Ortanca Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Ortanca çiçeği; adıyla güzel çiçeklerden bir tanesidir. Ülkemizde yaygın olarak bahçe çiçeği olarak değerlendirilir. Anavatanı Japonya olan ortanca; çok sevilen çiçek türlerinden olduğu için bol yetiştirilir. Muhteşem güzellikte açan çiçekleriyle başlı başına görsel bir şölen yaratan ortancalar; küme küme, renkli çiçekleriyle kolaylıkla ayırt edilir.
Pembe ve mavi gibi farklı renk çeşitleri bulunan ortancalar; özellikle çiçeklenme mevsimiyle yaz aylarını şenlendirir. Genelde bahçede yetiştirilmesi tercih edilen bu güzel çiçek; evde de bakılabilir. Yetişme zorluğu da olmadığı için; çiçek sevenler tarafından çokça ekilmektedir.
Ortanca çiçeği; kesilmiş halde satışı da oldukça yaygın olan çiçek türlerinden biridir. Bunun sebebi çok güzel manalara gelmesidir. Bu çiçek karşılıksız sevgiyi temsil eder, içtenliğin ve samimiyetin simgesidir.
Ortanca Çiçeği Bakımı
Yaz mevsimin şenliği olan ortanca; bakımının kolaylığı ile de dikkat çekiyor. Şimdi sizlere, ortanca bitkisinin bakımına dair ayrıntıları maddeler halinde sunalım:
- Ortanca adı gibi; aşırıya kaçmayan orta halli havaların çiçeğidir. Yarı gölge alanları sevdiği için özellikle bahçe ekimi yaparken bu noktaya dikkat etmek oldukça önemlidir.
- Doğallık seven bir çiçektir ortanca. Organiği bol ve humus oranı yüksek toprak ister.
- Vitamini ve minerali bol, özenli toprakları seven ortancanın toprak yapısı her daim nemli olmalıdır.
- Ortanca bitkisi bol su sevdiği için; ortalama haftada 1 ya da 2 defa sulanması şarttır.
- Bahar ve yaz aylarının belli dönemlerinde genel gübre kullanımı; güzel ortancaların çiçeklerini daha da güzel yapacaktır.
- Eğer; ortancayı saksıda ve kapalı mekânda değil de, bahçe gibi açık bir alanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız; onları korumak adına, kış döneminde üzerinde örtü bulundurmalısınız.
- Eğer bu eşsiz çiçek elinize buket şeklinde ulaştıysa ve hemen solsun istemiyorsanız; arada gövde kısımlarını nemlendirmek gerekir.
Ortanca Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Ortanca bitkisi; tutam tutam bir araya gelen muhteşem bir görsel oluşturan çiçekleriyle çok sevilen bir tür. Peki, bu güzel çiçeğin özellikleri nelerdir, dilerseniz birlikte bakalım:
- Anavatanı Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerinde yaygın olarak bulunan ortancanın; tespit edilen yaklaşık 70 türü vardır.
- 1 ve 3 metre arasında boya sahip olabilen çalı türü bir bitkidir.
- Genelde yaygın olarak bulunan ortanca çeşitleri; kışın çiçeklerini döker. Bazı ortanca çeşitleri istisnadır.
- İlkbaharı selamlayan ortanca, sonbahardaki reveransına kadar; harikulade çiçekleriyle göz doldurur.
- Genellikle beyaz rengi yaygın olsa da; değişen toprak yapısı sayesinde ortancaları farklı pek çok rengini görmek mümkündür. Bunların başında; mavi, pembe ve kırmızı gibi renkleri gelir. Topraktaki asit miktarının azlığına veya fazlalığına göre birbirinden farklı ortancalar görürüz.
- Asya uygarlığında; ortancanın özellikle pembe renginin aşkı temsil ettiğini görürüz.
İlginizi çekebilir: Deve Tabanı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Ortanca Çiçeği Ne Zaman Açar?
Ortanca bitkisi yaz aylarının şenliğidir denilebilir. Nisan ayı civarında çiçeklerini göstermeye başlayan narin ve güzel ortanca; bütün yaz rengârenk çiçeklerini korur.
Ortanca Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Bahçenizde yahut evinizde saksıda yetiştirdiğiniz ortancalar; boyunlarını büküp, solgun bir hal almaya başladıysa, üzülmeyin. Birkaç yöntemle onları canlandırmak mümkün. Öncelikle toprağında çok özen isteyen bir bitkidir ortanca. Bu nedenle toprağını tazeleyebilir; daha verimli ve bol mineralli bir toprak türü tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda toprağını değiştirme vakti gelmediyse; gübre ekleyerek de çiçeği canlandırabilirsiniz.
Ortanca su seven bir çiçektir. Bu sebepten dolayı toprağının nemini iyi kontrol etmelisiniz. Toprağı genelde kuru geliyorsa; sulama miktarını arttırmakta fayda var. Eğer saksıda yetiştirdiğiniz bir ortanca ise; arada saksının dibinde fazla su olup olmadığına bakabilirsiniz. Bitkinin kökünün fazla suda kalması çürümeye sebep olabilir.
Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Ortanca çiçeğini sevenler ve yetiştirenlerin en sık incelediği konulardan birisi; bu güzel çiçeğin bakımına ait ayrıntılardır. Dilerseniz; bu çiçeğin bakımıyla ilgili önemli püf noktaları vermeye devam edelim.
Öncelikle; su, su, su. Ortanca her zaman suyu seven bir bitkidir unutmayın. Orantılı ve doğru zamanlamayla yapılan sulama; ortancaların sağlıklı büyümesi için en önemli kıstaslardan. Haftada 1 ya da 2 kez ve düzenli sulamayla, bu zarif çiçekleri yaşatmak mümkün. Ayrıca ortancanın olmazsa olmazı özenli bir toprak çeşididir. Bu bakımdan ortanca için biraz nazlı bir çiçektir, diyebiliriz.
Mineral oranı yüksek ve bakımlı toprakta yetişen ortancaların çiçekleri, yaz aylarında görülmeye değerdir. Bu güzelliği iyice arttırmak ve çiçeğe sağlık katmak isterseniz; toprağına gübre eklemek de faydalı bir seçenektir.
Ortancalarınızı dış mekânda yetiştiriyorsanız; kış döneminde üzerini örtmeniz; bu hassas çiçekleri soğuğun olumsuz etkilerinden koruyacaktır. Ne çok soğuk olmalı ortanca çiçeğinin ortamı; ne de çok sıcak. Gölgelik ve ılıman havalar bu çiçek için idealdir.
Ortanca Çiçeği Tohumu
Ortanca çiçeği tohumu; ekim işlemi oldukça kolay olan bir bitkidir. Pek çok çiçek çeşidinde olduğu gibi genelde sonbahar ya da ilkbahar döneminde ekilmesi tavsiye edilir.
Ortanca Çiçeği Neden Kurur?
Ortanca çiçeğiniz kuruma belirtileri gösteriyorsa ilk dikkat edeceğiniz nokta; bu su sever bitkinin yeterli neme sahip olup olmadığıdır. Eğer yeterli ve düzenli suluyorsanız; ama yine de solmaya yüz tutmuşsa o vakit toprağı değiştirmeniz veya havalandırmanız iyi gelebilir. Bunun yanı sıra çok sert ve soğuk bir havaya maruz kalmadığından ya da kızgın güneşin altında kalmadığından emin olmalısınız.
Ortanca Çiçeği Nerede Durmalı?
Ortanca çiçeği bahçede ya da saksıda; iki türlü de yarı gölge alanda bulunmalıdır. Orta halli ve ılıman iklimleri çok seven bir çiçek türüdür ortanca. Çok rüzgârda ve soğukta kalmamalı aynı zamanda yoğun sıcakta da bulunmamalıdır. Toprağı nemli ve yeterli minerale sahip olmalı; vakti geldiğinde havalandırılmalıdır. Ortanca çiçeği anlamı bakımından da çok kıymetli olan bir çiçektir.
Bu yazımızı beğendiyseniz Kana Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.
Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.