Çiçekler

Mum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Mum çiçeği, evde bakılabilecek saksı çiçekleri arasında yer almaktadır. Çiçeklerinin yapısı muma benzetildiği için bu ismi alan mum çiçeği, bakımının kolay olması ve güzel kokusu ile ön plana çıkmaktadır. Gelin bu mum çiçeği bakımı, özellikleri ve çoğaltılması hakkında yazıyı okuyalım.

Mum Çiçeğinin Bakımı
Mum Çiçeğinin Bakımı

Mum Çiçeğinin Bakımı

Mum çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Güzel kokusu, etli yapısı ve kolay çoğaltılabilir olması nedeniyle evine çiçek alacak insanların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Bu çiçeğe bakım yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Eğer bu çiçeğe doğru bir bakım yapılırsa, uzun yıllar boyunca evinizi süsleyecek bir çiçeğiniz olacaktır.

Mum Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Mum Çiçeği Özellikleri

Bu çiçeğin pek çok farklı türü bulunmaktadır. Hem renk hem de cins olarak farklı kategorilere ayrılan mum çiçekleri, genel olarak aynı şekilde bakılmaktadır. Ancak cinsler arasında küçük farklılıklar olabilmektedir. Genel fark ise, çiçeğin büyüme hızıdır.
Mum çiçekleri, sarmaşık gibi bir yapıya sahiptir. Bu nedenle büyütülürken saksısına çubuklar saplamanız ve dolanarak büyümesini desteklemeniz gerekmektedir. Bir saksıya 2 adet destek çubuğu eklemeniz yeterli olacaktır. Eğer isterseniz, çiçeğinizi askılı saksılarda da yetiştirebilirsiniz. Saksının her iki yanında olacak demir askılar destek çubuğu görevi görecektir. 

Reklamlar

Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu çiçeğe bakmak isteyen bireyler “Mum çiçeği ne zaman açar?” sorusuna bir yanıt aramaktadır. Zira kış aylarında bu bitki çiçek vermemektedir. Doğru bakılan bir çiçek, ilkbaharda çiçek açacaktadır. Bu bitkinin çiçekleri, yaz aylarının sonlarına kadar çiçeklerini koruyabilmektedir. Ancak soğuk havalardan hoşlanmayan çiçek, soğuk havaların başlamasıyla birlikte uyku dönemi adı verilen hareketsizlik sürecine girer ve bu dönemde büyüme görülmez. Bu nedenle kış aylarında bitkinizin öldüğünü düşünmemeniz gerekmektedir. 

Mum Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Mum çiçeği bakımı yapan bireyler, bazı zamanlarda çiçeklerinin yapraklarında bozulma gibi duran hastalıklar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca kimi zaman çiçeklerde kuruma da gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda, çiçeğe doğru bakmadığınız anlaşılacaktır.
Çiçeğiniz hastalık kapmışsa bu durumun hava, sulama durumu, toprak besinleri, böcekler gibi pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Mum çiçeklerinin fazla sulama ve sık yer değiştirmeden hoşlanmadığını bilmeniz gerekmektedir. Değişiklik ve yanlış sulama durumlarından dolayı cansızlaşan çiçeğinizi doğru bakım ile kurtarabilmeniz mümkündür. Haşerelerden kaynaklanan hastalıklar için ise yapı market veya çiçekçilerden alabileceğiniz uygun ilaçlar ile bakım yaparak düzelme gözlemleyebilirsiniz.

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu çiçek, bakımı kolay bir bitkidir. Fazla ilgi istemeyen bu çiçeğe bakım yaparken bazı hususlara dikkat edilmesi yeterli olacaktır. Aşağıdaki listeye göz atarak Bu çiçeğin bakımı ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

  • Bu çiçeği kış aylarında 2 haftada 1 defa sulamanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında da haftada 1 kere sulamanız gerekmektedir. Fazla sulama, bitkinizin ölmesine sebep olabilir.
  • Bu çiçeği sulayacağınız zaman suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olması gerekir. Oda sıcaklığında su, bu çiçek için idealdir.
  • Bu çiçeğin saksı değişimi sık sık yapılmamalıdır. Bu çiçek değişimlerden hoşlanmaz ve bu nedenle alışma sürecinde hastalanma ve cansızlaşma gibi durumlar gözlenebilir.
  • Bu çiçek, hızlı büyüyen ve sarmaşık gibi dolaşan bir bitkidir. Bu nedenle çiçeğinizin saksısında mutlaka çubuk gibi bir destek yapısının olması gerekmektedir.
  • Bu çiçeğe sık bir budama işlemi yapılmamalıdır. Yalnızca büyüme destekleyici budalamalar yapılabilir.
  • Bu çiçeğin bakımında sık bir gübreleme yapılmamalıdır. Zira fazla gübre, çiçeğinizin boğulmasına neden olacaktır. İlkbahar aylarında 2 ya da 3 haftada bir defa olacak şekilde az bir gübreleme yapılabilir.
  • Bu çiçek, güneş gören ancak direk olarak güneşe maruz kalmayan bir yerde bakılmalıdır. Bunun yanı sıra klima gibi yapay ısı ya da soğuğa maruz kalmamalıdır.
  • Mum çiçekleri yaz aylarında balkon kenarlarına çıkartılabilir. Ancak kışın mutlaka evin içerisine alınmalıdır.
Mum Çiçeği Tohumu
Mum Çiçeği Tohumu

Mum Çiçeği Tohumu

Bu çiçek, tohumdan yetiştirilebilmektedir. Pek çok insan fide almak yerine tohum almayı tercih etmektedir. Zira mum çiçeği tohumu fiyatı, fidelere kıyasla çok daha uygundur. Ancak tohum aldığınız ya da alacağınız yerin güvenilir olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Tohumların için boş çıkarsa, en iyi bakımı dahi yapsanız olumlu bir sonuç alamazsınız. Bunun yanı sıra bu çiçeğin tohumları taze alınmalıdır. Birkaç gün beklemiş bir tohum bayat sayılmaktadır. Bayat çiçek tohumlarının büyümesi oldukça zordur.

Reklamlar

Mum çiçeği tohumu, toprağın 2 ya da 3 cm altına dikilmeli ve yavaşça sulanmalıdır. Güneş gören bir bölgede saksının ağzı kapatılarak nemim içeride hapsolması sağlanmalıdır. Eğer tohumunuz kaliteli ise, 24 saat içerisinde tohum gelişmesini görebilirsiniz.

Mum Çiçeği Neden Kurur?

Mum çiçeği bakımı hakkında en çok araştırılan konulardan bir tanesi de kurumadır. Bu çiçek, genel olarak susuzluğa oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Ancak bazı durumlarda kurumalar gözlenebilmektedir. Çiçeğinizi doğru yere koyduğunuzdan, doğru sulama ve gübreleme yaptığınızdan emin olmanız oldukça önemlidir. Kurumalar, yanlış bakım sonucu olmaktadır. Ayrıca çok sık olmasa da, özellikle yaz aylarında sprey şişesine koyduğunuz oda sıcaklığındaki suyu çiçek kısmına gelmeyecek şekilde yapraklara sıkabilirsiniz. Bu sayede kurumalar düzelecektir.
Çiçeğinizin yaprakları kuruduysa budama yapmamanız gerekmektedir. Budamaya gerek kalmadan doğru bakım yaparsanız, çiçeğiniz kısa bir süre içerisinde canlanacaktır. Budama, çiçeğin yapısının bozulmasına ve çiçeğin küsmesine neden olabilmektedir.

Mum Çiçeği Nerede Durmalı?

Mum Çiçeği Nerede Durmalı?

Mum çiçeği bakımı için en uygun bölge, güneş gören ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan yerlerdir. Eğer çiçeğinize balkonda bakmak istiyorsanız, balkon duvarlarının kenarına koyarak dolaylı şekilde güneş görmesini sağlayabilirsiniz. Eğer çiçeğinize salonda bakmak istiyorsanız, pencerenin karşı tarafına yerleştirebilirsiniz. Kısacası, çiçeğiniz güneş almalı ancak kavurucu güneşten uzak durmalıdır.

Mum Çiçeği Çeşitleri Ve Çoğaltma

Mum çiçeği çeşitleri ve çoğaltma konusu sıklıkla merak edilmektedir. Mum çiçekleri tropik bir bitki olup iç mekanlarda da kolayca yetiştirilebilmektedir. Diğer adı hoya çiçekleri olan bu bitki, kokusu ve görüntüsü itibariyle çiçekseverlerin favorilerindendir.

Mum Çiçeği Çoğaltma

Mum çiçeğini çoğaltmak için gövdesinden kesilen çeltiğin köklendirilmesi gerekmektedir. Çiçekler köklendikten sonra, saksılara koyularak yetiştirilmeye başlanır. Bu çiçekte çentikleri keserken üzerinde 2-3 yaprak bulunan dallardan 10 cm’lik çeltiklerin kesilmesine dikkat edilmelidir. Kesilen çeltikler, su içinde veya direkt toprağa ekilerek köklendirilmektedir. Dinlendirilen su içinde bulunan çeltikler, köklenene kadar suda bekletilir ve su eksildikçe ekleme yapılır. Mum çeltikleri direkt olarak toprağa ekildiyse; özel olarak hazırlanmış olan torf ve perlit karışımı topraklara yerleştirilir.

Mum çiçeklerini çoğaltmak için kesilen yaprakları da kullanılabilir. Bunun için öncelikle toprağın üstüne yapraklar bırakılır. Yaprakların köklenme yapmaları için dikilen yaprakların yarısı kesilerek köklenmeye bırakılır.

Mum Çiçeği Çeşitleri
Mum Çiçeği Çeşitleri

Mum Çiçeği Çeşitleri

Sevgili çiçeği, hoya cumingiana, hoya archboldiana, hoya australis, hoya carmelae, hoya pandurata gibi birçok mum çiçeği türü bulunmaktadır. Mum çiçeğinin farklı renk ve şekillere sahip çiçekleri olan 100 üzerinde çeşidi mevcuttur. Yukarıda saydığımız çeşitler ise en yaygın türleri arasındadır.

Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?

Mum çiçeği, ekildiği ilk yıldan itibaren harika bir görünüme kavuşur. Bulunduğu ortama ve budama düzenine göre de farklı sürelerde çiçek açmaktadır. Zamanında çiçeklenmesi için ise kurumuş yaprakların ve dalların ayıklanması gerekmektedir. Mum çiçekleri genel itibariyle ilkbahar sonu ve yaz başında çiçeklenmektedir. Bu süre, ortamdaki ışık ve ısıya göre değişiklik göstermektedir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Mum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Mum Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx