Çiçekler

Nergis Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Nergis çiçeği; nergisgiller ailesinden ve Narcissus türünden; çok sevilen bir çiçektir. Bilinen diğer adı fulya olan çiçek; güzel kokusu ve estetik görüntüsüyle çok beğenilen çiçek türleri arasındadır. Zarif yapısıyla çok sevilen bu bitki; aynı zamanda oldukça hassas ve narindir. Özel bakım isteyen nergis çiçeği; özen gösterilmediğinde kolaylıkla solabilir.

Bu güzel çiçeğin; güz nergisi, yabani nergis ve Çin nergisi gibi çeşitleri başta olmak üzere; 20 civarı türü vardır. Bazı bakımlardan hassas olan nergis; soğuk şartlarına dayanıklılık göstermesiyle bilinir. Yine de yaşam alanlarında yetiştirilen çiçeklerin aşırı soğukta kalmaması daha iyi büyümesine olanak tanır.

Nergis Çiçeği Bakımı
Nergis Çiçeği Bakımı

Nergis Çiçeği Bakımı

Buram buram kokusuyla çok sevilen nergis çiçeğinin narin ve ilgi isteyen bir tür olduğunu söylemiştik. Şimdi bu özel çiçeğin bakımına dair ayrıntılara bakalım:

Reklamlar
  • Nergis çiçeği; uzun yıllı bitkilerden olmadığı için, toprak ve saksı değişimi gerekmemektedir.
  • Çiçeğin toprağının kurumamasına özen gösterilmeli; aşırı sulama yapmaktan da kaçınılmalıdır. Birkaç gün arayla kontrollü bir şekilde sulama yapılmalıdır.
  • Nergisin toprağı; organik maddeler yönünden zengin olmalıdır. Kil ve asit oranı yüksek topraklarda yetişme ihtimali düşüktür. Ayrıca nergis toprağının; su geçirgenlik oranı yüksek olmalıdır.
  • Doğrudan gün ışığı almak yerine, dolaylı ışık almayı seven çiçek; fazla karanlıkta bırakılmamalıdır.
  • Nergis; tüm bünyesini yaprak bölümü aracılığıyla yenilediği için, arada yaprakların büyüyüp, solması ve yenilenmesi normal bir süreçtir. Yapraklar tam olarak solmadan kopartılmamalıdır. Çünkü kendini yenileme aşamasında bu durum; çiçeğin soğanına zarar verebilir; gelişmesi olumsuz etkilenebilir.

Nergis Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Nergisin özelliklerine başlarken; dilerseniz nergis çiçeğinin hikâyesi kısmına da değinelim. Çok farklı bir hikâyeye sahip olan nergis çiçeğinin bu adı nereden aldığını da; öykünün sonunda anlamış olacağız. Öncelikle nergisin adı da, hikâyesi de mitolojik bir kökene dayanıyor. Çiçeğin ismine adını veren kahraman Narkissos; yakışıklılığıyla ünlüdür ve tüm periler ona âşıktır. Oysa Narkissos hiçbirinin aşkına karşılık vermez.
Onun bu tavrını kibirli bulan perilerden biri; tanrı Zeus’a yalvarır ve Narkissos’un bu davranışından dolayı cezalandırılmasını diler. Efsaneye göre, perinin isteği kabul olur ve kimseyi beğenmeyen Narkissos; suda gördüğü kendi aksine âşık olur. Öyle büyülenir ki; kendi görüntüsünden; gözü hiçbir şey görmez olur. Yine gölde kendisini hayranlıkla seyrettiği bir gün; göle düşer ve boğulur.
Bu hikâye Eski Yunan mitolojilerinden birine ait olsa da; bugün anlam bakımından kişinin kendisine olan aşırı hayranlığı anlamında bir temsil olarak kullanılır. Elbette hediye olarak verildiği zaman; bu amaç güdülmez. Çünkü nergisin saygı ve sevgi gibi; taşıdığı farklı manevi simgeler de vardır.
Nergis Çiçeği; soğanlar yoluyla çoğalan bir bitki türüdür. Bu arada en dikkat edilmesi gereken nokta; çiçeğin soğanlarının genelde zehirli olduğudur. 20 ve 80 cm arası boya sahip olabilen nergis; kesme çiçekçilik alanında çok sık kullanılan bir çiçektir.

Nergis Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kış mevsiminde dinlenme sürecinde olan nergis; bulunduğu bölgenin ısı derecesine göre farklı dönemlerde açabilir. Ancak genel olarak; şubat ve mart dönemleri gibi açmaya başlar. Yalnız istisna olarak bazı çeşitleri de sonbahar döneminde açarlar.

Nergis Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Nergisiniz; boynunu büktü ve cansız bir hal almaya başladıysa, birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var. Öncelikle sulama miktarı dengede tutulması gereken ve bu anlamda hassas bir çiçek türü olduğu için; çok yoğun bir şekilde sulanmadığından ve çok susuz bırakılmadığından emin olmak gerekir. Ayrıca; bu narin çiçek doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aksine karanlığı da sevmeyen çiçek; tam bir denge çiçeğidir denilebilir.

Nergis Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Nergis bakımında belli noktalara özen göstermekte fayda var. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde; nergis çok sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Öncelikle nergis toprağı organik içerikler bakımından zengin olmalıdır. Bir kez toprağı ayarlandıktan sonra; tekrar toprak yenilenmesine gerek olmaz; çünkü tek yıllık bir bitki olan nergisin buna ihtiyacı olmaz.

Reklamlar

Saksı değişimine de gerek yoktur. Ancak tek yıllık olsa da; sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, nergisin yeterli miktarda toprağa sahip olması şarttır. Yoğun güneş sevmeyen bitki; yarı gölge ortamlarda tutulabilir. Nergisin arada yapraklarının solması ve dökülmesi normaldir. Çünkü soğanlı yapıya sahip olduğu için; yaprakları aracılığıyla yenilenen bir bitkidir.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Nergis Çiçeği
Nergis Çiçeği Tohumu

Nergis Çiçeği Tohumu

Nergis çiçeği anlamı bakımından da çok özel bir bitkidir. Bu güzel çiçek hakkında merak edilen bir başka özellikse; tohumlarının nasıl ekildiği ve bitkinin nasıl yetiştirildiği konusudur. Öncelikle bir püf noktasından bahsedecek olursak; nergis uzama kapasitesi yüksek olan bir bitki olduğu için büyük bir saksı tercih edilmesi tavsiye edilir.

Saksıya yerleştirilen toprağa delikler açılarak; bu çukurlara tohumlar yerleştirilir. Üzeri kapatıldıktan sonra; tohum ve toprağın iyice özdeşleşmesi için; bastırılır ve toprağa can suyu verilir. Ardından gün ışığı alan bir ortamda tutulur. Yaklaşık 1 aylık süreçte çimlenme özelliğine sahiptir.

Nergis Çiçeği Neden Kurur?

Nergis; birkaç sebepten kuruyabilir. İlk akla geldiği şekilde, nergisin doğru sulanmış olması önemli olmaktadır. Toprağın nemini kontrol ederek; suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak mümkündür. Bunun dışında; toprağın yetersiz özellikte olması da nergis çiçeğinin solma sebeplerinden olabilir. Bir diğer kuruma sebebi ise; çiçeğin çok yoğun güneş ışığına maruz kalması olabilmektedir.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Nergis Çiçeği
Nergis Çiçeği Nerede Durmalı?

Nergis Çiçeği Nerede Durmalı?

Nergis buketi olarak harika bir armağan olan çiçeğin; yaşam alanlarından nerede bulundurulması gerektiği önemli bir konu. Nergis; dolaylı ışık alan ve hava akımından uzak bir yerde tutulmalıdır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Çuha Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Nergis Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx