Çiçekler

Papatya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar
Papatya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Papatya çiçeği; dünyada adı ve türü belki de en çok bilinen nadide bir çiçektir. Sade güzelliğiyle ve kırlarda serbest yetişen dokusuyla çok sevilen papatya; pek çok müziğe, filme ve daha birçok öğeye ilham veren ve sevgiyi temsil eden bir çiçek türüdür.

Bu güzel ve narin çiçek; çok sayıda alanda karşımıza çıkar. Tıp alanında ve doğrudan çiçekçilik sektöründe yoğun olarak kullanılır. Aynı zamanda çayı da çok faydalı olan papatyanın çayını tüketirken çok dikkat etmek lazım; çünkü birbirine çok benzese de zehirli papatya türleri çok fazla bulunmakta ve herkes tarafından ayrımı yapılması mümkün olmamaktadır.

 Ayrıca papatyanın kendisi zehirli bir tür olmasa bile; bazı ilaçlarla yoğun olarak etkileşime geçer ve zehirleyebilir. Ülkemizde zehirlenme vakalarının birçoğu bu nedenden kaynaklanır. Bazı papatya türleri böcek ilacı üretiminde de kullanılır. Pek çok alanda yeri olan papatyanın bakımına dair ayrıntılara bakalım:

Reklamlar
Papatya Çiçeğinin Bakımı
Papatya Çiçeğinin Bakımı

Papatya Çiçeğinin Bakımı

Papatya; genelde dağınık olarak ve yabani şekilde pek çok bölgede yetişebilen bir çiçek. Bu hoş çiçeğin yetiştirilmesi de mümkün. Genelde sarı renkte orta kısmı ve beyaz narin çiçek yapraklarıyla bilinen bu bitkinin bakımını yakından inceleyelim.

  • Pek çok türü mevcut olan ve papatyagiller ailesinden olan bitki; dağ papatyası, büyük papatya, kel papatya ve beyaz ay papatyası gibi sayısız güzel çeşide sahiptir. Özellikle saksıda yetiştirilen papatyanın toprağı sert ve sıkı bir yapıda olmalıdır.
  • Papatya tohumdan ekilecekse; saksı derin olmamalıdır.
  • Papatya tohum ekimi aralıklı bir şekilde yapılır. Bu nedenle derin olamayan ancak geniş bir saksı tercih etmekte fayda var.
  • Papatya çiçeği; genelde 2 yıllık bir türdür ve bu özelliğinden dolayı saksı değişimine ihtiyaç duymaz.
  • Papatyanın dengeli sulanması önemlidir. Dikkat edilecek nokta; toprağının daima nemli olduğundan emin olmak gerektiğidir.
  • Papatyanın ideal sulanma biçimi; 2 ya da 3 günde bir düzenli yapılan sulama yöntemidir.
  • Papatya genel olarak susuzluğa, fazla sulamadan daha dayanıklıdır.
  • Papatya güneşi çok seven bir çiçektir. Bu nedenle kapalı ortamda ziyade; balkon gibi açık hava ortamlarında tutulması önerilir.
  • Karanlık bir yerde yetişme olanağı olmayan papatya; kuru ya da nemli alanlarda yetişebilir.
Papatya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Papatya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Papatya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Papatya; özellikleri bakımından çok özel anlam ifade eden çiçeklerden birisidir. Papatya her zaman; saflığın ve temizliğin simgesi olarak görülmüştür. Temiz bir kalbin ve masumiyetin temsili olan çiçek; hediye olarak verilen kişiye bu anlamlı kelimeleri sarf eder.

Papatya temel sarı- beyaz renkli çeşidinin yanı sıra; farklı renkleriyle de çok sevilen göz alıcı ve sadeliğiyle eşsiz bir çiçektir. Papatya çiçeği; pek çok değişik sektörde kullanım alanı geniş olan bir bitkidir aynı zamanda.

 Çok sayıda alanda alternatif ve doğal bir ürün olarak kullanılır. Kozmetikte doğal saç açıcı olarak kullanılmasının yanı sıra, suyu ile gargara ağız içi sağlığına çok faydalıdır. Ayrıca çayı; hazımsızlıkta ve gastritte önerilir. Ancak doğru papatya türü olduğundan emin olunmalı ve belirtilen orandan fazla tüketilmemelidir. Papatya anlamı bakımından da çok özel bir çiçek. Şimdi papatyanın diğer özelliklerine bakalım:

Reklamlar

Papatya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Güzeller güzeli papatya çiçeği; ilkbaharın gelmesiyle tüm doğada ve bahçelerimizde şenlenir ve yaz aylarının müjdesini verir. Tüm doğada dağınık şekilde bulunabilen ve özellikle bir Akdeniz çiçeği olduğu için ülkemizde çok yaygın olan papatyanın; bahar aylarındaki şöleni görülmeye değerdir. Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenmeye başlayan papatya; yaz ayları boyunca çiçekli kalır.

Papatya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Papatyanız boynunu büktü ve cansız bir hal aldıysa; birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. İlk yöntem toprağın değiştirilmesi ve kök altına gübre konulması işlemidir. Çiçeğin canlanması için iyi bir yoldur.
Bunun yanı sıra papatyanızın düzenli ve yeterli miktarda sulandığından emin olmalısınız. Toprağın devamlı nemli olması papatyanın yeterli sulandığını gösterir. Ancak papatya çok sulanmayı sevmez. Bu nedenle az az sulanması gerekir. Ayrıca papatya güneş ışığını her zaman çok sever. Papatyanızın morali bozuksa; daha güneşli bir yere alarak hemen neşelendirebilir ve canlandırabilirsiniz.

Papatya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Papatya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Papatya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Papatya bakımı nazaran kolay bir çiçektir. Öncelikle papatya çiçeği her zaman güneşli bir yerde ve mümkünse açık havada tutulmalıdır. Saksısı geniş ve derin olmayan bir model olmalıdır. Suyu birkaç günde bir ve az miktarda verilmelidir.

Ayrıca toprağı hep hafif nemli kalacak şekilde ama yoğun sulamadan da kaçınarak hareket edilmelidir. Sıkı ve sert topraklarda yetişmeye alışkın olan papatya; yumuşak topraklarda verimli yetişmez.

Papatya Çiçeği Tohumu

Papatya çiçeği tohumu; piyasada kolaylıkla bulunabilen bir türdür. Tohum ekiminin aralıklı bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Çok derin bir ekim yapılmamalıdır.

Papatya Çiçeği Neden Kurur?

Papatya çiçeği; güneşi sevdiği için bu sebeple kolay kolay kurumaz. Ancak çok yüksek sıcaklık ve yoğun güneşe maruz kaldıysa ve sulama oranı yetersizse kuruması muhtemeldir. Bunun dışında; papatya kendisine uygun olamayan bir toprak türünde tutunamaz ve kurur.
Aynı zamanda çiçeğin fazla suya dayanıklı olmadığını söylemiştik. Yaprakları kurur gibi görünse de; fazla sulama kaynaklı kökleri çürümüş ve solmuş olabilir.

Papatya Çiçeği Nerede Durmalı?

Papatya Çiçeği Nerede Durmalı?

Papatya anlamı bakımından çok özel bir yere sahip olan ve her zaman duruluğun, sade güzelliğin simgesi olarak görülen bir çiçek olmuştur. Görseliyle de çok sevdiğimiz bu narin çiçeği; evlerimizde de görmeyi çok seviyoruz ve saksılarda yetiştirebiliyoruz.
Saksıda yetişen papatya çiçeğinin; kapalı mekân yerine açık hava alan bahçe ve balkon gibi alanlarda bulundurulması çok daha sağlıklı büyümesini sağlamakta ve güneş almasını kolaylaştırmaktadır.

Papatya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri isimli yazımızı beğendiyseniz Orkide Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Papatya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri 2025 Papatya Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx