Yemek

Pazı İle Yapılan Yemekler

Reklamlar

Pazı ile yapılan yemekler; bu eşsiz sebzenin faydalarıyla bizleri buluşturan harika tariflerden oluşuyor. Pazı faydaları saymakla bitmeyen eşsiz bir şifa kaynağı. Ülkemizde sık olarak bulunan ve ıspanak türünden bir sebze olan pazı; şeker hastalığından hemoroide kadar birçok faydası ile biliniyor.

Pazı sindirime yardımcı ve hazım kolaylaştırıcı etkisi ile bilinen, bu nedenle sık sık tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Aynı zamanda şeker hastalığına yakalanmayı önlediği düşünülen ve bu açıdan hala araştırılan çok değerli bir bitkidir.

Çağımızın en yaygın ve tehlikeli hastalıklarından birisi olarak görülen şeker hastalığını önleyici etkisi ile bilinen az sayıda besinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Bu anlamda yararları saymakla bitmeyen pazı; hem diyabeti olanlar hem de risk taşıyanlar tarafından sık sık tüketilebilecek bir gıdadır. Bunun yanı sıra, yüksek miktarda magnezyum, kalsiyum ve K vitamini içeriğiyle bilinen sebze; kemiklere iyi gelmesiyle de biliniyor.

Reklamlar

Bu şifalı sebze aynı zamanda yoğun az antioksidan içeriği ile de dikkat çekiyorsun özellikle bu sebepten kolon kanserine karşı önleyici ve yararlı bir besin olduğu ifade ediliyor. Faydalarından bir diğeri de hemoroide karşı etkili olması olan pazı, bu tarz bir sorun yaşayanlar için günlük hayata muhakkak dahil edilmesi gereken bir sebze.

Pazının faydaları aslında saymakla bitmez. İçinde bol miktarda beta karoten bulunan pazı, göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Şimdi gelelim bu şifa kaynağı sebzenin yemeklerinin yapılışına:

Pazı İle Yapılan Yemek Önerileri
Pazı İle Yapılan Yemek Önerileri

Pazı İle Yapılan Yemek Önerileri

Pazı mutfağımızda yaygın olarak yer bulan ve oldukça yararlı olduğu bilinen; aynı zamanda lezzetiyle tanınan ve çok çeşitli yemekleri yapılan enfes bir ürün. Pazı ile yapılan birbirinden güzel yemeklere birlikte göz atalım:

Pazı Çorbası

Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olarak öne çıkan ve insanın içini ısıtan bir çorba; pazı çorbası. Mis gibi kokusuyla kendisini belli eden ve kansızlığa iyi geldiği bilinen bu enfes çorbayı mutlaka denemelisiniz. Bu leziz çorba, pazıdan yalnızca dolma ya da yemek yapılmayacağının kanıtı oluyor. Pazı çorbası tarifiyle devam edelim:

Reklamlar
  • Öncelikle pazılar ayıklanır, yıkanır ve sap kısımları ayrılır.
  • Ardından tencerede kaynayan suya, kaynadıktan sonra arpa şehriye atılır.
  • Yoğurt, un ve yumurta bir kapta terbiye için hazırlanır. Kaynayan su ile seyreltilerek ilave edilir.
  • İçine sarımsak eklendikten sonra bir süre daha kaynatmaya devam edilir.
  • İçine doğranmış pazı yaprakları eklenir. Bir taşım kaynatmanın ardından ocaktan alınır.
  • Daha sonra ayrı bir kapta üzerine tereyağlı ve salçalı sos yapılır.
Pazı Dolması
Pazı Dolması

Pazı Dolması

Pazı ile yapılan bir başka güzel tarifi de, ünlü pazı dolması şeklinde oluyor. Bu güzel sebzenin en bilindik yemeklerinden birisi olan ve damaklarımızı şenlendiren pazı dolması tarifiyle devam edelim:

  • Ayıklanıp yıkanan pazıların sapları kesilir.
  • Pazı yaprakları kaynar suda çok kısa bekletilip alınır, hemen soğuk su ile şoklanır.
  • Soğan, sarımsak, pirinç ve bulgur gibi iç malzemeleri karıştırılır, dileğe göre maydanoz ve domates eklenir.
  • Soğan ve sarımsaklar kısa bir süre sotelenir, hazırlanan içe tuz baharat ve nar ekşisi gibi malzemeler eklenir. Çok az pişirilir.
  • Pazı yaprakları doldurularak bir kısım su ile pişirilir. Üzerine zeytinyağı, salça, limon ve tuzla hazırlanan sos gezdirilir ve yarım saate yakın pişirilmeye devam edilir. Leziz pazı dolması hazır olur.
  • İlginizi Çekebilir: Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?

Pazı Yemeği

Ispanakla neredeyse aynı aileden sayılabilecek yemeği de; bir hayli güzel olur. Şimdi gelelim sıcak bir tencere yemeği halinde karşımıza çıkan pazının tarifine:

  • Bir tencereye soğan ve yağ alınır, kavrulur.
  • Ardından eklenen havuçlar biraz ateşte tutulur. Doğranan pazılar, salça, tuz ve baharat aynı zamanda yeşil mercimek ve domates eklenir. Suyu da ilave edildikten sonra karıştırılıp yarım saate yakın pişirilir. Lezzetli ve kolay yapılan aynı zamanda oldukça faydalı pazı yemeği tarifiniz hazır.
Fırında Pazı Mücveri
Fırında Pazı Mücveri

Fırında Pazı Mücveri

Mücver kültürü mutfağımızda oldukça geniş bir yer eden farklı bir yapım tekniği. Pazıyı da fırında enfes bir mücver olarak damaklara şenlik bir şekilde hazırlamak mümkün. Bu güzel lezzetin nasıl yapıldığına kısaca bakalım:

  • Yıkanan pazılar doğranır ve üzerine taze nane, taze soğan, dereotu gibi mis kokulu sebzeler eklenir.
  • Çırpılmış yumurta, rendelenmiş beyaz peynir, zeytinyağı, tuz ve baharat aynı zamanda isteğe göre rendelenmiş muskat cevizi eklenir. Tüm bu ürünler birbirine iyice harmanlanacak şekilde karıştırılır. Fırın 200 dereceye yakın şekilde ısıtılır.
  • Harç fırın kabına konularak 25 dakika kadar pişirilir. Pazının en sevilen hallerinden birisi olan fırında pazı mücveri hazır olur.

Yoğurtlu Pazı Mezesi

Pazının klasik yemek versiyonlarını yapmaktan sıkılanlar ve farklı şekilde denemek isteyenler için müthiş lezzetli ve kolay yapılan bir tarif daha sunmak istiyoruz; yoğurtlu pazı mezesi! Hem görseli hem de lezzetiyle harika bir meze olarak sofraya eklenebilecek yoğurtlu pazı mezesi tarifine kısaca değinelim:

  • Bir tencerenin içine su ve içine biraz tuz eklenerek kaynatılır. Kaynatılan suya iri doğranmış pazılar atılır. Birkaç dakika pişirilir, daha sonra pişirilen pazılar süzgece alınır. Soğuduğunda suyu sıkılır, bir tavaya eklenen ince doğranmış soğan ve zeytinyağı kavrulur.
  • Ardından pazının içine konulur. Yoğurt sarımsak bir tabağa eklenir ortasına da, pazı karışımı yerleştirilir.
  • Pul biber ve sumak gibi süslemelerle servis edilir. Dileğe göre üzerine baharatlı hazırlanan tereyağı da dökülebilir.
Pazılı Kiş
Pazılı Kiş

Pazılı Kiş

Pazı; fırında pazı yemeği, dolması ve beze halinin yanı sıra çayın yanına gidebilecek enfes bir kiş olarak da karşımıza çıkıyor. Lezzetli mi lezzetli pazı ile yapılan kiş tarifine birlikte bakalım:

  • Öncelikle kiş hamuru hazırlanırken; un ve tereyağı karıştırılır. Yumurta sarısı, tuz ve su ilave edilir. İstenilen kıvamda hamur elde edilince ağzı kapatılarak buzdolabında yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.
  • Daha sonra iç harç hazırlanır, pazı yaprakları ince doğranır. Tavaya az zeytinyağı eklenerek pazılar sotelenir. Tuz ve baharatı eklenerek soğumaya bırakılır. Fırın yaklaşık 165 derecede açılır.
  • Hamur açılır; fırına uygun borcam ya da doğrudan yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Taban kısmı olacak hamura, çatalla ufak delikler açılır. Üzerine pişirme ağırlığı konulur ve 5 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyan pazılı iç harç içine; keçi peyniri, yumurta ve krema katılarak kiş hamurunun üzerine ilave edilir. 15-20 dakika kadar pişirilir. Harika bir lezzet olan pazılı kişin yapımı bu kadar basit.

Pazılı Börek

Pazı ile yapılan yemekler deyince akla genelde sebze yemeği gelse de; böreğin içine de tıpkı ıspanak gibi çok yakışan pazı, yine kiş gibi çay saatlerinin vazgeçilmezi olmaya aday. Şimdi pazılı börek tarifine birlikte bakalım:

  • Milföy hamurları kullanımdan yarım saat kadar önce dolaptan çıkarılarak bekletilir. Ayıklanıp yıkanan pazıların yaprak kısımları zeytinyağlı olarak tavada kavrulur.
  • Tuz ve baharatı eklenir. Fırın 180 derecede açılır. Milföy hamurları hafif şekilde unlanarak oklava ile inceltilir, çapraz şekilde ortalayarak kesilir.
  • Hazırlanan iç harç eklenir ve hamur üçgen şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serili olan tepsiye dizilir.
  • Yumurta sarıları çırpılarak böreklerin üzerine sürülür, 10 dakika kadar pişirilir. Muhteşem pazılı börek hazırdır.
Yumurtalı Otlu Pide
Yumurtalı Otlu Pide

Yumurtalı Otlu Pide

Pazı ile yapılan pazı kavurması tarifi sınıfında sayılabilecek ama aynı zamanda eşsiz bir pide tarifi de olan yumurtalı otlu pide; pazının bir başka güzel hali. Bu muhteşem lezzeti her öğünde tüketmek mümkün. Görüntüsüyle iştah açan ve pazının her haliyle tüketilebilir olduğunu gösteren harika bir tarif. Şimdi bu lezzetin yapımına kısaca değinelim:

  • Öncelikle yumurtalı otlu pide yapımının püf noktasını vermekle başlayalım: Hamurun en az bir saat kadar mayalandırılması bu tarifte önem arz ediyor. Hatta uygun zaman olduğu takdirde 4 saate kadar mayalandırma için bırakılabilir.
  • Yumurtalı otlu pide yapımına başlarken; öncelikle hamur hazırlanır. Maya hariç tüm kuru malzemeler karıştırılıp elekten geçirilir. Biraz sütün içine maya eklenir ve aktif hale getirilir.
  • Ayrıca bir kapta tüm sıvı olan hamur malzemeleri karıştırılır. Maya da bu karışıma eklenir.
  • Kuru hazırlanan malzemelerin üzerine sıvı malzemeler eklenir, yoğurulur. Hamur yapışmayacak kıvam aldığında biraz zeytinyağı sürülür, bir kabın içerisinde ağzı nemli bezle kapatılmış şekilde en az bir saat mayalanmaya bırakılır.
  • Hamur mayalanmaya bırakılmışken pidenin efsane iç harcı hazırlanır. Küp küp doğranan soğan, pazı ve pazının yakın dostu ıspanak; büyük büyük kesilerek hazırlanır. Soğan zeytinyağında kavrulur, sonra saydığımız yeşillikler eklenir. Harca tuz ve baharatlar da eklendikten sonra dinlenmeye bırakılır.
  • Hamur hafif unlanarak yuvarlak bir şekilde açılır, ancak çok ince açılmaz. Kenarları hafif kalın şekilde bırakılır, fırın tepsisine alınır. Hamurun içine hazırlanan harç eklenir ve önceden ısıtılan yaklaşık 180 derecelik fırında yarım saate yakın pişirilir.
  • Daha sonra fırından çıkarılıp ortasına 2 tane yumurta kırılır. Etrafına da tercihe göre peynir serpilir, tekrar fırına verilir. Yumurta ve peynir kıvamına geldiğinde pide fırından çıkarmaya hazır demektir. Şimdiden afiyet olsun.

İlginizi çekebilir: Pırasa ile Yapılan Yemekler Nelerdir?

Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızı da takip edebilirsiniz!

Pazı İle Yapılan Yemekler 2025 Pazı İle Yapılan
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx