Psikoloji

Sağlık Psikolojisi Nedir? Alt Dalları Nelerdir?

Reklamlar

Bu yazımızda sağlık psikolojisi nedir, alt dalları nelerdir sorularının yanıtlarını sizinle paylaşacağız. Tüm insanların sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak iyi ve düzgün koşullara sahip olması gerekir. Bu koşulların kontrol ve düzenini sağlayan alan sağlık psikolojisidir. Bireylerin sağlık faktörlerini biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak inceleyen alan sağlık psikolojisidir.

Sağlık psikolojisine göre, insanların sağlıklı olması ya da hasta olmasında etkili bazı faktörler bulunmaktadır. Oluşan hastalıklar, kimi zaman biyolojik ve genetik etkilidir kimi zaman ise bireyin sosyal çevresi ya da davranışlarından etkilidir. Tüm bu faktörler bireyin hastalık ya da sağlığının, insanın biyopsikososyal bir varlık olduğunu gösterir. Biyopsikososyal bir varlık olmak, virüs ya da bakteri gibi biyolojik etmenlerden; bireyin yaşadığı stres, sıkıntılı olaylar, olaylara verilen tepkiler ya da davranışlar, bireyin inançları, olaylarla baş etme stratejileri gibi psikolojik etmenlerden ya da sahip oldukları etnik köken gibi sınıfsal etmenlerden dolayı incelenmesini gerektirir.

Sağlık psikolojisinin odaklandığı nokta, insanların sahip oldukları hastalık süreçlerinin ya da sağlıklı olma süreçlerinde psikolojik etmenlerin de etkili olduğudur. Sağlık psikolojinin bazı amaçları şunlardır:

Reklamlar
  • Bireyin sahip olduğu hastalığın altında yatan davranışları bularak bu davranışları değerlendirmeyi amaçlar. Örneğin; bireyin beslenmesine dikkat etmeden yaşamını sürdürmesi, bir süre sonra mide ya da beden gibi rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Sağlık psikolojisinin bir diğer amacı, bireyin olumsuz davranışlarını belirlemektir. Bireyin sahip olduğu inançları hastalıkla ilgili bazı davranışlarını etkiler.
  • Sağlık psikoloji, bireyin fizyolojisi ve psikolojisi arasındaki ilişkiye odaklanmayı amaçlar. Çünkü insanların bazı olaylar karşısındaki stres ve kaygı düzeyleri bireyin fizyolojik olarak sağlık sürecini etkiler. Bu etki hastalığın oluşumunda ya da hastalığın şiddetinin artmasında yer alır.
  • Bireyin hastalık sürecinde, sahip olduğu psikolojik durumu anlamak bireyin yaşadığı fizyolojik ve psikolojik semptomların azalmasına veya hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Sağlık psikoloji, bireyin sağlıklı olması için yapması gereken davranışları desteklemeyi amaçlar. Örneğin, egzersiz yapmak bireyin sahip olacağı birçok hastalığın önüne geçebilir.
  • Hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırmak için bireye yardımcı olur. Örneğin stres, birçok insanın hayatında sağlık sorunlarının oluşmasını etkileyen bir faktördür.
Sağlık Psikolojisinin Alt Dalları
Sağlık Psikolojisinin Alt Dalları

Sağlık Psikolojisinin Alt Dalları

  • Klinik Sağlık Psikolojisi: Bu alanda çalışan bireyler, klinik psikoloji eğitimi alarak sağlık psikoloji alanındaki uzmanlıklarını da tamamlamışlardır. Hastane, danışmanlık merkezi ve sağlık merkezi gibi kurumlarda çalışabilirler.  
  • Uzman Sağlık Psikolojisi: Bu alanda çalışan bireyler, aldıkları psikoloji eğitiminden sonra yüksek lisans yaparlar. Eğitim, danışmanlık ve araştırma alanlarında çalışarak okul, sağlık hizmeti gibi kurumlarda çalışabilirler.
  • Toplum Sağlığı Psikolojisi: Bu alanda çalışan bireyler, hastalığı önleme, tedavi etme ya da hastalığın psikolojik ve fizyolojik sebep ve çözümlerini incelemek gibi amaçlara hizmet ederler.
  • Halk Sağlığı Psikolojisi: Halk sağlığı alanında çalışan psikologlara göre, hastalığı önleme ve sağlığı geliştirmek tedaviye göre daha etkilidir. Psikososyal etkenler ve bireyin sağlığı arasında neden sonuç ilişkisi araştırılır.

İlginizi çekebilir: Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Sağlık Psikolojisi Nedir? Alt Dalları Nelerdir? 2025 Sağlık Psikolojisi
Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx