GenelHaberHayvanlar Alemi

Muhabbet Kuşları Ne Yer? Nasıl Uyur? Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet kuşları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattık.

Reklamlar

Muhabbet kuşu, papağan türleri içerisinde yer alan evcil kuş türüdür. Küçük ve uzun kuyruklu bu kuşlar, yabani ortamda genel olarak yeşil ya da sarı tüy rengine ve kanatlarında siyah taralı çizgilere sahiptir. Muhteşem dış görünüşlerinden ötürü dünya genelinde yoğun olarak evcil olarak beslenmektedir. Evlerde beslenen bu kuşlar mavi, beyaz, tamamen sarı veya tamamen beyaz renge sahip olabildikleri gibi, çok farklı kombinasyonlarda olabilirler. Öyle ki, bazılarının ibikleri bile bulunabilmektedir. Sizler için 5 milyon yıldan beri varlıklarını sürdüren muhabbet kuşları hakkında bilgiler verdik.

Muhabbet kuşları ne yer?

Muhabbet kuşları
Muhabbet kuşları ne yer?

Kuş besleme konusundaki bilgimiz sürekli gelişmektedir. Bunun sebebi, hem beslenmenin önemi konusunda artan farkındalık hem de kuşların farklı ihtiyaçlarına yönelik araştırmaların artmasıdır. Diğer tüm hayvanlarda olduğu gibi, kuşların da uygun bir karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su dengesine ihtiyacı vardır. Farklı kuş türleri genellikle farklı yiyecekler gerektirir.

Evcil kuşlarda beslenme genellikle ihmal edilir. Muhabbet kuşunuzun beslenmesini veterinerinizle konuşmanız çok önemlidir! Çoğu zaman evcil hayvan sahipleri, aslında öyle olmadıkları halde, muhabbet kuşlarını uygun bir diyetle beslediklerini varsayarlar. Bu, birçok sağlık sorununun ortak bir nedenidir. Kuşunuzun iyi beslenmesi ve sağlıklı olması için sürekli çaba göstermeniz önemlidir. Bir muhabbet kuşunu beslemek, sadece yaşamını sürdürmek için yetersizdir; bunun yerine amacınız onun gelişmesine ve sağlıklı olmasına yardımcı olmak olmalıdır. Kuşunuzun sağlığı, ne kadar iyi beslendiğine bağlıdır.

Reklamlar

Muhabbet kuşları doğal ortamlarında meyveler, çayır otları tohumları, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulanan bazı böcekleri yerler. Evcil kuşlar için de yine aynı şekilde sebzeler, tohumlar ve bazı meyvelerden oluşan bir beslenme listesi oluşturulmalıdır. Ayrıca muhabbet kuşu için alacağınız yemler kaliteli olmalıdır ve muhabbet kuşunun günde 10 gram yem yemesi önerilir. Muhabbet kuşunun yediği besinler şunlardır:

  • Domates
  • Brokoli
  • Elma
  • Üzüm
  • Lahana
  • Armut
  • Ispanak
  • Çilek
  • Pancar yaprağı
  • Kivi
  • Bulgur
  • Pirinç
  • Portakal
  • Çavdar
  • Ahududu
  • Buğday
  • Mandalina

Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar?

Ömür

Esaret altındaki bir muhabbet kuşunun yaşam süresi 5 ila 8 yıl arasında değişmektedir. İyi bir bakım yapılırsa kuşun yaşam süresi daha uzun olacaktır. Muhabbet kuşunun doğal ortamı Avustralya otlaklarıdır. Burası birçok yırtıcının bulunduğu zorlu bir yaşam alanıdır. Muhabbet kuşu bu zorlu yaşam alanında ortalama 15 yıl yaşamaktadır.

Dünyanın en yaşlı muhabbet kuşu İngiltere’de yaşamış ve 29 yaşında vefat etmiş olan erkek muhabbet kuşu Charlie’dir.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Balıklar Uyur Mu? Kaç Yıl Yaşarlar? Işıktan Rahatsız Olurlar Mı?”

Reklamlar

Muhabbet kuşları neden kusar?

Muhabbet kuşları

Muhabbet kuşunda kusmanın nedeni yediği yemin dokunması, sahibine alışamama, aşırı korkma, veterinere danışılmadan verilen antibiyotikler ve vitaminler, yavrusunu beslerken ağız yolu ile geçen mikroplar, kuşta depresyon ve şiddetli üzüntü, kalp ritminde bozukluklar, stres, çeşitli yara ve iç hastalıklar, hiç uçamama kaygısı ve enfeksiyonlar olabilir. Evcil bir kuş kusuyorsa bu onun hasta olduğuna işaret eder. Bu durum kesinlikle ciddiye alınmalı ve hasta olan kuş veterinere götürülmelidir. Aksi takdirde hasta olan kuş bağışıklığını kaybetme ve ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

Muhabbet kuşları neden tüy döker?

Tüy

Muhabbet kuşu, kuluçka zamanında ve mevsim geçişlerinde yılda iki kez aşırı tüy döker. Bu normal bir durumdur, ancak anormal olan bazı durumlarda vardır. Muhabbet kuşunda tüy dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri de strestir. Kafes değişimi, kafesi başka bir kuşla paylaşmak, fazla gürültüye ve ışığa maruz kalmak gibi durumlar kuşun strese girmesine neden olur. Muhabbet kuşu hasta olduğu zamanda tüy dökebilir. Ayrıca aniden meydana gelen ısı değişiklikleri de kuşlarda tüy dökülmesi neden olur.

Muhabbet kuşları nasıl uyur?

Uyku

Yabani muhabbet kuşu, herhangi bir canlı veya ölü ağacın en yüksek dallarına tüneyerek uyurlar. Tüneme, kuşların bir dala veya benzer büyüklükteki bir nesneye tutunup düşmeden dinlenmek için kullandıkları tekniği ifade eder. Muhabbet kuşu uyurken bütün gece güçlü ayaklarıyla bir dala tutunur ve düşmez. Genellikle büyük sürüler halinde birlikte uyurlar, bazen bir su kaynağına yakın birçok uzun ağacı işgal ederler. Geceleri yerde dolaşan yırtıcılardan kaçmak için doğal olarak en yüksek dalları seçerler.

Muhabbet kuşu uyku esnasında ayaklarını göğsüne çeker ve vücudunu ayak hizasına indirir. Böylece tüysüz olan bacaklarını sıcak tutar ve vücut ısısını korur. Ayrıca muhabbet kuşu, daha fazla sıcaklık elde etmek için tek ayak üzerinde uyuyabilmektedir.

Muhabbet kuşu neden ölür?

Muhabbet kuşları

Çok zarif ve nazik bir canlı olan muhabbet kuşu öldüğünde çok üzülüyoruz. Hal böyle olunca “muhabbet kuşları neden ölür?” diye merak ediyoruz.

Muhabbet kuşunun yaşayacağı ortam uygun hale getirilmediğinde ölümle sonuçlanan rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Onun sağlıklı beslenmesi ve hijyenik bir ortamda yaşaması sağlanamadığında bu bağışıklık sistemini zayıflatacaktır. Bu yüzden muhabbet kuşunun yemleri kaliteli olmalı ve suları sık sık değiştirilmelidir. Ayrıca onları strese sokacak şeyler yapılmamalıdır.

Bazı hastalıklar muhabbet kuşunun ölmesine neden olmaktadır. Pasteurelosis, Tuberculosis, Salmonella ve Strestococcosis gibi rahatsızlıklar bakterilerden kaynaklı olarak muhabbet kuşlarında görülmektedir. Ayrıca virüs kaynaklı Paramyxovirosis hastalığı da muhabbet kuşunun ölümüne sebep olmaktadır.

Muhabbet kuşu neden kabarır?

Kabarma

“Muhabbet kuşları neden kabarır?” konusu çok merak edilmektedir. Muhabbet kuşunun kabarmasının pek çok nedeni vardır.

  • Çoğunlukla sinirlendikleri zaman kabarırlar.
  • Bazı hastalıklar kabarmalarına neden olabilir.
  • Kafes arkadaşı ile uyum sağlayamadığı zaman kabarırlar.
  • Korktuklarında ve stres altında olduklarında kabarırlar.
  • Uykuya dalmak üzere olduklarında kabarırlar.
  • Mevsim geçişleri kabarmalarına sebep olur.
  • Ayrıca karşı cinse kur yaparken kabarırlar.

Muhabbet kuşu neden kaşınır?

Muhabbet kuşları

“Muhabbet kuşları neden kaşınır?” konusu da evcil hayvan sahiplerinin kafasını kurcalayan sorulardan biridir. Muhabbet kuşu birçok nedenden dolayı kendini kaşır. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi olduğu zaman muhabbet kuşu kaşınır. Bu çok normal bir durumdur. Ayrıca muhabbet kuşu bazen tüylerinin daha dayanıklı ve parlak olması için bazen de oyun amaçlı kaşınır. Ancak bazen de muhabbet kuşunun kaşınması neden olan şey mantar hastalığı olabilir. Mantar hastalığı genellikle; stres, su verilmemesi, hijyenik olmayan açık yemlerin kullanılması ve yanlış beslenme düzeni yüzünden ortaya çıkar. Kuş kafesinin düzenli olarak dezenfekte edilmemesi, travmalar, kursağının geç boşalıyor oluşu, A vitamini eksikliği gibi sorunlar da mantar hastalığına sebep olabilir.

Muhabbet kuşları üşür mü?

Muhabbet kuşları

Muhabbet kuşunun tüy yapısı kalın değildir ve küçük bir bedene sahip olması nedeniyle üşür. Muhabbet kuşu 17-18 dereceye kadar dayanır. Ancak onlar için ideal olarak kabul edilen minimum sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Diğer evcil hayvanların aksine, muhabbet kuşu her zaman ebeveynlerine üşüdüğü belirtir. Tek yapmanız gereken küçük kuşunuzu tanımak. Peki muhabbet kuşunun üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Kabarık tüyler

Üşüyen bir muhabbet kuşu, kendini sıcak tutmak ve olabildiğince fazla ısıyı korumak için tüylerini kabartır. Muhabbet kuşunun tüyü onu bir dereceye kadar ısıtabilir. Muhabbet kuşunuzu uzun süre kabarık tüylü görürseniz, bunu kuşunuzun üşüdüğünün bir işareti olarak kabul edin.

Titreme

Titreme, herhangi bir canlının soğuğa karşı gösterdiği doğal bir savunmadır. Hızlı vücut hareketleri vücudun ısınmasına yardımcı olur ve dolayısıyla hayatta kalmak için sıcaklık sağlar. Muhabbet kuşunuzun bu savunma mekanizmasını çalıştırdığını görürseniz, bu, onun üşüdüğüne işaret eder.

Uyku

Hepimiz kış aylarında normalden biraz daha fazla uyuyoruz. Muhabbet kuşumuz da farklı değil. Ne kadar soğuk hissederse, o kadar uykulu olur. Bu nedenle, muhabbet kuşunuz normalden çok daha uzun süre uyuyorsa, onu rahatsız eden şey soğuk havadır.

Uyuşukluk

Bir şeye karşı mücadele ettiğimizde, enerjimizin çoğu tükendiği için kendimizi yorgun hissederiz. Bu küçük muhabbet kuşu için de geçerlidir. Soğuk algınlığına karşı gizlice savaşıyorsa, yakında uyuşuk hissetmeye başlayacaktır. Yorgun bir muhabbet kuşu, her zamanki hareketli ve neşeli hali gibi olamaz.

Kaynak: 1 2 3 4

Muhabbet Kuşları Ne Yer? Nasıl Uyur? Kaç Yıl Yaşar? 2025 muhabbet kuşları
Caner Cem Martı

1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucu vücudumun %99'u felç kaldı. Bazı teknolojik cihazlar sayesinde bilgisayar kullanıyor ve makaleler yazıyorum. Öncelikle öğrenmeyi, sonra ise öğrendiklerimi insanlara aktarmayı seviyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx