Sigara Bırakmak İsteyenlere Öneriler
İçerdiği yüksek orandaki nikotinle sigara, bağımlılık yaratan zararlı maddeler arasında yer alır. İçerisindeki zehirli ve kanserojen madde sayısı 4800’ü aşan sigara, insan sağlığı ve vücudu için oldukça zararlı olan ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de binlerce insanın sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Küçük yaşlardaki bireylerden, yetişkinlere kadar herkeste, büyük sağlık sorunlarına sebep olan bir bağımlılık yaratabilir.
Sigarayı bırakmak isteyen bireylerin izlemesi gereken çeşitli yöntemler vardır. Peki sigarayı bırakmak için ne yapılabilir? Öncelikle psikolojik olarak bir kararlılık gerekmektedir. Arzunuza ve sigara bağımlılığınıza uygun bir plan oluşturarak bu bağımlılıktan kurtulabilirsiniz. Çeşitli besin seçimleri ve sosyal hayat düzenlemeleri de bu süreçte işinizi kolaylaştıracaktır. İlk etapta sigara tüketiminizi azaltarak, süreç için vücudunuzu hazır hale getirebilirsiniz. Bunlara ek olarak yapabileceğiniz diğer yöntemler şu şekildedir;
- Egzersiz yapmak,
- Doğa yürüyüşlerine çıkmak,
- Sakız çiğnemek,
- Bol su içmek
- Sigara içmeyen aile ve arkadaş çevresiyle zaman geçirmek,
gibi yöntemlerde sigarayı bırakmanız da size fayda sağlayabilir. Unutmayın ki sigarayı bırakmak, tamamen sizin eliniz de olan ve sizin azim ve kararlılığınızın doğrultusunda olumlu sonuçlar verebilecek bir süreçtir.
Sigara Bırakma Süreci
Sigara bırakma süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi için daha kolay ve sıkıntısız atlatılabilen bir süreçken, kimi bireyler için daha zorlu ve yorucu olabilir. Sigara bırakmaya karar verilen süreçte, bireylerde ısrarlı bir şekilde sigara tüketme arzusu görülse de bunun önüne geçilmesi kritik bir önem taşır. Aile ve arkadaş desteğine kişisel kararlılıkta eklendiği zaman zorlu görünen günlerin üstesinden rahatlıkla gelinebilir. Bunun yanı sıra alanında uzman doktorların da bu süreçte yardımına başvurmak, zor görünen bu dönemin atlatılmasında da etkili olacaktır.
Sigara Bırakma Sürecinde Karşılaşılan Zorluklar
Sigarayı bırakma sürecinde karşılaşılan zorluklar olarak şunları sıralayabiliriz; stres, öfke ve gerginlik gibi negatif duygular, iştahsızlık ya da aşırı iştahlı olma, baş dönmesi, kabızlık ve vücut direncinin düşmesi, metabolizma hızınıza bağlı olarak kilo alma ya da kilo kaybetme ve bağımlılık yapıcı ihtimali olan maddelere ve alışkanlıklara eğilim.
Sigarayı Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler
Sigarayı bırakmaya karar verdiniz ama bu zorlu sürece nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman işinizi kolaylaştıracak, size bu süreçte yardımcı olabilecek altın niteliğinde, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyeler içeriğimize bir göz atalım. Öncelikli olarak;
- Sigarayı bırakmak için kendinize bir zaman dilimi, tarih belirleyin,
- Belirlediğiniz tarihten 2 ya da 3 hafta öncesinde nikotin oranı düşük farklı bir sigara markasına geçin,
- Sigaranın tamamını içmek yerine yarısını içerek hedefinizi kendinize hatırlatın,
- Kendinize yeni alışkanlıklar edinin (örn: puzzle, örgü, satranç vb.)
- Pilates, yoga veya kişisel gelişime yönelik kurslara katılın,
- Kahve, çay gibi içecekler yerine, daha sağlıklı olan bitki çayları, süt ve meyve suları tercih edin,
- Evinizi, kıyafetlerinizi ve arabanızı temizleyerek size sigarayı hatırlatacak ortamlardan uzak durun,
Tüm bu yukarıda saymış olduğumuz tavsiyelerin yanı sıra, ağız ve diş bakımınızı yaptırın. Sauna, hamam ve duş alarak kendinizi rahatlatın. Çevrenize sigara bırakma sürecinizden bahsedin ve onlardan da sizin için gerekli motivasyon ve desteği sağlamalarını isteyin. Sigarayı bırakmak için size ücretsiz hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi gibi kuruluşlara başvurabilir ya da 115 YEDAM Danışma hattından yardım alabilirsiniz. Sigaranın zararları başlıklı yazıları tekrar tekrar okuyarak sağlığınıza ve kendinize verdiğiniz zararı ve sigarayı neden bırakmaya karar verdiğinizin farkında olun.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler Neler?
Instagram hesabımız: https://www.instagram.com/begonyakadin/