Polen alerjisi nedir? Bitkisel yollarla tedavisi mümkün müdür?
Özellikle ilkbahar aylarında etkinliği artan polen alerjisi genel bir sağlık sorunu haline geldi. Çoğu zaman ağır belirtiler ile seyredebilen polen alerjisinin tıbbi yöntemler ile tedavisi mümkün olduğu gibi evde hazırlanabilen bitkisel kürler ile de tedavisi mümkündür.Son zamanlarda sıkça şikayet edilen polen alerjisi nedir? Bitkisel yollarla geçer mi? Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Polen alerjisi nedir?
İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde bitkiler aynı türdeki bitkileri dölleyebilmek için küçük polen taneleri salgılarlar.Polen bitkiler için hayati öneme sahip olurken alerjisi olan insanlar için rahatsız edici bir hal alabilir.
Polen alerjisi olan kişilerde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla zararsız poleni zararlı olarak algılar ve polene karşı savunma için kimyasallar üretmeye başlar. Polen en çok bahar aylarında; çiçeklerin açması, ağaçların canlanması otların ve çimenlerin yeşermesiyle ortaya çıkar.
Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?
Her polen alerjisinde aynı belirtiler görülmemekle birlikte, genel polen alerjisi belirtilerini sizler için derledik.
- Burun kaşıntısı
- Burunda kızarıklık
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Gözlerde sulanma
- Hırıltı
- Öksürük
- Tat ve koku alma da azalma
- Tedavi yöntemleri nelerdir?
Polen alerjisi hangi aylarda görülür?
Ağaç polenleri daha çok Şubat ve Mayıs ayları arasında, ot polenleri Mayıs ve Haziran ayları arasında, yabani ot polenleri ise yaz ortalarından sonbahar sonlarına dek şikayetlere sebep olur.
Polen alerjisi ateş yapar mı?
Polen alerjisi belirtileri yani hapşırma, öksürük ve gözlerde sulanma ile birlikte ateşiniz varsa ama evinizde başka kimsede bu şikayet görülmüyor ise başka nedenlerden ateşlenmiş olabilirsiniz hemen telaşa kapılmayın. Kesin olarak ateşlenmenizin sebebini öğrenmek istiyorsanız hemen bir uzman doktora danışmanızda fayda var.
Polen alerjisi astımla ilişkili midir?
Polen alerjisinin astıma dönüşmesi mümkün. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Gün içerisinde polen düzeyi en yoğun saatler sabah saatleri. Şubat ayında ortaya çıkan polenler ekim sonuna kadar varlığını sürdürüyor. Alerjik hastalarda da daha çok şikayet görülmeye başlanıyor. Özellikle bahar aylarında alerjiden kaynaklı oluşabilecek astım ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı dikkat edilmesi gerekiyor. Bahar alerjilerinden en önemlileri ise mevsimsel alerjik rinit, alerjik astım ve polen alerjisi gibi hastalıklardır.
Polen alerjisi baş ağrısı yapar mı?
Evet polen alerjisinde baş ağrısı görülmesi mümkün. Diğer; hapşırma, öksürük, göz sulanması ve burun kaşıntısı gibi belitilerin yanında baş ağrısı şikayetinin de görülmesi mümkün.
Polen alerjisi boğaz ağrısı yapar mı?
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Burunda yanma, akıntı, tıkanma ; gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntı ; boğazda yanma ve ağrı görülür.
Polen alerjisi boğaz kaşıntısı yapar mı?
Baharın gelmesiyle birlikte sürekli hapşırma, burun akıntısı, tıkanıklığı, kuru öksürük ; boğaz, burun göz ve kulakta şiddetli kaşıntı görülür.
Polen alerjisi dudak şişirir mi?
Polen alerjisi olan kişilerde, polenler ve bazı besinlerin alerjenleri arasındaki çapraz ilişki nedeniyle bazı çiğ meyve ve sebzelerin yenilmesinden 5-10 dakika sonra ağız ve boğazda şişlik ve kaşıntı ortaya çıkabilmektedir. Bu şikayetleri önlemek için sorumlu besinin çiğ ve kuru formlarından kaçınılması tedavi için yeterli olacaktır.
Polen alerjisi damak kaşıntısına sebep olur mu?
Bahar alerjisi olanlarda; dudak, damak kaşıntısı ve kabarmasıyla kendini gösteriyor.
Polen alerjisinin gözlere etkisi nedir?
Bu alerjiden en çok etkilenen organlardan biri de gözlerimiz… En sık görülen göz şikayetlerinin başında gelen göz alerjisi (alerjik konjonktivit) alınacak minik tedbirlerle daha hafif atlatılabilir ya da önlenebilir. Gözlerde; kızarıklık, kaşıntı, yanma , batma hissi, şişlik, ışığa hassasiyet, sulanma gibi belirtiler görülür. Şikayetler polen yoğunluğu arttıkça artış gösterir. Polenlerden uzak durmak rahatsızlığı önlemede en iyi çözümdür.
Polen alerjisinde öksürüğe ne iyi gelir?
Nerede ve hangi şartlar altında olursanız olun öksürük fazlasıyla can sıkıcı bir olaydır. Herhangi bir hastalıktan kaynaklanan öksürüğün yanı sıra alerjik reaksiyonlar da öksürüğe sebep olur. Bu tip alerjik öksürüklerde polen, küf sporları ve toz önemli tetikleyicilerdendir. Öncelikle alerji kaynaklı öksürük şikayetiniz var ise bir uzman yardımı almanız faydalı olacaktır. Ayrıca hangi maddelere alerjiniz olduğunu ve tetikleyici faktörleri alerji testleriyle öğrenmeniz mümkün. Alerjiden kaynaklanan öksürüğe karşı alınacak en önemli önlem alerji kaynağı maddeden uzak durmak ve önlem almaktır.
Alerjik veya mevsime dayalı öksürüğünüz var ise sigara ve odun dumanından uzak durmalısınız , bunlar hava yollarını tahriş ederek öksürüğe neden olur. Ayrıca temizlik ürünleri, parfüm ve endüstriyel atıklardan yayılan buhar ve kokulardan uzak durulmalıdır. Alerjiniz mevsimsel ise polen miktarının çok olduğu günler evinizde kalın, pencerelerinizi kapatarak polenlerin içeri girmesini önleyin ve maske kullanın.
Polen alerjisinde göz kaşıntısına ne iyi gelir?
Alerji tedavisinde esas hedef alerjiye sebep olan etkenden uzak durmaktır. Rahatsızlık ilaç kullanımı ve destek tedavilerle hafifletilebilir. Doktor kontrolünde gerekli ilaç veya damla kullanımı daha sağlıklıdır.
Polen alerjisinde göz şişmesi nasıl olur?
Mevsimsel alerjik konjonktivit çok sık rastlanan alerjik göz rahatsızlığı olarak bilinir. Tüm alerjik konjonktivit olgularının neredeyse yarısı polen kaynaklı oluşur. Hastada göz yaşarması, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir fakat görme normaldir.
Polen alerjisinde hapşırma etkileri ve hapşırmayı nasıl hafifletebiliriz?
Havada bulunan polenler sıkça hapşırmanıza sebep olur. Hapşırmayı önlemek için maske kullanımı, olabildiğince polenlerden uzak durmak etkili olacaktır.
Polen alerjisi halsizliğe neden olur mu?
Öksürük, burun akıntısı, hapşırma gibi tüm belirtilerinin yanı sıra polen alerjisi halsizliğe de sebep olur. Polen alerjisi iklimle değişmekle beraber polenlerin yol açtığı alerjik rinit , ortalama %20 ile en çok gençlerde görülüyor. Halsizliği azaltmak ya da önlemek için dış ortamlardan olabildiğince uzak durmalısınız.
Polen alerjisi kalp çarpıntısına yol açabilir mi?
Evet, polen alerjisi diğer hastalıkları tetiklediği gibi kalp çarpıntısını da tetikleyebilir. Bu tür alerjileri hafife almamak ve biran önce önlem almak en doğrusu olacaktır. Eğer önlem alınmazsa kalp krizlerine kadar ulaşacak büyük sorunlara yol açabilirler.
Polen alerjisi ses kısıklığı yapar mı?
Aslında solunum yoluyla etki eden alerjenler kronik ses kısıklığının gizli nedenlerindendir. Polen mevsimlerinde alerjisi olan kişilerde ses telindeki ödemden dolayı ses kısıklığı görülebilir etkenlerden uzak durularak ses kısıklığına engel olunabilir. Bu dönemde kişilerin seslerini zorlamaları şikayetlerinin artmasına neden olacağından bağırma özellikle de telefonla yüksek sesle konuşma gibi durumlardan uzak durmaları gerekir.
Polen alerjisinde koku kaybı problemi nedir? Nasıl olur?
Polen alerjisi olan kişilerde baharın gelişi ve polen artışı sebebiyle koku ile ilgili sorunlar artış göstermekte. Bunun yanı sıra ev tozu alerjisi olan kişilerde bu sorun 4 mevsim görülür. Hastaların koku ile ilgili şikayetlerini KBB muayenesi ve koku testleri ile teşhis ve tedavi etmek mümkün.
Sigara dumanı polen alerjisinde tetikleyici midir ?
Polen alerjisinde polenlerin ve tozların etkisinin olduğu kadar sigara dumanın da etkisi büyüktür. Risk faktörleri arasında ailede alerji olması, cilt ya da gıda alerjisi varlığı ,hava kirliliği, erkek cinsiyet, kalabalık ortamda yaşama ve sık enfeksiyon sayılabilir. Burun muayenesinde ise şeffaf akıntı ve soluk renk görülebilir.
Polen alerjisi cilt üzerindeki etkisi nedir?
Polen alerjisi özellikle yüz bölgesinde; burunda, gözlerde, kulaklarda, ağız ve çevrelerinde; kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösteriyor. Aşırı akıntıdan ve kaşıntıdan dolayı o bölgeleri kaşıma ve silme isteği cildin tahrişine sebep olur.
Polen alerjisi ve egzama ilişkisi
Alerjik egzama (Atopik Dermatit), genel olarak bebeklik döneminde ortaya çıkan kaşıntılı, sık sık alevlenen bir cilt hastalığı olarak seyreder. Genetik (kalıtım) ve çevresel etkenlerin etkileşimi ile ortaya çıkar. Polen alerjisi de gösterdiği belirtilerle egzamanın nüksetmesine sebep olabilir.
Polen alerjisi bulaşıcı mıdır?
Burun tıkanıklığı, öksürük ve hapşırık polen alerjisi belirtileri her ne kadar gribe benzese de birbiriyle karıştırılmamalı ve düşünülenin aksine polen alerjisi bulaşıcı değildir.
Polen alerjisi burun tıkanıklığı yapar mı?
Evet polen alerjisi burun tıkanıklığı yapar. Burun tıkanıklığı çok rahatsız eden bir durumdur aynı zamanda tat almamıza engel olarak iştahsızlığa da sebep olur bu rahatsızlığı geçirmek için bir burun spreyi kullanmanızda fayda var.
Polen alerjisi uyku yapar mı?
Polene alerjisi olanlarda ilkbaharda poleni yoğun solumak sadece hapşırma veya göz kaşıntısı yapmaz, dikkat dağınıklığı uyku hali ve sersemlik de verir. Genel anlamda yaşam kalitesi bozulur. Bunun için doğru şekilde ilaçla tedavilerinin mutlaka yapılması gerekir.
Polen alerjisi tedavi yöntemleri nelerdir?
Bahar ayında yemyeşil bir örtüye bürünen doğa herkes için neşe kaynağı olamayabiliyor. Polenlerin havaya karışması ile kendini gösteren polen alerjisi birçok insan için can sıkıcı bir hal almış durumda.
Koronavirüsün alerji hastalıkları üzerindeki etkisi nedir?
Kapı kolu merdiven korkuluğu para kıyafetler dışarıda bulunan tüm alanlarda olabilen koronavirüse temas eden alerjik biri elini daha sık yüzüne gözüne ve burnuna sürecektir bunun sonucu olarak da koronavirüs hastalığına yakalanma riski daha fazla olacaktır polenlere karşı alerjik nezlesi olanların dış ortamda bulunmaması ellerini dahası yıkaması ve maske takması mümkünse burun ve gözüne elinin dış kısmı ile silmez çok faydalı olacaktır.
Polen alerjisi hangi ayda biter?
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Polen alerjisi kimlerde görülür?
Polen alerjisi 3 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde görülebilen bir sorundur.
Polen alerjisi tedavi yöntemleri nelerdir?
Bahar ayında yemyeşil bir örtüye bürünen doğa herkes için neşe kaynağı olamayabiliyor. Polenlerin havaya karışması ile kendini gösteren polen alerjisi birçok insan için can sıkıcı bir hal almış durumda.
Polen alerjisi için uygulanabilecek bitkisel kürler nelerdir?
Hayatınızın her alanında bizimle olan besinlerin hiç tahmin edemeyeceğiniz sorunlara faydalı olabileceğini biliyor muydunuz? Gelin bu besinlerle elde edilen kürlere bir göz atalım.
Keçiboynuzu
Keçiboynuzu ile hazırlanan bu kür, özellikle polen alerjisi yaşayan kişileri rahatlatır bunu yanı sıra burun ve geniz kaşıntılarını önler. Keçiboynuzu aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek antialerjik ve antibakteriyel etkisiyle şikayetlerin ortadan kalkmasına sebep olur. Keçiboynuzu kürü şu şekilde uygulanır:
5 tane keçi boynuzu soğuk suyla yıkanır ve iki parmak kalınlığında doğranır. Daha sonra yarım litre kadar kaynayan suya atılıp yaklaşık 10 dakika kaynatılarak bir şişeye alınır. Uygulama süresi ise 1 ay boyunca kahvaltıda ve akşam yemeğinden önce 1 çay bardağı soğuk olarak tüketilir. Bu kür yılda 3 kez uygulanmak kaydıyla aylık olarak yapılır.
Papatya Çayı
Papatya alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Özellikle vücut direncimizin azaldığı ve mevsim geçişi kaynaklı hastalıklara ve alerjik rahatsızlıklara daha açık olduğumuz dönem oldukça etkilidir. Bu kürü ; 3 yemek kaşığı kurumuş papatya çiçeğini yarım litre kaynamış suya ekleyip 5 dakika kadar dinlendirerek elde edebilirsiniz. Tüketme zamanı ise kahvaltı ve akşam yemeklerinden sonra günde 2 kez birer fincandır.
Lavanta
Lavanta bahar alerjisinde özellikle geniz kaşıntısı ve burun akıntısını önlemede birebirdir. Uygulanışı ise şu şekildedir:
1 su bardağı suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta ilave edilerek 5 dakika boyunca kaynatılır. Süzülen lavanta kürü 2 hafta boyunca özellikle geceleri yatmadan önce azar azar tüketilir.
Isırgan
Birçok hastalığın alternatif tıp yöntemleri içerisinde kullanılan ısırgan otu aynı zamanda bahar alerjisinde de oldukça sık kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Ancak unutulmamalıdır ki kan seviyesi düşük olanlar doktor kontrolünde kullanmalıdır. Isırgan otu kürünü yapabilmek için 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ısırgan otu atılır ve demlenmeye bırakılır. Özellikle 2′ şer hafta ara ile tüketilmesi önerilen ısırgan otu kürünün sabah ve akşam aç karnına tüketilmesi önerilmektedir.