Sağlık

Otomikoz Kulak Mantarı Nedir?

Reklamlar

Kulak rahatsızlıkları günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu rahatsızlıklardan birisi de Otomikoz Kulak Mantarı Nedir, nasıl gerçekleşir önlemek için neler yapılmalıdır bu soruları ele alacağız. Kulak mantarı genel olarak kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Ve genellikle çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda ve su sporları yapan kişilerde görülür. Tedavisi için damla ve pomadlar kullanılabilir.

Otomikoz Kulak Mantarı Nedir?

Dış kulakta meydana gelen akut ve kronik mantar enfeksiyonlarına kulak mantarı yani otomikoz ya da miringomikoz denir. Dış kulak yolu mantarları, deri ve yumuşak doku mantarlarına benzemektedirler. Kulak kanalının dar ve kıvrımlı oluşu, giren sıvı ve yabancı cisimlerin bu bölgeden çıkışına engel oluşturur. Bu nedenle de kanal yüzey dokusu zayıflayıp zedelenebilir. Kulak mantarı olması halinde dar kanalda genişleyen yangılı dokunun yeterince yer bulamaz. Bu nedenle son derece ciddi bir ağrı ve kaşıntı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Kulak mantarı ısı, nem ve tozlu havanın olduğu subtropikal ve tropikal bölgelerde yaşayan kişilerde daha fazla görülür. Bütün dünyada yaygın olan bir enfeksiyondur. Daha çok aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren insanlarda daha sıkça görülür.

Otomikoz Kulak Mantarı Neden Görülür?

Otomikoz Kulak Mantarı Neden Görülür
Otomikoz Kulak Mantarı Neden Görülür

Kulak mantarı isminden de anlaşılacağı gibi mantar cinsi mikropların neden olduğu bir enfeksiyon çeşididir. Ve kulak mantarına en çok Aspergillus mantarı sebep olurken en az Candida türü mantarlar etkili olur.

Reklamlar

Mantarlar hemen hemen her ortamda vardır. Fakat çoğu insanda hastalığa neden olmazlar. Kulak mantarı oluşumu açısında risk altında olan kişiler şunlardır;

  • Bağışıklık sistemi, hastalıklar veya tedaviler nedeniyle zayıflamış kişiler
  • Sıcak ve tropik iklimlerde yaşayan kişiler
  • Pamuklu kulak temizleme çubukları ile kulak kanalının zedelenmesi
  • İşitme cihazı kullanan kişilerde kulak kalıplarının kulak kanalı derisini zedelemesi ve nemli bir ortam yaratması
  • Egzama gibi kronik deri hastalığı bulunan kişiler
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Yüzme gibi su sporları yapanlar
  • Kirli suda yüzmek
  • Akıntılı orta kulak iltihabı ve kulak zarında delik bulunması
  • Kulak kiri (buşon) bulunması

Belirtiler

  • Kulakta dolgunluk hissi veya tıkanıklık
  • Kulakta kaşıntı
  • Kulak ağrısı
  • Kulak kepçesinin ve kulak kanalı girişinde deride kızarıklık veya şişlik
  • Kulak kepçesi içinde deride pullanma
  • Kulak akıntısı

Kulak Mantarının Belirtileri

Kulak mantarı enfeksiyonlarının ilk belirtisi genellikle kulakta kaşıntıdır. İlerleyen zamanlarda kulakta ağrı ve akıntı görülebilir. Genellikle kulak kanalının derisi kırmızı, şiş ve ağrılı olur. Bunun yanında mantar olan kulağın kaşınması ikincil dökülmelere yol açabilir.

İlginizi Çekebilir: İsilik Nasıl Geçer?

Kulak Mantarının Belirtileri

Kulak ağrısı

Kulak ağrısı çok şiddetli olur. Bu kulak mantarının en çok görülen belirtilerinden birisidir. Bunun yanında kulakta basınç hissedildiği de söylenmektedir. Mantar enfeksiyonu sadece lokal olarak meydana gelir. Ve kulağa dokunulduğunda ya da kulağa baskı uygulandığında ağrı daha kötü bir hale gelir.

Reklamlar

Şiddetli kaşıntı

Mantar genel olarak kaşıntılı bir enfeksiyondur. Kulak mantarı olması halinde de kulaklarda şiddetli bir kaşıntı görülür. Kulağınız çok kaşınıyorsa ve ovuşturmak işe yaramıyorsa, bunun altında yatan sebep kulak mantarı olabilir.

Akıntı

Kulak mantarı enfeksiyonu yaşandığı sıralarda kulaktan gelen kötü kokulu bir akıntı ile karşılaşmak da çok olasıdır. Akıntı sıvı, şeffaf, beyazımsı, sarımsı ve kanlı olabilir. Kulaklarınızı temizlenirken kulak kirinin çok fazla miktarda ve farklı bir renkte olması, kulak mantarı enfeksiyonunun önemli bir göstergesidir.

İşitme kaybı

Kulak mantarı enfeksiyonu işitme kaybına da neden olabilir. Kulak enfeksiyonuna bağlı işitme kaybında sadece duyulan sesler azalmaz, aynı zamanda bir başkasının konuşması sırasında kelimeleri anlama sorunları da yaşanır.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Bu belirtiler varsa evdeki ilaçları kullanarak iyileşemezsiniz. Vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız. Mantar enfeksiyonuna iyi gelecek mikroskobik olarak ortadan kaldırmak ve reçetede edilen mantar ilacını kullanmak önemlidir. Kulak mantarı (otomikoz) kendiliğinden iyileşmez hatta tedavi edilmezse kulak zarını tahrip edebilir.

Eğer kulağınızda şiddetli ağrı, sıvı akıntı ve işitme kaybı varsa vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurunuz. Doktorunuz yapacağı muayene ile teşhisi koyacak ve uygun tedavi yöntemine en kısa sürede başlayacaktır. İlaçlarınızı düzenli kullanarak bu rahatsızlıktan kısa zamanda kurtulabilirsiniz.

Kulak Mantarı (Otomikoz) Tanısı

Kulak Mantarı (Otomikoz) Tanısı
Kulak Mantarı (Otomikoz) Tanısı

Kulak mantarı tanısını koymak için doktorunuzun muayenesi yeterlidir. Muayene için ilk olarak kulak kepçenize sonra da kulak kanalı ile kulak zarına otoskop adı verilen bir alet ile bakacaktır. Bazı durumlarda kulak kanalından akıntı veya hücre örneği alınarak bunun mikroskop altında incelenmesi gerekebilir.

Kulak Mantarı (Otomikoz) Tedavi

Kulak kanalının temizliği

Kulak mantarı tedavisinin en önemli kısmı kulak kanalının temizlenmesidir. Bu işlem kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılır ve tedavi tamamlanana kadar tekrarlanır. Kulaktaki deri döküntüleri, mantar birikintileri, akıntılar temizlenmeden ilaçlar istenen etkiyi sağlayamadığı için kulak kanalı temizliği çok önemlidir.

Kulak mantarı ilaçları

Kulak mantarı (otomikoz) tedavisi için damla, sprey veya pomad kullanılabilir.

Ağızdan alınan mantar ilaçları

Ciddi enfeksiyonlarda kulağa damlatılan ilaçlar yeterli olmayabilir. Bu durumda ağızdan alınan kulak mantarı ilaçları kullanılması gerekir.

Kulak mantarını önlemek için;

  • Yüzdükten sonra ve banyodan sonra kulaklarınızı kurutun.
  • Kendinize ait olan eşyaları (kulak tıkacı, havlu, yüzücü bonesi gibi) kullanın, başkalarınınkini kullanmayın.
  • Su sporu ile uğraşan kişilerin hijyen kurallarına dikkat etmesi çok önemlidir. Islak ve nemli havlular kurutulup o şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca el ve ayak parmaklarına dokunduktan sonra el yıkamadan kulaklarınızı ellemeyin
  • Kulak mantarına karşı doğal koruyucu olan kulak salgısı çok sık temizlenmemelidir.
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde mantar varsa mantar enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için bir dermatoloji uzmanına başvurunuz. Çünkü vücudun herhangi bir yerinde olan mantar kulağa bulaşabilir. Mantar en çok ayak ve el parmak aralarında ve tırnaklarında görülür.

Kulak Mantarını Önlemek İçin İpuçları

Kulak mantarı oluşumunun önüne geçebilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemler ile mantar oluşma ihtimali en aza iner. İlk olarak kulaklar uzun süre ıslak tutulmamalıdır. Kulak kirini temizlemek için kulak çubuğu kullanılmamalıdır. Kulak çubuğu kulak kirini kanala doğru itebilir. Bu nedenle banyodan sonra kulaklarınızı temizlemek için yumuşak bir bez kullanabilirsiniz.

Kulak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sonuçlara Yol Açabilir?

Kulak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sonuçlara Yol Açabilir
Kulak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sonuçlara Yol Açabilir

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmezse kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Ve çok ilerlemesi halinde çevre kemik dokulara yayılabilir. Bundan dolayı kulak mantarına benzer belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına danışılmalıdır.

Hangi Koşullar Bu Hastalığı Tetikleyebilir?

Kulak mantarı herkeste görülen bir sağlık sorunu değildir. Bazı koşullar bir araya gelerek kulak mantarı oluşumuna neden olabilir. Kulak mantarının ortaya çıkmasına neden olan en büyük faktörlerden biri de nemdir. Nem oranı yüksek ve rutubetli ortamlarda sıcak iklime sahip bölgelerde yaşayan kişilerde kulak mantarı daha çok görülür. Kulak mantarı açısından risk grubu olan diğer grupta yüzücülerdir. Yüzücülerde uzun süreli suyla temasa bağlı kulak mantarı sıkça görülür.

Kulak mantarı daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. bağışıklık sistemi düşük olan hamileler, şeker hastaları, lösemi ve lenfoma hastaları, kemoterapi gören hastalar ve kortizonlu ilaç kullanan kişiler bu gruba girer. Bu kişiler risk altındadır. Her duştan sonra kulak temizleme çubuğunu kullanmak ve başörtüsü de mantar oluşumunu arttıran diğer etkenlerdir. İşitme cihazı kullanan bazı hastalarda kulak mantarı görülebilir. Çünkü işitme cihazı kulak içindeki deriyi deforme edebileceği için mantar oluşabilir.

Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

Otomikoz Kulak Mantarı Nedir? 2025 Otomikoz Kulak Mantarı
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx