Sağlık

Rosacea nedir? Rosacea tedavisi var mı?

Reklamlar

Rosacea kalıcı, yaygın bir cilt sorundur. Akne, kuru cilt veya egzamadan farklı olarak, çoğumuz bu rahatsızlığın nasıl ortaya çıktığını veya nasıl tedavi edileceğini bilmiyoruz. Rosacea olabileceğinizi düşünüyorsanız, dermatoloğunuzdan randevu almanızı tavsiye ederiz.

Rosacea Nedir?

Rosacea kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak uzmanlar, genetik bileşenlerin, cilt üzerindeki lokal faktörlerin, bağışıklık ve sinir sistemi tepkilerindeki değişiklikler ve yerel floranın dahil olabileceğinden şüphelenmektedir. Rosacea ayrıca kalp hastalığı, otoimmün hastalıklar ve bazı kanserler gibi sağlık koşullarına da bağlı olabilir. 

Rosacea çeşitleri
Rosacea çeşitleri

Rosacea çeşitleri nelerdir?

Dört adet Rosacea türü vardır:

Reklamlar
  • İlk olarak eritematotelenjiektatik Rosacea (ETR) olarak bilinen, yüz kızarıklığı, yıkama ve görünür kan damarları ile ilişkilidir.
  • İkinci tip , papulopustüler (veya akne) rosacea, akne benzeri kopukluklar ile ilişkilidir ve genellikle orta yaşlı kadınları etkiler.
  • Rinofim olarak bilinen üçüncü alt tip, cildin burnunuzda kalınlaşması ile ilişkili nadir bir formdur. Genellikle erkekleri etkiler ve genellikle başka bir rosacea alt tipi eşlik eder.
  • Dördüncü tip oküler rozasea olarak bilinir ve semptomları göz bölgesinde merkezlenir.

Eritematotelanjiektatik rosacea nedir?

Genellikle yanma veya batma ile birlikte görülen merkezi yüz kızarması, eritematotelanjiektatik rosacea’da (ETR) baskın işarettir. Kızarıklık genellikle perioküler cildi yedekler. Bu hastalar tipik olarak diğer alt tiplerin yağ kalitesi karakteristiğinden yoksun ince bir dokuya sahip cilde sahiptir. Yüzün eritematöz bölgeleri bazen kronik, düşük dereceli dermatite bağlı olarak ölçekle pürüzlü görünür. Sifonu sık sık tetikleyen unsurlar arasında akut hissedilen duygusal stres, sıcak içecekler, alkol, baharatlı yiyecekler, egzersiz, soğuk veya sıcak hava ve sıcak banyolar ve duşlar bulunur. Bu hastalar ayrıca topikal ajanlar uygulandığında yanma veya batmanın şiddetlendiğini bildirmektedir.

Papülopüstüler rosacea nedir?

Papulopustular rosacea (PPR), rosacea’nın klasik sunumudur. Hastalar tipik olarak, yüzlerinde, püstüllerin üstesinden gelen küçük eritematöz papüller içeren kırmızı bir merkezi kısmı olan orta yaştaki kadınlardır. Bir kızarıklık geçmişi ortaya çıkabilir. Telanjiektaziler muhtemelen mevcuttur, ancak var oldukları eritematöz arka plandan ayırt etmek zor olabilir.

Phymatous rosacea nedir?

Phymatous rosacea, belirgin cilt kalınlaşmaları ve burun, çene, alın, bir veya her iki kulak ve / veya göz kapaklarının düzensiz yüzey nodülerlikleri olarak tanımlanır. Glandüler, fibröz, fibroanjiyomatöz ve aktinik içeren rinofima (burnun ilişkili değişiklikleri) ile dört farklı histolojik varyant meydana gelebilir. Tedavinin temel izotretinoin topikal uygulaması ve cerrahi düzeltmedir. Bu diğer rosacea alt tiplerinden farklıdır.

Oküler rosacea nedir?

Oküler rosacea kızarıklığa, gözlerin yanmasına ve kaşınmasına neden olan iltihaptır. Genellikle yüzü etkileyen kronik bir cilt rahatsızlığı olan rosacea olan kişilerde gelişir. Oküler rosacea için kesin bir tedavi yoktur, ancak ilaçlar ve iyi bir göz bakımı rutini, belirtileri ve semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Reklamlar

Oküler rosacea belirtileri

Oküler rosacea belirtileri ve semptomları rosacea’nın cilt semptomlarından önce gelebilir, aynı zamanda gelişebilir, daha sonra gelişebilir veya kendi başlarına ortaya çıkabilir. Oküler rosacea belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kırmızı, yanma, kaşıntılı veya sulu gözler
  • Kuru gözler
  • Gözde batma hissi, gözün içinde bir şey varmış hissi.
  • Bulanık görme
  • Işığa duyarlılık (fotofobi)
  • Aynaya baktığınızda görülebilen gözün beyaz kısmındaki genişlemiş küçük kan damarları
  • Kırmızı, şişmiş göz kapakları
  • Pembe göz (konjonktivit), blefarit, sties veya chalazia gibi tekrarlayan göz veya göz kapağı enfeksiyonları

Oküler rozasea semptomlarının şiddeti her zaman cilt semptomlarının şiddeti ile eşleşmez.

Rosacea (Gül hastalığı)
Rosacea (Gül hastalığı)

Rosacea belirtileri nelerdir?

Rosacea cilt rahatsızlığı genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde, daha yaygın olarak kadınlarda ve rosacealı aile üyeleri olanlarda ortaya çıkma olasığı yüksektir. 

Açık tenliyseniz, güneş altında ten renginiz hızlıca kırmızı oluyorsa, rosacea cilt hastalığınız olabilir. Kuzey ve doğu Avrupa kökenli insanlar da daha yüksek risk altında olabilir, ancak rosacea herhangi bir ten rengine sahip insanlara görünebilir. 

Bazı insanlarda rosacea belirti göstermeden ortaya çıkar. Belli uygulamalar yapan kişilerde ortaya çıkma riski yüksektir: steroid tedavisi, kronik güneşe maruz kalma veya diyet tetikleyicileri gibi bir tetikleyici rosacea’nın ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Rosacea kırmızı lekeler, engebeli ciltler, kalınlaşmış ciltler ve ayrıca kırmızı yumrular ve püstüller ile ortaya çıkabilir. Cilt ayrıca kaşıntılı veya sıcak hissedebilirsiniz. Birçok hasta yanma ve batma şikayetiyle doktora başvurmaktadır.

Rosacea belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Yüz kızarıklığı. Rosacea genellikle yüzünüzün orta kısmında kalıcı bir kızarıklığa neden olur. Burnunuzdaki ve yanaklarınızdaki küçük kan damarları sıklıkla şişer ve görünür hale gelir.
  • Şişmiş, kırmızı yumrular. Rosacealı birçok insanın yüzlerinde sivilce benzeri kızarıklıklar ortaya çıkar. Bu yumrular bazen irin içerir. Cildiniz sıcak ve hassas olabilir.
  • Göz problemleri. Rosacea’lı birçok insan kuru, tahriş olmuş, şişmiş gözler, şişmiş göz kapakları gibi sorunlar yaşar. Bu oküler rozasea olarak bilinir. Bazı insanlarda göz semptomları cilt semptomlarından önce gelir.
  • Genişlemiş burun. Zamanla, rosacea burun üzerindeki cildi kalınlaştırabilir ve burnun şişkin görünmesine neden olabilir (rinofima). Bu erkeklerde kadınlardan daha sık görülür.

İyi haber şu ki, rosacea bulaşıcı değildir ve sadece cildin bazı bölgelerinde görülür. Kötü haber ise rosacea genel olarak yüz bölgesinde çıkmaktadır. Rosacea tipik olarak yanaklarda, burun, alın ve çenede görülür, ancak gözleri de etkileyebilir.

Rosacea olabileceğinizi düşünüyorsanız, rahatsızlığı tetikleyen faktörleri yaşam tarzınızdan çıkarmak faydalı olabilir. Tetikleyiciler kişiden kişiye farklılık gösterir, ancak birkaç yaygın rosacea tetikleyicisi güneşe maruz kalma, stres, rüzgar, çok sıcak veya çok soğuk hava, nem, yorucu egzersiz, alkol, sıcak duşlar, baharatlı yiyecek, domuz içecekleri, bazı cilt bakım ürünleri, bazı ilaçlar ve bazı gıdalar. 

Yukarıdaki faktörler rosacea hastalığının ortaya çıkmasına sebep olan ana faktörler değildir. Fakat semptomları kötüleştirebilir veya durumu olan bir kişide parlamaya neden olabilirler. Rosacea olabileceğinizi düşünüyorsanız yukarıdaki semptomlardan uzak durmanız doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

Enflamasyona neden olabilecek şekerli içecekler yerine su tercih edin. Her gün güneş kremi kullanın, çünkü güneş kremi cildinizi güneşle tetiklenen kızarmalardan ve zararlı UV ışınlarından korumanıza yardımcı olacaktır. 

Stresi minimumda tutmak zor olsa da, ciltte oluşan kızarıklıkları önlemeye yardımcı olabilir. Son olarak, rosacea tedavinize ek olarak bir cilt temizleyici, nemlendirici ve SPF içeren genel bir cilt bakımı rutini oluşturmak için dermatoloğunuzla birlikte çalışmak fayda sağlayabilir. Günlük cilt bakım rutini cildinizi normalleştirmeye ve oluşabilecek kızarıklıkları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Rosacea (Gül hastalığı)
Rosacea (Gül hastalığı)

Rosacea semptomları

Rosacea’nın nedeni bilinmemektedir, ancak bunun nedeni kalıtsal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonudur. Rosacea’ya kötü hijyen neden olmaz.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi faktör kızarıklıkları tetikleyebilir:

  • Sıcak içecekler ve baharatlı yiyecekler
  • Kırmızı şarap ve diğer alkollü içecekler
  • Aşırı sıcaklık
  • Güneş ışığı veya rüzgar
  • Duygular
  • Egzersiz yapmak
  • Bazı tansiyon ilaçları dahil olmak üzere kan damarlarını genişleten ilaçlar
  • Çeşitli kozmetik ürünler
Rosacea tedavi yöntemleri
Rosacea tedavi yöntemleri

Rosacea nasıl tedavi edilir?

Rosacea iyileştirilemez, ancak tedavi edilebilir. Dermatoloğunuzla topikal tedaviler, oral antibiyotikler, lazer tedavisi veya cerrahiyi içerebilen çok uçlu bir tedavi yaklaşımı hakkında konuşabilirsiniz. 

Siz ve doktorunuz hangi yöntemi seçerseniz seçin, tedavi talimatlarını takip etmek önemlidir. Hastaların yüzde 88’i rosacea’nın belirtildiği gibi ilaca bağlı kalmadıklarında kötüleştiğini veya tekrar ortaya çıktığını belirtiyor. Tedaviye başladığınızda yarım bırakmamanız bu cilt sorununu aşmanızda büyük katkı sağlayacaktır.

Rosacea için tek oral tedavi, rosacea hastalarında ortaya çıkan kırmızı zitleri yok etmeye yardımcı olabilecek reçeteli bir antibiyotik olan doksisiklin’dir. Doktorlar ayrıca kızarıklığı azaltmaya ve yüzdeki sivilceleri tedavi etmeye yardımcı olabilecek topikal tedaviler önerebilir. Bazı durumlarda, dermatologlar cilde kızarıklık görünümü verebilen yüzey kan damarlarını ortadan kaldırmak için darbeli bir boya lazeri (PDL) veya yoğun darbeli ışık tedavisi (IRP) önerebilir. Dermatoloğunuz, yaşam tarzınız ve cildiniz için hangi tedavinin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Tıbbi tedavilere ek olarak, hastalar genellikle kızarıklıkları kamufle etmek isteyebilir. Rosacea’lı birçok insan, durumdan dolayı utandığını belirtiyor. 

Rosacea lazer tedavisi

Yüz bölgesinde görünen küçük kan damarları (telenjiektazi) varsa lazer tedavisi daha iyi bir seçim olabilir. İki seçenek lazer tedavisi ve yoğun atımlı lazer terapisidir. Çalışmalar, ışık tedavisinin yüz kızarıklığı, kızarma ve telenjiektazi görünümünü azaltabileceğini göstermektedir.

Lazer tedavisi, cilt görünümünü iyileştirmek için yardımcı olabilir. Yan etkiler genellikle minimaldir ve geçici kızarıklık, cilt rengi kaybı ve morarma içerebilir.

Lazer tedavisinin rosacea için ne kadar etkili olduğunu ve uzun vadeli risklerin ne olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Kalıcı rosacea yaşıyorsanız, lazer tedavisinin sizin için bir seçenek olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun.

Rosacea bitkisel tedavi yöntemleri

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, kafeinin rosacea gelişme riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Buna rağmen, sıcak içecekler ortak bir tetikleyicidir.

Emu yağı, defne ağacı ve kekik yağı dahil olmak üzere diğer birçok alternatif tedavi, rosacea’yı tedavi etmenin olası yolları olarak lanse edilmiştir. Bu maddelerin herhangi birinin etkili olduğu fikrini kesin olarak desteklemez.

Rosacea tedavisi için diyet takviyeleri veya diğer alternatif tedavileri düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Belirli alternatif tedavilerin artılarını ve eksilerini tartmanıza yardımcı olabilir.

Evde rosacea tedavisi / Korunma yöntemleri

Rosacea ile mücadele etmek için yapabileceğiniz çok şey var. İşte bazı ipuçları ve öneriler.

  • Kızarıklığı azaltan bir temizleyici kullanın.
  • Parfümlü sabun ve alkol bazlı ürünlerden kaçının.
  • Yüzünüzü kurulayın veya doğal olarak kurumasını bekleyin.
  • SPF (güneş koruma faktörü) en az 30 olan bir güneş kremi kullanın ve güneşli günlerde bir şapka takın.
  • Kızarıklık önleyici nemlendirici ile nemlendirin.
  • Rosacea’yı tetikleyebilen alkol, kafein ve baharatlı yiyecekler gibi uyarıcılardan kaçının.
  • Rosacea olan bölgeyi makyajla kamufle edin.
Rosacea tedavisi
Rosacea tedavisi

Rosacea beslenme

Birçok yiyecek ve içecek, sıcaklık, kızarıklık, genişlemiş kan damarları ve cildin kalınlaşması gibi durumun getirdiği enflamatuar durumu tetikler. Bu yüzden Rosacea hastalığında ne yenir? ne yenmez? işte bu detaya açıklık getireceğiz.

Rosacea hastasıysanız aşağıdaki besinlerden kaçınmalısınız.

  • Domates, acı biber, havuç, pancar, patlıcan, soğan, turp ve ıspanak gibi keskin veya ekşi sebzeler
  • Kan damarlarını genişletebilen ve yüz kızarıklığına katkıda bulunabilen alkol ve sıcak kahve veya çay gibi içecekler
  • Turunçgiller gibi histamin salgılayan gıdalar
  • Kızarıklığa neden olan şekerler ve nişastalar
  • Baharatlar: zencefil, kimyon, karabiber, çemen otu ve karanfil gibi. (her biri vücutta antienflamatuar yanıta neden olur)
  • Sığır eti
  • Deniz ürünleri (balık hariç)

Rosacea hastasıysanız aşağıdaki besinleri tüketmeniz tavsiye ediliyor.

  • Sebze kuşkonmaz, salatalık, tatlı patates, yeşil yapraklı sebzelerde, kabak, brokoli, karnabahar, kereviz, bamya, marul, yeşil fasulye ve kabak gibi
  • Kişniş, kakule, safran ve rezene gibi 2. Yatıştırıcı baharatlar
  • Somon ; omega-3, anti-inflamasyon için bir süper gıdadır ve kızarıklığı azaltmak için inanılmazdır
  • Keçi peyniri ; iyi bir protein kaynağıdır, ancak sindirimi kolaydır ve iltihap önleyici olarak işlev görür
  • Hindi veya tavuk , aşırıya kaçmadan
  • Balık
  • Üzüm, kavun ve mango gibi narenciye olmayan meyveler
  • Zerdeçal

Rosacea için doktorunuza sorabileceğiniz sorular

Bir soru listesi hazırlamak hastalıkla baş etmenize ve süreçten etkili bir şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Rosacea için, doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:

  • Belirti ve semptomlara ne sebep olabilir?
  • Teşhisi doğrulamak için testlere ihtiyacım var mı?
  • En iyi tedavi nedir?
  • Bu durum geçici mi yoksa kronik mi?
  • Reçetelediğiniz ilaca genel bir alternatif var mı?
  • Başka tıbbi problemlerim var; birlikte nasıl yönetebilirim?
  • Durumun kendi kendine çözülüp çözülmediğini görmek için bekleyebilir miyim?
  • Önerdiğiniz yaklaşımın alternatifleri nelerdir?
  • Hangi cilt bakım rutinlerini kullanmanızı öneririm?

Rosacea hakkında merak edilen sorular

Rosacea cilt hastalığı hakkında gerek tedavi gerek diğer merak edilen konular hakkında sorduğunuz soruları aşağıda listeledik.

Rinofima nedir?

Zamanla, rosacea burun üzerindeki cildi kalınlaştırabilir ve burnun şişkin görünmesine neden olabilir. Bu durum rinofima olarak tanımlanır. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür.

Rosacea’nın kesin tedavisi var mı?

Rosacea cilt hastalığının kesin tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar ve bireysel olarak alınan önlemler ile hastalık belirtileri hafifletilmektedir.

Rosacea kesin çözüm

Laçin Tenel, yaşadığı rosacea hastalığından kurtulma serüvenini aşağıdaki videoda paylaştı.

Laçin Tenel

Aşağıdaki videoda Christina Yastrebova’nın Rosacea hastalığı sürecinde kullandığı ürünleri ve tedavi sürecini izleyebilirsiniz.

Christina Yastrebova

Özge Ulusoy, aşağıdaki videoda Rosacea hastalığından lazer tedavisi ile nasıl kurtulduğuna dair bilgiler veriyor.

Bizi İnstagramda Takip Edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Rosacea nedir? Rosacea tedavisi var mı? 2024 rosacea
Merve Ekinci

Renkli kişiliğim ile efsane içerikler üretmeye geldim. Asla vazgeçmeyen her kadın gibi biraz süslü ve ne istediğini bilen biriyim. Kafamın içinde kurduğum senaryoları yazılarıma aktarıyorum. Umarım sizlerde keyifle okursunuz.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx