İlişkiler

Nasıl Stressiz Bir Yaşam Sürülür?

Reklamlar

Stres çok sayıda hastalığa sebep olmaktadır. Ve hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Peki nasıl stressiz bir yaşam sürülür? Sorusu oldukça merak edilmektedir.

İlk olarak yapılması gerek stresin nedenini teşhis etmektir. Stresten uzaklaşmak daha rahat bir yaşam sürmek için ne yapmalıyız gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Stres Yönetimini Devam Eden Bir Hedef Hâline Getirmelisiniz

Stres Seviyenizi İzlemelisiniz

Hayatınızda stresin azalmasını sağlayacak bazı değişiklikler yapmalısınız. Stres seviyeniz azaltacak, sizi mutlu edecek aktiviteleri düşünmelisiniz. Kendinizi ne sıklıkla stresli hissettiğinizi not almalısınız. Bir süre yaşadığınız stres miktarı dalgalansa da bir süre stres durumunuzu izlemek iyi düşünmenize yardımcı olacaktır.

Reklamlar

Stresin en belirgin belirtileri kalp atışının hızlı olması, terleme, kasların gerilmesi, baş ağrısı, yorgunluk, nefes darlığıdır. Eğer bu tarz belirtiler varsa neyin sebep olduğunu düşünmelisiniz.

Nasıl Stressiz Bir Yaşam Sürülür?
Nasıl Stressiz Bir Yaşam Sürülür?

Stres Tetikleyicilerini Tanımlamalısınız

Stres seviyenizi izlemeye başladıktan sonra stresinizi arttıran tetikleyen durumları bulmalısınız. Stresin birçok nedeni olabilir. Peki stresi ne tetikler, iş mi, ilişkiler mi, maddi durum mu ne olduğunu nereden geldiğini belirlemek çok önemlidir. Başa çıkmak için ilk adım budur.

Hayatta karşılaşılan bilinen olumsuz durumların dışında bir de ev satın almak evlenmek gibi güzel durumlarda stresi tetikleyebilir. Bu durumları stresi tetikleyen etkenleri belirledikten sonra kağıda yazarak plan yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Stresi Tetikleyen Faktörlerin Üstesinden Gelmek İçin Stratejiler Üzerinde Çalışmalısınız

Stresin neden kaynaklandığını belirleyip ilk adımı tamamladıktan sonra sorunlarla başa çıkmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Stresi tetikleyen olayın ve etkenin hangi yönünü kontrol edebileceğinizi ve bunun hayatınızda neyi değiştireceğini düşünmelisiniz. Çoğunlukla stresin bir nedeni de kişinin kendisine rahatlamak için çok az zaman bırakan sorumluluklar ve görevler çıkarmasıdır.

Reklamlar

Alışkanlıklarınızı azaltarak alışkanlıklarınızın hangisine gerçekten zaman ayırmak istediğinize karar vermelisiniz, bunu başarabilirsiniz. Alışkanlıklarınızı önem derecesine göre sıralayabilirsiniz. Oluşturduğunuz programa bakarak kendinize eğlenmek ve dinlenmek için daha çok vakit ayıracak şekilde düzenleyiniz.

Zamanınızı İyi Bir Şekilde Yönetmelisiniz

Alışkanlıklarınızın süresini azaltıp planlama yaparken zamanınızı planlarken kendinizi olmanız gereken yerlere ve boş vakitlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Tam olarak ne yapmak istediğinizi kafanızda oluşturup bunları uygulamaktan korkmamalısınız.

Zamanınızı planlayarak esneklik sağlamalısınız. Eğer çok katı bir zaman planına sahip olursanız stresiniz artabilir. Programınızda boş vakitler bırakırsanız rahatlama şansınız olacaktır. Akşamları tek başınıza geçireceğiniz yarım saat bile size çok yardımcı olabilir.

Stresi Tek Başınıza Yenmeniz Gerektiğini Düşünmeyin

Stresli ve endişeli bir duygu durumun varsa bu duruma tek başına katlanmanıza gerek yoktur. Güvendiğiniz bir arkadaşınız ya da aile bireyiniz ile durumunuzu hissettiklerinizi paylaşabilirsiniz. İletişim çok önemlidir ve gerginliğinizi azaltarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. En ince sırlarınızı da paylaşmadan etkili bir sohbet edebilirsiniz.

Stresli olduğunuz durumlar hakkında endişelenirseniz baskı biraz hafifler. Bir uzman ile konuşmak faydalı olabilir. Bilgili bir uzman ve terapist ile iletişime geçebilirsiniz. Bu da yakınlarınızdansa yabacıyla konuşmanın daha iyi gelmesinden tercih edilebilir.

Gümüş Kurşun Olmadığınızı Anlamalısınız

Stres durumunuzu takip etmek için stres tetikçilerini bulmalısınız. Bunlarla mücadele etmek için harekete geçmelisiniz. Stresinizin zaman içinde azalmasına yardımca olacaktır. Bunun yanında stresli yaşam tarzını bıçak gibi kesmek mümkün değildir. Yaşam şartlarının zorlukları ve sıkıntılar hakkında bir mizah duygusunu korurken bu uygulamaları da birleştirmeye çalışmalısınız. Ve olayların komik tarafını görmek sizin karşılaşılabilecek aksiliklere karşı daha dirençli olmanızı sağlar.

Stressiz Bir Yaşam İçin Aktif Olmak

Düzenli Egzersiz Çok İyi Hissettirir

Bilim adamları fiziksel aktivitelerin insanın ruh halini olumlu yönde etkileyeceğini belirtmişlerdir. Kişinin beyninde kimyasal değişikliklere yol açan stres, depresyon ve anksiyete ile kendini gösterebiliyor. Eğer birey düzenli olarak egzersiz yaparsa kendine olan sayısını ve refahını arttırabilir.

Yetişkin bireylerin programlarına haftada 150 dakika kadar orta yoğun olacak şekilde egzersiz eklemeleri oldukça faydalı olacaktır. Yoğun bir iş gününün ardından yarım saatlik bir yürüyüş bile kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Çoğunlukla takım sporlarına katılmak, egzersiz yapmanın daha eğlenceli bir yoludur.

Sevdiğiniz Şeyleri Yapmak İçin Zaman Ayırmalısınız

Düzenli olarak egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Bunun yanında kendinize zevk aldığınız diğer aktiviteleri yapma şansı da vermelisiniz. Mesela sinemaya gidebilir, sevdiğiniz bir arkadaşınız ile kahve içebilir ya da evcil hayvanınızla vakit geçirebilirsiniz. Bu gibi aktiviteler kendinizi daha hissetmenizi sağlar ve sizi stresli ortamlardan bir süre uzaklaştırır.

Yaşam tarzınızda iyi bir denge kurmalı stres seviyenizi düşürmelisiniz. İyi bir yaşam ve dengesine sahip olursanız stresiniz azalır. Stresinizi azalmak için çabalamalı ve arkadaşlıklarınızı ihmal etmemeli kendinize vakit ayırmalısınız. Ayrıca düzenli olarak kendinize bakım yapmalı kişisel bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Kendinize ihtiyaçlarınızın geçerli ve öncelikli olduğunu hatırlatır.

Yogaya Başlayabilirsiniz

Zevk aldığınız sevdiğiniz aktivitelerin yanında yeni hobiler ve aktiviteler de edinebilirsiniz. Mesela yoga. Yoga ile fiziksel aktivitenizi yapmış olursunuz. Aynı zamanda gevşeme tekniklerini öğrenir ve sessiz ve huzurlu bir ortamı elde etmiş olursunuz. Yapılan deneylerde de stres ve kaygının azaldığı gözlenmiştir.

Yoganın bir özelliği de her yaşa uygun zindelikte koşullarda uygulanabilecek bir çeşidi olmasıdır. Bu sebeple yogayı sadece kişiler değil isteyen herkesin yapabildiğini unutmamalısınız. Gene de kaydolmadan önce gerekli bilgileri eğitmeninizden almakta fayda vardır.

İyi Bir Beslenme ve Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Benimsemelisiniz

Sağlıklı Beslenmelisiniz

Düzenli egzersiz tek başına yeterli değildir. Egzersizin yanında sağlıklı ve dengeli beslenmek az stresli bir yaşama katkı sağlayabilir. Beslenme de sağlıklı ve pozitif seçimler yapmalı ve kendinizi hem fiziksel hem de duygusal olarak güçlü hale getirmelisiniz. Kendinize aktif olarak bakarsanız benlik saygınız artar ve bununla bilirlikte vücudunuzun üzerinde daha fazla kontrol sağlanır. İyi bir beslenme ile vücudunuz daha verimli çalışacaktır.

Sağlıklı beslenme tabağında bulunan gıdaları tüketmeli dengeli bir beslenme tablosu uygulamalısınız. Akşamları lezzetli ve sağlıklı bir yemek pişirip buna zaman ayırırsanız stresinizi daha kısa bir zamanda azaltabilirsiniz.

İyi Bir Beslenme ve Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Benimsemelisiniz
İyi Bir Beslenme ve Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Benimsemelisiniz

Yeterince Uyumalısınız

Bir yetişkinin günde ortalama 7 ile 9 saat arasında uyuması gerekmektedir. Kişi uykusuz kalırsa stresi artar ve uyku eksikliğinden dolayı muhakeme yeteneğini, görünüşünü, libidosunu ve iş veya okuldaki performansını düşürebilir. Uyku miktarınızı arttırmalı ve aşağıdakiler yapmalısınız;

  • İlk olarak günlük uyku programı oluşturup buna bağlı kalmalısınız,
  • Uyumadan önce okuma veya nefes alma egzersizleri gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmalısınız,
  • Elektronik cihazlarını kapatmalısınız,
  • Rahat bir ortamda uyumalısınız,
  • Uykuyu bozabilecek kafein gibi maddeler içeren içeceklerden uzak durmalısınız.

Alkol Alımını Sınırlamalısınız

Bünyenizin kaldırabileceğinden fazla alkol alımından kaçınmak duygusal olarak daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır. Bazı önerilen miktarlar vardır. Mesela erkeklerin günde üç veya dört birim, kadınlar için de günde iki veya üç birim içmeleri tavsiye edilir. İnsanlar daha çok stresli oldukları zamanda içkiye sarılsa da içki bu durumda duyguları kabartıp kişi daha saldırgan hale getirebilmektedir.

Bir birim alkol yaklaşık olarak 25 mililitre yüksek alkollü içkiye (%40 alkol oranı), üçte bir bardak biraya (% 5-6 alkol oranı) veya yarım standart kadeh (175 ml) şaraba (%12 alkol oranı) eşittir. Kaç birim tükettiğinizi takip etmek isterseniz size yardımcı olacak dijital programlar indirebilirsiniz. Alkolün sizin için bir sorun hâline geldiğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız.

Sigara içmemelisiniz

Sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Sigara stresinizi ve endişenizi azaltmaz. Tam tersine sigarayı bıraktığınız zaman daha pozitif ve olumlu bir bakış açısında sahip olursunuz. Sigarayı bırakmanın en bilinen faydası fiziksel yanıdır. Bunun yanında zihinsel sağlığınız için de faydaları vardır.

Sigara içen kişilerin zaman içinde depresyon ve anksiyete bozukluklarına maruz kalma ihtimali yüksektir. Sigarayı bıraktığınızda daha pozitif bir ruh hali gelecek uzun zamanda ruh haliniz iyileşecektir. Ve bir diğer güzel yanı da sigaraya harcadığınız paranın cebinize kalacak olması yılda neredeyse 3000 tl kadar kar edersiniz.

Rahatlama Teknikleri Uygulamak

Biraz Meditasyon Yapmayı Denemelisiniz

Genel olarak yaşam tarzınızda iyileştirmeler yapmak ve kendinize biraz zaman ayırmak size çok iyi gelecektir. Bunların yanında gevşemeniz için bazı özel rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. Meditasyon zihninizin sakinleşmesini ve kendinizle barışık olmanızı amaçlayan bir uygulamadır. Nefes alışınızın farkında olarak sessizce oturmayı denemelisiniz.

Düşünceler aklınıza gelince zihninizin odağını sürekli nefes alıp vererek döndürmeye çalışmalısınız. Bunlara ek olarak önünüze yerleştirdiğiniz bir nesneye odaklanıp sakinleştirici bir şey hayal etmeye çalışmalısınız. Başta zor gelse de meditasyona devam ettikçe gelişecekseniz.

Biraz Rahat, Derin Nefes Almalısınız

Meditasyona bağlı kalmak zor geliyorsa biraz rahat ve derin bir nefes almalısınız. Başınızı destekleyen bir sandalyeye oturup avuç içleriniz yukarı bakacak, bacaklarınız biraz açık olacak şekilde düz bir şekilde uzanmalısınız. Burnunuzdan nefes alıp akciğerlerinizi zorlamadan doldurmalısınız. Ve nefes alırken 5e kadar saymalısınız.

Sonrasında yavaşça tekrar 5e kadar sayıp ağzınızdan nefes vermelisiniz. Ve bunu düzenli kontrollü bir ritim ile tekrarlamalısınız. Nefesinizi duraklatmadan veya tutmadan alıp sakinleşene rahatlayana kadar bunu yapmaya devam etmelisiniz. Günde 2 veya 3 kez 3 ya da 5 dakika kadar yapmaya çalışmalısınız.

Derin Kaslarınızı Gevşetmeyi Deneyin

Eğer biraz daha vaktiniz varsa derin bir kas gevşetme seansı yapmalısınız. Bu seans yaklaşık 20 dakika kadar sürer ve farklı kasları esnetip gevşeterek bedeninizin ve zihninizin gerilimini serbest bırakıp sıcak ve sessiz bir yerde oturup ya da uzanıp sürekli nefes almaya konsantre olmalısınız.

Sırayla yüzünüz, boynunuz, omuzlarınız, göğsünüz, kollarınız, bacaklarınız, bilekleriniz ve ellerinizdeki gerilimi serbest bırakacaksınız. Devam etmeden önce her egzersizi birkaç kez tekrarlamalısınız.

Kaşlarınızı çatıyormuş gibi birleştirerek başlamalısınız. Birkaç saniye tutup sonra bırakmalısınız. Daha sonra başınızı hafifçe öne doğru eğerek çenenizi göğsünüze doğru birkaç saniye tutarak boynunuza doğru hareket ettirmelisiniz. Başınızı tekrar yukarı kaldırmalısınız. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çekmeli, orada tutup ve gevşetmelisiniz.

Göğsünüz için diyaframınıza yavaş ve derin nefes alıp vermelisiniz, sonrasında yavaşça nefes vermelisiniz. Nefes verirken karnınızın inmesine izin vermelisiniz. Sonrasında, gevşemeden önce kollarınızı vücudunuzdan uzağa doğru uzatmalısınız.

Öne doğru uzanıp ve tutmalısınız. Bacaklarınızı uzatarak, ayak parmaklarınızı vücudunuzdan uzaklaştırmalısınız. Yeniden vücudunuza doğru çekip ve sonrasında gevşemelisiniz. Son olarak, elinizi kendinize doğru çekerek, parmaklarınızı ve başparmaklarınızı uzatarak ve gevşemeden önce tutarak bileklerini germelisiniz.

Nasıl Stressiz Bir Yaşam Sürülür? 2024 Nasıl Stressiz Bir Yaşam Sürülür
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx