Munchkin Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Munchkin Longhair veya Munchkin kedisi olarak bilinen bu sevimli kedi kısa bacakları ve tıpkı bir sosisi andıran görüntüsü ile diğer kedilerden farklı bir görünüme sahiptir. Ancak bilinenlerin aksine, bu türün üç farklı versiyonu vardır ve hepsi kısa bacaklı değildir. Munchkin kedisinin kökenlerine ve ideal yaşam tarzından üreme ve sağlığa kadar tüm bilgiler yazımızda..
Munchkin kedisi özellikleri
Munchkin kedisi anavatanı İngiltere olarak bilinsede aslında Amerika Birleşik Devletleri bu kedi türünü meşhur etmiştir. Bu kediye cüce kedi veya sosis kediside denmektedir.
Orta ile küçük beden kedi türüne girer ve ortalama 2 ila 4 kg ağırlığa sahiptir. 4 kg dan fazla olanları standart dışıdır. Munchkin kedisi uzun ömürlü bir kedidir. Sağlığına ve beslenmesine dikkat edilirse 14 ila 20 yıl arasında bir yaşam sürebilirler. Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Kilo alma eğilimi yoktur ve en güzel özelliği miyavlama huyunun olmamasıdır.
Munchkin kedisi, her türlü iklime uyum sağlar. Çok soğukları ve çok sıcak havaları iyi tolere ederler. Çocuklarla çok iyi geçinirler ve aynı zamanda diğer hayvanlarla da araları iyidir.
Munchkin kedisi İdeal yaşam alanı ve yaşam tarzı
Munchkin Longhair, tatlı bir görünümüne ve sevecen hareketlerine rağmen son derece meraklı ve canlı bir kedidir.
Bunun için yarış, keşif, oyunlar vb. dahil olmak üzere etolojik ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir alana ihtiyacı vardır. Aslında ideal olan, kediye açık havada bir alan sağlamaktır.
Ancak, kedinin tehlikeye girmesini önlemek için, bu açık alanın güvenli bir şekilde korunması ve yerleştirilmesi önemlidir. Alternatif olarak raflar, tırmalama direkleri ve kediler için kullanışlı tüm aksesuarlar ile evinizde bir alan oluşturabilirsiniz.
Munchkin kedisi herkes için ideal bir kedi ırkıdır. Çocuklu aileler, yaşlılar ve hatta evinde fazla geçiremeyenler, bu ırkı sahiplenebilirler. Çünkü, son derece sevecen bir kedi olması ve yalnızlıktan muzdarip olmaması en önemli tercih sebebidir.
Munchkin kedisi kökenleri ve tarihi
Kedinin patilerinin kendine özgü yapısı, birçok ülkede kendiliğinden yayılan doğal bir genetik mutasyonun sonucudur.
Munchkin kedisinin, Stalingrad, New England ve Louisiana’da yaşamaktaydı. Tam olarak 1983’te bir sokak kedisi, alışılmadık derecede kısa olan yavrular doğurdu. İlerleyen yıllarda bu çeşit kediler yayılmaya başladı. Böylece yetiştiriciler, yeni cinse hayat vererek örnekleri seçmeye başladılar.
Munchkin kedisi, 2003 yılında TİKA tarafından resmi olarak tanınmasına rağmen, diğer tüm kedi dernekleri, cinsi bugüne kadar resmi olarak tanımadı.
Munchkin kedisi fiziksel özellikleri
Munchkin kedisinin sıradışı bir görüntüsü olduğu aşikar ve bu cinsin örnekleri küçük ila orta bir yapıya sahiptir. Ağırlıkları 2-4 kg arasındadır. Küçük boyutlarına rağmen, bu kediler güçlü ve çevik bir kas yapısına sahiptir.
Munchkin kedisinin başı, yuvarlak hatlara ve belirgin elmacık kemiklerine sahip, kama şeklindedir. Birbirinden iyi aralıklı kulaklar, tabanda geniş ve üstte yuvarlaktır.
Kürk tutamları uçlarından dışarı çıkarak kediyi vaşak gibi gösterir. Gözler uzak ve ceviz şeklindedir. Standart Munchkin kedisi tüm olası renkleri kabul eder. En yaygın olanları arasında beyaz, sarı ve altın rengi bulunur.
Munchkin kedisi, kürkü uzun, ipeksi ve kalın olup, orta derecede bir astara sahiptir. Kuyruk dolgun ve gür iken kedilerin hafif bir yakası olabilir. Bacaklar kısadır ve vücudun geri kalanıyla orantılıdır. Genellikle arka bacaklar, ön bacaklardan daha uzundur.
Bacakların uzunluğuna bağlı olarak, Munchkin kedisinin üç farklı varyantı vardır;
- Bacakları diğer kedilerden 5 cm’den kısa olanlara Rug Hugger denir;
- Bacakları 5 ile 7,5 cm arası kısa olanlar süper Kısa Munchkin kedisi olarak bilinir;
- Bacakları normal uzunlukta olanlara standart Munchkin kedisi denmektedir.
Munchkin kedisi karakteri
Munchkin kedisi örnekleri son derece tatlıdır ve kendilerini ailelerine adamıştır. Algısal ve zekidirler, keşfetmeyi, oynamayı severler ve zekaları sayesinde kolayca eğitilebilirler.
Bacakların kısa olması, Munchkin kedisinin canlılığını en ufak bir şekilde etkilemez. Çok meraklı ve hiçbir şey ondan kaçamaz ve her şey onun inanılmaz çevikliğinin kontrolü altındadır.
Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk
Munchkin kedileri, çocuklar için oyun ve macera arkadaşı olarak bilinir. Çocuklara karşı dengeli, tatlı ve sabırlı davranırlar.
Diğer bir yandan Munchkin kedisi, köpek yada kedi olsun, tüm hayvanlarla iyi geçinirler.
Munchkin kedisi sağlığı
Munchkin kedisi genel olarak sağlıklı ve uzun ömürlü bir kedidir. Ortalama ömürleri 14 ile 20 yıl arasındadır.
Uzun Tüylü Munchkin kedilerinde genetik olarak bir nesilden diğerine geçen bir dizi yaygın hastalık vardır. En sık görülen hastalıklar;
- Genetik lordoz (Bel düzleşmesi veya bel çukurluğu);
- Akondroplazi (bir nevi cücelik durumu, beden normalken ayak ve kollar çok uzun olabilir);
- Pektus ekskavatum(göğüs duvarının deforme olması).
Munchkin kedisi bakımı
Munchkin kedisinin ölü tüy tabakasını çıkarmak ve ayrıca düğüm ve tüy yumağı oluşumunu önlemek için kedinin tüylerinin günlük olarak fırçalanması tavsiye edilir.
Bu işlem için en uygun alet, uzun ve yumuşak kıllara sahip bir fırçadır. Diğer bir önemli konu, kedinin dişlerinin temizliğidir. Bu kedide tartar birikimi, diş eti iltihabı ve stomatit gibi ağız boşluğu hastalıklarının başlamasına neden olabilir.
Munchkin kedisi beslenmesi
Diğer evcil kedigiller gibi, Munchkin kedisi de etoburdur. Bu nedenle beslenmesi esas olarak hayvansal kaynaklı protein alımına dayanmalıdır. Özellikle kedi tavuk, tavşan, sığır eti ve hindi yemelidir. Daha seyrek olarak, levrek, hamsi ve somon gibi balıklarla beslenebilir.
Aslında bu besinler, hayvanın vücudunun kendi kendine üretemediği ve besinler yoluyla alması gereken temel vitaminleri içerir.
Munchkin kedisini hazır mamalar ile besleyecekseniz protein bakımından zengin ve kaliteli mamalar tercih etmelisiniz. Günde kaç kez ve ne kadar mama vermeniz gerektiği konusunda veteriner size yardımcı olacaktır.
Munchkin kedisi üremesi
Uzun tüylü varyanttaki kediler, aynı cinsin uzun tüylü örnekleriyle hem de Munchkin Shorthair ile çiftleşebilir.
Munchkin kedisi gebelik süresi 63 ila 68 gün arasındadır. Bu süre sonunda 3-4 yavru doğar. Yavrular, yaşamlarının ilk yılında, yetişkin boyutlarına ulaşırlar.
Munchkin Longhair hakkında merak edilenler
Son olarak, Munchkin Longhair hakkında kaçırılmaması gereken bir sürü merakla kartımızın tamamını kapatmamız gerekiyor. Hepsini keşfetmeye hazır mısınız?
- Munchkin kedisi, uzun tüylü örnekleri olduğu kadar, kısa tüylü örnekleri de vardır. Daha kısa tüyleri ile bu kediler, uzun tüylü kedilere göre daha az özen ve dikkat gerektirir;
- Bu cinsin tüm kedilerinin boyu kısa değildir. Bazıları diğer evcil kediler kadar uzundur.
- Zamanla, Munchkin ve İran kedisi çiftleşmesiyle yeni bir cins kedi türü ortaya çıktı. Napolyon kedisi olarak da bilinen Minuet, Munchkin kedisi gibi minik bir kedi türüdür.
Munchkin kedisi fiyatı
Munchkin kedisi fiyatı 500 ila 2500 TL arasında değişmektedir. Yurt dışından getirmek isterseniz 500 ile 800 Euro arasında bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir.
İlginizi çekebilir: Kedi Bakımı İçin Faydalı İpuçları
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/