Sağlıkİlkyardım

Rentek Manevrası | Araç İçindeki Yaralıyı Taşıma Yöntemi

Reklamlar

İlk yardım uygulamaları kapsamında kaza ya da benzeri durumlar sonrasında ortaya çıkabilecek tehlikelerden kazazedeleri korumak adına bazı temel taşıma yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler arasında en çok bilinen ve son derece hayati bir önem taşıyan Rentek manevrası gelmektedir. Söz konusu taşıma yöntemi; yangın, patlama, sıkışma veya benzeri risklerin olası olarak ortaya çıkabileceğinin düşünülmesi halinde araç içerisinde yaralıların tahliye edilmesi amacıyla kullanılmalıdır. Rentek manevrası tekniği kullanılırken gözetilmesi gereken öncelikli durum ilk yardımcının güveliğinin ve sağlığının en efektif şekilde korunduğudur. Sadece zaruri durumlarda kullanılması gereken bu manevranın tercih edilmesi halinde ise pek çok duruma özenle dikkat edilmelidir.

Rentek Manevrası Nedir?
Rentek Manevrası Nedir?

Rentek Manevrası Nedir?

Öncelikli olarak Rentek manevrası nedir? merak edenler için bu taşıma yöntemini tanımlamak gerekirse; araç içerisinde sıkışan kazazedelerin olası daha tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmalarını önlemek adına gerçekleştirilen bir ilk yardım müdahalesidir. Gerçek anlamıyla bir taşıma tekniği olan bu manevra, başta sürücüler olmak üzere, kaza sonrasında araç içerisinde kalarak hayati risk içeren kazazedeler için uygulanır.

Araçların patlama, alev alma ya da yanma riskine karşı araç içerisinde bulunanların güven altın alınmasını sağlayan Rentek manevrası, doğru ve etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Aynı zamanda uygulama kapsamında başta ilk yardımcılar olmak üzere tekniği kullananların belli başlı durumları gözeterek, bilinen kurallara uygun şekilde manevrayı gerçekleştirmeleri gerekir.  

Reklamlar

Rentek Manevrası Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Belirtilmiş olduğu gibi Rentek manevrası hasta ya da yaralılar için hayati bir önem taşır ve söz konusu manevranın uygulanması ancak zaruri durumlarda gereklilik taşır. Tekniğin gerçekleştirildiği süre boyunca başta ilk yardımcı olmak üzere çevrede bulunan hemen herkesin belli başlı durumlara yeteri kadar özen göstermesi ve süreç boyunca son derece dikkatli hareket etmesi gerekir. Aksi durumlarda ilk yardımcının sağlığının ve güvenliğinin riske girmesi halinde çok daha olumsuz durumların ortaya çıkması olasıdır.

Rentek manevrası uygulanırken başta ilk yardımcılar olmak üzere çevrede yardımcı olan herkes tarafından gözetilmesi ve dikkat edilmesi gereken durumlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Öncelikli olarak olay yerinin güvenliğinin sağlandığından emin olunmalıdır.
  • Hasta ya da yaralının bilinci kontrol edilmelidir.
  • Özellikle yaralının omurilik bölümüne dikkat edilmeli ve bu bölgede herhangi bir sorun varsa bu durum gözetilmelidir.
  • Söz konusu manevra sadece zaruri durumlar altında kullanılmalı ve yaralının sağlığının korunması öncelikli hedef olmalıdır.
  • İlk yardımcının ve çevrede bulunan diğer bireylerin sağlığının ve güvenliğinin gözetildiğinden emin olunmalıdır.

Gibi durumlar Rentek manevrası yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken temel tedbirlerdir. Aynı zamanda söz konusu taşıma işleminin zorunlu durumlarda kullanılması gerektiği ve omurilik bölümünün daima güvenle muhafaza edilmesi gerektiği durumları akıldan çıkarılmamalıdır. 

Adım Adım Rentek Manevrasının Uygulanışı
Adım Adım Rentek Manevrasının Uygulanışı

Adım Adım Rentek Manevrasının Uygulanışı

Belirtilmiş olduğu gibi zaruri ve zorunlu durumlarda kullanılması gereken Rentek manevrası hayati bir önem taşır. Yaralının herhangi bir patlama ya da alev altında kalmasının önlenmesinin dışında yaralının herhangi bir soluk alma eylemi gerçekleştirmediğinin düşünülmesi halinde de söz konusu uygulamaya başvurulması gerekir. Uygulamaya başlamadan önce çevre güvenliğin gözetilmelidir ve olası riskler tamamen ortadan kaldırılmalıdır. İşte ilk yardım manevraları arasında en çok bilinen ve hemen herkes tarafından en çok merak edilen Rentek manevrasının adım adım uygulanma süreci:

Reklamlar

Kaza Ortamının Değerlendirilmesi

Rentek manevrası uygulanması sürecinin ilk aşamasında her şeyden önce kaza ortamının değerlendirilmesi gerekir. Bu aşamada çevre güvenliği doğru ve etkili bir biçimde sağlanmalı çevrede ilk yardımı engelleyen kimseler kaza bölgesinden uzaklaştırılmalıdır. Aynı zamanda bu aşamada olası başka kazaların ortaya çıkmasını engellemek adına olay yerinde gerekli olan tedbirler alınarak bölge güvenliği doğru şekilde sağlanmalıdır.

Araç içerisinde ya da etrafında; patlama ve yangın gibi olumsuzlukların ortaya çıkıp çıkmayacağı da yine doğru şekilde değerlendirilmeli ve değerlendirmeler sonucunda Rentek manevrası uygulanması zorunlu bir seçenek olarak belirleniyorsa hızla uygulama sürecine giriş yapılmalıdır.

Acil Sağlık Ekiplerine Bildirimde Bulunma
Acil Sağlık Ekiplerine Bildirimde Bulunma

Acil Sağlık Ekiplerine Bildirimde Bulunma

Olay yeriyle ilgili detaylı değerlendirmelerin yapılması halinde ikinci adımda son hızla sağlık kurumlarına bildirim gerçekleştirilmelidir. Bu aşamada doğrudan ilk yardımcı tarafından bildirim yapılması mümkün olduğu gibi çevrede bulunan diğer yardımcı ya da bireylerden de yardım istenebilir. 112 ekipleri aranmalı ve acil durumda müdahale için ekiplerin en hızlı şekilde kaza bölgesine ulaşmaları sağlanmalıdır.

Solunum Takibi
Solunum Takibi

Solunum Takibi

Üçüncü aşamaya geçildiğinde ise kazazedenin genel sağlık durumun öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Bu noktada solunum takibi yapmak en makul yöntemdir. Rentek manevrası kapsamında solunum takibi aşamasında kazazedenin nefes alıp almadığını anlamak için göğüs hareketleri kontrol edilebilir. Göğüs bölgesinde yukarı ve aşağı yönde bir hareket, yani soluk alındığına dair bir kanıt tespit edilmeye çalışılmalıdır.

Taşıma İçin Şartların Uygunluğunun Test Edilmesi
Taşıma İçin Şartların Uygunluğunun Test Edilmesi

Taşıma İçin Şartların Uygunluğunun Test Edilmesi

Bir sonraki aşamada ilk yardım manevraları kapsamında Rentek manevrasının kullanılıp kullanılamayacağının denetlemek adına yaralının araç içerisinde bulunduğu konum değerlendirilmelidir. Burada en temel nokta yaralının ayağının araç pedallarından birine sıkış sıkışmadığı konusunda denetimin yapılmasıdır. Aynı zamanda manevraya başlamadan önce yaralının bulunduğu yerden elde olan imkanlarla çıkarılıp çıkarılamayacağı da yine bu aşamada doğru şekilde gözden geçirilmelidir.

Uygulama Öncesi Kavrama

Uygulama başlama aşaması olarak kavrama aşaması, yaralının ensesinden tek bir el kullanılarak kavrama şeklindedir. Yaralının yan tarafından yaklaşılarak bir el yardımıyla kol, diğer elle de çene kavranır. Burada yaralının boynu tespit edilmeli ve boyunda herhangi bir kırık olmadığından emin olunmalıdır.

Uygulama Aşaması
Uygulama Aşaması

Uygulama Aşaması

Son derece dikkat edilmesi gereken durum olan Rentek manevrası uygulama aşamasında özellikle boyun ve omurilik bölümünde herhangi bir sorun olmadığından emin olunmalıdır. Gövde-boyun-baş tekbir hizada tutularak, herhangi bir bozukluk olmadan yaralı araç içerisinde çıkarılır ve güvenli bir bölgeye taşınır.

Uygulama Sonrası

Söz konusu uygulama aşamasının tamamlanmasıyla birlikte son aşamaya geçilir ve bu aşama kapsamında yapılması gereken en temel durum hastanın sedyeye yerleştirilmesidir. Oldukça nazik ve yavaş davranılması gereken bu aşamada yine omurilik ve boyun bölümlerine yeteri kadar özen gösterilmelidir.

İlginizi çekebilecek içerik: Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx