Hayvanlar Alemi

Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Tüysüz kedi olarak da bilinen Sfenks kedisi (Sphynx kedisi), kökenleri çok yeni olan bir kedi ırkıdır. Özel görünümü birçok kedi severi büyülemiştir. Görünümü biraz tuhaf ama sahibine tutkulu ve çok cana yakın bir kedi türüdür. Sfenks Kedisi bakımı, beslenmesi ve üremesi hakkında tüm bilgilere göz atalım.

Sfenks Kedisi Hakkında Genel Bilgiler
Sfenks Kedisi Hakkında Genel Bilgiler

Sfenks Kedisi Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel adı Canadian Sphynx olan Sfenks kedisi, çok popüler ve sevilen bir kedidir. Bu kediye çıplak kedi veya tüysüz kedi denmektedir. Ana vatanı Kanada olup bakımı iyi olursa 12 ila 14 yıl arasında yaşayabilirler. 20 yıl yaşayan örnekleri vardır. Orta boy kedi ırkına girer ve yaklaşık 4 kg bir ağırlığa sahiptir.

Sfenks kedisi, Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Dışarıda olmak gibi bir kaygısı olmayıp tam bir ev kedisidir. bu yüzden fırsat bulursa kaçma eğilimi yoktur. Abur cuburlar ve fazla mama verilirse kilo alma eğilimi vardır. Sessiz bir kedi türü olan Sfenks kedisi, miyavlama huyu yoktur. Yalnızlıktan muzdariptir ve sürekli yanında sahibinin olmasını ve onunla ilgilenmesini ister.

Reklamlar
Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Sfenks Kedisi İdeal Yaşam Alanı Ve Yaşam Tarzı

Sfenks kedisi, çok özel ihtiyaçları olan bir kedidir. Bunun için bu cinsin ideal yaşam tarzını bilmek önemlidir. Vücudunda tüy olmadığı göz önüne alındığında, tam bir ev kedisidir.

Sfenks kedisi, soğukta acı çeker ve battaniyeler, yastıklar arasında ya da insanların kollarında uyumayı sever. Bu kediyi, düşük sıcaklıklardan daha iyi korumak için kazaklar, paltolar ve kulübeler kullanabilirsiniz.

Aşırı kiloya meyilli olduğu için, fiziksel aktivite yapabilecek ve enerjisini atabileceği bir ortam sağlanması gerekir. Tırmalama tahtası ve oyuncaklarla bulunduğu ortam zenginleştirilmelidir.

Sfenks Kedisi Özellikleri
Sfenks Kedisi Özellikleri

Sfenks Kedisi Özellikleri

Öncelikle kürkü hakkında bir açıklama yapmak gerekiyor. Aslında bu kedinin tamamen tüysüz bir kedi olduğu söylenemez. Bazı örnekler bacaklarda, burunda, testislerde, kuyrukta ve kulaklarda tüyler ile kaplıdır.

Reklamlar

Sfenks kedisi, kaslı yapılı ve orta kemikli orta boy bir kedidir. Orta uzunlukta boyun da hafif kavisli ve kuvvetlidir. Yetişkin Sfenks kedisi 30 ila 35 cm arasında değişen bir boya ve 3 ila 6 kg arasında bir ağırlığa ulaşır.

Sphynx kedisi, burnu ve ağzı orantılı olarak biraz uzundur ve çok belirgin elmacık kemiklerine sahiptir. Ayrıca kulakları yarasayı andırır; dik ve sivridir. Bu tüysüz kedinin gözleri iri, limon şeklindedir ve en az kulakları kadar aralıklıdır. Sfenks kedisinin renkleri beyaz, tarçın, açık kahverengi, çikolata, gri, siyah ve krem rengi olabilir.

Ayrıca, Sfenks kedisini, derisine temas ettiğinizde açığa çıkan duyumlara göre ayırt etmek mümkündür. Bu kediyi okşama deneyimi, yumuşak, kaymaz bir malzemeye dokunma deneyimine çok benzer. Bazı türlerde, dokunuşta balmumuna dokunuyor gibi hissedersiniz. Sfenks kedisi, vücudu hafif bir tüyle kaplandığında derisine dokunduğunuzda, bir şeftaliyi okşamaya çok benzer.

Sfenks kedisi, bacakları orta uzunlukta, güçlü ve kaslı görünür. Ayaklar oval bir şekle ve insanlara çok benzeyen uzun, ince parmaklara sahiptir.

Sfenks Kedisi Kökenleri Ve Tarihi

Tüysüz kedi, Sfenks kedisi farklı cins kedilerin çaprazlanması sonucunda, çekinik bir genin neden olduğu spontan bir mutasyonun sonucu ortaya çıkmıştır.

Yetiştiriciler bu nedenle 1970’lerde bu cinsin yavrularını fiziksel özelliklerine göre, ayırmaya başladılar. Bu seçici genler ile şuan ki Sfenks kedisi güçlü ve ayrıcalıklı bir kedi türü haline geldi. Avrupa’da ırkın ilk resmileşmesi 2001 yılında olmuştur ve kendi başına bir kedi ırkı olarak tanınmıştır.

Sfenks Kedisi Karakteri
Sfenks Kedisi Karakteri

Sfenks Kedisi Karakteri

Sfenks kedisi, yalnızca eşsiz görünümüyle değil, aynı zamanda karşı konulmaz bir mizacı ile de öne çıkan bir kedidir. Oyun oynamayı ve akrobasiye bayılır. Sarılmayı ve insan sıcaklığını çok seven bu kedi, fiziksel teması sever ve sürekli olarak ailenin tüm üyelerinden arkadaşlık ve ilgi bekler.

Bu nedenle, kendisini çeşitli oyunlara ve eğlencelere adayan, son derece arkadaş canlısı ve sosyal bir evcil kedidir. Sfenks kedisi, zekası sayesinde hileleri ve komutları hızlı bir şekilde öğrenebilir.

Bununla birlikte, bu kediye karşı çıkmamaya dikkat edin: Onun alanlarına ve iradesine dayatma olmaksızın saygı gösterilmelidir. Aksi takdirde, hayal kırıklığını sinirli miyavlamalarla göstermekten çekinmeyecektir.

Çocuklar Ve Diğer Hayvanlarla Uyumluluk

Geniş ve sevecen karakteri göz önüne alındığında, Sfenks kedisi, küçükler için mükemmel bir oyun arkadaşıdır.

Bu kedicik, köpeklerle ve hemcinsleriyle de iyi anlaşan kedi ırklarından biridir. Yalnızlıktan muzdarip bir kedi olduğu için, evde çocuk ve başka evcil hayvanların olması bu kedilerin hoşuna gidecektir.

Sfenks Kedisi Sağlığı

Sfenks kedisi, sağlam ve temelde sağlıklı bir kedidir. Fakat, kronik böbrek rahatsızlığı, konjenital miyopati (kas hastalığı) ve hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) gibi bu kedilerin daha yatkın olduğu bazı kalıtsal hastalıklar vardır.

Ek olarak, tüyleri olmaması nedeniyle Sfenks kedisi aşağıdaki hastalıklara yakalanabilir.

  • Enfeksiyonlar
  • Solunum sistemi hastalıkları
  • Dermatit ( yoğun bir kaşıntıya sebep olan, cilt hastalığı)
  • Güneş yanığı
  • Deri tümörleri
  • Ürtikerya pigmentoza (hücrelerin deride anormal bir şekilde birikmesi sonucu, derinin herhangi bir yerinde ortaya çıkan hastalık)

Bu kedinin kürk yapısı göz önüne alındığında, günlük hijyenine titizlikle dikkat etmek önemlidir. Özellikle cildini bir bez ve nötr bir şampuan yardımıyla temizlemek ve yağdan arındırmak gerekir.

Sfenks kedisi kulaklarının bakımı da çok önemlidir. Enfeksiyon oluşmaması ve işitme kaybını önlemek için haftada bir kez bakımı yapılması tavsiye edilir.

Sfenks Kedisi Beslenmesi
Sfenks Kedisi Beslenmesi

Sfenks Kedisi Beslenmesi

Sfenks kedisi, diğer tüm kediler gibi etçil bir hayvandır. Bunun için ideal beslenmesi, hayvansal kaynaklı proteinler, taurin içeren gıdalar, yağlar ve karbonhidratlar içermelidir. Özellikle taurin takviyeleri bu kedi türü için çok önemlidir.

Tüyü olmaması nedeniyle Sfenks kedisinin metabolizması çok hızlıdır. Bu nedenle diğer ırklara kıyasla önemli bir iştahı vardır. Bu nedenle öğünlerin gün boyunca en az 3 veya 4 ara öğün şeklinde verilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde obezite riskini azaltmaya yardımcı olursunuz. Gerekli beslenme ve vereceğiniz miktarı belirlemek için veterinerden yardım alabilirsiniz.

Sfenks Kedisi Üremesi

Sfenks kedisi cinsel olgunluğa çok erken ulaşır. Bu cinsin evde çiftleştirilmesi önerilmez. Aslında risk, yavruların genetik hastalıklar geliştirmesidir. Bu kedilerin yavruluk döneminde yaşadığı hastalıklar genlerinden, ondan doğacak yavrulara geçmektedir. Yani yaşadığı hastalıklar genetik olmaktadır. Bu nedenle uzman bir yetiştiriciden sahiplenmek gerekir.

Gebelik süreleri 62-68 gün sürer ve 3 ila 6 yavru doğmaktadır. Yavrular çok çabuk gelişirler ve sadece 4 hafta gibi kısa sürede sütten kesilirler.

Sfenks Kedisi Fiyatı

Sfenks kedisi yavruları şuan 3000 ila 6000 TL arasında satılmaktadır. Gösteri ve yarışmalarda kullanılmak için yurt dışından yetişkin Sfenks kedisi getirtmek isterseniz 2500 ile 5000 Euro arasında bir ücreti gözden çıkarmanız gerekir.

İlginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri 2024 Sfenks Kedisi
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx