Cilt Bakımı

Nemlendiriciler Nasıl Çalışır?

Nemlendirici Türleri

Reklamlar

Nemlendiriciler cildimizin en iyi dostu… Arkadaşlarınız, aileniz, dermatoloğunuz veya cilt bakım ürünleriyle ilgili birçok reklam tarafından muhtemelen cildinizi nemlendirmeniz tavsiye edilmiştir ancak nemlendiricilerin neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Nemlendiricilerin temel işlevi, cildinizi kuruduğunda tedavi etmeye yardımcı olmak ve tekrar kurumasını önlemektir. Nemlendiriciler bunu, cildin en dış tabakası olan stratum corneum’da su tutarak yapar. Ama onların başka işlevleri de var. Cildinizi çevreden korumaya yardımcı olabilirler – nemlendirici uygulamak cildinizde yağların kaçmasını ve zararlı dış elementlerin kuruluk veya tahrişe neden olmasını engelleyen bir bariyer oluşturur.

Piyasada normal, kuru, yağlı ve hassas ciltler de dahil olmak üzere birçok farklı cilt tipini tedavi etmek için formüle edilmiş çok sayıda nemlendirici bulunmaktadır. Normal cilde sahip kişiler, doğal yağlar içeren hafif bir nemlendiriciye ihtiyaç duyarken, kuru cilde sahip kişiler nemi hapsetmek için nemlendirici içeren daha ağır losyonlara ihtiyaç duyabilir. Yağlı cilde sahip olanlar için gözenekleri tıkamayan yağsız, komedojenik olmayan nemlendiriciler vardır. Hassas cilde sahip kişiler, kokusuz ve az miktarda içerik içeren nemlendiriciler aramalıdır. Ancak vücudunuzda kullandığınız losyonla yüzünüzü nemlendirmekten kaçının – bu cilt tahrişine veya sivilcelere neden olabilir. Örneğin dizlerinize ve dirseklerinize uyguladığınız yağ bazlı losyon, hassas yüz derisindeki gözenekleri tıkayabilir ve akneye neden olabilir. Nemlendirici maddeler ve bunların cildiniz için ne yaptığı hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Cilt Nemlendirici Malzemeler
Cilt Nemlendirici Malzemeler

Cilt Nemlendirici Malzemeler

Cilt nemlendirici maddeler genel olarak üç kategoride ele alınır: nemlendiriciler, yumuşatıcılar ve koruyucular. Üre, gliserin ve alfa hidroksi asitler gibi nemlendirici maddeler genel olarak havadaki nemi emer ve ciltte tutar. Lanolin, mineral yağ ve petrolatum gibi yumuşatıcılar, cilt hücreleri arasındaki boşlukları doldurmaya, cildi kayganlaştırmaya ve pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur. Koruyucular, nemlendiricilerde bakteri üremesini önlemeye yardımcı olur. Nemlendiricilerin içerebileceği diğer bileşenler arasında vitaminler, mineraller, bitki özleri ve kokular bulunur.

Reklamlar

Nemlendiricilerin yumuşatıcı kısmı yağ bazlı veya su bazlı olabilir. Yağ bazlı yumuşatıcılar daha ağırdır ve cildinizde kalıntı bırakabilir, bu nedenle yoğun nemlendirmeye ihtiyaç duyan kuru cilde sahip kişiler için en iyisidir. Su bazlı yumuşatıcılar ise daha hafif ve daha az yağlıdır, bu da onları normal, yağlı veya akneye meyilli cilde sahip insanlar için ideal kılar.

Hayvansal yağ, balmumu ve süt proteini gibi hayvansal bazlı katkı maddelerinden yapılan nemlendiricileri kullanmaktan kaçınmak istiyorsanız, sentetik nemlendiriciler veya bitkisel gliserin içeren vegan veya çevre dostu cilt bakım ürünleri arayın.

Artık nemlendiricilerin cildinizi nasıl yumuşak ve pürüzsüz tuttuğunu anladığınıza göre, farklı nemlendirici türleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Parabenler 

Parabenler, meme kanseri ile olası bağlantıları nedeniyle son zamanlarda çok fazla tartışma konusu olmuştur. Kozmetik endüstrisinde en yaygın kullanılan koruyucu maddeler olan parabenler, losyonlarda, vücut yıkamalarında, güneş kremlerinde ve diğer cilt bakım ürünlerinde bulunabilir. 

Reklamlar
Komedojenik Olmayan Nemlendiriciler
Komedojenik Olmayan Nemlendiriciler

Komedojenik Olmayan Nemlendiriciler

Yağlı cilde sahip birçok kişi nemlendirici kullanmaktan kaçınır çünkü bunun cildini daha yağlı hale getireceğini düşünür. Bununla birlikte, cildinizdeki yağ nemi hapseder – özellikle yaşlandıkça kaybettiğiniz nemin yerini almaz. Ek olarak, yağlı cilde sahip birçok insanda sivilce vardır – bu, yağ ve ölü cilt hücreleri gözenekleri tıkadığında ortaya çıkar – ve akne tedavileri genellikle cildi kurutabilir. Berrak bir cilt korumak ve cildinizi nemli tutmak istiyorsanız, yağsız, komedojenik olmayan bir nemlendirici kullanın.

Komedojenik olmayan nemlendiriciler gözeneklerinizi tıkamaz ve normal nemlendiricilerden daha az akne oluşumuna neden olur. İsimleri “komedonlar” kelimesinden geliyor. Komedonlar, kir ve yağla dolduğunda genişleyen saç kökleridir – ciltte siyah nokta veya beyaz nokta olarak görünürler. Komedonlar iltihaplandığında pembeye veya kırmızıya dönebilir ve irinle dolabilir – bunlar normalde akne ile ilişkili sivilcelerdir. Komedojenik olmayan nemlendiriciler, özellikle akne tedavisi için özel olarak tasarlanmışlarsa, aknejenik olmayan nemlendiriciler olarak da adlandırılabilir.

Komedojenik olmayan nemlendiriciler, normal nemlendiricilerden daha hafif bir his verir ve çoğu yağsızdır, bu nedenle cildinizde fazladan yağ bırakmazlar. Çoğu etiket, bir nemlendiricinin komedojenik olmadığı veya yağsız olduğu konusunda reklam yapacaktır. Sivilceniz varsa, doktorlar nemlendiriciler, temizleyiciler, şampuan, makyaj ve güneş kremi dahil olmak üzere tüm komedojenik olmayan ürünleri kullanmanızı önerir.

Nemlendiriciler cildin pürüzsüz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur, ancak aynı zamanda çevredeki zararlı tahriş edicilere karşı da koruma sağlar. Nemlendiricilerin cildinizi nasıl koruduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Koruyucu Nemlendiriciler
Koruyucu Nemlendiriciler

Koruyucu Nemlendiriciler

Tüm nemlendiriciler bir bakıma cildinizi korumak için çalışırlar: Stratum corneum’a nem eklerler ve bu nemi korumak için tasarlanmış ince bir bariyer oluştururlar. Yine de, bu koruyucu bariyeri oluşturmada daha etkili olan bazı nemlendiriciler var. Cildinizin en dış tabakası olan stratum corneum, cildinizi kimyasallar, serbest radikaller ve güneşin ultraviyole ışınları gibi tahriş edici maddelerden korur. Cildinizin bu kısmı sizi korumak için çok çalışır ve koruyucu bir nemlendirici kullanmak, stratum corneum’unuzu sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.

Koruyucu nemlendiriciler genellikle tıkayıcı yumuşatıcılar, antioksidanlar ve güneşten koruyucular içerir. Tıkayıcı yumuşatıcılar, su kaybını önlemek ve cildi korumak için stratum corneum’un üstüne bir yağ tabakası ekleyen bileşenlerdir. Antioksidanlar, serbest radikallerle, güneşe maruz kalmaktan ve cildin kolajenini yok edebilen kirlilikten kaynaklanan kararsız moleküllerle savaşır. Koruyucu nemlendiriciler tipik olarak cildi güneşin UV ışınlarından korumak için en az 15 güneş koruma faktörüne sahip güneş kremi içerir. Bu ışınlar güneş yanığına, kırışıklıklara ve cilt kanserine neden olabilir.

Kırışıklıkları, çatlakları ve diğer cilt problemlerini tedavi etmek için kullanabileceğiniz özel nemlendiriciler hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Cilt Bariyerini Onaran Yumuşatıcılar

Egzama gibi bir durum nedeniyle ciddi cilt hasarınız varsa, yakında seramid adı verilen bir yumuşatıcı kullanarak stratum corneum’u onarabilirsiniz. Daha fazla test yapılması gerekmesine rağmen, çalışmalar, cildin seramid içeren bir bariyer onarıcı yumuşatıcı ile tedavi edilmesinin cildi gerçekten onarabileceğini gösteriyor.

Özel Nemlendiriciler
Özel Nemlendiriciler

Özel Nemlendiriciler

İster kırışıklarla savaşmak, ister çatlakları soldurmak veya sahte bir güneş öpücüğü bronzluğu yapmak istiyorsanız, sizin için bir nemlendirici var. En yaygın özel nemlendiricilerden biri yaşlanma karşıtı kremdir. Yaşlanma karşıtı kremler genel olarak cildinizin tonda ve esnek kalmasına yardımcı olan proteinler olan kolajen ve elastin içerir. Bu ürünler kırışıklıkları geçici olarak doldurabilirken, topikal kremler cildinizin daha derin katmanlarındaki kolajen ve elastinin yerini alamaz.

Kırışıklıkları düzeltmeye yardımcı olmak için tasarlanan diğer bileşenler arasında alfa-hidroksi asitler, retinoidler, C vitamini, bakır peptitler ve koenzim Q10 bulunur. Alfa-hidroksi asitler, ince çizgilerin görünümünü azaltmak için ölü cilt hücrelerinin üst tabakasını kaldırmaya yardımcı olur ve bu asitler ayrıca kolajen üretimini de uyarabilir. Retinoidler kırışıklıkları azaltır ve güneş hasarını onarır ve C vitamini kolajen üretimini artırabilir ve cildi UV ışınlarından koruyabilir. Bakır peptitler kolajen üretimini uyarır ve koenzim Q10 ince çizgileri azaltır ve güneş hasarından koruma sağlar.

Bu yaşlanma karşıtı bileşenlerin çoğu, tonlama ve sıkılaştırıcı losyonlarda da bulunabilir. Koenzim Q10, cildin dokusunu iyileştirmek ve selüliti azaltmak için kullanılır ve araştırmalar, bakır peptitlerin cildi pürüzsüz ve sıkı hale getirdiğini gösterir. Dimetilaminoetanol içeren losyonlar, serbest radikallerle savaşarak ve sarkan cildi kaldırarak sıkı bir cilde yardımcı olabilir ve kırışıklıklarla savaşabilir.

Çatlaklardan kurtulduğunu iddia eden tezgah üstü nemlendiriciler olmasına rağmen, doktorlar özellikle etkili olmadıklarını söylüyorlar. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, kolajeni yeniden oluşturan bir asit olan tretinoin içeren kremlerin, altı haftadan daha eski ve hala pembe renkli olan çatlakların görünümünü iyileştirebileceğini göstermektedir. Çatlaklarınızı yok etme konusunda ciddiyseniz, dermabrazyon, kimyasal peeling ve lazer tedavisi gibi daha güçlü tedavilere bakmak isteyebilirsiniz – ancak her zaman önce doktorunuzla konuşun.

Kendinizi güneşin zararlı UV ışınlarına maruz bırakmadan bir yaz ışıltısı elde etmek istiyorsanız, cildi koyulaştıran nemlendiriciler de var. Bu losyonlar ilk kullanımda cilde sadece bir miktar renk verir ve her uygulamada renk yavaş yavaş artar. Bu nemlendiricilerde genellikle bulunan aktif bileşen, DHA olarak da bilinen dihidroksiasetondur. Cildin en dış tabakasındaki amino asitlerle reaksiyona girdiğinde kahverengi bir ton üreten renksiz bir kimyasaldır. Cilt sürekli olarak cildin yüzeyine ölü hücreler attığından, renk yaklaşık beş gün sürer. Eritruloz, genellikle DHA’ya alternatif olarak kullanılan cildi koyulaştıran bir bileşendir – DHA cilde turuncu bir renk verebilir – ancak DHA, FDA onaylı tek güneşsiz bronzlaşma bileşenidir. 

Hassas Ciltler ve Nemlendiriciler

Hassas bir cildiniz varsa, “kokusuz” veya “parfümsüz” etiketli nemlendiriciler arayın. Kokular, alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en yüksek olan bileşenlerdir ve kokusuz ürünler bile kimyasal kokuları maskeleyen kokular içerebilir.

İlginizi çekebilir: Yüz Güzelleştirme Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Begonya Instagram: begonyakadin

Nemlendiriciler Nasıl Çalışır? 2025 Nemlendirici
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx