Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? Metabolizmayı Hızlandırmanın 5 Yolu
İftar sonrası Ramazanda Metabolizma nasıl hızlandırılır sorusu kilo almaktan ya da şişkinlik gibi sorunları yaşamaktan çekinen herkesin sorduğu ilk sorudur. Gelin bu sorunun yanıtı beraber bulalım.
Ramazan ayında uzun süre yemek yemediğimiz ve düzenimizi bozduğumuz için vücutlarımız kilo almaya müsait hale gelmektedir. Ancak iftar sonrası az az ve sık sık beslenmeniz sindirim sisteminizi yormayacağı gibi kilo almanızı da engelleyecektir. Bu sebeple Ramazan ayında beslenme düzeni oldukça önemlidir.
Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
- Su
- Mineral Takviyesi
- Meyve
- Egzersiz
- Porsiyon Kontrolü
Peki, uzun saatler oruç tutulan ramazanda metabolizma nasıl hızlandırılır? İftarın ardından, sahur vaktine kadar geçen süreçte bedeninizi tekrar canlandırmak, yağ yakımını tekrar başlatmak için ramazanda metabolizma hızlandırma püf noktalarını mutlaka uygulamalısınız.
Ramazanda metabolizma hızlandırma için neler yapılmalı sizler için sahur ve iftar zamanı olmak suretiyle 2 değişik başlıkta aktaracağız.
Sahurda Ne Yemeli?
Orucu sağlıklı bir şekilde tamamlayarak iftara varmak için mutlaka sahurun yapılması elzemdir. Sofranızda mutlaka protein, lif, sağlıklı yağlar ve sağlıklı karbonhidratların olduğu besinler bulunmalıdır. Tuz ve yağ mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Sahurda kahvaltılık ürünler, zeytin yağlı sebze yemekleri gibi hafif ve doyurucu besinler tercih edilmelidir. Tükettiğiniz besinlerin rahat hazmedilmesi ve kilo alımının önlenmesi için bu doğrultuda tüketilmesi gerekmektedir.
Metabolizmanız yavaş çalışan bir metabolizma ise ramazan sonunda tartıldığınızda fazla kilolar görebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için oruç tutulan dönemde sahur sofranızda mutlaka bazı besinlerin bulunması gerekmektedir. Bu besinleri detaylı bir şekilde aşağıda sizlerle paylaşacağız.
- İlginizi Çekebilir: Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?
Yumurta
Sahurda tok tutması ile favori sahur besininiz yumurta olmalıdır. Yumurta anne sütünden sonra içerik olarak proteini en çok içeren besindir. Gün boyu sizi tok tutması da cabasıdır. Ayrıca metabolizmanızı da hızlandıracaktır.
Ekmek
Beyaz ekmek tüketmek yerine aslında hayatınızın her alanında tam buğday ekmeğini tercih etmelisiniz. Tam buğday ekmeği içerdiği lif sayesinde sizi yumurta gibi uzun süre tok tutacak ve bağırsak hareketliliğinizi de koruyacaktır.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve süt ürünleri protein içermesi ile bünyenizi uzun süre tok tutacak besinler arasındadır. Ayrıca bu ürünlerin kalsiyum içermesi sebebi ile yağ yakımınızı da hızlandıracaktır.
Salata ve Taze Sebzeler
Salata ve sebzeler yüksek lif oranları ile size hem tokluk hissi verecek hem de bağırsak sisteminizi koruyacaktır. Bağırsaklarınızın çalışmasına olumlu yönde etki eden bu besinler sayesinde metabolizmanız da hızlanacaktır. Unutulmaması gereken en önemli nokta, bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beynidir.
Su
Sıcaklıklar arttığı dönemde vücudumuzun ihtiyacı olan suyu tüketmemiz oldukça önemlidir. Normal bir insanın günde ortalama 2 ile 2,5 litre civarı su tüketmeleri gerekir. Bu tüketime çay ve kahve dahil değildir. Çünkü bu sıvılar vücuttaki suyun atılmasına sebebiyet verir ve ödem oluşmasına yol açar. Dolayısı ile gün içinde susuzluğu önlemek için mutlaka su oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Örnek olarak karpuz ve salatalık gibi besinler içerdikleri yüksek su oranı ile orucu rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Suyun tadını sevmeyenler ise suya çeşitli aromalar katarak su tüketimini artırabilirler.
Örnek Sahur Menüsü
- 2 adet yumurta
- 1 dilim tuzu azaltılmış peynir (30 gram) veya 3 yemek kaşığı lor peyniri
- 3 adet tam ceviz veya 10 adet badem veya 10 adet fındık (çiğ olacak)
- Salatalık, domates, yeşillik
- 2 dilim tam buğday ekmeği veya çavdarlı ekmek veya 2 avuç içi tam buğdaydan yapılmış pide.
İftarda Ne Yemeli?
İftar nedir denince akla bütün gün açlıktan sonra yemeklerle özlem gidermek geliyor olsa dahi sofrada süratli hareket etmek pek doğru değil. İftarda oruç açarken önce çorba yahut hurma ile açılıp 10-20 dakika dinlendikten sonra anne yemeğe geçilmeli. Ana yemek olarak çok yağlı, hamur işi, kızartmalı yemekler yerine zeytinyağlı yeşillik yemeği, ızgara köfte, tavuk, etli yeşillik yemekleri vb. tercih etmelisiniz. Böylece daha düşük kalori almış olursunuz.
Ana yemeklerin yanında mutlaka salata olmalı. Bu sizin hem çok yemek yemenizi engelleyecek üstelik içeriğindeki lif yardımıyla bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırıp metabolizmanızı hızlandıracak. Servis tabağımız mümkün olduğunca küçük olsun ki gözümüze yiyeceklerimiz çok görünsün.
Gün süresince durgun, devamlı yatma halinde metabolizma epey yavaşlar, bu sefer az yenilse dahi kg alımına neden olur. İftardan 1,5 saat sonra yapılacak yürüyüş hem mideyi rahatlatır üstelik metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüşten yarım saat-1 saat evvel kafein alırsak yağ yakımı süratlenir. Bunun için şekersiz Türk kahvesi yahut yeşil çay tüketebiliriz.
Aktif yaşam sadece diyetin değil hayatın vazgeçilmez ögesidir. Kolesterol, konstipasyon (kabızlık), osteoporoz (kemik erimesi), meme kanseri, çöküntü bulguları, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, glikoz intoleransı, tip2 şeker gibi riskleri azaltır; ayrıyeten endorfin seviyesi artar bu dahi bedenin naturel ağrıkesici ve mutluluk verme maddesidir.
Ramazan denince iftarda yenen ramazan tatlıları olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm gün aç kaldıktan sonra insanın canı en çok dahi tatlı çeker. Nefsi terbiye etmek önemlidir doğal fakat iftarda kendimizi ödüllendirmek de güzeldir.
Canınız tatlı çektiğinde, kalorisi yüksek ve hamur işi olan tatlılardan ziyade sütlü tatlıları tercih etmelisiniz. İftar sonrası en az bir buçuk saat sonra tatlı tüketimine başlamalısınız. Böylece kalori alma riskini ortadan kaldırarak
Her gün 1 şişe yalın maden suyu mineral ve vitamin takviyesi için yararlıdır. (İçine limon sıkılabilir.) Vitamin ve mineraller, metabolizmanın sıhhatli çalışmasında katkıda yer alır. Kilo vermeyi süratlendirmek için yeşil çay tüketilebilir fakat en çok 2 fincan ve iftardan sonra tüketilecek şekilde olmalı.
1 avuç pide 1 dilim ekmeğe eş değer, porsiyonlarınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Pidenin sıcak tüketilmesi kan şekerinde ani yükselişine neden olur. Dolaysıyla sizi daha çabuk acıktırır. Meyve miktarına özen gösterelim. Çünkü tüketilen fazla miktarda meyve göbek yağlanması yapar.
Yemek pişirme yöntemi ızgara, fırında veya haşlama olmalıdır. Evimizden başka yerlerde yediğimiz yemeklerin normalden daha çok yağ içerdiğini ve uygun olmayan koşullarda yapıldığını unutmayalım. Dolayısı ile evinizde yaptığımızyemekler her zaman daha sağlıklı ve uygun ortamda pişirildiğinden kendi mutfağımıza daha fazla önem vermeliyiz.
Ramazanda Metabolizma Hızlandırmanın 5 Yolu
Ramazan döneminde uzun zamanlı açlık yaşandığı için bu dönemde dikkat edilmesi gerekenleri önemsemediğimizde metabolizma çok yavaşlar ve metabolizma yavaşladığı için ramazan ayı sonrasındaki dönemde normal beslenme rutinine geçildiği vakit hızlı kilo alımları başlar.
Ortalama 12-14 saat kadar süren oruç zamanı içerisinde metabolizmanız oldukça yavaşlayacaktır. Ancak iftarda ve sahurda tükettikleriniz yardımıyla, bir ileri iftara ve sahura kadar metabolizmanızı aktif tutabilirsiniz. Ramazan ayında sağlığınızı koruyarak bu dönemi en iyi şekilde geçirebilirsiniz. Bu yüzden ramazan döneminde oruç tutarken metabolizmayı yavaşlatmamak çok önemlidir.
Sahurda Neler Tüketmeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Su
Gün boyu yetersiz su tüketimi olursa vücut işleyişi zorlaşır, dolayısıyla metabolizma yavaşlar. Metabolizmamızısabahları nasıl çalıştırırız sorunun cevabı ise oldukça basittir. Su içerek bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Oruç olduğunuz dönemlerde ise su içmediğiniz için metabolizma yavaşlar. Bu dönemde içemediğiniz suyu sahura kadar olan aralıklta içerek sıvı alımını artırmalısınız. Sahurda en az 1 litre, iftarda ise 2 litreye yakın su tüketmelisiniz. İçeceğiniz çay ve benzeri içecekler ise buna dahil değildir.
Mineral Takviyesi
Vücudumuzun randımanlı çalışabilmesi için gerekli mineralleri almamız çok önemlidir. Metabolizmanın hızlanabilmesi için de bu minerallerin alınması elzemdir. Oruç tuttuğumuz dönemlerde gün boyu bir şey tüketmediğimiz için iftardan sonra içeceğiniz bir bardak mineralli su metabolizmanızı hızlandırarak su kaybetmenizin önüne geçecektir. Bu sıvı için maden suyu en güzel örnektir. Ancak tansiyon hastalarının daha düşük tuz oranına sahip mineralli suları tüketmeleri önemlidir. Metabolizma nasıl hızlanır sorusuna yanıt arayanlar için demir, magnezyum ve kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.
Meyve Tüketin
Mineral takviyesinden az önce bahsettik. Bu takviyeyi alabilmek için bir başka yöntem de meyve tüketmektir. Meyveler içerdiği lifler sayesinde hem bağırsaklarımızı düzene sokar, hem de içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudumuzun daha randımanlı çalışmasını metabolizma hızımızın düzene sokulmasını sağlar. Sağlık için her şeyin dengeli olması gerekmektedir. Dolayısı ile tükettiğimiz meyvelerin porsiyonları da oldukça önemlidir
Sahurda da meyve tüketmek oldukça önemlidir. Metabolizmayı Ramazanın her döneminde ayakta tutmak kilo alımını engellemek için elzemdir.
Egzersiz
Ramazanda metabolizma nasıl hızlandırılır sorunun yanıtı olarak bilinen en basit cevabın egzersiz olduğunu eminiz sizler de biliyorsunuz. Gün boyu açlık hissi yüzünden vücudunuz sürekli olarak dinlenmek ister. Bu durum da metabolizmanın yavaşlamasına sebebiyet verir. Bu süreçte düşük tempolu yürüyüşler, pilates ve basit ev işleri gibi vücudunuzu hareket halinde tutacak aktiviteler yapılabilir.
İftardan 2 saat sonraya kadar ağır egzersizler ve tempolu yürüyüşler yapılmamalıdır. İftar sonrası bir süre dinlenmeniz oldukça önemlidir. İftar sonrası hemen yapılacak spor midenizi rahatsız edebilir ya da kalbinizi sıkıştırabilir. İftardan 45 dakika sonra yürüyüş yapabilirsiniz, böylece mideniz rahatlar. İftar sonrası düzenli yürüyüşler yaparak metabolizmanızı aktif tutabilir, bu dönemde hızlı kilo almanızı engelleyebilirsiniz.
Porsiyon Kontrolü
Ramazanda uzun süreli açlık yaşarız. İftarda da önümüze ne gelirse hızlı bir şekilde miktarına bakmaksızın tüketiriz. Uzun süre bir şey yemememizi bahane ederiz. Ancak bu şekilde devam ettiğimizde tartıda istemediğimiz sonuçlar elde ederiz. Bundan kötüsü sağlığımıza kendi ellerimizle zarar veririz. İftar saatlerinde porsiyonları kontrollü almalı, yemeğimizi yavaş yemeliyiz. Hızlı yemek yemek bizi hızlı doyurmaz aksine ani olarak kan şekerimizi yükselterek daha kötü sonuçlara varabilir.
Yemek masasında mümkün mertebe yenilen yemeklerin ikinci tabağı yenilmemelidir. Bu durum kontrolsüz yemek yemeyi başlatacağı için metabolizmanın zorlanmasını ve kilo alımının hızlanmasını sağlayacaktır. Bu istenmeyen bir durumdur. Ayrıca sindirim sistemini bu şekilde zorlamak diğer organlarımıza da zarar verecektir.
Ana yemek yenmeden önce mutlaka salata tüketmelisiniz. Bu ana yemeği fazlaca tüketmenizin önüne geçecektir. Böylece az kalori alacak ve karnınızı doyuracaksınız.
Ramazan bayramı tatilinde ise vücudun dengesini koruyabilmek için porsiyonlarınızı mutlaka kontrollü bir şekilde tüketin. Sağlığınızı ramazan boyunca korurken bayramda bozmak mantıklı olmayacaktır.
Begonya Kadın youtube kanalımızda sitemizdeki içeriklerimiz gibi ilgi çekici ve güncel içerikler paylaşıyoruz. Siz de kanalımıza abone olarak bize destek olabilir, videolarımızdan anında haber alabilirsiniz.