Şifon Kumaş Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tekstil sektörü Dünya’da en hareketli sektörler arasındadır. Bunun getirdiği etkiyle beraber, günümüzde kullanılabilecek çok sayıda kumaş türü vardır. Çeşitlilik sayesinde evler ve kıyafetler daha canlı, renkli olabilir. Bunlardan bazıları şöyledir;
- Şifon Kumaş
- Parti Örme Kumaş
- Dokuma Parti Kumaş
- Kaşmir İpek Kumaş
- Jakarlı Örme Kumaş
- İnterlok Örme Kumaş
- Pötikareli Kumaş
- Filtre Kumaşı
- Fiberglas Kumaş
- Kadife Kumaş
Bunların arasından bir seçenek olan Şifon Kumaş Dünya’da yüzyıllardır hâlâ kullanılan bir seçenektir. Peki, bu kumaş nedir, nerelerde kullanılır ve sağlıklı mı?
Şifon Kumaş Nedir?
Günümüzde bazı kumaşlar eski tarihlere kadar takip edilebilir. Bunlardan bir tanesi de Şifon’dur. Birçok kişi tarafından ilk kez duyulan isim, aslında oldukça eskidir.
Peki, Şifon kumaş nedir? İlk olarak Fransa’da 1700’lü senelerde üretilen kumaş, bir dönemler sosyal konumu temsil eden, önemli bir nesne olarak kabul edilmiştir. Dokusu,
- Rayon,
- İpek,
- Pamuk,
- Suni İpek,
- Polyester,
- Sentetik gibi elyafların, dokunarak elde edilmesiyle oluşur.
Tek katlı bir dokusu olup, görünüm itibariyle ipeksi ve yumuşaktır. Görünüm itibariyle ışık geçirebilir. Yapısı oldukça incedir.
Dünya’da ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılmakla beraber, bir nedeni de alım ücretinin uygunluğudur. Dayanıklı yapısıyla beraber kişiler uzun süre, uygun fiyatlı biçimde kullanabilir.
Şifon Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Şifon, özellikleri bakımından oldukça kullanışlı yapıdadır. Fiyatı uygunken, yapısı da dayanıklıdır. Diğer nitelikleri ise maddesel bakımdan şöyledir;
- Hafiftir.
- İnce yapısı vardır.
- Havadar olduğu için, yaz aylarında rahatlıkla kullanılabilir.
- Tek katlı yapısı vardır. Bu durum aynı zamanda iç bölümün görünmesine neden olur. Şayet istemiyorsanız bu bölüme bir astar ekletmeniz mümkündür.
Kullanım alanları oldukça geniş olan Şifon,
- Abiye,
- Gömlek,
- Elbise,
- Bluz,
- Etek,
- Şal,
- Fular gibi yerlerde kullanılır.
Peki, Şifon kumaş nasıl yıkanır? Bu kumaşı yıkarken makinede 30 derece sıcaklık uygulanabilir. Eğer elde yıkayacaksanız, su ılık olmalıdır. Bunların haricinde kuru temizlemeye vermeniz de mümkündür. Kış aylarında kullanım yapılabilecek olsa da, özellikle yaz ayları tercih edilir.
Ayrıca hava geçirebilme özelliği bulunur. Bu nedenle terleme oranı da daha azdır.
Şifon Kumaş Sağlıklı Mı?
Sağlık günümüzde her şeyden önce gelir. Dolayısıyla kumaş alacak kişiler, sağlık durumunu da mutlaka inceler. Bu bakımdan Şifon, tek katlı yapısıyla leke tutmaz. Böylece hem kire, hem de lekeyle gelen mikroplara karşı daha iyi koruma sağlar.
Ayrıca her kumaşta olduğu gibi kullanım esnasında hijyen kurallarına dikkat edilmeli, düzenli biçimde yıkanmalıdır. Böylece daha sağlıklı bir kullanım elde edilebilir.
Peki, bu kumaşın fiyatı ne kadar? Kumaşların fiyatı da satın alım öncesinde büyük önem taşır. Eğer terzilik yeteneklerinize güveniyorsanız ya da özel bir terziniz varsa, alıp bundan bir giysi hazırlamanız mümkündür.
Üstelik fiyatı da diğer kumaşlarla kıyaslandığında daha uygundur. Böylece gerek parça başı, gerekse top şeklinde olmanız mümkün olur.
Şifon Kumaş Yorumları
Günümüzde bir ürün almak isteyen kişi öncelikle onu kullananların görüşlerine başvurur. Bunlara internetten ulaşmak oldukça kolaydır. Kumaş aslen Fransız olduğu için, İngilizce aramalar ilgili daha fazla yoruma ulaşmanızı sağlar.
Ek olarak internette bunun satışını yapan mağazalara bakıp, yorumları incelemek de mümkündür. Şifon kumaş yorumları sayesinde ürüne dair her bilgiyi edinmeniz mümkündür. Bunlara gerek olumlu, gerekse olumsuz görüşler dâhildir.
Yazımızı beğendiyseniz, Dokuma Kumaş Çeşitleri adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Bizi ayrıca Instagram’dan da takip edebilirsiniz: begonyakadin