SağlıkBeslenmeDini Sorular

Seferi İken Oruç Tutulur Mu? Kaç Km Geçerli?

Reklamlar

Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde merak edilen sorulardan birisi de seferi iken oruç tutulur mu, kaç km geçerlidir? Gelin bu sorunun cevaplarına birlikte göz atalım.

Seferi iken Oruç Tutulur Mu ?

Diyanet İşlerinin Açıkladığı Seferi Oruç Şartları

Ramazan ayının gelmesi ile oruç ile ilgili bazı sorular araştırılmaktadır. Ramazan ayında oruç tutacak olan kişiler oruç ile ilgili her ayrıntıya dikkat etmektedir. En çok merak edilen akıllara en çok takılan sorulardan birisi de seferi iken oruç tutulur mu? Seferi oruç tutulur mu yani yolda oruç tutulur mu sorusunun cevabını sizin için ele aldık.

Dini konularda merak edilen sorular için soruların cevaplarını en yetkili merciden almak en sağlıklısıdır. Seferi orucu ile ayrıntıları Diyanet İşleri cevaplamaktadır. Seferi iken oruç tutulur mu sorusu Diyanet tarafından cevaplanan ve her sene gündeme gelen bir konu olmuştur. Bu sene de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gündeme gelmiştir ve insanların oruç tutma konusundaki merakları giderilmiştir.

Reklamlar

Seferi oruç nasıl olur? Seferi orucun şartları nelerdir? Seferi oruç kaç km yolculuklarda geçerlidir? Merak ettiğiniz tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Eğer ramazan ayında bir yolculuk planlıyorsanız yazımızı okuyarak seferi oruç hakkında kafanıza takılanları cevaplandırabilirsiniz. Hayırlı ve sağlıklı ramazanlar dileriz.

İlginizi Çekebilir: Dua Ederken Neden Gözlerden Yaş Gelir?

Seferi Oruç Nedir?

Seferi oruç bir kişinin bulunduğu şehirden farklı bir yere gitmesi durumunda kazaya bırakacağı oruçtur. Ramazan ayı içinde çeşitli nedenlerden dolayı seyahat etmeniz halinde seferi oruç tutabilirsiniz.

Şoförlük mesleği ile geçinin, ya da iş icabı şehirleri gezen birisi oruç tutma konusunda kararsız bırakabilir. Uzun yollar aç ve susuz yol gitmek ve farklı şehirlerde bulunmak insanları biraz düşündürür. Ama İslam dini bu durumda olan kişilere bir kolaylık sağlamıştır.

Reklamlar

Dinimize göre eğer ramazan ayında evinizden farklı bir şehre gidip 15 gün kalacaksanız ve gideceğiniz yer olduğunuz yerden 90 km kadar uzaksa orucunuzu sonra tutmak için kazaya bırakabilirsiniz. Seferi olduğunuz için bu esneklik sağlanmıştır.

Seferi oruç niyeti nasıl yapılır, sefere çıkılacaksa hiç niyet yapılmamalı mıdır? Bu soruyu Diyanet cevaplamıştır. Diyanetin yanıtı şöyledir: “Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.”

Seferi Oruç Kaç Km İçin Geçerli? Şartları Nedir?

Seferi Oruç Kaç Km İçin Geçerli
Seferi Oruç Kaç Km İçin Geçerli

İslam dininde seferi oruç için belli şartlar vardır. Bu şartlara uyuluyorsa seferi oruç sayılır. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir:

  • Yapacağınız yolculuk ile seferi oruç şartlarını karşılayıp karşılamayacağınız gideceğiniz şehrin uzaklığıdır. Yaşadığınız şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapacaksanız seferi oruç kategorisine girer.
  • Bir kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden daha fazla kalacaksa misafir sayılmaz. Ancak 15 günden daha az kalacaksa gittiği yerde misafir sayılır. Oruç tutma zorunluluğu yoktur. Eğer isterse bu süredeki oruçlarını kazaya bırakıp daha sonra tutabilir.
  • Yolculuk bittikten sonra kaç gün oruç tutulmadıysa; o günlerin kaza orucunun tutulması gerekmektedir.

Kısaca toparlayacak olursak seferi oruç için bulunduğunuz yerden 90 km uzağa gitmeniz gerekmektedir. Ve bu sürede tutulmayan oruçlar daha sonra kaza orucu tutularak telafi edilebilir.

Seferi iken Oruç Tutulur mu?

Seferi durumdayken oruç tutulabilir. Eğer orucun sizi etkilemeyeceğini, işlerinizin aksamayacağını düşünüyorsanız oruç tutabilirsiniz. Ramazan ayında tutulan oruç çok sevaptır.

Ancak uzun süre yolculuk yapan kişiler, özellikle de şoförlerin dikkatleri dağılmamalı ve uyanık kalmalıdır. Bunun için su, kahve ve çay içmeleri, yemek yemeleri uykularını açar dikkatlerini toparlamalarını sağlar.

Uzun yolculuk yapan kişiler bir süre geçtikten sonra acıkmaya başlarlar. Acıkma, susama halini çok uzun süre yaşamamak ve olumsuz etkilenmemek için orucu kazaya bırakabilirler. Oruç uygun bir zamanda telafi edilebilir.

90 km uzağa gidecek olan kişiler dayanabilecek durumdaysa oruçlarını tutup gittikleri yerde iftarını yapabilirler. Yani kısaca seferiyken oruç tutulabilir mi sorusunun cevabı, herhangi bir sağlık sorunu yoksa evettir. Ancak kişi zorlanacağını düşünüyorsa kazaya bırakabilir.

Ramazan ayında seferi halde iken oruç tutan kişiler nafile oruç sevabı alırlar mı? Tuttukları orucun nafile sevabını alıyor diye yorumlanmaz. Diyanet açıklamasında seferiyken oruç tutan kişilerin farz sevabı alacağını belirtmiştir.

Seferi İken Oruç Bozmak Günah mı?

Seferi İken Oruç Bozmak Günah mı
Seferi İken Oruç Bozmak Günah mı

Seferiyken bilinci bir şekilde oruç bozmak günahtır. Ancak hastalık gibi bazı durumlarda oruç bozulabilir. Mesela doktorun gerek görmesi ile gıda takviyeli serum alınırsa ya da iğne yapılırsa seferi oruç bozmak zorunda kalır ve sonradan orucun kazası gerekir.

Seferiyken oruç bozmak istenirse ne yapılır? Niyet ettiğiniz orucu bozmak günah olsa da daha sonra tutmak için kazaya bırakırsanız günahınız affedilecektir.

Yolcuğa çıkmadan önce oruca niyet edildiyse, ancak yolculuğa çıkılacağı birden belli olduysa kişi sefer halinde olduğu için orucunu bozabilir.

Seferi Oruç Ayetleri

Kuran’ı Kerim’de seferi oruçla ilgili şöyle ayetler yer almaktadır:

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. …” (Bakara Suresi, 185)

Bakara Suresi seferi oruç ayeti bulundururken oruç ile ilgili bir başka ayet de şöyledir:

“Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir.” (Tahrim Suresi 5. Ayet)

Rivayet edilir ki:

Hz. işe Radiyallâhu Anhâ anlatıyor:

Hamza ibni Amr el-Eslemi Radiyallâhu Anh, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemden yolculuk sırasında tutulan orucu sordu. Kendisi çok oruç tutan birisiydi.

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle cevap verdiler:

“Dilersen tut, dilersen tutma.”

(Buhari, Savm: 33; Müslim, Sıyâm: 103; Muvatta, Siyâm: 24; Tirmizî, Savm: 19; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Bir başka rivayete göre:

Hz. Enes Radiyallâhu Anh anlatıyor:

“Biz Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem ile beraber (seferde) idik. Bir kısmımız oruçlu, bir kısmımız oruçsuz idi. Ne oruçlu oruçsuzu ayıplıyor, ne de oruçsuz oruçluyu kınıyordu.”

(Buhari, Savm: 37; Müslim, Sıyâm: 98; Muvatta: 23; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Seferi Oruç Nasıl Açılır?

Merak edilen bir diğer konu da seferi haldeyken seferi orucu tutulduysa şehir değiştirilmesi halinde orucun hangi saate göre açılacağıdır. Bu konu kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu konuda Diyanet İşlerinin açıklamasına göz atalım.

Diyanet İşlerinin açıklamasına göre orucun gidilen yerin iftar vaktinde açılması gerektiği yönündedir. Eğer iftar saatlerine yakın oruçlu kişi uçakla yolculuk ediliyorsa yani yüksekte ise orucunu açmak için güneşin batmasını beklemelidir. Karada yolculuk ediliyorsa geçilen yerin iftar saatine göre oruç açılır.

Sizlerle Ramazan ayında yolculuk yaparsanız seferi iken oruç tutulur mu? Kaç km için seferi geçerlidir sorularını cevapladık. Seferi olmanız halinde orucunuzu kazaya bırakabilir, müsait olduğunuz anda orucunuzu tutabilirsiniz. Sağlıklı ve hayırlı ramazanlar dileriz.

Sizler için daha fazla bilgi paylaşmak için Begonya Kadın youtube kanalımızı açtık. Abone olarak bize destek olabilirsiniz.

Seferi İken Oruç Tutulur Mu? Kaç Km Geçerli? 2024 seferi iken oruç tutulur mu
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx