Sağlık

Milia Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Reklamlar

Sık görülen cilt sorunlarından olan milia nedir sorusunun cevabı merak edilmektedir. Milia gözün etrafında çıkan küçük, yuvarlak, sarı beyaz arası, inci gibi görünen küçük çıkıntılardır. Bu taneler tekse buna milium denirken, birden çoksa milia denir. Milia en çok göz etrafı ve elmacık kemikleri üstünde görülür ancak vücudun her yerinde görülebilir.

Milia Nedir? Neden Olur?
Milia Nedir? Neden Olur?

Milia Nedir? Neden Olur?

Milia oluşmasına sebep olabilecek birçok durum tahmin edilse de bu duruma neden olan etmenleri kesin olarak bilinmemektedir. Milia oluşmasının asıl nedeni kişinin bünyesi yani genetik yapısıdır.

Kortizon kullanımı ile olabildiği söylense de kortizon kullanmayan kişilerle kullanan kişiler arasında görülme sıklığı aynıdır. Bebeklerde doğduğu anda bile görülebilir. Yani kortizon kullanımı ile bir bağlantısı yoktur.

Reklamlar

Güneş ışınlarının da milia oluşumuna neden olduğu düşünülse de vücudun güneş görmeyen bölgelerinde de görülmesi bu fikri çürütmektedir.

Milia oluşumuna yanlış beslenmenin neden olup olmadığı da merak edilmektedir. Yanlış beslenmenin yani gıdaların milia oluşumuna neden olduğunu söylemek mümkün değildir. Yanlış beslenme ksantelazma rahatsızlığına neden olabilir. Kısaca milia oluşumunu beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilendirmek zordur.

Hassas cilde sahip olan kişilerde görüldüğüne dair kesin bir bilgi de yoktur.

Kolesterol yüksekliğinden dolayı milia oluşmaz, kolesterol yüksekliği, kan kolesterolünün yüksek olması ksantelazma ismi verilen göz kapağında yağ bezesi oluşmasına neden olur.

Reklamlar

Milia Nasıl Oluşur?

Milia nasıl oluşur tam bilinmemektedir. İncelendiğinde yağlı bir yapısı vardır ama içeriğine bakıldığında daha çok ölü deri katlantısı gibi keratin de görülmektedir. Milia yağ kistine çok benzer ama yağ kistinden daha serttir. Sert olmasının sebebi de yağ yanı sıra deri komponentleri de içermesidir. Tüm bunlar genetik yatkınlıkla ortaya çıkan durumdur.

Milia Çeşitleri Nelerdir?
Milia Çeşitleri Nelerdir?

Milia Çeşitleri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde görülen milia çeşidine milium da denmektedir. Bebek doğduğu anda olabilir ve çoğunlukla hiçbir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer.

Milia rahatsızlığının yetişkinlerde görülen çeşitleri primer ve sekonder’dir. Her iki türü için de aynı tedavi uygulanır. Aralarındaki fark kendiliğinden çıkanlara primer denir, başka bir hastalık milia oluşumuna neden olduysa sekonder milia denir. Her ikisinin de şekli aynıdır.

Milia Nasıl Tedavi Edilir?

Milia tedavisi için birçok yöntemden bahsedilse de tedavide olumlu sonuç alınamadığı için kullanılmayan çok sayıda yöntem (peeling, dermabrazyon, keserek çıkartma, dondurarak yok etme) okuyabilirsiniz ama bunların neredeyse hiçbiri kullanılmamaktadır.

Lazerle Milia Tedavisi

Milia tedavisinde lazer yöntemi kullanılırken üst kısımdaki deri lazer ile yakılır kiste benzeyen oluşum serbest kalır ve sıkıştırılarak çıkarılır. Fakat ışığın etkisi tam kontrol edilemediği için kitleden daha büyük yanıklar oluşabilir. Keserek çıkartma yöntemi ile üstündeki deri kesilir sıkıştırılarak çıkarılır. Uygulanabilir bir yöntemdir ancak çok küçük kesilmezse kesik izleri kalabilir.

Radyo Frekansla Eritme

Çok çok ince olan radyo frekansları kıldan 10 kat daha bir ince iğne yardımıyla kitleye verilir. Verilen radyo frekanslarının enerjisi ile kitlenin erimesi sağlanır. Deride olan hasar gözle görülmeyecek kadar az olduğu için ciltte iz kalmayacaktır.

Milia Evde Tedavi Edilir mi?

Milia evde tedavi edilir mi sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Evde tedavi edilebilir ancak bu noktada bazı adımlar uygulanmalıdır. Aksi halde enfeksiyon kapabilir. Uygulanabilecek işlemler, ilk olarak bölgenin derisi uygun solusyonlarla (betadin, batikon, alkol, klorhexidin vs ) dezenfekte edilmelidir. Ucu steril aletle (bunun en pratiği steril enjektör ucudur) milianın üstünü örten deri kesilir, komedon çıkarır gibi sıkıştırılarak dışarı çıkarılır.

Milia olsun başka cilt sorunları olsun en sağlıklısı bir doktora danışmaktır. Diğer ihtimalleri göz önüne alarak doktorunuza danışıp gerekliyse müdahaleyi doktorunuza bırakınız.

Göz Etrafındaki Yağ Kistleri Tehlikeli midir?

Gözün etrafında meydana gelen yağ kistlerinin herhangi bir tehlikesi yoktur. Bir şikayete neden olmaz, kansere veya bir başka hastalığa dönüşmez. Ancak hastayı estetik açıdan rahatsız edebilir. Doğru yöntem seçilerek tedavi edilirse estetik açıdan hiç iz kalmadan düzeltilebilir.

Miliaya Benzeyen Hastalıklar

Görüntü olarak bazı hastalıklarla karıştırılabilir, bu hastalıklardır ve farkları da şu şekildedir;

  • Komedon; görünen kısmı siyahtır ancak sıkınca kolay bir şekilde çıkar.
  • Molluskum kontagiozum; sıvı da vardır, virüsler neden olur bu nedenle de bulaşıdır.
  • Sivilce; etrafında kırmızılık da vardır.
  • Ksantelazma; yaygın plaklar halindedir.
  • Kist; içeriği yumuşaktır.

İlginizi çekebilecek içerik: Kolanjit (Safra Kanalı İltihabı) Nedir?

Video içerikler ürettiğimiz Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olmaya da bekleriz.

Milia Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? 2025 milia nedir
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx