Sağlık

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Rezene maydanozgiller ailesinden şifalı bir bitkidir. Rezene çayının faydaları çok merak edilmektedir. Koyu renkli ve kendisine has kokusu olan bir bitkidir. Ve çay olarak demlenebilir. İçinde çok fazla sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi değerli mineraller barındıran bitki, A ve C vitaminleri açısından da zengindir.

Rezene bitkisinin kökü uzun seneler boyunca kabızlık giderici olarak ve gaz sorunlarında kullanılmıştır. Rezene çayının yaprakları da demlenerek içilir ve bir çok hastalığın sorunun tedavisinde kullanılır. Rezene yapraklarından yapılan çayın yaklaşık olarak %80 ila 90’ı fenkton, %4 ila 6’sı uçucu yağ, %3 ila 10’u flavonoidler, sabit yağ, furanokumarinler ve %1 ila 10’u estragolden oluşur.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir ?

Rezene çayı mide ve bağırsak sistemi hastalıklarının giderilmesinde ve solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Rezene çayı ile migren gibi rahatsızlıklar yok edilmektedir. Ve rezene çayı şimdilerde annelerin sütünü arttırmak için ve bebeklerin gaz problemlerinin yok edilmesi için kullanılır. Rezene çayının bebeklere faydalarını da detaylı olarak ele almadan rezene çayı nedir, faydaları nelerdir sorularının cevapları için yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Reklamlar
Rezene Çayı Nedir
Rezene Çayı Nedir?

Rezene Çayı Nedir?

Rezene çayının kullanımı son zamanlarda çok dikkat çekmektedir. Özellikle anne sütünün arttırılması için anne ve bebeklerde gaz sorunlarının yok edikmesi için kullanılır. Rezene çayı, Akdeniz bölgesi bitkilerinden biri olan rezeneden yapılır. Rezene bitkisi ülkemizde arapsaçı olarak da bilinmektedir. Ve maydanozgiller familyasına ait olan bitkinin boyu yaklaşık 1,5 metre kadar olmaktadır.

Rezene bitkisinin koyu bir rengi vardır. Kökleri ve tohumları da daha çok kabızlık ve gaz sorunlarının iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Çay yapmak için tercih edilen bitkinin yaprakları da farklı bir tada sahiptir ve kokusundan da rezene tanınabilir. Çayın çoğunlukla bitkinin tohumlarıyla ve yaprakları kullanılarak yapılır. Araştırmalara göre rezene bitkisinin tohumlarının çiğnenmesinin tükürükte bulunan nitrit miktarını artırdığı bilinmektedir. Ve bu sayede tansiyonu düzenlediği görülmüştür.

Rezenenin yapraklarından ve tohumlarından elde edilen çay A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bu nedenle de mide ve bağırsak sorunlarına karşı etkilidir. Ve kolesterole de iyi gelmektedir. Aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineralleri içerdiği için çok etkili bir çaydır.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?

Rezene çayının sağlığımız için çok faydaları vardır. Ve aynı zamanda hastalığı önleme konusunda da çok başarılıdır. Rezene çayını poşet çay olarak alabileceğiniz gibi aktarlardan rezene çayının yaprağı ya da tohumlarını alarak demleyip de tüketebilirsiniz.

Reklamlar

Rezene tohumu ile çay elde etmek için yapmanız gereken bir cezvenin içinde su kaynatmak ve 1 çay kaşığı kadar rezene tohumu ezip kaynayan suya ilave etmektir. Rezene tohumunu ezip o şekilde kaynayan suya ilave etmelisiniz. Cezvede ki rezene çayını süzüp fincana alabilirsiniz. Ve çayı soğumadan tüketmelisiniz.

Rezene çayı da diğer çaylar gibi fazla miktarda tüketilmesi halinde zararlı olabilir. Fazla tüketimi sağlık açısından zararlıdır. Ve fazla içilmesi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Kullanmadan önce doktora danışmanızda fayda vardır. Ayrıca gebelerin ve emziren annelerin bu çayı içmeden önce doktora danışmaları en sağlıklısıdır.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir
Rezene Çayının Faydaları Nelerdir

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Vücudunuzdaki serbest radikaller ile antioksidan maddeler arasındaki dengeler zaman zaman bozulabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu durum bitkisel içerikli çay ile dengelenebilir. Bu ürünlerin az miktarda tüketilmesi tavsiye edilir fazlası sağlık sorunlarına neden olabilir. Düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketildiğinde iyi bir sonuç alabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Rezene çayı şifalı bitkilerden birisidir. Kansızlık olarak da bilinen anemi rahatsızlığına şifa olmaktadır. Rezene çayı, ses kısıklığı, toksinlerin atılması gibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Bunun dışında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemlere de iyi geldiği düşünülen rezene çayı, kasları gevşeterek kişinin rahatlamasını sağlar.

Rezene çayının idrar söktürücü özelliği vardır. Bu sebeple de ödem oluşumunu engelleyecektir. Ve içinde bol miktarda c vitamini olduğu için de dokusunu yeniler ve kolajen yapının oluşmasını sağlayarak cildi canlandırır. Bu çay vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücudu korur. Yeterli miktarda kullanılırsa sağlığa çok şifa olacaktır. Rezene çayı aşağıdaki sağlık sorunlarında korkmadan kullanılabilir;

Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır

Midenizi ve bağırsak çalışma sistemini sağlayan yani hareketliliği arttıran rezene çayı sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için iyi bir seçimdir. Rezene çayının ülsere iyi geldiği ve bakterilere karşı savaştığı bilinmektedir. Bu çay akşam yemeklerinden sonra içilirse sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir. Kabızlığa iyi geldiği de bilinir.

Solunum Sistemi Problemlerine İyi Gelir

Grip ve soğuk algınlığına iyi gelen rezene çayı boğaz yangılarının giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi gelecektir. Rezene çayının içinde uçucu bileşenlerinden olan anetol ve fenkonun bulunur bu sayede solunum yollarını rahatlattığı düşünülmektedir. Bağışıklık sistemini destekler. Ve balgam söktürücü etkisinin yanında burun kanallarının da açılmasında da faydalıdır. Boğaz ağrısı için gargara yapılarak da kullanılır. Bronşit gibi hastalıkların iyileştirilmesinde de etkilidir.

Kan Basıncını Düzenler

Rezene Çayının Faydaları içinde bir diğeri de da tansiyonu düzenlemesidir. İçindeki potasyum ile gerilen damarların rahatlamasını sağlar. Bu sayede rezene çayı hipertansiyona da iyi gelir.

Metabolizmayı Hızlandırır

Rezene çayının bir diğer faydası da metabolizmayı hızlandırmasıdır. Rezene çayını yatmadan önce bir bardak içerseniz gece boyunca metabolizmanız çalışacaktır. Sabah saatlerinde açlık hissinin atlatılması için de rezene çayı kullanılabilir. Diyet listelerinin içinde rezene çayı yer alabilir.

Regl Sancılarını Azaltır

Birçok kadının sorunu olan adet sancıları için rezene çayı tüketilir. Adet sancıları rahmin kasılmasından dolayı meydana gelir. Rezene çayı ile vücut kasları rahatlar gevşer ve adet sancılarının en aza indirilmesi sağlanır.

Baş Ağrısını Azaltır

Rezene çayının kas gevşetici bir etkisi olduğu için baş ağrılarına da iyi gelmektedir. Araştırmalara göre rezene çayının santral etkili ağrı kesici etkisinin olduğu görülmüştür.

Anne Sütünü Artırır

Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen galaktogog özelliğine sahip olduğu için rezene çayı annenün vücudunda daha çok süt üretilmesini sağlar. Sodyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olması sebebiyle sıvı dengesini de sağlar. Emzirme döneminde rezene çayı kullanımı mutlaka hekim önerisiyle gerçekleşmelidir.

Bebeklerin Gaz Sancılarını Azaltır

Rezene çayı 6 ayın üzerindeki bebeklerde kullanılabilir. Bebeklerin uyku düzeninin oluşmasında etkilidir. Fakat kullanmadan önce doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Gözlerdeki Şişliği Giderir

Rezene çayını demledikten sonra soğutup pamuk ile gözlerinizin etrafına sürerseniz gözlerinizdeki şişlikler azalacaktır.

Fakat bilinmesi gereken bir nokta da rezene çayı da diğer bitkisel çaylar gibi çok bilimsel araştırmalara maruz kalmamıştır. Çok araştırma yapılmadığı için bu tür rahatsızlıklarınız olduğunda ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Rezene çayını tüketmeden önce hekiminize de danışabilirsiniz.

Şifalı bitkilere ait çayların bebekler, çocuklar, gebeler, emziren anneler, yaşlılar ve sürekli ilaç kullanan kişiler tarafından tüketilmesi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu gibi durumların varlığında, bitkisel çayları tüketmeden önce hekiminize danışın. Sağlıklı günler dileriz.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir? 2025 Rezene çayının faydaları
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx