Çiçekler

Siklamen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Siklamen çiçeği, hoş görünümlü bodur bir bitkidir. Özellikle çoğu hava koşuluna dayanıklılık göstermesi ile ön plana çıkan siklamen pek çok alanda yetiştirilebilmektedir. Bahçeler, parklar, ev, balkon gibi çeşitli mekânlarda siklamen çiçeği yetiştirmek mümkündür.

Siklamen Çiçeği Bakımı
Siklamen Çiçeği Bakımı

Siklamen Çiçeği Bakımı

Siklamen çiçeği, zorlu bakım gerektirmeyen nadir çiçeklerden bir tanesidir. Zira pek çok çiçek yaz aylarındaki sıcaktan ve kış aylarındaki soğuktan aşırı düzeyde etkilenirken, siklamen dayanıklılığını korumaktadır. Bunun yanı sıra doğada da yetişebildiği için süs bitkileri kadar narin değildir. Ancak yine de bakım yapılması tavsiye edilir. Siklamen çiçeği bakımı doğru yapıldığı müddetçe bitkiniz zarar görmeyecek ve her yıl bir önceki yıla kıyasla daha fazla çiçeklenecektir.

Siklamen Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Siklamen çiçeği, süs bitkisi olarak bilinen ancak çay olarak da tüketilebilen bir çiçektir. Adet gecikmesi yaşayan kadınlar için söktürücü niteliği taşımaktadır. Ancak bu durum için tüketilmeden önce mutlaka bir uzman doktorun tavsiyesi alınmalıdır. Adet söktürücü özelliğinin yanı sıra hazımsızlığı gidermekte, bağırsakların normal fonksiyonlarında çalışmasını sağlamakta ve sindirim sistemini düzenlemektedir. Siklamen, hem güzel görünümlü bir çiçek hem de şifa kaynağıdır.

Reklamlar

İlginizi çekebilir: Kardelen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Siklamen Çiçeği Ne Zaman Açar?

Siklamen Çiçeği Ne Zaman Açar?

Siklamen çiçeği, eylül aylarının sonlarına doğru hareketlenmeye başlamaktadır. O anki hava sıcaklığı ve diğer koşullara bağlı olarak ekim ayının baş ya da ortalarında çiçek açma gözlemlenebilmektedir. Ancak çok sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, siklamen açmak için serin havaları bekleyecektir. Çiçek açmaya başladığı zaman serin bir alana koyulması gerekmektedir. Ayrıca siklamen çiçeğini dolaylı güneş ışığından maruz bırakmamaya da özen göstermelisiniz.

Siklamen Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Siklamen çiçeği, yaz aylarında uyku dönemine girmektedir. Eğer bitkiniz yaz aylarında çiçek açmıyor ve bu durum sizi endişelendiriyorsa, bu durumun normal bir döngü olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Siklamen, kış aylarında çiçek açmakta ve sıcak zamanlarda uyku dönemine girmektedir. Bu dönemlerde bitkiler ölmez yalnızca hava şartlarının kendileri için düzelmesini beklerler. Bu nedenle uyku döneminde bitki canlandırmak mümkün değildir.
Siklamen çiçek açtığı dönemlerde cansız hale gelmişse, bakımının düzgün yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. Fazla sıcak hava, doğrudan güneş ışığı, yanlış toprak veya saksı seçimi, sulama gibi nedenlerden dolayı bitkiniz sararıp solabilir ya da çürüyerek ölebilir. Bu gibi durumlarda olumsuz bir sonuç almamak için bitkinize doğru bakım yaptığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Siklamen çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Bitki beslemeyi seven bireylerin hiç zorlanmayacağı bir bakım süreci bulunmaktadır. İlk defa siklamen yetiştirecek insanlar da bazı hususlara dikkat ederek bitkilerini sağlıklı bir şekilde büyütebilir ve çoğaltabilir. Siklamen bakımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Reklamlar
  • Siklamen humuslu topraklardan hoşlanmaktadır. Bitki besini açısından zengin ve geçirgen topraklara dikilen siklamen daha sağlıklı ve hızlı büyümektedir.
  • Siklamen saksının altında mutlaka tahliye delikleri ve saksı tablası olmalıdır. Siklamen, kendi ihtiyacı kadar olan suyu aldıktan sonra, arta kalan su tahliye edilmezse, bitki kökü çürümeye başlar.
  • Siklamen saksısı seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise saksının büyüklüğü olacaktır. Siklamen için büyük saksılara gerek olmamaktadır. Hatta büyük saksı seçimi bitkinizin büyümesini engelleyebilir.
  • Siklameni sularken bitkinin üzerine su değirmemeli ve yalnızca toprağı ıslatmalısınız. Eğer su çok olursa kök soğanı çürüyecektir. Eğer bitkinin gövde ve yaprak kısımlarına su değerse,  su çürükleri oluşabilir.
  • Siklamen yaz aylarında haftada 2 defa, kıs aylarında ise haftada bir defa toprak nemlenecek şekilde sulanmalıdır.
  • Siklamene sık gübreleme yapılmamalıdır. Fazla gübre, bitkinin boğulmasına neden olacaktır.
  • Bitkinizi serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Pencere önü, balkon ya da bahçe siklamen için ideal olacaktır.
Siklamen Çiçeği Tohumu
Siklamen Çiçeği Tohumu

Siklamen Çiçeği Tohumu

Siklamen, tohumdan yetiştirilebilen bir bitkidir. Siklamen bitkisinin taç yaprağından çıkan ve genellikle toprağa düşen tohumlar, çimlendirilerek tekrar büyütülebilmektedir. Siklamenin kök tarafındaki yumrudan yapılan çoğaltma işlemleri de mümkün olmaktadır. Hatta pek çok insan tohum çimlendirmek yerine kök soğanını filizlendirmektedir.

Siklamen çiçeği tohumu kullanarak yeni bitki yetiştirmek isteyen bireyler, çiçeklerden dökülen tohumları humuslu bir toprağın 2 ya da 3 cm altına serpiştirerek dikebilmektedir. Bu işlem ağustos aylarında yapılırsa daha iyi bir sonuç alınabilmektedir.

Siklamen Çiçeği Neden Kurur?

Siklamen oldukça dayanıklı bir bitki olsa da, yanlış bakım nedeniyle kuruyabilmektedir. Çok su istemeyen bu bitki, uzun süre boyunca susuz bırakılırsa solacaktır. Bu noktada toprağın da büyük bir etkisi vardır. Eğer toprak çok sert ve kum yapılıysa, bitki su alamayacağı için kuruma eğilimi gösterecektir. Ayrıca güneş ışığına çok maruz kalan siklamen dayanamaz ve sararmaya başlar.
Siklamenin solması durumunda budama işlemi yapılmalı ve zarar görmüş yapraklar temizlenmelidir. Eğer budama yapılmazsa, çiçeğin eski sağlığına dönmesi oldukça zor olacaktır. Bitkinizin yanlış bakımını çok geç olmadan düzeltirseniz, bitkinizin normale dönme şansı artacaktır.

Siklamen Çiçeği Nerede Durmalı?

Siklamen, daha önce de bahsettiğimiz gibi çok dayanıklı bir bitki türüdür. Diğer çiçeklere nazaran soğuk havaları daha çok seven siklamen, evde bakılıyorsa balkonda, dışarıda bakılıyorsa nispeten az güneş alan bir bölgede durmalıdır.
Siklamen her ne kadar dayanıklı olsa da sert rüzgârlara karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle balkonda bakılması ve balkonun duvar dibine yerleştirilmesi ideal olacaktır. Bu sayede hem rüzgâr hem de fazla güneş kesilmiş olacaktır. Ancak direkt güneş ışığına bırakılırsa, sıfırın altındaki derecelere maruz kalırsa ya da sert rüzgârlar ile karşılaşırsa, bitkinizin dayanıklılığı gidecektir. Bu nedenle normal hava şartlarının çok altında ya da üstünde bir ortamda bulunmamalıdır.   

Bu yazımızı beğendiyseniz Nergis Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Siklamen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2024 Siklamen Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx