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilirler. Mide fıtığı olan kişiler de bazı ilaçların kullanımı sonucu, mide kanseri, skleroderma ve sarkoidoz gibi hastalıklarda yemek borusunun etkilenmesi mide yanmasına yol açabilir.

Mide yanmasını tetikleyen besinler turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyeceklerdir. Bazı baharatlı besinlerde mide yanmasına sebep olabilmektedir. Sigara da mide ekşimesine neden olan bir faktördür.

Bunların yanında mide ağrıları ve mide yanmalarını tetikleyen faktörlerden birisi de strestir. Hayatınızdaki stresi en aza indirerek mide yanmasının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Reklamlar

Mide yanması komplikasyonları nelerdir?

Mide yanması sorunu tedavi edilmezse reflüden kaynaklı ise yemek borusu tahriş olabilir. Ve yemek borusunun iltihaplanması meydana gelebilir. Ve doku parçalanması olarak mide ülserine yol açabilir. Ülser de iç kanamaya neden olabilir. Ve yemek borusu kanseri de ilerleyen aşamalarda olabilir. Mide yanması basit reflü şikayetinden de olsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Mide yanması uzun zaman boyunca geçmezse günlük yaşamınızı da etkileyebilir. Eğer mide yanması yüzünden günlük aktiviteleriniz kısıtlanıyorsa kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

Mide yanması belirtileri nelerdir
Mide yanması belirtileri nelerdir

Mide yanması belirtileri nelerdir?

Mide yanması özellikle göğsünüzden ağzınıza doğru gelen yanma ve acı veren bir histir. Mide yanması özellikle yemeklerden sonra uzanıldığında daha kötü olacaktır. Mide yanmasının göğüs ağrısı ile birlikte kötüleşmesi akla kalp krizini getirebilir. Göğüs ağrısına nefes darlığı, kol ağrısı, baş dönmesi ve soğuk terleme şikayetlerinin eşlik ettiği şiddetli göğüs ağrısı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Mide yanması birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir, belirtileri şunları içerir:

  • Mide yanması çoğunlukla yemeklerden sonra ortaya çıkar özellikle geceleri meydana gelen göğüste yanma hissi
  • Mide yanması zamanla göğüsten ağza doğru yükselir bazen de boyun ve ağızda hissedilir
  • Uzanırken veya eğilirken yanma sorununun artması
  • Ağızda oluşan acı veya asidik tat
  • Yiyeceklerin göğsünüze veya boğazınızın alt kısmına sıkışmış olduğunu hissedebilirsiniz.

Mide yanmasını nasıl önleyebilirim?

Mide ekşimesini önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz;

  • Mide yanması olmaması için dokunan yiyeceklerden veya aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Belirtiler başlamadan önce mide yanmasını önlemek için bir antiasit tablet gibi reçetesiz satılan bir ilaç kullanılabilir.
  • Eğer fazla kilonuz varsa kilo vermeye çalışmak mide yanması riskini azaltabilir.
  • Protein açısından yüksek ve az yağlı yemekler tercih edilebilir.
  • Zencefilli atıştırmalıklar veya zencefil çayı mideyi rahatlatacağı için tüketilebilir.
  • Sağlıklı yaşam için sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
  • Mide yanması sorununuz varsa geç saatlerde yemek yememeye dikkat ediniz. Gün içinde uykudan 4 saat önce son yemeğinizi yemelisiniz.
  • Yastığınızın biraz yüksek olması oldukça önemlidir.
  • Birden midenize yüklenmeden az ve sık yemeniz öğünlerinizin daha hafif olması kendinizi daha iyi hissettirebilir.
  • Dar giysilerden midenizi ve sizi kemerlerden uzak durulmalıdır.
Mide yanması teşhisi nasıl konulur?
Mide yanması teşhisi nasıl konulur?

Mide yanması teşhisi nasıl konulur?

Mide yanması sorunu olduğunda ilk önce hastanın durumu muayene ile belirlenir. Belirtilere ve hastanın durumuna göre reflü olup olmadığı tespit edilir. Ve tedavi başlar. Doktorunuzun kesin teşhis isteyeceği testler şunlardır;

Endoskopi: Endoskopi mide rahatsızlıklarını tespit etmek için kullanılır. Ucunda kamera olan bir kamera mideye gönderilir. Eğer gerekirse mideden dokuda örneği alınır. Yani biyopsi yapılır ve biyopsi laboratuvarda analiz edilerek hastalık teşhis edilir.

pH-meri: Bu testin yapılma amacı yemek borusundaki mide asidinin kontrol edilmesidir.

Motilite testi: Yemek borusu hareketlerinin tespiti için motilite testi yapılır. Yemek borusundan aşağıya ve mideye ince, esnek bir tüp (kateter) yerleştirilerek test yapılır.

Mide yanması için tedavi seçenekleri

Mide yanması sorunundan kurtulmak için ilk olarak yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirmelisiniz. Buna rağmen şikayetleriniz azalmadıysa doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Tedavi hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Doktorunuz size uygun olan tedavi yöntemini sizlere sunacaktır.

Midenizde asit üretimi fazla olduğu için mide yanması gerçekleşebilir. Doktorunuz size midede asit üretimini azaltacak bir ilaç yazabilir. Bu ilaçların özellikleri o anda midede bulunan sıvıların asitliğini hızlı bir şekilde nötralize etmesi ve mide ekşimesini gidermesidir. Fakat kısa süreli bir çözümdür.

Hafif ve orta şiddette yanma sorunlarının önüne geçmek için aljinat veya aljinat-antiasit kombinasyonu kullanılabilmektedir.

Mide asitlerini azaltan bir diğer ilaç grubu da H2 blokerleridir. Mide ekşimelerini azaltır ve antasit ilaçlardan daha uzun süreli etkiye sahiptirler. İhtiyaç olması durumunda tablet olarak alınabilmektedir.

Mide yanması sorununda etkili olan bir diğer seçenekte proton pompa inhibitörleridir. En etkili yöntemdir. Altın standart tedavi olarak bilinmektedir. Midenin asit üretimini engellemektedirler. Bu tedaviden sonra mide yanmanızı kontrol etmeye yardımcı olmak için bu ilaçları ihtiyaç olması durumunda almanızı tavsiye edebilir. Bazı ilaçlar reçetesiz alınabilmektedir. Fakat bu ilaçlar istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Doktora danışılmadan ilaç kullanmamanız en sağlıklısıdır.

Uzun süre ilaç almış ve proton pompası inhibitörü tedavisi yapılmış ancak sonuç alınamamış kişilere uygulanan mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı sıkılaştırma ve yemek borusuna giren asit miktarını azaltan ameliyatlar yapılabilir.

Hamilelikte Mide Yanması
Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Mide yanması anne adaylarının en çok yaşadığı durumlardan birisidir. Hamile kadınların yüzde 40 – 80i ni etkilemektedir.

Mide yanması hamilelik döneminde yaşanan bir sorun olabileceği gibi önceden olan gastroözofageal reflü hastalığının alevlenmesi olabilir. Miden yanması en çok ikinci üç ayın sonuna doğru yada üçüncü üç ayda mide yanması sıklığı ve şiddeti artabilir.

Hamilelikte neden mide ekşimesi meydana gelir?

 Hamilelik sırasında artan mide ekşimesi sıklığının birkaç nedeni şu şekilde belirtilmektedir:

  • Yemek borusu ile mide arasındaki yerin gevşemesinş sağlayan progesteron ve östrojen seviyelerinin artması
  • Rahim ve karnın büyümesi ve karnın içindeki basınç ile mide boşalması ve bağırsak hareketliliğindeki değişiklikler meydana gelir.

Hamilelikte mide yanması kişiyi nasıl etkiler?

Mide yanması sorunu olanlar göğüs kemiğinin arkasında, boğazın içine ve ağzın arkasına kadar gelen bir yanma hissinin meydana geldiğini söylerler. Belirtiler kendini daha çok yemeklerden sonra ve yatma saatlerine yakın kendini gösterebilir.

Yemek borusunda reflüden dolayı asit kabardığı için yemek borusu tahriş olabilir. Ve yemek borusu iltihabı meydana gelebilir. Fakat hamilelikte olan mide yanmasından yemek borusu iltihabı meydana gelmemektedir.

Emzirme döneminde mide yanması kişiyi nasıl etkiler?

Mide yanması hamilelik döneminde olur ve doğum sonrasında hızlı bir şekilde düzelir. Bazı kadınlarda doğum sonrasında da mide yanması olabilir tedavi edilmesi gerekmektedir.

Emzirme döneminde mide yanması olursa kullanılan ilaçlar anne sütüne geçeceği için ilacın doğru olduğuna karar vermek için doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamalısınız.

Mide yanmasının önlenmesine yardımcı olabilecek besinler nelerdir?

Mide yanmasının azalması için lifli yiyecekler tüketmelisiniz. bu yiyecekler sizi tok hissettirir. Bu şekilde fazla yemek yeme olasılığınız azalır. Az yemek yemek de mide ekşimesi şikayetinin azalmasına katkıda bulunabilir. Bazı yüksek lif içeren gıdalar şunlardır:

  • Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllar
  • Tatlı patates, havuç ve pancar gibi sebzeler
  • Kuşkonmaz, brokoli ve yeşil fasulye gibi yeşil sebzeler
  • Bezelye, enginar, bakla
  • Alkali yiyecekler

PH seviyesi düşük olan gıdalar asidiktir. Bundan dolayı reflüye yol açabilirler. Yüksek pH’a sahip olan besinler daha alkali olduğu için mide asidinin dengelenmesini sağlar. Alkali besinler şunlardır;

  • Muz
  • Kavun
  • Karnabahar
  • Rezene
  • Fındık
  • Su içeren besinler

Su içeren besinler mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir. Su içeren su deposu bazı besinler şu şekildedir;

  • Kereviz
  • Salatalık
  • Marul
  • Karpuz
  • Et suyu bazlı çorbalar
  • Bitki çayı

Mide Yanmasına İyi Gelen Evde Uygulayabileceğiniz Öneriler

Mide yanması kişinin hayat kalitesini azaltacağı için bunun önüne geçmek için öncelikle hatalı beslenmemeye özen göstermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken zor sindirilen, hijyenik olmayan, kafein içeren, fazla baharatlı besinler ve yağlı tuzlu ürünleri tüketmemektir. Karın kısmınızı sıkan dar kıyafetler giymemelisiniz. Bu da mide yanmasını tetikleyecektir.

Mide Yanmasına İyi Gelen Evde Uygulayabileceğiniz Öneriler
Mide Yanmasına İyi Gelen Evde Uygulayabileceğiniz Öneriler

Midedeki yanma hissini doğal ve hızlı bir şekilde hafifletmek için;

1. Karbonatlı su karışımı

Bir çay kaşığı karbonatı suyun içinde eritip içebilirsiniz. Karbonat asidi nötralize edecektir. Karbonat sodyum içermektedir. Düşük sodyumlu diyet yapıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

2. Aloe vera suyu

Aloe vera cildinizi güneş yanıklarından korur, cildinizdeki yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar. Aloe veranın suyu da reflüden dolayı meydana gelen tahrişi azaltacaktır. Mide yanması sorununuz varsa midenizi ve yemek borunuzu rahatlatmak için yemeklerden önce yarım bardak aloe vera suyu içmeyi alışkanlık haline getirirseniz faydasını göreceksiniz.

3. Şekersiz sakız çiğnemek

Asidin azalmasına sebep olan bir diğer faktör de tükürüktür. Bundan dolayı vücudunuzun ürettiği tükürük miktarının artması için yarım saat boyunca şekersiz bir sakız çiğneyebilirsiniz.

4. Elma sirkesi

Üç çay kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp yemeklerden önce ve yatmadan içebilirsiniz.

5. Muz yiyin

Muzun içinde doğal antiasitler olduğu için reflü ile mücadelede çok başarılıdır. Her gün bir tane muz yiyebilirsiniz.

6.Meyan kökü

Mide yanmasına iyi gelen bir diğer bitki de meyan köküdür. Meyan kökü az tüketilmelidir. Fazlası da yüksek tansiyon gibi ciddi yan etkilere de neden olabilir.

7.Kaygan karaağaç

Reflü hastalığının semptomlarına iyi gelen bir diğer bitki kaygan karaağaçtır. Bu bitki birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu ağacın özü midede ki mukoza tabakasını kaplar. Aside karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Kaygan karaağaç safra kanalı safra taşı olan kişilere tavsiye edilmez.

8. Sol tarafınıza yatın

Yapılan araştırmalara göre yemek sonrası duruş şekliniz ve mide içeriği midede kalacak şekilde tutulmasına yardım edecek şekilde eğimde uyunmalıdır. Sağ tarafa dönük ve sırt yatılınca mide yanması ve sindirim sorunları yaşanabilir. Sol tarafa dönük yatılınca mide yanmalarında gözle görülür şekilde azalma olacaktır. Sağ tarafa uyumak mide yanması şikayetini arttırmaktadır.

9. Yemekten sonra duruşunuza dikkat edin

Yemek yedikten sonra uzanmayın. Ayağa kalkın ve ev işi yapın ya da rahatlatıcı bir yürüyüş de iyi gelecektir. Bu eylemleri yaptığınızda mide asidiniz midenizde tutunacaktır. Yemek yedikten sonra vücudunuzu üç saat kadar dik tutmak yani uzanmamak mide yanmasının önüne geçecektir.

10. Yaşam tarzı değişiklikleri

Fazla kilo sorununuz varsa diyet yapmak ve günlük hareketlerinizi arttırmak mide yanması sorununuzun azalmasını sağlayacaktır. Özellikle yağlı, baharatlı, kafeinli, çikolatalı yiyecekler ve gazlı içecekler mide ekşimenizi tetikleyecektir. Bu yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Mide yanmasını azaltacak bir diğer besin de patatestir. Çiğ patatesin suyunu içtiğinizde mide içindeki nişasta sayesinde asit bağlanır. Fakat taze sıkılmış patates suyu olmasıdır. Patates suyunun yanında beyaz lahana mide yanmasına iyi gelecektir. Papatya çayı da mide yanmasını rahatlatır. Papatya çayını ılık ve küçük yudumlarla tüketmelisiniz. Ayrıca badem ve fındığın iyice çiğnenerek tüketilmesi de mide yanmasına iyi gelebilir.

Yazımızda sizler için mide yanması neden olur, mide yanmasına ne iyi gelir, mide yanmasına iyi gelen evde uygulanabilecek önerileri sizlerle paylaştık. Yazımızı beğendiyseniz Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme isimli yazımıza da göz atınız. Sağlıklı günler dileriz.

Mide Yanması Neden Olur? 2025 Mide yanması neden olur
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx