Şems Arslan lekeler için maske çok etkili bir karışımdır. Lekeleri adeta silen Şems Arslan lekeler için maske sayesinde daha parlak ve aydınlık bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu maskeyle güneş lekeleri, koyu lekeler, yaşlılık lekeleri ve hamilelik lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Yaşlılık lekeleri derideki küçük, düz koyu bölgelerdir. Boyutları değişir ve genellikle yüz, eller, omuzlar ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Yaşlılık lekeleri güneş lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lekeleri olarak da adlandırılır. Yaşlılık lekeleri, elli yaşından büyük yetişkinlerde çok yaygındır ancak genç insanlar güneşte çok zaman geçirirlerse bu lekeler oluşabilir.
Yaşlılık lekeleri kanserli büyümelere benzeyebilir. Gerçek yaşlılık lekeleri tedaviye ihtiyaç duymaz, ancak cildin çok fazla güneşe maruz kaldığını ve cildinizin kendini daha fazla güneş hasarından koruma girişimidir. Kozmetik ürünlerle hafifletilebilir veya temizlenebilirler. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanarak ve güneşten kaçınarak yaşlılık lekelerini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Hamilelik lekeleri de hamilelik sürecinde değişen hormonlara bağlı olarak ortaya çıkar ve ciltteki koyu lekelerin görünmesi ile karakterize edilir.
Ciltteki bu koyu lekeleri ve hiperpigmentasyonu iyileştirmek için Şems Arslan lekeler için maskesini yapabilirsiniz.
Cilt Lekeleri Belirtileri Nelerdir?
Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleri tüm cilt tiplerinden insanları etkileyebilir ancak açık tenli yetişkinlerde daha yaygındır. Çocuklarda yaygın olan ve güneşe maruz kalmadan solmaya başlayan çillerin aksine, yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri solmaz.
Bu tür koyu lekeler düz olur ve pigmentasyonun arttığı alanlarda oval şekillerde görülür. Genellikle bronzdan koyu kahverengi tonuna sahiptirler. Yıllar boyunca ellerin üst yüzeyi, ayakların üst kısımları, yüz, omuzlar, dekolte bölgesi ve sırt gibi güneşe en fazla maruz kalan cilt bölgelerinde görülür. Bu tür koyu lekeler genel olarak çil boyutu ila 13 cm arasında değişir. Birlikte gruplaşarak daha belirgin hale gelebilirler.
Cilt Lekesi Çeşitleri Nelerdir?
Hiperpigmentasyon, ciltteki renk değişikliğidir, koyu lekelerle cilt tonu renginin eşitsiz olmasına sebep olur ve çoğunlukla cildin yaralanmasından kaynaklanır. Güneş ya da akne alevlenmesi nedeniyle cilt yaralandığında, ekstra kahverengi melanin pigmenti oluşturarak tepki verir. Örneğin, güneşte çok uzun süre güneş kremi olmadan oturduğunuzda, güneş yanığı olsa da olmasa da bronzlaşabilirsiniz. Hatta sürekli güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonra güneş lekeleri bile oluşabilir.
Yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri
İnsanların yaşlandıkça yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri hakkında konuştuklarını duymuş olabilirsiniz. Fark ne? Hiç yok. İnsanlar yaşlandıkça ve güneşe daha çok maruz kaldıkça, çoğu uzun süreli ve tekrarlanan korunmasız güneşe maruz kalması nedeniyle yaşlılık lekeleri geliştirir. Bu nedenle hem yaşlılık lekeleri hem de güneş lekeleri onlar için doğru bir isimdir. Bu koyu lekeler, karaciğer hastalığının bir tezahürü oldukları gerçeğinden kaynaklanan karaciğer lekeleri olarak da adlandırılır. Gerçekte, bu lekelerin karaciğerinizin durumu ile kesinlikle hiçbir ilgisi yoktur.
Akne lekeleri
Sivilcelerden muzdarip olan insanlarda hemen sivilce lekeleri ortaya çıkmaz. Birçok insan, sivilceleri iyileştikten haftalar hatta aylar sonra yüzlerinde artık hiperpigmente bir iz olduğunu görebilir. Akne ciltte bir yaralanma olduğundan, hiperpigmentasyon genellikle sonuç olarak ortaya çıkar. Bu nedenle hiperpigmentasyon ile sonuçlanma olasılığı daha yüksek olduğu için aktif sivilcelere dokunmamak veya patlatmamak önemlidir. Akne alevlenmelerine yatkın olanlar, gece cilt bakım rutinlerine yağsız bir eksfoliyan yani peeling eklemelidir. Bu ürün sivilcelerinizi azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda cildinizde bulunan hiperpigmentasyon izlerini de hafifletir.
Böcek ısırığı lekeleri
Genellikle hiperpigmentasyon ile sonuçlanan bir diğer yaygın yaralanma, sivrisinek ısırıkları gibi böcek ısırıklarıdır. Sivilce gibi, bu ısırıklar temizlendikten sonra bile koyu lekeler kalabilir. Ayrıca akneye benzer şekilde, hem cildin yaralanmasını hem de ortaya çıkan lokalize hiperpigmentasyonu artıran ısırığı kaşımamak önemlidir. Kaşıma isteğiniz varsa, kaşıntıyı gidermek için mentol bazlı bir ürün kullanın ve böylece kaşınma ihtiyacından kaçının.
Yanık lekeleri
Tüm koyu lekeler küçük ve yuvarlak lekeler değildir. Örneğin, vücudunuzda yanık olursa, yanık iyileştikten sonra yanık şeklinde daha koyu pigmentli bir leke görebilirsiniz. Vücudunuzda yanık olursa, yanıklara yağsız süt ve su kompresleri ve antibiyotik merhem sürün.
İyileştikten sonra hala koyu bir leke kalırsa, koyu renklenmeyi hafifletmek için bir glikolik eksfoliyant ile birlikte bir ağartma ürünü kullanın. Yanık vücudunuzda meydana gelirse, yüzünüzden daha kalın olduğundan daha güçlü bir eksfoliant kullanmanız gerekebilir. Bu yüzden peeling özellikli bir vücut losyonu, daha kalın cilt için mükemmel bir seçenektir.
Hormonal hiperpigmentasyon
Hormonal kaynaklı hiperpigmentasyon yani melazma ve kloazma, ciltte koyu renk değişikliklerinin bir başka nedenidir. Yakın zamanda doğum kontrol haplarına başlayan veya hamile olan birçok kadın, alnında, yanaklarda ve genellikle üst dudağın üzerinde hamilelik lekelerine neden olan, lekeli bir hiperpigmentasyon paterni olan kloazma olarak da adlandırılan melazma yaşayacaktır.
Melazmada pigment oluşturan hücreler (melanositler) UV stimülasyonunun neden olduğu yaralanmaya çok duyarlı olduğu için kritik derecede önemlidir. Kimyasal içermeyen bir güneş kremi kullanın çünkü kimyasal içermeyen güneş kremleri, geleneksel karbon bazlı güneş kremleri gibi güneş ışınlarını da absorbe etmek yerine yansıtmaktadır. Çünkü klasik güneş kremleri UV’yi emerek cildi korur. Işık, zararlı UV enerjisini ısıya dönüştürür. Bu da daha hassas renklere neden olan daha kahverengi melanin pigmentinin üretilmesine neden olan ultra hassas pigment hücrelerini aktive edebilir.
Kalınlaşmış koyu lekeler ve renk değişiklikleri
Cilt tekrar tekrar ovulduğunda sıklıkla hiperpigmentasyon gelişir. Bu tür lekeler özellikle kolların altında ve vücudunuzun şekline ve böylece cildin birbirine sürtünüp sürtünmediğine bağlı olarak oluşur. Fazla kilolu kişilerde cildin sürtünmesi üst iç uyluk bölgesinde ve göğüs altı bölgesinde yaygındır. Burada renk değişikliğinin nedeni, hem tekrarlanan hafif sürtünmeden kaynaklanan cildin yaralanması hem de cildin tekrar tekrar ovulduğu zaman meydana gelen cildin zorunlu kalınlaşmasıdır.
Ovalanmış cilt daha fazla kahverengi pigment oluşturduğundan ve kalınlaşmış cilt kahverengi pigmentli daha fazla cilt hücresi katmanı içerdiğinden, iki hiperpigmentasyon nedeni olduğu için koyu lekelerin rengi belirginleşir. Buradaki tedavi, melanin üretimini azaltmak için bir ağartıcı ve melanin dolu hücrelerin fazladan katmanlarını çıkarmak için bir glikolik eksfoliant gerektirir.
Yüzdeki Koyu Lekelerin Sebepleri Nelerdir?
Ciltteki koyu lekelerin ilk sebebi güneşe maruz kalmaktır. En yaygın neden, güneşin UV ışınlarına doğrudan maruz kalmasıdır.
Bir diğer koyu leke nedeni ise melazma adı verilen bir cilt rahatsızlığıdır. Koyu lekeler ayrıca melazma gibi belirli cilt durumlarının bir sonucu olabilir. Bu kadınlarda daha yaygındır ve vücudun bölgelerinde küçük yama şeklinde renk değişikliğine neden olur. Genellikle hamilelik sırasında görülür.
Bir diğer lekelenme nedeni ise ilaçlardır. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve psikotrop ilaçlar gibi bazı ilaçlar hiper pigmentasyona yol açabilir.
Bazen sivilce ve akne alevlenmeleri sonrasında koyu lekeler geride kalabilir. Bu genellikle zamanla kaybolur. Daha açık ten tonlarına sahip insanlar kırmızı lekeler ya da mor lekelere sahip olma eğilimindedir. Koyu tenli olan insanlar genel olarak kahverengi lekelere sahiptir. Bir yara, zamanla kaybolan koyu lekenin arkasında da kalabilir.
Cildinizde kullandıklarınız konusunda daima dikkatli olmalısınız. Bazı cilt bakımı ürünleri ve kozmetik ürünleri ciltte tahrişe neden olabilir ve arkasında koyu bir leke bırakabilir.
Yüzde Oluşan Koyu Lekeleri Önlemenin Yolları
Yüzde oluşan koyu lekeleri önlemek için aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz.
Yaraların kabuklarını kaldırmayın ve sivilceleri sıkmayın
Biliyorum, direnmek neredeyse imkansız. Ancak geçmişte yaraların kabuklarını kaldırdıysanız ya da sivilceleri sıktıysanız çirkin sonucu bilirsiniz. Aylarca süren cilt travmasının bir sonucu olarak iltihaplı kırmızı veya kahverengi bir leke cildinizde kalır.
Bunun yerine, ellerinizi, yüzünüzden uzak tutun ve sivilcelerinizi yüzde bir hidrokortizon kremi ile tedavi edin. Bu kremi herhangi bir eczaneden alabilirsiniz. Bu bir anti-enflamatuar kremdir. Bu nedenle kızarıklığı ve şişliği yatıştırır ve klasik akne lekesi tedavilerinin aksine, cildinizi kurutmaz veya tahriş etmez. Çünkü ciltte kuruluk ya da tahriş daha fazla hiperpigmentasyon yaratabilir).
Hidrokolloid silikon yara bandı da cildiniz için iyi bir seçenek olabilir. Bu küçük yara bantları, yaraların ve sivilcelerin iyileşmesi için nemli bir ortam yaratır ve cildinizi bakterilerden ve kirli parmaklarınızdan korur.
Kimyasal bir peeling kullanın
Yüzünüzü ovmak bir scrub kullanmak yerine kimyasal peeling yaptırın veya kendiniz yapın. Üzgünüm ancak genellikle koyu lekelere ve hiperpigmentasyona eğilimli ciltler için çok agresiftir ve bunun yerine kendinize kimyasal bir peeling yapmak en iyisidir.
Kimyasal peelingler ve kimyasal eksfoliyatörler arasında alfa hidroksi asitler (glikolik ve laktik asitler gibi), beta hidroksi asitler (salisilik asit) ve meyve özlerinden elde edilen enzimler bulunur. Her üçü de, cildinizin yüzeyindeki ölü, renksiz hücreleri bir arada tutan tutkalın çözülmesine yardımcı olur ve daha net, daha parlak, çok daha ışıltılı bir cildiniz olmasını sağlar.
Ayrıca, yüzeydeki ölü hücreleri yok ederek, cildiniz daha sonra uyguladığınız leke tedavilerini veya parlatıcı serumları daha iyi emebilir ve bu da onları daha etkili hale getirmeye yardımcı olur.
Genel bir kural olarak, akneden kaynaklanan koyu lekeler salisilik asit ile kimyasal bir eksfoliatör kullanmaktan yararlanabilir (bileşen anti-enflamatuardır ve gözeneklerden fazla yağı temizlemeye yardımcı olur). UV hasarından kaynaklanan koyu lekeler için glikolik asit gibi maddeler kullanın. AHA ile peeling yapmaktan daha iyidir.
Yüz aydınlatıcı bir serum satın alın
Sivilceleri sıkmaktan veya güneşten veya eski akne alevlenmelerinden kaynaklanan koyu lekeler haftalar sonra solmaya başlar. Bu, en kötüsüdür. Ancak koyu lekeleri düzeltme serumu kullanarak bu sorundan daha hızlı kurtulabilirsiniz. C vitamini, retinol, traneksamik asit ve kojik asit gibi cildi parlak hale getiren ve aydınlatan bileşenlere sahip cilt bakım ürünleri kullanmak, bu süreci önemli ölçüde hızlandırabilir ve koyu lekelerin daha hızlı solmasına yardımcı olabilir.
Güneş kremini günlük olarak kullanın
Bu listenin tamamında uygulayacağınız en önemli kural güneş koruyucu krem kullanmaktır. SPF 30 veya daha fazlasına sahip geniş spektrumlu bir güneş kremini her gün kullanın. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanmak yalnızca cilt kanserini önlemeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda cildinizi zararlı UV ışınlarından korur. Güneşin UV ışınlarına yanıt olarak, hücreler cildinizin yanmasını önlemek için koruyucu pigment veya melanin gönderir. Bu süreci “bronzlaşma” olarak biliyorsunuz ama gerçekten cildiniz kendini korumaya çalışıyor.
Parlayan bronz renginizi sevmekle birlikte, cildinizin katmanlarının derinliklerinde olduğunu bilin ancak daha sonra yüzünüzde küçük koyu lekeler olarak ortaya çıkacak güneş hasarınız var. Ayrıca şunu da bilmelisiniz ki, akne alevlenmeleri sonrası enflamatuar hiperpigmentasyon yüzde 100 güneş yüzünden daha da kötüleşir. Bu nedenle kısır döngünün oluşmasını önlemek için güneş kremi sürmek bir zorunluluktur.
Şems Arslan Lekelere Karşı Domates Maskesi
Şems Arslan lekeler için maske tariflerinden en etkilisi domates maskesidir. Şems Arslan lekeler için maske reçetelerinden birisi domatesin gücünü kullanılır. Bu maskeyle cildin pigmentini dengelemek mümkündür. Bu maskeyi düzenli olarak uygularsanız, hem koyu lekeleri iyileştirmiş hem de doğal olarak bir bronzluk elde etmiş olacaksınız.
Bu maskeyi yapmak için bir adet domatesi bir cam kasede rendeleyin. Domates rendesinin içine dört tane küp şeker ilave edin ve şekerler eriyene kadar karıştırın. Bir tatlı kaşığı kaymaklı ve tatlı yoğurdu, bir yemek kaşığı hindistan cevizini ve dört damla hindistan cevizi yağını kaseye ekleyin. Son olarak tüm bu malzemelere bir yemek kaşığı bebe pudrası ilave edin ve tüm bu bileşenleri bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. Koyu ve yoğun kıvamlı olan bu maskenin kıvamı daha akışkan olursa biraz daha bebe pudrası ekleyebilirsiniz.
Şems Arslan lekeler için maske tariflerinden en önemlisini uygulamak için öncelikle bir küvete çok sıcak suyu doldurun. Sıcak suyun buharını yüzünüze tutun ve başınıza bir havlu kapatın. Daha sonra cildinize peeling yapın. Son olarak bu maskeyi cildinize bir fırçayla uygulayın ve maske kuruyunca bir kat daha maske sürün. İkinci kat maske de kuruyunca bir kat daha maske uygulayın. Yani toplam olarak üç kat maske uygulamanız gerekir. Bu maskeyi cildinizde otuz dakika bekletin. Ardından bol suyla yüzünüzü durulayın ve ardından nemlendirici krem uygulayın. Bu maskeyi gece yatmadan önce ve haftada iki defa yapabilirsiniz.
Şems Arslan Lekeler İçin Maydanoz Suyu Maskesi Tarifi
Şems Arslan lekeler için maske tariflerinden birisi de ciltteki güneş lekeleri ve hamilelik lekeleri gibi koyu lekeleri gidermek için kullanılır.
Bu maskeyi hazırlamak için bir cam kavanozun içine yarım çay bardağı maydanoz suyu, yarım çay bardağı bal ve yarım çay bardağı limon suyunu alın. Bu malzemeleri iyice karıştırın. Bu solüsyonun içine gazlı bezi batırdıktan sonra yüzünüze tampon yapın. Daha sonra tekrar gazlı bezi solüsyona batırın ve tekrar gazlı bezi yüzünüze tampon yaparak uygulayın. Ardından gazlı bezi, yüzünüze yerleştirin ve yedi dakika bekletin. Son olarak gazlı bezi yüzünüzden alın ve cildinizi maden suyu ile temizleyin. Bu maskeyi haftada dört defa yapın.
Şems Arslan Lekeler İçin Portakal Suyu Maskesi Tarifi
Başka bir Şems Arslan lekeler için maske tarifinde ise portakal suyu var. Bu maskeyi hazırlamak için bir cam kavanozun içinde bir çay kaşığı portakal suyu, bir yemek kaşığı mısır unu, bir çay kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı bal, bir yumurta beyazı ve bir çay kaşığı zerdeçalı tahta bir kaşıkla tamamen homojen olana kadar karıştırın. Bu maskeyi ellerinizle cildinize sürün. Tamamen kuruyunca cildinizden maskeyi soyun ve temizleyin. Yüzünüzü soğuk suyla duruladıktan sonra nemlendirici krem uygulamayı unutmayın. Eğer dışarı çıkacaksanız mutlaka güneş koruyucu krem uygulayın.
Begonya YouTube kanalımızı takip etmeyi unutmayın!