Sağlık

Ramazanda Ağız Bakımı

Reklamlar

Ağız kokusu insanı rahatsız eden ve utandıran bir sorundur. Ramazanda ağız bakımı nasıl yapılır? Ağız kokusu neden meydana gelmektedir ve önlemek için nelere dikkat etmeliyiz gibi merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ağız kokusunun genel sebebi ağız hijyeninin tam sağlanmamasındandır. Eğer ağzınızın bakımına dikkat etmenize rağmen koku devam ediyorsa bu koku diğer hastalıklara bağlı da gelişebilir.

Uzun süre boyunca ağız kokusu geçmiyorsa nedeni araştırılmalıdır. Sabahları ağızda rahatsız edici bir koku olması normaldir. Bu koku da akşam yenilen ve içilen gıdaların diş aralarına girmelerinden meydana gelmektedir. Kalıcı bir koku değildir dişler fırçalanarak ağız bakımı yapıldıktan sonra geçecektir.

Reklamlar

Bazı kişilerinde kendilerine ağızları kokuyormuş gibi gelebilir. Eğer böyle bir düşünceniz varsa bir diş hekimine giderek dişlerinizi kontrol ettirebilirsiniz. Ağız içinde oluşan diş ve diş eti hastalıklarına bağlı olarak da ağız kokusu meydana gelebilmektedir.

Ağız kokusu bazen mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklardan dolayı da meydana gelebilmektedir. Bunun için ilk olarak altında yatan sebep araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusu diş fırçalama ve diş bakımı alışkanlıklarından ve beslenme şeklinizden dolayı meydana gelebilir. Yediğiniz yiyeceklere göre sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına göre daha da kötüleşebilmektedir.

Her gün dişlerin fırçalanması diş ipi ve gargara ile birlikte ağız bakımının tamamlanması ağız bakımı için çok önemlidir. Eğer diş iyi fırçalanmazsa ya da gargara ve diş ipi kullanılmazsa dişlerin arasında yemek parçacıkları kalabilir bu da ağız kokusuna neden olur.

Reklamlar

Dişlerin arasında kalan yemek artıkları diş etlerinde ve dilde bakteri üremesine sebep olur. Bunun sonucunda da ağız kokusu meydana gelir. Bundan dolayı her dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara da yapmayı ihmal etmeyiniz. Kötü okuya sebep bir diğer faktör de takma dişlerde yemek parçacıklarının kalmasıdır. Takma dişlerin temizliğine de özen gösterilmelidir.

Eğer ağızda sürekli koku ve kötü bir tat varsa diş hastalığından kaynaklanabilir. Periodontal bir sorun olabilir. Dişlerde plak birikimi olursa diş etlerini zamanla tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına yol açabilir. Ağız kokusunun nedeni diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse diş etine bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğine zarar verebilir.

Ağız Kokusuna Sebep Olabilecek Diğer Nedenler

  • Ağıziçi mantar enfeksiyonları
  • Diş çürükleri (oyuklar)
  • Sinüzit
  • Bademcik iltihabı
  • Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları
  • Uzun süreli açlık
  • Alkol kullanımı
  • Sigara ve tütün ürünleri
  • Ağız kuruluğu
  • Diyabet
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Burun ve burun eti rahatsızlıkları sayılabilir.

Belirtiler

Ağız kokusu bir hastalık olmasa da çok sayıda hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Yemeklerden ya da yemek artıklarından oluşan ağız kokuları normal sayılmaktadır. Fakat bunun dışında ağız kokusunun sebepleri şunlardır;

  • Diş çürükleri
  • Sinüzit
  • Faranjit
  • Geniz eti gibi boğaz hastalıkları
  • Reflü gibi mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemindeki hastalıklar
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer yetmezliği
  • Ağız kokusunun nedeni böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklar olabilmektedir
  • Şeker hastası olan kişilerde aseton-meyve kokusuna benzer ağız kokusu olabilir. Böbrek hastası olan kişilerde de amonyak benzeri ağız kokusu olduğu görülmektedir.
Ağız Kokusunun Neden Kaynaklandığı Teşhis Edilmelidir
Ağız Kokusunun Neden Kaynaklandığı Teşhis Edilmelidir

Ağız Kokusunun Neden Kaynaklandığı Teşhis Edilmelidir

Ağız kokusu diş eti hastalığından ya da dişlerinizdeki çürük ve dolgularda oluşan sorunlardan meydana gelebilmektedir. Bu koku hastanın kendisini hatta bir süre sonra çevresindekileri de rahatsız edebilir.

Ağız kokusu sorununuz varsa tedavi için ilk aşama neden kaynaklandığını tanısını koymaktır. Dişlerinizde çürük varsa bir ağız-diş muayenesi ve röntgen çekimi yapılabilir. Bunun yanında muayene ile diş eti hastalıklarının da tanısı yapılabilmektedir.

Ağız kokusunun oluşmasına sebep olabilecek diğer durumlar muayene ile belirlenebilir. Muayene sonucu farklı kan tahlilleri istenebilir.

Ağız Kokusunun Tedavi Yöntemleri

Ağız kokusunun asıl nedeni ağız hijyeninin sağlanamamış olmasıdır. Ağız kokusu sorunu varsa diş bakımınıza daha özenirseniz, dişlerinizi günlük olarak temizleyip, gargara ve diş ipi kullanırsanız etkili sonuçlar alabileceksiniz.

Kullandığınız diş macununun florürlü olması ve günde 3 kere ve 2 dakika fırçalanması oldukça önemlidir. Her öğünden sonra dişler fırçalanıp diş ipiyle temizlenmeli ve en az günde bir kere ağız gargarası kullanılmalıdır.

Diş bakımının önemi kadar dil bakımı da önemlidir. Dilde oluşan bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçalarını kullanarak gün boyunca dilinizde biriken bakterileri de temizleyebilirsiniz. Protez diş varsa gece çıkarılmalı ve ertesi gün takılmadan önce iyice temizlenmelidir.

Ağız kokusuna neden olan bir diğer faktör de gün içindeki az su tüketimidir. Su içimi ile tükürük üretimi artar. Ve bunun sonunda da ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesi sağlanır. Sigara da ağız kokusu yapmaktadır sigarayı bırakırsanız daha sağlıklı bir ağıza sahip olacaksınız.

Ağız ve diş sağlığı iyiyse ve düzenli olarak bakım yapılıyorsa fakat buna rağmen kötü bir koku varsa altında yatan diğer sebepler araştırılmalıdır.

Ağız kokusunun meydana gelme sebebi dişlerdeki bir çürük yada enfeksiyon ise gerekli tedaviler yapılarak kontrol altına alınır. Ve diş taşları da ağız kokusuna sebep olmaktadır. Bu nedenle dişlerinizde sorun olmasa bile taşlarınızı senede bir kere temizletmeniz gerekmektedir. Sağlıklı dişlere sahip olsanız da yılda bir kere diş hekiminize görünmenizi tavsiye ederiz.

Ramazanda Ağız Kokusu

Ramazan ayında beslenme sistemi değişir ve günlük tüketilen besin miktarı, öğün sayısı azalır. Yaz aylarında olan Ramazanlarda iftar ve sahur arasındaki sürenin çok uzun olması ağız sağlığı için büyük risk taşımaktadır. Ramazan’da iftar ile sahur arasında dişler fırçalanmadığında bu zaman aralığında bakteriler ağızda kolayca üreme imkanı bulabiliyor. Bunun sonucunda kötü koku meydana gelir ve diş çürüklerinde de artış olabilir.

Ramazanda Ağız Kokusu
Ramazanda Ağız Kokusu

Oruç tutarken neden ağız kokusu meydana gelir?

Ağız kokusunu tetikleyen ilk faktörler diş çürükleri ve iltihaplardır. Ağzın içinde yer eden bir bakteri çoğalarak ağız kokusuna davetiye çıkarır. Zaman içinde eskiyen köprü ve protezler, zaman içinde besinlerin birikmesi ile kötü kokulara neden olabilir. Bu şekilde bir sıkıntınız varsa Ramazan ayından önce tedavi olmanızı tavsiye ederiz. Ağız kokusunun meydana gelmesinin bir sebebi de mide ve üst solunum yolundaki rahatsızlıklardır. Sürekli ağızdan nefes alınması da boğazların kurumasına sebep olarak bakterilerin hızlı bir şekilde üremesini sağlar. Ve bunun sonucunda tükürük salgısı da azalarak durum daha kötü hale gelir.

Ramazanda dişte oluşan çürüklere dikkat edilmeli

Ramazan ayında oruç tutarken yeme içme sınırlı olduğu için ağızdaki tükürük salgısı da az miktarda oluşmaktadır. Özellikle iftar ve sahurdaki yemekler sonrasında ağızdaki asit-baz dengesi bozulur ve asit oranı artar. Sahurdan sonra yenilip yatıldığı için dişlerin iyice temizlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dişteki plaklar ve bakteriler artacaktır. Eğer sahurdan sonra dişler fırçalanmazsa diş çürükleri artacaktır. Ayrıca Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla tatlı yendiği için ve akşam atıştırmaları fazla olduğu için bakteriler artarak çürük oluşumunu hızlandırmaktadır.

Diş çekimi ve diş tedavisi yapılabilir mi?

Diş çekimi yapılabilir ancak anestezi yapılması durumunda oruç bozulacağını için anestezi olmadan diş çektirmek oldukça zordur. Kişi ağzını temizlediği suyu yutmazsa sorun olmayacaktır. İftardan sonra diş hekimine gitmek en sağlıklısıdır.

İftar ve sahurdaki yenen besinlerin ağız ve diş sağlığına etkisi nedir?

Gün içindeki yemek yeme sayısı azaldığı için ağızdaki asit-baz oranı da buna bağlı olarak düşecektir. Böylece bakteri sayısında artış olacaktır. Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler ile asit baz oranı dengelenmektedir. Oruçlu iken ara öğün alma şansı olmadığı için ağızdaki asit oranı artacaktır. Ağızdaki asit oranını dengelemek için oruçluyken gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?

İftar ve sahur yemeklerinden sonra dişler fırçalanmazsa yarım saat içinde bakteriler diş oluşumuna neden olmaya başlamaktadır. Dişlerimizi fırçalamaya çok dikkat etmeliyiz. Oruçluyken de diş fırçalanabilir. Diş fırçalamak orucu bozmamaktadır.

Ramazan’da ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?

Oruç tutmadığımız zamanda olduğu gibi Ramazan ayında da ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı ve gargara yapmalıyız. Ağız bakım suyu antiseptik olduğu için bakteri oluşumunu engellemektedir. Ve diş ve ağız temizliği için diş ipi de kullanılmalı dil de fırçalanmalıdır. Ağız bakımı konusunda çok hassas olunmalıdır.

Ramazan’da ağız kokusu için önerilenler
Ramazan’da ağız kokusu için önerilenler

Ramazanda Ağız Bakımı ve Ağız Kokusu için Önerilenler

Sahur ve iftarda mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.

Oruca başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi en az iki dakika boyunca güzelce fırçalamak çok önemlidir. Sadece dişinizi değil diş etlerinizi ve yanaklarınızın iç yüzeylerini de fırçalamalısınız. Ağız gargarası ve diş ipi kullanarak daha sağlıklı dişlere ve ağıza sahip olabilirsiniz.

İftar ve sahurda uygun olan yiyeceklere ve içeceklere tarçın ekleyebilirsiniz.

Gece uykuya daldığınızda burnunuzun tıkalı olmadığından emin olmalısınız. Ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin.

Yediklerinizi iyice çiğnedikten sonra yutunuz. Bu şekilde sindiriminiz daha sağlıklı olacaktır. Mide asidi daha az oluşacak ve sabahları uyanıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlayacaktır.

Limonlu su içebilirsiniz

Limon ağız kokusuna iyi gelmektedir. Aç olmadığınız zamanlarda limonlu su içmek ağız kokusu oluşmasının önüne geçecektir.

İftarda yeşil çay, sahurda soğuk süt için

Ağız kokusunu engellemek için bazı bitkilerden de yararlanılabilmektedir. Bu bitkiler maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniştir. Bazıları çiğ olarak tüketildiğinde bazıları da demlenip çayı içildiğinde ağız kokusunun önüne geçmektedir. Ayrıca sahurda içilen bir bardak soğuk süt de ağız kokusunu azaltacaktır.

Su yutmamak şartıyla ağız çalkalanabilir

Dişlerinizi fırçalamadan sadece gargara yaparak üzerinde oluşan plakları gidermeye çalışmak yanlıştır. Ağzı gargarasının içinde olan alkol oruçluyken ağız kuruluğunu daha çok arttıracaktır. Diş fırçalamadan gargara yapmak daha fazla ağız kokusuna neden olur. Ağzınızda koku olmaması i.im oruçluyken sadece su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Ama orucunuzun bozulmaması için su yutmamalısınız.

Oruçluyken ağız kokusunu önleyen tavsiyeler

Sahurdan sonra ağız bakımını ihmal etmeyin

Oruç tutarken beslenme düzeni olduğu gibi değişmektedir. Bundan dolayı da uzun süre aç ve susuz kalınmasından dolayı bakteriler kolayca çoğalmaktadır. Bakteriler çoğalınca da diş çürüklerini artırabilir ve kötü kokuya da neden olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken özellikle sahurdan sonra diş bakımı ve temizliğinin yapılmasıdır. Diş bakımından tam fayda görmek için ağzı gargarası ve diş ipi kullanılmalıdır.

Stres ağız kokusunu tetikleyebilir

Ağzınızda kötü koku varsa bunun diğer sebepleri de dişeti hastalıkları, diş çürüğü ağızdaki eski dolgu ve kaplamalar olabilir. Bu şekilde bir şikayetiniz varsa diş hekiminize giderek kontrollerinizi yaptırınız. Ayrıca stresli olunan zamanlarda ağız içi tükürük akımının azalır ve ağızda koku meydana gelebilir. Stres genel olarak vücut sağlığının yanında ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir.

Baharatlı yiyeceklerden uzan durun

Ağız kuruluğu oluşturabilecek baharatlı yiyecekler aynı zamanda ağız kokusunu da arttırmaktadır. Bu gıdalar tüketildiğinde terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığı için ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ramazan süresince lif bakımından zengin bitkisel ürünlerin öğünlerinizde yer alması tükürük akımını hızlandıracaktır. Bundan dolayı da ağız içi temizliği bakımından önemlidir.

Bir bardak çay yerine bir dilim meyve

Sahurda içilen çay ve kahve ağız kuruluğunu arttırmaktadır. Çay ve kahve yerine sahurda taze sıkılmış bir bardak meyve suyu tercih edebilirsiniz. Ve meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin öğünlerde yer alması tükürük akımını hızlandırmaktadır. Ve ağız içi temizliği bakımı için de oldukça önemlidir.

Hayvansal ürünleri daha az tüketin

Ağız kokusu ile yenilen yiyecekler bağlantılıdır. Genellikle hayvansal ürünler ağız kokusuna neden olmaktadır. Sahur sofrasında tercih edilen peynir ve yumurta tüketimi de ağız kokusu sorununu tetikleyen etkenlerdendir. Özellikle sahurda pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmeniz ağız kokusunun azalmasına yardımcı olacaktır.

Ramazan’da ağız ve diş sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenler;

  1. Ağız kokusunun sebebi ağızdaki kuruluktan olabilmektedir. Kokunun azalması için gün içinde ağzınızı su ile çalkalamanız kötü kokuyu azaltacaktır. Dikkat etmeniz gereken su yutmamaktır.
  2. Ağız bakımı ve temizliğine özen gösterilmelidir. Dişlerinizin tüm yüzleri ve dilinizin yüzeyinin temiz olduğuna emin olunmalıdır.
  3. Özellikle sahurda ağız kuruluğunu artıracak çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  4. Sarımsak ve soğan gibi ağız kokusunu artıran gıdalar çiğ olarak tüketilmemelidir.
  5. Tok tutması için tercih edilen hayvansal besinler özellikle süt, peynir ve yumurta sistein içerdiği için kötü kokuyu artırmaktadır.
  6. Enerji içecekleri tüketilmemelidir.
  7. Stres ağız kokusunu arttırdığı için stresten uzak durmaya çalışmalısınız.
  8. Lokmalarınızı iyice çiğneyip öyle yutmalısınız.
  9. Diğer hayvansal ürünler yani et ve şarküteri ürünleri bakteri üretimine neden olduğundan fazla tüketilmemelidir.

Ramazanda ağız bakımı konulu yazımızı beğendiyseniz bir başka sağlık konusu olan Tatlı Patatesin Faydaları yazımız ile farklı bir sebzeyi keşfedebilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Ramazanda Ağız Bakımı 2025 Ramazanda ağız bakımı
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx