Çiçekler

Orkide Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Orkide çiçeği; hoş kokusu ve görüntüsüyle çok sevilen ve hediye olarak çok sık tercih edilen bir bitkidir. Anlam olarak da çok özel bir yere sahip olan orkide; asaletin ve zarafetin simgesi olarak bilinen bir çiçektir.

İklim olarak tropik bölgeleri seven orkide; bu özellikleri taşıyan her bölgede yetişir. Dünyada 20 binden fazla çeşidi olduğu bilinen bir çiçektir. Ülkemizde 24 türü bulunan güzel bitki; dünya üzerinde en geniş ikinci familyaya sahip tür çiçektir.

Küçük yaprakları ve uzun, narin gövdesiyle bilinen bu özel çiçek; her ne kadar çok hassas bir bitki izlenimi verse de aslında dayanıklı bir türdür. Birbirinden güzel renkleri ve hoş kokusuyla tüm çiçekseverlerin çok iyi bildiği bu bitki; hala özenin simgesi olarak görülmeye devam ediyor. Yazımızda orkide çiçeğinin bakımı ve özellikleri hakkında çok detaylı yapılan yazımızı detaylıca inceleyebilirsiniz.

Reklamlar
Orkide Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Orkide Çiçeğinin Bakımı
Orkide Çiçeğinin Bakımı

Orkide Çiçeğinin Bakımı

Orkide çiçeğinin bakımı bütün çiçeklerde olduğu gibi önemli bir konudur. Her ne kadar tüm bitkiler gibi özen istese de; genel olarak dayanıklı bir bitkidir. Şimdi bu zarif çiçeğin bakımına dair ipuçlarına bakalım:

  • Çiçeğin sulama suyuna dikkat edilmesi gerekir ve mutlaka musluk suyu yerine içme suyu kullanılması gerekir.
  • Çok güneş seven bir bitki değildir. Ancak tamamen karanlık bir ortamda da tutulmaması gerekir. Yani yarı gölge ve loş bir ortam ışığı bu çiçek için idealdir. Yeterli ışık almadığında çiçekleri açmaz ve sağlıklı bir görüntüsü olmaz. Yine de aldığı güneş ayarlı olmalıdır. Yani çiçeğin yapraklarını ısıtmayacak bir ışık alımından söz ediyoruz.
  • Çiçek; temelde tropik iklim seven bir bitkidir; yine de ne çok sıcakta ne de çok soğukta tutulmalıdır. Çiçeğin yetiştiği ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğü ideal sıcaklık 18 ve 29 derece arası ortam sıcaklığıdır. Diğer sıcaklıklarda da bir dereceye kadar yetişebilir ancak; çok sağlıklı olmaz.
  • Çiçek; genel olarak nem oranı yüksek ortamları sever. Belli bir orana kadar yükselen nemli ortamlarda daha iyi yetişir. Bu nem dengesi %50 ve %70 arasıdır.
  • Tüm bitkiler ve hatta tüm canlılarda olduğu gibi; su bu çiçek için de hayat demektir. Çiçeğin doğru oranda sulanması çok önemlidir. Bitkinin su ihtiyacı ortam nem ve sıcaklığı gibi çeşitli unsurlara göre değişir. Yine de ortalama olarak bir kez sulanması ideal olandır.
  • Köklerinden kontrol etme imkânı varsa; ne kadar sulandığı hakkında bilgi verecektir. Eğer kahverengiye dönmüş bir hali varsa fazla sulanmış demektir. Ya da kökler gri bir renk almışsa muhtemelen suyu çok az gelmiş ve kuruma evresine geçmiştir.
  • Toprağı kendine hastır ve her tür toprakta yetişmez. Toprak değişimi; saksı değişimi sırasında yapmak hem pratik hem de doğru bir yöntem olacaktır.

Orkide Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Orkide Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Bu çiçek, dünyada en sevilen çiçeklerin başında yer alıyor. Bu nedenle hediyeleşme anlamında da en çok tercih edilen çiçekler arasında. Şimdi bu hoş kokulu çiçeğin diğer özelliklerine bakalım:
Orkide çiçeği; öncelikle klorlu sudan zarar gördüğü için; içme suyu ile sulanmalıdır. Toprağı özel olan ve her çeşit toprakta yetişemeyen bir bitki türüdür. Şekli kendine özgü olan bu çiçek; yaprakları ve çiçeği itibariyle zarif ve ince dalıyla çok narin görünümlü bir bitkidir.
Yapı olarak dayanıklıdır. Sera ve bahçelerde yetiştiği gibi; saksıda da yetişebilir. Toprağı geçirgen yapıda olmalıdır. Çok yıllı bir bitki türüdür. Yumrulu bitki türleri arasında yer alır. Çok talep görmesi ve özenli yetiştirme koşulları nedeniyle; canlı orkide yüksek fiyatlar üzerinden satılan bir bitkidir.

Orkide Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Bu çiçek; çok fazla türe sahip olan bir bitki ve çiçek açma dönemleri ve çiçekli kalma süreleri de değişiklik gösteriyor. Genel olarak söylenirse; Bu çiçeğin türleri ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde çiçek açar. Çiçek; ortalama olarak yılda iki kez çiçek açar. İyi bakılırsa ve özenilirse; çiçek açma dönemi 3 ya da 4 kez olabilir.

Orkide Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çiçeğiniz halsiz bir görüntü almaya başladıysa; yapılabilecek birkaç yöntem var. Şimdi bunlara kısaca bakalım:

Reklamlar
  • Çiçekleri dökülen orkidelerin saplarını kesmek; çiçeği canlandırmak için iyi bir yoldur.
  • Çiçeğin kökleri görünmeye başladıysa; yeni bir saksıya alınma ve toprak yenileme vakti gelmiş demektir.
  • Kökler buruşmuş ve cansızlaşmışsa; biraz daha fazla sulama yapılmalıdır.
  • Yapraklar çok koyu yeşil bir hal aldıysa; daha fazla gün ışığına ihtiyaç duyduğu anlamına gelebilir. Biraz daha ışık alan bir yerde tutulmalıdır.
  • Çiçekte renk solması ve üzerinde ufak tefek bereler varsa; ortam ısısını yükseltmek gerekir.

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu çiçek narin görünümü altında aslında dayanıklı bir bitkidir. Sadece birkaç ufak noktaya dikkat etmek gerekir. Bunlar; doğru zamanda ve içme suyu ile sulama, orkideye uygun ve hava alan toprak seçimi, haftada 1 kez kontrollü sulama, yarı güneş alan bir yerde tutulma, hava akımlarından uzak bir bölgeye konulması gibi şartlardır. Çeşitleri; hoş kokuları ve görseliyle büyüleyen çok güzel bitkilerdir.

Orkide Çiçeği Tohumu
Orkide Çiçeği Tohumu

Orkide Çiçeği Tohumu

Bu çiçeğin tohumu da; kendisi gibi çok rağbet gören ve piyasadaki üreticiler tarafından temin edilebilen bir üründür. Aynı zamanda diğer çiçek çeşitlerine göre biraz daha yüksek fiyatlıdır.

Orkide Çiçeği Neden Kurur?

Çiçek; öncelikle aşırı güneşten kurur. Aynı zamanda tamamen karanlıkta da aynı sonuç çıkar. Çok az sulanan çiçekte solar ve kurur.

Orkide Çiçeği Nerede Durmalı?

Orkide Çiçeği Nerede Durmalı?

Anlam bakımından çok özel bir yere sahip olan bitki türlerindendir. Bu hoş çiçek; yarı güneş alan ve hava akımı olmayan, bol oksijenli bir ortamda tutulmalıdır.

Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Orkide çiçeğinin bakımı çok kolay değildir. Bununla birlikte orkidelerin çoğaltılması da aynı şekilde kolay olmayacaktır. ‘Orkide çiçeği nasıl çoğaltılır?’ sorusunun cevabını yazımızda derledik. Orkideler tohumlardan çoğaltılmaktadır fakat her zaman iyi bir sonuç alınmamaktadır. Orkideyle hobi olarak ilgileniyorsanız üç bitkisel yöntemin olduğu söylenebilir: bölmek, kesmek ve çırpmak. Bölme yönteminde, bitkinin kök kısımları bölünerek büyük bir orkideden iki bitki oluşturulur. Kesme yönteminde ise; kesimler gövde ekseninin üst kısmının üçte birlik kısmından kesilerek ekilir. Fakat en çok kullanılan yöntem, orkideleri dal ile çoğaltma yöntemidir. Dallar çoğunlukla offshoot ya da keiki olarak isimlendirilir. Bunlar, orkidenin üstündeki yeşil sürgünlerdir.

Aşağıdaki yöntemleri kullanarak orkidenizi çoğaltabilirsiniz:

  • Köklerin bölünmesi
  • Orkide dalı (yandan çıkan çiçek dalı)
  • Baş kesimler

Unutulmamalıdır ki orkide bitkisi hassas ve narin bir türdür. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, mutlaka araştırılıp uygulanmalıdır. Bununla birlikte, ilk kez orkide yetiştirecekseniz, çok tomurcuklu ve en az 1-2 çiçeği açmış olan olgun bir orkide satın alabilirsiniz.

Orkide Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Orkide çiçeğinin bilinen pek çok türü bulunuyor. Bu bitkinin çiçek açma ve çiçekli kalma süresi ise değişkenlik gösteriyor. Ancak genel olarak bakıldığında; orkide türlerinin sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde çiçek açtığı biliniyor. Orkide, yılda ortalama olarak 2 kez çiçek açar. Hatta bakımı iyi yapıldığı takdirde yılda 3 ya da 4 kez çiçek açması da mümkündür.

Orkide Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri isimli yazımızı beğendiyseniz Mum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Orkide Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri 2025 Orkide Çiçeğinin Bakımı
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx