Ruj Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Çiçekseverlerin en gözde çiçekleri arasında olan Ruj çiçeği evlerde de fazlasıyla yetişen bir bitkidir. Yetiştirilmesi de oldukça basit bir çiçek türüdür. Bu yazımızda sizlere güzel görüntüsüyle gözleri büyüleyen Ruj çiçeği nedir, Ruj çiçeğinin bakımı, Ruj çiçeğinin özellikleri, Ruj çiçeğinin çoğaltılması gibi birçok konu başlığını sizler için derledik.
Ruj Çiçeği Nedir?
Latince ismi ile Aeschynanthus radicans olarak bilinin ruj çiçeği, oldukça yaygın yetişen bir çiçek olarak bilinmektedir. Bulunan tüm cinsleri süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. İsmini de görüntüsünden almaktadır. Ruj çiçeğinin anavatanı Malay yarımadasının güney bölgesidir. Yoğunlukla tropikal yağmur ormanları ikliminde yetişir. Ruj çiçeğinin hem yapraklarının güzelliğinden hem de çiçeklerinin güzelliğinden dolayı oldukça fazla tercih edilmektedir. Aşırı sıcağı sevmemektedir bu bitkiler. Ayrıyeten aşırı soğuklarda da gelişimini sürdüremez. Nisan ve eylül aylarındaki sıcaklık ve dönem ruj çiçeği için oldukça uygundur.
Ruj Çiçeğinin Bakımı
- Çiçek beslerken sevginizi, ilginizi ne kadar bakıma ihtiyaç olmayan bir çiçek olsa da eksik etmemelisiniz. Ruj çiçeğinin de bakımı oldukça az olan çiçekler arasındadır. Ruj çiçeğinin sulanması fazla olduğu sürece köklerinin çürümesine sebebiyet verecektir. O yüzden orta derece sulama yapmanız önerilmektedir.
- Toprağının havadar toprak olması ve gübreleme yapılması çiçeklerinin ve yapraklarının güzelliğinde önemli katkısı bulunmaktadır. Sıvı gübre kullanarak da aynı verimi görebilirsiniz.
- Ruj çiçeğinin gelişimi için ışık önemli bir etmendir. Fakat bu ışığı ayarlamak önemlidir. Tam güneş alan ortamlar veya tam gölge alan ortamlar gelişiminde olumsuz etkiler yaratacaktır. En uygun hava ve toprak sıcaklığı 20 – 27 derece aralarında ve yarı gölgeli ortamlarda konumlandırınız.
- Sarmaşık bir yapısı ve sarkan yaprakları olduğu için askılı saksılar tercih edilmesi çok daha güzel bir görüntüye sahip olmasını sağlayacaktır. Sarmaşık yapısından dolayı da budama yapılması önemlidir. Kuruyan dalları veya hastalıklı dalları sıklıkla budama yapıp yayılmasını önlemeniz gerekmektedir.
Ruj Çiçeğinin Özellikleri
- Ruj çiçeği, epifit bir çiçek türü olarak bilinmektedir.
- Birçok renkleri bulunan bu çiçek turuncu, kırmızı, kahverengi gibi renkleri bulunmaktadır.
- Gesneriaceae ailesinin Aeschynanthus cinsinden Radicans çeşidindendir.
- Ruj çiçeğinin kalın yemyeşil yaprakları bulunmaktadır.
- Adını da görüntüsünden aldığı için ruj görünümüne benzeyen çiçekleri mevcuttur.
- Evlerde süs bitkisi olarak oldukça fazla yetiştirilen bir süs bitkisidir.
Ruj Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Klasik çoğu çiçekler gibi ortalama 10 santimetre şeklinde dallar kesilip doğrudan toprağa ekilerek çoğaltma işlemi gerçekleştirilir. Ekilen dalın toprağa tutunabilmesi için güneşten gün içerisinde ortalama 2-3 saat boyunca ısınması gerekmektedir. Bu sayede köklerinden gelişmeye başlar.
Ruj Çiçeği Hastalıkları
Ruj çiçeği kolay hastalanan bir bitki değildir fakat bitlenme durumu biraz fazla gözlenmektedir. Özellikle de yaz sıcaklarında havadar bir ortamda bakımı yapılmalı, gerekirse bazen bitkiye duş aldırılmalıdır. Bitlenme olduktan sonra yapraklarında delinme veya kuruma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden ara sıra kontrol etmeniz ve oluşabilecek hastalıklara karşı budama yapılmanız gerekmektedir.
Bu yazımızda sizlere çiçek severler tarafından oldukça merak edilen ve evlerimizi muhteşem görüntüsüyle süsleyen ruj çiçeğinin detaylarını ele aldık. Ruj çiçeği nedir? Ruj çiçeğinin bakımı, Ruj çiçeğinin özellikleri ve Ruj çiçeğinin hastalıkları gibi konu başlıklarını yazımızda yer verdik. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Tespih Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/