Nefes Darlığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Pek çok insanın günlük hayatta yaşadığı nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Hiç merak ettiniz mi? Yaşadığımız bu problem günlük yaşantımızı oldukça olumsuz etkileyerek yaşam kalitemizi düşürmektedir. Bu yüzden herhangi bir nefes darlığı yaşadığımızda doktora görünmeli ve gerekli muayeneyi olmamız gerekmektedir.
Fakat bundan önce nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Detaylarıyla öğrenmemiz ve gerekli bilgileri öğrenmemiz gerekmektedir. Bizler de bu yazımızda sizler için nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nefes darlığı neden olur? Gibi konu başlıklarıyla detaylandırdık. Şimdi gelin hep beraber yazımızı inceleyelim.
Nefes Darlığı Nedir?
Nefes darlığı nedir? sorusunun en kısa ve net cevabı yeterli ve rahat nefes alamama hissiyatıdır. Tıptaki adı dispnedir olarak geçmektedir. Kişinin yeterli nefes alamaması olarak tanımlanmaktadır. Bu yeterli nefes alamama durumu ise akciğerin kapasitesinin tümünü doldurarak artık nefes alamama durumuna gelmesi sonucu oluşur. Nefes darlığı rahatsızlığından mustarip olan kişilerin sayısı genellikle yaz aylarında sıklıkla artmaktadır. Bunun sebebi ise kalbe binen yükün artmasından dolayı oluşmaktadır.
Tabi bunun yanı sıra psikolojik rahatsızlıklar da nefes darlığına ciddi boyutta etkileyen sebeplerdir. Tabi nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Çok geniş kapsamlı bir durum olduğu için detaylı incelenip araştırılması gerekmektedir. Çünkü günlük yaşantımızı kısıtlayarak günlük aktivitelerin yapılmasına engel olabilmektedir. Bu yüzden de yaşam kalitenizi düşürebilmektedir.
Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Gündelik hayatımızı bu kadar etkileyebilen nefes darlığı belirtileri nelerdir? Nefes darlığının belirtileri oldukça çeşitlidir. Aynı zamanda nefes darlığı zaman içerisinde kademeli olarak artmaktadır. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz uzman doktora görünmenizde fayda var. Unutmayın ki sağlık ihmale gelmez.
- Göğsünüzde ağrı hissettiğiniz takdirde nefes darlığı belirtisi içerisinde olabilirsiniz.
- Solunumda hırıltı
- Sürekli olarak halsizlik ve yorgunluk hissetmek
- Sürekli olarak balgam çıkarmanız ve bu balgamın kanlı olması
- Aniden başlayan öksürük ve boğazın gıcıklanması
- Nefes alıp verirken zorlanmak
- Kalbinizde çarpıntı olması
- Kilo kaybı yaşamanız
- Bazı bilinç bozuklukları
- Günlük aktivitelerde zorlanma
- Gece uykudan nefes alınamadığını hissedip uyanmak
- Ayak bileklerinde veya bacaklarda oluşabilecek şişlikler
- Bağ ağrısı veya baş dönmesi
Nefes Darlığı Neden Olur?
Nefes darlığı yaşayan kişilerin aklına ilk gelen sorulardan birisi şüphesiz ki nefes darlığı neden olur? Nefes darlığı kişinin nefes almakta veya vermekte zorluk çekmesi veya yeterli nefes alamama hissi olarak tanımlanan bir sağlık problemidir. Nefes darlığı akciğere bağlı olan sebeplerden veya akciğere bağlı olmayan sebeplerden dolayı ikiye ayrılmaktadır. Eğer nefes darlığınız akciğere bağlı değilse büyük ihtimalle kalp rahatsızlıkları ve psikolojik nedenlerden kaynaklıdır.
Yaşadığınız bu sağlık problemini küçümsemeyip bir doktora görünmeniz önerilir. Çünkü nefes darlığı soluk alıp vermeyi zorlaştıran bir hastalık olduğu için yeteri kadar oksijen alınmasını engelleyecektir. Bu durum da vücut içerisinde karbondioksit birikmesine sebep olacaktır.
Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Nefes darlığına sebep olan nedenin saptanmasının ardından, hekim tarafından uygun tedavi düzenlenerek nefes darlığı şikayetleri giderilmeye çalışılır. Sıklıkla sorulan nefes darlığına ne iyi gelir sorusunun yanıtını vermek için nefes darlığına neyin sebep olduğu detaylı bir şekilde araştırılıp sebebini öğrenmek gerekmektedir. Nefes darlığının altında yatan hastalığın tedavi edilmesi ile, nefes darlığı şikâyeti de ortadan kalkacaktır. Ancak sigara kullanımından uzak durmak, uzun süre ile kirli hava solumamak, kimyasal temizlik ürünlerini karıştırmamak ve solumamak olası nefes darlığı şikayetlerini önlemede büyük etkide yardımcı olacaktır. Daha sağlıklı bir yaşam için kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı ve sağlığınızı kontrol ettirmeyi unutmayın.
Nefes Darlığı Tanısı Nasıl Koyulur?
Nefes darlığı şikayetiyle giden hastanın öyküsü, uzman hekim tarafından ayrıntılı olarak dinlendikten sonra ayrıntılı olarak fizik muayenesi yapılmaktadır. Gerekli gördüğü durumda hekim, akciğer grafisi, kan testleri, solunum fonksiyon testleri, tomografi, bronkoskopi, koroner anjiyografi gibi farklı radyolojik ve laboratuvar testleri isteyerek gerekli kontrollerden geçer. Psikolojik değerlendirme ile alınan sonuç raporuna göre nefes darlığına sebep olan durum netleştirilir. Daha sonra da uygun bir tedavi sunularak oluşan sağlık problemi iyileştirmeye çalışılır.
Bu yazımızda günlük hayatta pek çoğumuzun yaşadığı nefes darlığını detaylarıyla ele aldı. Nefes darlığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nefes darlığı neden olur? Nefes darlığı tanısı nasıl koyulur gibi birçok konu başlığını sizler için derledik. Okuduğunuz için teşekkür eder, varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekleriz.
İlginizi çekebilir: Skolyoz Nedir? Skolyoz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.