Çiçekler

Şakayık Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Şakayık çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? Çiçekler bitki örtüsünde ağaçlar kadar önemli bir noktaya sahiptir hayatımızda. Bulundukları yeri güzelleştirmeleri, kokularıyla mest etmeleri dışında her birinin şifa niyetinde faydaları bulunmaktadır. Tabi bu özellikleri barındıran Şakayık çiçeğini ele almazsak olmaz. Çiçek severler ve Şakayık çiçeği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazımızda topladık. Şakayık çiçeği bakımı, özellikleri, Şakayık Çiçeğinin faydaları ve çoğalması gibi konu başlıklarını sizler için derledik.

Şakayık Çiçeğinin Anlamı
Şakayık Çiçeğinin Anlamı

Şakayık Çiçeğinin Anlamı

Şakayık çiçeğinin anlamı Yunan mitolojisinden gelmektedir. Şefkati, merhameti simgeleyen bu çiçeğin hikayesi; hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen Paeon, ağrı çeken insanlar için ki özellikle de hamile kadınların çektikleri acıları azaltmak için Şakayık çiçeğini aramaya çıkar. Paeon da ilaç tanrıçasının öğrencisi olduğu için bu görev için zorlu ve uzun yola koyulur. Çiçeği bulamayınca ilaç tanrıçasının Paeon’u cezalandırmasından korkan Zeus, onu Şakayık çiçeğine çevirir. O günden sonra da çiçeğe Paeonia adi verilir. Hikayesinden de görüldüğü üzere ağrılara iyi gelmesiyle bilinmektedir.

Şakayık Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Şakayık Çiçeğinin Kökeni

Şakayık çiçeğinin kökeni Asya bölgesinden gelmektedir. Tabi Kuzey Amerika ve Güney Avrupa’ da oldukça sık görülmektedir. Paeoniaceae familyasının bir cinsi olan Şakayık çiçeği ülkemizde de bir-çok bölgede yetişebilen bir çiçektir. Bir-kaç püf noktasına dikkat edildiği sürece yetiştirilmesi oldukça basit bir çiçektir.

Reklamlar
Şakayık Çiçeğinin Bakımı
Şakayık Çiçeğinin Bakımı

Şakayık Çiçeği Bakımı

  • Şakayık çiçeği bakımı düzenli sulama rutini gerçekleştirildiği takdirde oldukça kolay bir şekilde yetiştirilmektedir. Bu sulama rutini bitkinin ve özellikle de çiçeklerinin canlı kalabilmesi için çok önemlidir. Toprağı sürekli nemli kalmaktadır bu yüzden azar azar ama sık sık sulama yapılması önerilir.
  • Güneşi seven Şakayık çiçeği özellikle çiçek açtığı zaman sıcak ortam istemektedir. Tabi ne kadar güneşi seven bir bitki olsa da doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması zararlıdır. Mümkün olduğunca yarı güneş alan yerlerde yetiştirmeye çalışınız.
  • Toprak seçimi mümkünse humuslu toprak olmalıdır. Bitkinin gelişimi için kullanılacak olan toprağın drenajının  iyi olması büyümesi ve çiçek açması bakımından önemlidir. 2-3 sene de bir gübreleme şakayık çiçeği bakımı için yeterli olacaktır.
  • Bitki sık yer değiştirmekten, yapraklarının sürekli dokunulmasından pek hoşlanmaz. İlk dikim aşamasında buna dikkat edilerek uygun bir saksıya dikilmesi gerekir.
  • Çiçek açana kadar ortalama ilkbahar soğuklarına kadar dayanıklılık gösterir ama çiçek açtıktan sonra bu pek mümkün değildir. Hemen yapraklarını ve çiçekleri dökecektir.

Şakayık Çiçeğinin Özellikleri

  • Şakayık çiçeğinin özellikleri arasında renkleriyle dikkat çekmesi önde gelir. Pembe, mor, kırmızı, beyaz ve sarı olmak üzere alternatifleri çok olan bir çiçeğimizdir.
  • Çiçekleri genellikle yarı katmerli veya katmerli biçiminde gözlenmektedir.
  • Nisan – mayıs – haziran aylarında çiçek açma döneminin en yoğun olduğu zamanlardır.
  • Her türünün hatta renkten renge göre kokusunun yoğunluğu değişmektedir.
  • Evlerimizde saksıda yetiştirilebilir fakat genellikle bahçe çiçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Yavaş büyüyen yapıya sahip olsa da ülkemizde çoğu kesimde kendiliğinden yetiştiğini görmekteyiz.
  • Çiçeğinin yaprakları 3 parçalıdır ve bu 3 parça da her biri kendi içinde 3 parçaya ayrılmaktadır. Bu da çiçeğinin katmerli gözükmesine sebep olmaktadır.
Şakayık Çiçeği Nasıl Ekilir?
Şakayık Çiçeği Nasıl Ekilir?

Şakayık Çiçeği Nasıl Ekilir?

Şakayık çiçeği soğanlı bir bitki olduğundan soğanları çiçekleri solduktan sonra muhafaza edilip tekrardan ekilebilir. Fakat bu yöntem çok sık kullanılmamaktadır bu çiçekte. Çünkü tohumu ile çoğalma gerçekleşmektedir. Kurutulan tohumlar ortalama 15 cm derinliğe ekilir. Çiçek açıp güzel bir bitki olması için uzun yıllar beklemelisiniz.  Çünkü 5 – 6 yıl sonra bitkiniz çiçek açacaktır. Daha kısa sürede çiçek açıp büyümesini istiyorsanız üretimin etli kök yumrularıyla yapılması önerilir.  Şakayık çiçeğinin gelişme göstermesi uzun yıllar aldığından dolayı mecbur kalınmadıkça yerinin değişmesi önerilmez. Bu yüzden ilk saksı tercihimiz çok önemlidir. Sık yer değişimi bitkinin ölmesine sebep olur.

Şakayık Çiçeği Mevsimlik mi?

Şakayık çiçeği mevsimlik mi durumuna bakıldığı zaman Nisan ayından Haziran ayına kadar geçen sürede çiçek açılır ve katmerli çiçek yapısı sayesinde çok sevimli ve çok şık durabilmektedir. Süs bitkisi olarak en sık şekilde tercih edilenler arasında bulunuyor. Bunun dışında Şakayık çiçeği besleyen kişiler için çiçek marketlerinden satın alınan Şakayık fidesi ile beraber toprağa ekilerek yetiştirilebilir. Bunun dışında kesme bitkisi olduğu için koku durumu yok denecek kadar az olabilmektedir.

Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şakayık çiçeğini çoğaltmak için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi tohumla çoğaltma yöntemidir. Tohumla çoğaltma oldukça uzun süren bir işlemdir. Öyle ki çimlenmesi 2 yılı bile bulmaktadır. Bu yüzden çok tercih edildiği söylenilemez. 

Diğer bir yöntem ise Şakayık çiçeğinin soğanı ile çoğaltmak. Soğanlı bitkiler tohuma nispeten daha hızlı büyüme gerçekleştirir. Havaların soğumasıyla eylül ekim gibi dikmeniz önerilir. Köklerinin rahat rahat yayılması için soğanların aralarına yeterli miktarda boşluk bırakmayı unutmayın. Çimlenmesi, daha sağlıklı ve daha hızlı çiçeklenmesi için gübre kullanmanız ve mineralli toprak tercih etmeniz önerilir.

Reklamlar
Şakayık Çiçeğinin Faydaları
Şakayık Çiçeğinin Faydaları

Şakayık Çiçeğinin Faydaları

  • Şakayık çiçeğinin faydaları hikayesinden de anlaşıldığı gibi ağrı kesici özelliği en çok bilinendir. Bir yemek kaşığı Şakayık çiçeğini demliğe koyup üzerine 400-500 ml kadar sıcak su ilave edilerek 10 dakika demlemeye bırakılır. Daha sonra süzüp bu suyu düzenli olarak kullanıldığında faydaları saymakla bitmemektir.
  • Demlenen Şakayık çiçeğinin suyunu gargara olarak kullandığınızda ağız yaralarını iyileştirdiğini ve diş enfeksiyonlarını önlediği bilinmektedir.
  • Dinmeyen kanamaları durdurucu özelliğe sahiptir.
  • Bağlam atmakta zorluk çeken ve öksürükte şikayetleri olanların hastalıklarına da etkili bir çözümdür.
  • Sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Verem hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.
  • Demlediğiniz Şakayık çiçeğinin suyunu yüze soğuk bir şekilde tonik olarak uyguladığınızda yüzdeki gözenekleri sıkılaştırıp yenileme gerçekleştiğini göreceksiniz.
  • Ciltte kullanılan kozmetik ürünlerde ve şifa bitkilerinin arasında bulunan Şakayık çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri dövülerek herhangi morarmış veya incinmiş yere bir bez yardımıyla sabitlenerek ağrı kesici niteliğinde kullanılmaktadır.

Şakayık Çiçeği Çeşitleri

Şakayık çiçeği çeşitleri yaklaşık 15 farklı çeşidi bulunmaktadır farklı renk ve çeşitleri bulunan bu çiçekler tabiatın sağladığı güzel kokulu narin çiçekler arasında bulunuyor. Çivi gibi sert bir yapısı bulunan bu çiçekler bahçelerde sıklıkla sergilenmektedir. Şakayık çiçeklerinden bazıları şu şekilde özetlenebilir,

  • Bowl of Beauty Şakayık çeşidi, güçlü yapısı ile dikkat çekmektedir ve dışında bulunan pembe ve içerisindeki beyaz yaprakları ile gösterişli çiçekler olmaktadır.
  • Cardinal Vaughan Şakayık çeşidi özellikle soğuk iklim şartlarından etkilenme ve sağlam cinsi sağlam odunsu gözdesi ile kendisini korur.
  • Reine Hortense Şakayık çeşidi 1857 senesinden beri renk değiştiren yapıları ve güzel kokuları ile dikkat çekmektedir.
  • Joker Şakayık çeşidi güneşi seven ve yaklaşık 6 saat güneş ışığında bırakılması gereken bir tür olmaktadır.
  • Miss America Şakayık çiçeği ilk filizlendiği zaman pembemsi bir yapıda gibi görülebilir fakat açtığında beyaz rengini alır.

Bu yazımızda çiçek severler tarafından merak edilen Şakayık çiçeğinin bakımı, özellikleri, Şakayık çiçeğinin faydaları ve daha birçok konuyu ele aldık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler ve okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilecek içerik: Mine Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx