Rahim Kanseri Ameliyatı – Dr. Derman Başaran Anlatıyor
Rahim kanseri ameliyatı tek bir cerrahi operasyondan ziyade, birkaç ameliyatın birleşmesinden oluşan bir işlemdir. Kanserin kaçıncı evrede olduğuna göre işleme karar verilir. Genellikle kanser ilk üç evresinde olduğunda ameliyata karar verilir. Son evresinde olan kanser için ameliyat çoğu zaman uygulanmaz. Rahim kanseri ameliyatı sırasında total histerektomi ve bilateral salpingooferektomi genellikle birlikte tercih edilir.
Rahim Kanseri Ameliyatı Yöntemleri
Rahim kanseri ameliyatı için kullanılan çok önemli üç yöntem vardır. Robotik cerrahi, açık cerrahi ve laparoskopik cerrahi işlemlerinden biri tercih edilir. Bu cerrahi müdahalelerin detayları ise şöyledir:
- Robotik Cerrahi: Hastanın karnından açılan küçük kesilerden, robotik bir konsol aracılığıyla işlem sağlanır. Konsolların ucunda yer alan kamera sayesinde 3 boyutlu görüntüleme sağlanarak, cerrahın işi kolaylaştırılır ve operasyonun riskleri de azaltılmış olur.
- Açık Cerrahi: Son yıllarda çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Çünkü hastanın karnından büyük bir kesi açılması ve işlem sırasında gerekli durumlarda rahim, yumurtalıklar ve vajinanın üst kısmının alındığı bir operasyondur. İyileşme süreci diğer yöntemlere göre çok daha uzundur.
- Laparoskopik Cerrahi: Yine karından açılan minik bir kesi yardımı ile gerçekleştirilen ancak robotik cerrahiden 3 boyutlu görüntüleme şansı olmaması yönüyle ayrılan bir işlemdir.
Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası
Rahim kanseri ameliyatı sonrası cerrahi operasyon için tercih edilen yönteme göre değişir. Açık ameliyatlarda hastanın iyileşme süreci çok daha zor ve yavaştır. Robotik cerrahi ve laparoskopi yönteminde ise iyileşme süreci daha kısadır. Ayrıca operasyondan sonra hastanın tedavisi hemen bitmez. İşlem sırasında alınan parçalara gerekli patolojik incelemeler yapılarak, hangi ilaç tedavisine başlanacağına karar verilir. Kanserli hücrelerin tekrar üreme ihtimaline karşı radyoterapi, canlı kalmış kanser hücrelerinin olma ihtimaline karşı da kemoterapi ilaçları uygulanabilir.
Hastalar birkaç gün sonra taburcu edilir ve bakımlarına evlerine devam edilir. Hastalarda, yaraların iyileşmesine kadar ağrıların olması normaldir. Hastanın bu süreçte düzenli olarak yürümesi, fazla ağır kaldırmaması ve kendini zorlamaması, ilaçlarını da düzenli olarak kullanması gerekir. Böylece iyileşme sürecini hızlandırabilir. Rahim kanseri ameliyatı sonrasında hastalarda vajinada kuruluk gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumda kayganlaştırıcı tarzı ürünler kullanılabilir.
Rahim Kanseri Ameliyatı Riskleri
Rahim kanseri ameliyatı riskleriher cerrahi müdahalede olduğu gibi vardır. Özellikle kanserin ilerleyen evrelerinde risk daha fazla artar. Alanında uzman bir doktorun müdahalesi ile gerçekleştirilen operasyonlarda ise risk en aza indirilir. Hastalarda ameliyat sonrasında en sık görülen durumlardan biri bacakta şişliktir yani lenfödemdir. Rahim kanseri ameliyatı sırasında tüm lenf bezlerinin alınması durumunda hastalarda lenfödem riski artmaktadır, son zamanlardaki yeni bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde artık sadece bazı lenf bezleri işaretlenerek ameliyat yapılmakta ve lenfödem riski ortadan kalkmaktadır. Sadece belirli lenf bezlerinin alındığı bu tekniğe Sentinel Lenf Nodu Haritalaması denmektedir.
Rahim kanseri ameliyatı için ne kadar alanında uzman bir doktorla görüşür ve ameliyat öncesinde ve sonrasında dikkatli olursanız, süreci o kadar rahat yönetebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak yaptıracağınız tetkikler ve kontroller sayesinde, kanserin erken teşhis edilmesini sağlayarak da operasyonun başarısını artırabilirsiniz. Bu konuda Dr. Derman Başaran size süreç hakkında bilgi verecek, erken teşhisin önemini vurgulayacaktır.