Beslenme

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Reklamlar

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları tüketmek sağlıklı beslenme alışkanlığı ile ilgilidir. Peki sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl kazanılır sorusunun cevabına birlikte göz atalım. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile oluşabilecek hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda başlar. Küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazanınca ileriki yaşlarda da aynı şekilde devam edecektir. Fakat küçük yaşlarda bu alışkanlık kazanılmazsa nasıl ve nereden başlamalıyız? Siz de sayacağımız adımları takip ederek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilir yaşam tarzınız haline getirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Tahin ve Pekmezin Faydaları

Reklamlar

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Sağlıklı beslenmek için ilk olarak tükettiğiniz sağlıksız besinleri belirmelisiniz. Liste yaparak listeye gün için her yiyip içtiğinizi yazın. Bir hafta kadar bu listeyi doldurmaya devam edin. Bir haftanın sonunda listeyi inceleyerek yeterli miktarda su içip içmediğinizi, öğün atlayıp atlamadığınızı, paketli gıdaları ne kadar tükettiğinizi görebilirsiniz. Ve bu listede bulunan sağlıksız besinleri hayatınızdan çıkarmanız önemli bir adımdır. Sonrasında da alışveriş listenizi gözden geçirip abur cubur yerine sağlıklı atıştırmalıklar alabilirsiniz

Alışveriş listenizde yer alan sağlıksız yiyecekleri çıkararak dolabınızı sağlıklı besinler ile doldurunuz. Sağlıklı besinler yeşil sebzelerle, lifli gıdalarla, probiyotikler olabilir. Sağlıklı beslenmek için ilk adım sağlıksız abur cuburları eve sokmamaktır. Ve alışverişe gittiğinizde aç olmamaya dikkat ediniz. Aç olunca sağlıksız ve gereksiz birçok ürünü alabilirsiniz. Evde liste hazırlayıp o listeye sadık kalmaya çalışınız.

Dikkat edilmesi gereken diğer konu da yiyecekleri doğru pişirme yöntemidir. Eğer sebzeleri su yerine buharda pişirirseniz vitamin kaybı olmasının önüne geçersiniz. Mesela kızartma oldukça sağlıksızdır bunun yerine yemeklerinizi fırında yapabilirsiniz. Izgara yapmak da gereksiz yağ alımının önüne geçeceği için hem sağlıklı beslenmenizi sağlayacak hem de gereksiz kalori almamanıza karşı fayda sağlayacaktır. Sağlıklı beslenme adına bir diğer önemli konu da besinleri uzun uzun çiğnemenizdir. Ve yemek yerken o an doymazsınız 20 dakika sonra doyduğunuzu hissedersiniz. Bundan dolayı porsiyonlarınızı küçültmek fazla kalori alımının önüne geçecektir. Böylece hem sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz hem de midenize çok yüklenmediğiniz için çok şiş hissetmeyeceksiniz.

Ve sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam için keyif aldığınız ve uzun süre hatta hayat boyu sürdürebileceğiniz bir spor ya da egzersiz yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bu düzeni bir kere oturtursanız o şekilde devam edecektir. Bundan dolayı ilk zamanlar zor gelse de bırakmayın sonrasında vücudunuz egzersizin eksikliğini hissedecektir. Kendinize inanırsanız kısa bir zaman sonra başardığınızı göreceksiniz.

Reklamlar
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Peki Biorezonans yöntemi sağlıklı beslenme alışkanlığını destekliyor mu?

Sağlıklı beslenme alışkanlığını destekleyen bir diğer yöntem de Mora Terapi biorezonanstır. Bu teknik ile gıda bağımlılığından kurtulabilirsiniz ve kötü karbonhidratları, rafine şekeri ve rafine şekerle yapılmış gıdaları, unlu mamulleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Bunun yanında bu yöntemden faydalanan kişilerin diyet listelerine probiyotikler eklenir. Ve pişirme önerilerine dikkate alarak beslenmeleri, yağdan kısıtlı lif açısından ise güçlü besinlerle beslenmeleri tavsiye edilir.

Sağlıklı Beslenme ve Aktivite İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

1. Güne Kahvaltı Ederek Başlayın

Uyku süresi uzun geçtiği için uzun süre aç kalınır. Bu nedenle güne sıkı bir kahvaltı ile başlamak çok önemlidir. Bu nedenle kahvaltı yaparken tam buğday ekmeğinden bir tost tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurdun içine meyve karıştırabilir, müsli yapabilir ve sütlü yulaf ezmesi de tercih edebilirsiniz. Bu seçeneklerin hepsi sağlıklı tercihlerdir.

2. Hareketinizi Artırın

Gün içinde hareketli olmak çok önemlidir. Bundan dolayı her gün yarım saatinizi egzersiz için ayırmalısınız. İsterseniz evde yarım saat egzersiz yapabilir, isterseniz yarım saat yürüyebilirsiniz. Yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürümeyi tercih etmelisiniz. İsterseniz yürüyerek isterseniz hafif tempolu koşarak hareketinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca asansör yerine merdiven kullanmak da çok sağlıklı olacaktır.

3. Ara Öğünleri Sakın Atlamayın

Kan şekerinizin birden düşmemesi için uzun süre aç kalmamak ara öğünleri eksik etmemek gerekmektedir. Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Bunlar bir bardak yarım yağlı süt ve bir iki kraker, bir elma, yulaf ezmesi veya bir küçük meyveli yoğurt olabilir.

Sağlıklı Beslenme ve Aktivite İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Sağlıklı Beslenme ve Aktivite İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

 4. Besin Seçimlerinizi Dengeleyin

Vücudumuz için sağlıksız olarak nitelendirilen hamburger, patates kızartması ve dondurma gibi besinleri yemeden duramıyorsanız sık tüketmemeye dikkat ediniz. Hangi aralıklarla tükettiğinizi kontrol altına alınız. Ve vücudunuzun protein, karbonhidrat, yağ ve çeşitli vitamin ve mineralleri, Vitamin  A-C, demir ve kalsiyum gibi çeşitli yiyeceklerden almaya ihtiyacı olduğunu da unutmayınız.

5. Arkadaşlarınız ve Ailenizle Vakit Geçirin

Aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız ile eğlenceli aktiviteler yapmanız hem hareketli olmanızı sağlayacak hem de size psikolojik açıdan iyi gelecektir. Yapabileceğiniz aktiviteler bisiklete binmek, basketbol, futbol, voleybol ve yürüyüş gibi aktivitelerdir.

6. Gün İçinde Kepekli Besinler, Meyve ve Sebze Tüketin

Bazı besinlerin size enerji vermesinin yanında içinde bol miktarda vitamin ve mineral bulundurması da çok önemlidir. Mesela beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine makarna tüketebilirsiniz.

7. Okuldaki veya Çevrenizdeki Fiziksel Aktivitelere Katılın

Sağlıklı aktivitelerden birisi de okulda ya da çevrenizde olan fiziksel aktivitelere katılmaktır. Bunlar halk oyunları, aktiviteler olabilir. Sosyal açıdan aktif olduğunuzda hem başarınız artacak hem de bedeniniz daha iyi görünecektir.

8. Besinler İyi ya da Kötü Değildir

Sağlıklı beslenme düzenini ayarlamak yap-boz oynamak gibidir. Sağlıklı beslenmede her yiyeceğin farklı özellikleri vardır. Bazı besinler çok yağ ve tuz içerir, bazıları vitamin açısından yüksekken bazılarında vitamin ve posa yoktur. Sağlıklı besinleri tercih ederek sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Mesela yağlı bir yemek ya da besin tüketeceksiniz en uygun öğlen tüketmektir. Diğer öğünlerde daha hafif atıştırmalıklar tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ve tavsiye edilen miktarın üzerine çıkmamak da çok önemlidir. İki dilim pizza önerildiyse üçüncü dilimi yememeye dikkat ediniz.

Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteleri Eğlenceli Hale Getirin
Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteleri Eğlenceli Hale Getirin

9. Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteleri Eğlenceli Hale Getirin

Öğünlerinizde sağlıklı besinler seçip aynı zamanda fiziksel aktiviteleri de uygularsınız daha güçlü olduğunuzu hissedecek ve kendiniz daha iyi hissedeceksiniz. Yaşamınız boyunca iyi amaçlar belirleyerek bunlardan vazgeçmemeye özen gösteriniz.

 10. Uyku Saatlerinize Dikkat Edin

Hormonların düzgün çalışması için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da uyku saatlerine dikkat edilmesidir. Uyku insanın sağlıklı ve dinç olmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. İyi bir uyku kişinin yaşam kalitesini arttırır. Sağlıklı uyku rutini sabah 7de kalkıp gece en çok 23.30 da yatmak ile gerçekleşir. Geç saatte yatıp geç uyanırsak sindirim sistemimiz iyi çalışmaz ve depresyon hormonlarımız devreye girer. Bu durumda da kendimizi kötü hissederiz.

Vücudumuz için gerekli olan maddeler su, mineraller, kalsiyum, demir, proteinler, vitaminler, karbonhidratlar ve yağlardır. Sağlıklı beslenmek için bütün gerekli maddeleri içeren besinleri az miktarda da olsa düzenli olarak tüketmelisiniz. Çok fazla yağ ve karbonhidrat içeren ürünleri tüketmemeye dikkat ediniz. Ve sağlıklı bir hayat için uzun süre hareketsiz kalmamaya fiziksek aktivitelerinizi aksatmamaya dikkat ediniz. Unutmayın ki sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşamın kapılarını açacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? 2025 sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl kazanılır
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx