Sağlık

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi

Reklamlar

Siğil virüslerin sebep olduğu ve çoğu çeşidi bulaşıcı olan şişkinliklerdir. Siğilin birçok çeşidi ve tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi olan radyofrekans ile siğil tedavisi nasıl yapılır, siğil nedir, siğil tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Siğil Nedir?

Bir takım virüslerin sebep olduğu kabarık lezyonlara siğil denir. Siğillerin virüslerin çeşidine göre bulaşıcı olabilir. Kişiden kişiye temas yoluyla, ortak kullanılan eşyalarla bireyden bireye geçebilir. Kişinin vücuduna yerleşerek 4 hafta ve 8 ay içinde ortaya çıkabilir. Daha çok ten renginde sert ve kabarık bir haldedir.

Siğiller görüntü olarak kişiyi rahatsız edebildiği gibi ayağın altında meydana geldiyse can yakıcı da olabilmektedir. Siğiller lazer ile tedavi edildiği gibi Elektrokoter, Kriyoterapi ve Radyofrekans tedavileri ile de yok edilebilir. Bu tedaviler başarılı sonuçlar vermektedir.

Reklamlar

Siğil tedavi edilmezse bulaşıcı olduğu için hastanın çevresindekilere bulaştırma ihtimali yüksektir aynı zaman hasta içinde can sıkıcı bir hal alabilir.

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi
Radyofrekans ile Siğil Tedavisi

Siğil Neden Olur?

Siğil oluşumuna sebep olan papiloma isimli virüsün cilde temas etmesi ile siğil meydana gelir. Hassaslaşan ya da kesik bulunan ciltte bu virüsün yerleşmesi oldukça kolaydır. Şeker hastalarında ve bağışıklığı düşük olan kişilerde ve çocuklarda siğil daha çok görülmektedir.

Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Siğil vücutta görüldüğü bölgeye, etkisinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.

Yaygın Siğiller

Yaygın siğiller vücudumuzun her yerinde meydana gelebilir. En çok el ve ayak parmaklarında tahriş olmuş deride ortaya çıkabilir.

Reklamlar

Ayak Tabanı Siğilleri

Bu siğillerin en belirgin özelliği yaygın siğiller gibi çıkıntılı olmamalarıdır. Ayak tabanında meydana gelir nasır gibi ağrıya sebep olan siğillerdir.

Düz Siğiller

Diğer siğillerden daha küçük ve düz siğillerdir. Yaygın olarak yüzde kasıklarda kollarda görülebilir. Sayı olarak fazla görülebilir ancak çapı küçük ve açık kahverengi ya da deri rengindedir.

İpliksi Siğiller

Ağız, burun, boyun ve ya çene bölgesinde meydana gelen ipliksi siğillerdir. Bu siğiller saplı ve ten rengindedir bu yüzden et beni ile karıştırılabilirler.

Periungual Siğiller

Periungual siğil tırnak siğili olarak bilinmektedir. El ve ayaklarda tırnak altında ya da çevresinde olup tırnağın büyümesini ve tırnağın şeklini kalıcı olarak etkileyebilirler.

Genital Siğiller

Genital bölge siğilleri hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilir. Bu siğiller bulaşıcı oldukları için cinsel ilişki ile bulaşabilir. Ve kadınlarda rahim ağzı kanserine dönüşme riski yüksektir. Genital bölge siğilleri bu sebeple geciktirmeden tedavi edilmelidir.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Siğiller çoğunlukla meydana geldiği bölgeye göre değişiklik gösterirler. Bazı siğiller et beni şeklinde ve küçükken bazılarında kızarıklık, kaşıntı ve der döküntü ile kendini gösterir. Ayak tabanında meydana gelen siğiller de sert ve ağrılıdır nasıra benzemektedir. Genital bölgede ve ağızda meydana gelen siğiller de kanama olabilir. Dokunulduğunda ağrı ve acı olabilir.

Siğil Bulaşıcı Mıdır?

Siğillere sebep olan çok sayıda virüs vardır. Bunların büyük bir kısmı da ortak kullanılan eşyalarla kişiden kişiye bulaşabilir. Tabi bulaşma durumunda siğilin bulunduğu bölge de önemlidir. El, ayaklarda meydana gelen siğiller en az tehlikeli olan siğillerdir. Ancak makat ve genital bölge siğilleri en bulaşıcı siğil çeşitleridir. Genital bölgedeki siğiller kanser oluşturabileceği için dermatoloji uzman doktorlar tarafından mutlaka bakılmalıdır.

Siğiller Tedavi Edilmeli Midir?

Bazı siğiller özellikle küçük olanlar ve çocuklarda meydana gelenler zamanla kendiliğinden iyileşebilir. Fakat kendi kendine iyileşmiyorsa ve ağrıya sebep oluyorsa genital bölgedeyse siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil tedavisi vakit alan uzun bir süreç gerektiren bir süreçtir. Siğiller tedavi edildikten sonra belirtiler ve yakınmalar tekrar ortaya çıkabilir. Tedaviden 6 ay sonra hastanın sürekli kontrol altında olması gerekmektedir. Eğer yeni çıkan siğiller varsa müdahale edilmelidir. Hasta da 6 ay için yeni bir siğil çıkmazsa tedavinin başarılı sonuç verdiği kabul edilir. Siğiller virüs sonucunda oluştukları için bağışıklık sisteminin güçlendirici omega-3, beta glukan, çinko, ekinezya gibi besin destekleri alınabilir.

Siğil Tedavileri Nelerdir?

Elektrokoter Tedavisi (Yakma)

Elekrokoterizasyon yöntemi denilen bu yöntemde yüksek frekanslı RF dalgalarla ani ısı verilerek siğiller yakılır. İşlemin canınızı yakmaması ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi kullanılır. Yakılan yer bir süre sonra kabuk tutarak kendiliğinden iyileşmesi beklenir. 10- 15 gün içinde iyileşme sağlanmaktadır.

Kriyoterapi (Dondurma)

Siğil olan bölgeye sıvı nitrojen gazı uygulanarak siğilin dondurulması sağlanır. Siğilde açık yara oluşmazsa siğil enfeksiyon riski taşımaz. Tam olarak iyileşmesi 5 – 10 günlük bir sürede olur.

Lazerle Siğil Tedavisi

Siğil radyofrekans ve dondurma tedavilerine karşı direnç göstermekte ise lazer ile siğil tedavisinden faydalanılabilir. Lazer tedavisi ile siğillerin iyileşme süresi 10 – 15 gün gibi bir süredir. Lazer işlemi özellikle ayak tabanı gibi kalın derinin olduğu dirençli yerlere uygulanabilmektedir.

Radyofrekans RF Tedavisi

Radyofrekans tedavisi yakma işlemine benzemektedir. Bu tedavide siğilin çevresindeki doku ısı etkisinden korunur. Böylece iyileşme daha kısa sürede gerçekleşir. Tedavi sonrası iyileşme 5 – 10 gün içinde gerçekleşmektedir.

İlaçla Siğil Tedavisi

Siğilin ilaçla tedavisi için salisilik asit, trikloro asetik asit kullanılabilir

Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Uygulanacak tedavi siğilin büyüklüğüne göre 5 ve 20 dk. arasında değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda hastanın bağışıklık sistemi ve siğilin yapısı derinliği de çok önemlidir. Bazen tek seans yeterliyken bazen 4- 5 seansta iyileşme gerçekleşebilir. Seans araları ortalama 3 ya da 4 haftadır.

Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürer
Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürer

Radyofrekans Nedir?

Bir tür radyo cerrahi olan radyo frekans, yüksek frekanslı akımlarla doku kesilmesi prensibine dayanır. Bu cerrahi prosedür, geleneksel elektro-cerrahi türlerinden oldukça farklıdır. Bunun nedeni; herhangi bir fiziksel baskı kullanılmadan, aynı anda dokuyu kesip pıhtılaştırabilmesidir.

 Radyofrekans Tedavisi Nedir?

Radyofrekans tedavisi radyo dalgası cerrahisi olarak bilinmektedir. Bu yöntem siğil tedavisi için son zamanlarda sıkça kullanılmakta ve başarılı sonuçlar vermektedir. Tedavi asıl olarak bir lezyonun çıkarılması ve ya tekrar şekillendirilmesi için radyo dalgalarının cilde geçişini içerir. Siğil elektrokoter için düşük bir sıcaklık ve yüksek frekans enerjili radyo dalgaları kullanır.

Radyofrekans ile siğil tedavisi yapılırken siğil olan yere basınç uygulamadan hemen o bölgeyi iyileştirebilir. Kolay uygulanabilen bir işlem olduğu için son zamanlar çok tercih edilmektedir. Genel olarak az miktarda kanama görülmektedir. Ve yan etkilerden istenmeyen durumlardan arındırılmıştır.

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Radyofrekans işlemi düşük sıcaklık ile yüksek frekanslı radyo dalgalarına karşı direnç göstermesi ile çalışan bir sistemdir. Yüksek frekanslı bir dalga geçtiği zaman doku geçişine direnir. Bu şekilde ısı oluşturur. Bu ısı, hücre içindeki su kaynama noktasının çok üstüne çıkar ve doku kütlesi içindeki iç basıncı artırır. Basıncın artması ile hücre duvarlarının kırılmasına sebep olarak kesme etkisi yaratır. Hücrenin içinde dokuda bulunan su buharlaştıkça çevreye ısı yayar. Bunun sonucunda ameliyat esnasında olduğu gibi dokuyu yakmadan kan akışının durmasını sağlar.

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi Sonrası

Radyofrekans ile siğil tedavisi yapılmadan önce işlemin uygulanacağı bölgeye anestezik krem sürülerek başlanır. Sonrasında tedavi sırasında hafif bir acı hissedilebilir. Eğer acı şiddetli hissediliyorsa küçük bir iğne ile müdahale edilerek lokal anestesi uygulanabilir.

Radyofrekans tedavisi sonrasında uygulandığı bölgede şişlik, kızarıklık ve morarma meydana gelebilir. Ve bu bölgede birkaç gün hassasiyet oluşabilir. Bununla birlikte bu tedavi sırasında kanama da görülebilir. Radyofrekans ile siğil tedavisinde iyileşme oldukça hızlıdır.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Radyofrekans ile siğil tedavisi çok fazla ağrı ve acı duyulmayan bir işlem olsa da bazı kişilerin ağrı eşiği düşük olduğu için ağrı kesici vurulmaları gerekebilir. Ancak ağrı kesici vurulmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Radyofrekans ile siğil tedavisi sonrasında tedavi edilen bölgeye dokunmamaya çalışın. Ve bölgenin güneş ışınlarına maruz kalmasında kaçınınız. Tedavi sonra bir hafta kumlu ve tozlu ortamlarda bulunmamaya çalışın. Ve buna ek olarak da 2-3 gün boyunca bölgenin kuru olmasına dikkat ediniz.

Radyofrekans ile siğil tedavisi güvenli, basit ve etkili bir yöntemdir. Fakat yapılan tedavi siğilin neden oluştuğunu ele almadığı için siğil tekrarlamaması önlemesi söz konusu değildir.

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Siğil sorunundan kurtulmak isteyen herkes radyofrekans yöntemini kullanabilir. Bu tedavinin yetişkinlere uygulaması daha mümkündür. Çocuklarda tahriş oluşturabilir. Anca doktorunuz onay verirse çocuklar için de kullanabilir. Radyofrekans ile siğil tedavisi yetişkinler için de çocuklar için de faydalı bir yöntemdir.

Sizlere bu yazımızda siğil nedir, neden olur, siğil nasıl tedavi edilir, raydofrekans yöntemi nedir, radyofrekans ile siğil tedavi nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını sizler için cevapladık. Sağlıklı günler dileriz.

Radyofrekans ile Siğil Tedavisi 2025 radyofrekans ile siğil tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx