Sardunya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Balkonların gözdesi, bahçelerin cümbüşü olarak bilinen sardunyalar çiçek severler tarafından sevilen ve bir o kadar da merak edilen bir çiçek türüdür. Yaz aylarında kendilerine özgü kokularıyla herkesi büyüleyen ve herkesin dikkatini çeken sardunyalar oldukça fazla tercih edilmektedir. Bizler de bu kadar tercih edilen ve merak edilen sardunyaları ele aldık. Sardunya çiçeği nedir, Sardunya çiçeğinin bakımı, Sardunya çiçeğinin özellikleri ve sardunya çiçeğinin faydaları gibi birçok konu başlığını sizler için derledik.
Sardunya Çiçeği Nedir?
Turnagagasıgiller ailesinden olan sardunya çiçeğinin anavatanı Güney Afrika olarak bilinmektedir. Bilinen renkleri pembe, beyaz, kırmızı ve sarı renkli çiçekleriyle yaygındır. Akdeniz bölgesinde oldukça sık yetişen sardunyalar sıcak havalardan oldukça hoşlanmaktadır.
Sardunya Çiçeği Anlamı
Çiçek severin gözdesi olan sardunya çiçeğinin anlamı, sevgi ve aşktır. Sevdiklerinize bir demet sardunya çiçeği alarak sevginizi belirtebilirsiniz.
Sardunya Çiçeğinin Bakımı
- Sardunya çiçeğinin bakımı diğer çiçeklere nazaran biraz daha özen istemektedir. Ne fazla sıcak ne de fazla soğuğa gelemeyen bu çiçekler kışın 6 – 7 derece altında yaşayamazlar ve hemen yaprakları kötü etkilenerek kurumaya başlarlar. İdeal sıcaklığı 15 – 20 derece arasıdır.
- Sardunya çiçeğinin bakımında sulama oldukça önemli bir detaydır. Türüne göre de değişiklik gösterebilir. Buradaki önemli detaylardan birisi sulama yaparken suyun toprağın her yerine eşit olarak dağılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Fazla sulanan suyun saksı altı tabağından dökülmesi gerekilir. Sürekli aynı ölçüde ve düzenli olarak ve aynı günlerde sulanması bitkinin gelişimi açısından önemlidir.
- Hava akımından oldukça kolay etkilenen bu bitkiler kapı eşiklerinde veya pencere kenarlarında bulundurulmaması önerilir. Mümkün oldukça rüzgâr az alan bir yerde konumlandırılması yapılmalıdır.
- Nemli ortamları seven sardunya çiçeği, nemin düşük olduğu ortamlarda fazla verim alamazlar.
- Toprağının ekstra bir özelliğe ihtiyacı yoktur. Sadece ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda 2 defa gübreleme işlemi yapılması gerekmektedir.
- Saksı değişimi yapacaksanız eğer kesinlikle sıcaklar gelmeden yapılmalıdır. Mart nisan aylarında saksı değişimi uygun olacaktır. Tercih ettiğiniz saksının fazla büyük olmamasına özen gösteriniz. Aksi halde bitkinin kökleri zarar görecektir.
- Sardunya çiçeğinin gelişimi için budanması gerekmektedir. Budama için ideal zaman şubat mart ayları tercih edilmesi gerekmektedir. Eğer budamayı es geçerseniz bitki çiçek vermeyi azaltacaktır.
Sardunya Çiçeğinin Özellikleri
- Sardunyanın 400 civarı türü bulunmaktadır. Bu türlerin kimisi mutasyona uğrayarak kimisi de melezleme yoluyla ortaya çıkmıştır.
- Bu türlerin 230 civarı Güney Afrika’da yetişmektedir.
- Pembe, beyaz, kırmızı ve sarı renkleri mevcuttur.
- Otsu ve yarı odunsu formda yetişen türleri bulunmaktadır.
- Çok yıllık bir çiçektir.
- Sardunyanın çiçekleri katmerli veya yalınkat olabilmektedir.
- Evde yetişmekten ziyade daha çok bahçe ve balkonlarda yetiştirilmesi tercih edilmektedir.
Sardunya Çiçeğinin Faydaları
- Sardunya çiçeği güzelliği ve mis gibi kokusundan sonra en bilindik özelliklerinden biri şüphesiz faydalarıdır. Sadece durduğu yerden bile fayda sağlayacak sardunya çiçeği, varlığı ile huzur veren bir bitkidir.
- Algıladığı bazı maddelerden dolayı mikrop kovma hatta yok edebilme gibi özelliğe sahiptir.
- Kan şekerini dengeleyip, kalp çarpıntısını en aza indirir. Ayriyeten ağrı kesici özelliğine sahiptir.
- Sardunya yapraklarının kaynatıp içilmesi ödem attırmaktadır. Ayrıca idrar söktürücü özelliğe de sahiptir.
- Yapraklarının öğütülüp yaralara, morarmalara sürülmesi iyileşme hızını artırmaktadır.
- Antiseptik özelliğinden dolayı enfeksiyonlara karşı direnç göstermektedir.
- Özünde oluşan yağlar cilde yenilik etkisi vererek nemlendirici özelliğe sahiptir.
Sardunya Çiçeği Nasıl Ekilir?
Eğer sardunya çiçeği ekmek istiyorsanız çiçekçilerden alınan sardunyalar dikkatlice saksıdan çıkarılır. Köklerinin arasındaki topraklar temizlenerek saksı içerisine yerleştirilir ve üzerine toprak koyulur. Daha sonra da can suyu dökülerek bakımı özenle yapılır.
Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Sardunya çiçeğinin çoğaltılması çok basittir. Çiçeğin köklerinden yeni yeni çıkan sürgünleri kökten ayırarak başka bir saksıya ekimini gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle çoğaltma işlemini yapmış olursunuz.
Bu yazımızda sizlere Sardunya çiçeğinin merak edilen özelliklerini ele aldık. Bahçelerimizi ve balkonlarımızı güzelliğiyle süsleyen Sardunya çiçeğinin bakımı, Sardunya çiçeğinin özellikleri, Sardunya çiçeğinin faydaları ve Sardunya çiçeğinin anlamı gibi konu başlıklarına yer verdik. Varsa yorumlarınızı ve sorularınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Lale Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/