Mimoza Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Mimoza çiçeği bir tür süs bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabi diğer süs bitkilerine nazaran kış sonu ve ilkbaharın gelmesi ile açmaktadır. Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile bağdaştırılan Mimoza Çiçeği, muhteşem görüntüsü ve hoş kokusuyla bilinmektedir. Bu yazımızda da Mimoza çiçeği bakımı, özellikleri, hikayesi ve daha birçok konu hakkında bilgilendirme yapacağız.
Mimoza Çiçeğinin Kökeni
Mimoza çiçeğinin kökeni Güney Afrika, Fransa ve Güney Avustralya’ dan gelmektedir. Köken bakımından da Akasya ağacı familyasından gelmektedir. 800 küsürden fazla Mimoza çiçeği türü bulunmaktadır. Ancak ülkemizde bu kadar çeşit yetiştirilmemektedir. Bazı türleri bulunmaktadır. “Küstüm çiçeği” ve “Dokunma bana” olarak da bilinir mimoza çiçeği.
Mimoza Çiçeği Bakımı
- Mimoza çiçeği bakımı ufak tefek detaylara dikkat edildiği takdirde gayet kolaydır. Biraz sabır istemektedir sadece.
- Uygun bir bahçeniz varsa eğer rahatlıkla mimoza çiçeği yetiştirebilirsiniz. Yerleşimi doğru olduğu sürece saksıda da büyümeye çok uygundur. Güneş ışığı alan bir odada konumlandırmak gerekir. Saksı seçiminde de su rezervi olmayan oldukça büyük bir saksı seçmelisiniz.
- Mimoza çiçeğini iki yıl boyunca düzenli bir şekilde sulamak gerekir.
- Çiçek açma evresinde mimoza çiçeğinin toprağı sıcak tutulmalıdır. Mart ayına kadar gübresini ihmal etmemek gerekir.
- Kullanılan toprak asidik veya nötr olmalıdır. Alkali topraklardan pek hoşlanmaz ve sağlıklı bir şekilde bitki büyüyemez. Dikiminden itibaren düzenli sulama bitkinin toprağa tutunması ve çiçek açması için oldukça önemlidir. Kış aylarının son zamanlarında çiçeklenme başlayıp yaz aylarında havalar sıcaklanmaya başladıkça daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır.
- Eğer Mimoza çiçeğinizi bahçeye dikiyorsanız rüzgâr az alan konuma dikmeniz önerilir çünkü biraz hassas bir bitkidir.
- Çiçek açtıktan sonra mutlaka budama istemektedir. Düzenli budama yapılması hem zararlı hastalıklardan koruyacak hem de daha sağlıklı ve hızlı büyümesine yardımcı olacaktır.
- Sıcağı ve suyu çok seven Mimoza çiçeğini kötü hava koşulları olumsuz etkileyebilir. Özellikle de sigara dumanı oldukça kötü etkilemektedir.
Mimoza Çiçeğinin Özellikleri
- Mimoza çiçeğinin başta gelen özelliklerinden biri kokulu bir sembolik çiçektir. Süs bitkisi olarak balkonlarımızı bahçelerimizi süslemektedir.
- Yeterli bakım yapıldığında 5 metreye kadar boylanabilmektedir.
- Güzel kokulu bir bitki olduğundan parfüm sektöründe çok sık kullanılmaktadır.
- Oldukça uzun yıllar yaşamaktadır. Mimoza çiçeği bakımı doğru yapıldığında ortalama 50 yıla kadar yaşamaktadır.
- Türleri oldukça fazla olan Mimoza çiçeğinin asıl rengi sarıdır. Yaprakları aynı danteli andırmaktadır.
- Arsız bit bitki olarak bilinir bu yüzden her yıl düzenli olarak budama işlemi ister.
- Yapıları itibarı ile naif ve kırılgan olsalar da aslında güçlü bir karakterleri olması özelliğiyle soğuk havalara karşı dirençli yapılara sahiptirler. Ama siz yine de olumsuz hava koşullarından koruyabildiğiniz kadar muhafaza ediniz.
- Ülkemizde Mimoza çiçeği “küstüm çiçeği “ya da “dokunma bana çiçeği “ olarak farklı isimlerde de bilinmektedir. Bu bitkiye temas halinde bitkinin yaprakları içine kapanır
bakınız: Gardenya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Mimoza Çiçeğinin Hikayesi
Mimoza çiçeğinin hikayesi yaşama sevinci veren renkleri gibi, muhteşem kokusunun derinliği gibi derin anlamlar yüklüdür. Bu çiçeği belki de bu kadar değerli ve özel kılan hikayesi; İtalya’nın 1946 yılında yaşanan savaştan harabe gibi çıkmasının ardından halk yaşama sevinci, bir umut ışığı aramaya başlar. İtalya Kadın Birliği üyelerinden olan Teresa Mattei, Terasa Noce, Rita Mognagnana adında 3 kadın, toplumun yeniden dirilmesini kadın dayanışması ile yeniden ayaklanacağını düşünüp yaklaşımlarının da bir sembol niteliği taşımalarını istemişlerdir. Buna istinaden de bir çiçek seçmeyi teklif ederler. Bu çiçekler arasında karanfil, mimoza çiçeği ve anemon bulunmaktadır. Aralarından mimoza çiçeği seçilmiştir. Seçilmesinde büyük etmen olan özellikleri şöyledir.
Kırılgan ve naif görüntüsüyle buna rağmen soğuğa dayanıklı ve zorlu koşullarda da olsa çiçek açmasını bildiğinden güçlü bir karakteri andırdığı için tercih sebeplerinden biri olmuştur.
Savaşta kaybolan moralin, olumsuzluğun toparlanması için; göz alıcı güzelliğinin sarı rengiyle beraber mutluluk vermesi düşüncesiyle ve Mimoza çiçeğinin Mart ayında çiçek açmasından dolayı tercih edilmiştir. Mart ayında çiçek açarak Dünya Kadınlar Gününü sembolize etmektedir ve bu da kadın dayanışmasının sembolize edilmesi için en uygun çiçek olarak seçilmesindeki en büyük etmendir.
Mimoza Çiçeğinin Anlamı
Mimoza çiçeğinin sembolik anlamlara olan ve görüntüsüyle herkesi büyüleyen bir çiçektir. Görüntüsü ve rengiyle güneşe benzediği için ilk olarak güneşi temsil etmektedir. Çiçekler arasında ise Mimoza çiçeğinin anlamı gizli, yasaklı aşkı çağrıştırmaktadır. Bir kişinin size Mimoza çiçeği ile gelmesi, sevgi ve dostluk mesaj sinyalini vermektedir.
Mimoza Çiçeği Nasıl Ekilir?
Mimoza çiçeği tohumu ekildikten uzun bir süre sonra düzenli sulama istemektedir. Eğer etrafında herhangi başka bir bitki ekilecekse 10 – 15 cm boşluk bırakılması gerekiyor ki büyümesine etki etmesin. Uygun sıcaklık derecesi 23 – 25 derecedir. Toprak seçimi olarak süzülmüş ve taşlı toprakları severler. Kireçtaşı topraklarda yaşamını sürdüremezler. Kirli hava koşullarında da çabucak solarlar. Saksıda mimoza çiçeği ekiliyorsa eğer saksıda su rezervi olmamalıdır ve derin büyük bir saksı seçimi yapılmalıdır.
Mimoza Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Mimoza çiçeğinin çoğalması tozlaşma şeklinde oluşmaktadır. Mimoza çiçeği tohumları bitkinin etrafına saçılır. Çiçeklerin açma evresi tamamlanınca da fasulye şekline benzeyen kahverengi tonlarında tohumlar ortaya çıkar. Bu tohumları alıp başka bir saksıya ekerek Mimoza çiçeği çoğalması gerçekleşmiş olur.
Mimoza Çiçeğinin Faydaları
Mimoza çiçeğinin faydaları arasında en bilindik sakinleştirici özelliğidir. Kişilerin ruh hallerini düzeltmeye, rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yaramaktadır. Tabi dolaylı olarak da depresyona da iyi gelmektedir. Uyku bozukluğu düzeni için de tercih edilmektedir. Anksiyete gibi rahatsızlıkları olan kişilerde tedavi edici bir ilaç niteliğindedir Mimoza çiçeği.
Yapraklarının kaynatılarak hazırlanılan çaylar kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Kaynatılarak yapılan Mimoza çayları vücudun nikotin atmasına destek sağlar. Özellikle de sigara kullananlar için mucizevi bir çaydır. Ayrıca öksürüğe ve boğaz ayrısına da oldukça iyi gelmektedir.
Mimoza çiçeği kozmetik ürünlerin de sıkça tercih edilen bitkileri arasındadır. Akne ve sivilce oluşumunu engellemek, ciltteki sivilce lekelerin giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.
Bu yazımızda Mimoza çiçeği bakımı, özellikleri en çok merak edilen hikayesini ve daha birçok konuyu ele alıp inceledik. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.
İlginizi çekebilecek içerik: Glayör Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.