Sağlık

Sinir Sıkışması Nedir? Sinir Sıkışması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Yapılır? Karpal Tünel Sendromu Nedir? Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır?

Reklamlar

Ağrı, uyuşukluk gibi belirtilere neden olan sinir sıkışması nedir konusunu ele alacağız. Sinir sıkışması bir sinir lifinin baskı altında kalması ve sıkışmasıdır. Bu durumdan çoğunlukla vücudun bir yeri etkilenir. Kollar, bacaklar veya gövde etkilenebilir. Sinir sıkışması meydana geldikten sonra ağrı, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler oluşabilir

Sinir sıkışmasına çoğunlukla travmalar sebep olmaktadır. Travmaların dışında romatoid artrit, şeker hastalığı ve tiroid bezi ile ilgili hipotiroidizm rahatsızlıkları da sinir sıkışmasına sebep olmaktadır.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması bir sinire oluşan baskıdan dolayı kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Baskı sonucunda sinirler olumsuz etkilenerek ağrı, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük durumları meydana gelebilmektedir.

Reklamlar

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu çok sık rastlanan bir sinir sıkışmasıdır. Median ismi verilen yapının el bileği Sinir sıkışması meydana gelen bölgeye göre değişir. En sık yaşanan sinir sıkışması sendromları şu şekildedir;

Kolun üst bölümünden baş parmak bölümüne kadarki alana yayılan hastalığın adı Karpal tünel sendromudur. Bu sebepten bilekten geçiş hizasında karpal tünel isimli bir durum oluşur. Elimizin bileğinde oluşan ve ödeme benzeyen şekilde tünel içindeki sinirlere ekstra basınç ile oluşarak zaman zaman karpal tünel sendromuna sebebiyet verir.

Meralgia Paresthetica

Uyluk bölgemizin hissiyat siniri olan lateral femoral kutanöz isimli sinir, yol olarak alt ekstremitedenin geçtiği bölgede bir barkı ile karşılaşırsa meraljia parestetika ismi ile tanımlanan sinir sıkışması oluşur. Bahsi geçen bu hastalıkta uyluk bölgesinin dışında ağrılar ve duyu kayıpları oluşur. Genel olarak tek taraflı hissedilen bir durumdur bu.

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması nedir ve neden olur sorusundan sonra sinir sıkışması belirtilerine göz atalım. Sinir sıkışması sonunda etkilenen yere göre semptomlarda değişecektir. Boyunda sinir sıkışması olursa ağrı omuza doğru yansır. Bu durum servikal radikülopati olarak isimlendirilir. Bunların yanında da birçok belirti de meydana gelebilir;

Reklamlar
  • Boyunda omuzda ve kollarda yanma şeklinde ağrı görülebilir.
  • Baş hareket ettikçe ağrının şiddeti de artıp azalabilir.
  • El bileğinde ve parmaklarda karıncalanma görülebilir.
  • Kol ve omuz bölgesindeki kaslar güçsüz kalabilir.
  • El, kol veya omuz bölgelerinde his kaybı meydana gelebilir.
Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması servikal radikülopati hastalığından kaynaklanıyorsa hasta ellerini başına koyduğunda belirtiler hafifleyecektir. Bunun nedeni de elin başın üzerine gelmesi ile sinir üzerindeki basının azalmasıdır.

Eğer dirsekte kübital tünel sendromu meydana gelirse bunun belirtileri hastanın dirseğini bükmesi ile artacaktır. Ve oluşacak sorunlar el ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük ve koordinasyon sorunlarıdır. Bu rahatsızlığın belirtileri bu şekildedir.

En çok görülen sinir sıkışması karpal tünel sendromudur. Ve kadınlarda çok görülmektedir. Bu rahatsızlık olması durumunda el ve kol ağrıları geceleri artabilir. Ağrının yanında elektriklenme, güçsüzlük veya nesneleri kavrayamama gibi sorunlar meydana gelebilir. Karpal tünel sendromunun semptomları gelip geçici bir özellik gösterir. Sinir sıkışması zaman içerisinde şiddetlendikçe şikayetler ortaya çıkar ve devam etme süresinde ağrıda bir artış meydana gelebilir.

Bacaklarda oluşan sinir sıkışmalarına siyatik ismi verilir. Bu sinir vücudun en büyük siniridir. Siyatik siniri leğen kemiği bölgesinden başlayarak bacaklardan aşağı devam eder. Eğer ağrı uyluk kemiğinin arka kısmından başlıyor ve kalçadan aşağıya da yayılıyorsa bu bel ağrısı siyatiğe işarettir. Siyatik ilerlerse bacaklarda güçsüzlük ve uyuşukluk gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.

Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?

Sinir sıkışması çoğunlukla yaralanma sonucunda meydana gelmektedir. Ve yaralanmaların büyük bir kısmı da kişinin mesleğine bağlı olarak oluşmaktadır. Mesela uzun zaman bilgisayar başında yazı yazan kişilerde klavye ve mouse kullanımına bağlı olarak el bileğinde karpal tünel sendromu gelişme ihtimalinde artış olabilir. Bu durumların dışında birden gelişen zorlama veya kemik kırığı gibi durumlarda sinirler üzerinde bir basınç meydana gelerek sıkışma oluşabilir.

Önceden oluşan travmalar ve kazalar sinirlere baskı yaparak siniri besleyen kan akışı da kesilebilir. Bunun sonucunda çevre dokuları ödem olur ve şişer, siniri saran miyelin kılıfta hasar oluşması ya da sinir hücresinde meydana gelen yapısal değişiklikler nedeniyle oluşabilir. Bu değişiklikler sonucunda da sinirin elektriksel bilgiyi alma ve iletme gibi işlevleri olumsuz olarak etkilenir. Sonrasında da ağrı ve uyuşukluk ve fonksiyon kayıpları ortaya çıkabilmektedir.

Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir
Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir

Önceden oluşan travmalar tekrarlayabildiği gibi bunların yanında başka rahatsızlıkların ve sağlık ile ilgili durumların devamı sırasında sinir sıkışması meydana gelebileceği için dikkatli olunmalıdır;

  • Şeker hastalığı
  • Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar
  • Tiroid fonksiyon bozuklukları
  • Tümör ya da kistlerin direkt olarak baskı yapması
  • Gebelik veya menopoz
  • Obezite
  • Konjenital (doğuştan gelen) defektler
  • Sinir hastalıkları

Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Yapılır?

Sinir sıkışması rahatsızlığının tespit edilmesi için doktorlar tarafından ilk olarak fiziki muayene yapılır ve hastanın tıbbi öyküsü dinlenecektir. Fiziki muayene sonrasında etkilenen yerlere çeşitli hareket testleri uygulanır. Ve muayene sonrasın sıkışma sorununun tam olarak netleşmesi için bazı tetkiklere başvurulur. Bu tetikler;

Sinir İletim Çalışmaları

Sinir sıkışması rahatsızlığının tespiti için elektriksel sinir uyarılarının ölçümünü ve işlevini değerlendirmek için sinir iletim çalışmaları yapılır. Bu tetkik için cildin üzerine elektrotlar yerleştirilir. Sinirin üzerinden az miktarda bir akım geçer ve bu sırada oluşan elektriksel yanıt kaydedilir. Doktorlarda bu yanıtı kaydedip değerlendirerek ilgili sinirde olası bir hasar varlığını tespit edebilir.

Elektromiyografi (EMG)

EMG yönteminde iğneye benzeyen elektrotlar kasların üzerine yerleştirilir. EMG testinin amacı kasların dinlenme ve aktiflik halindeki elektriksel aktivitesini ölçmektir. Test sonucuna göre kaslardaki sinirlerde sorun olup olmadığı tespit edilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)

Manyetik rezonans görüntüleme ile radyo dalgaları verilerek kuvvetli bir manyetik alanda vücudun yapıları ayrıntılı olarak incelenir.  MRI yöntemi ile özellikle sinir kökünün baskısı görülebilir. Bu yöntem sayesinde ganglion kistleri, eklem yüzeyi ya da kas yapılarındaki büyümeler, ödem, damar hastalıkları ve sinir yapısındaki değişiklikler tespit edilebilir.

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır?

Sinir sıkışması tespit edilmesi halinde tedavi aşamasına geçilir. Bu aşama iki gruptan oluşmaktadır. Bunlar cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerdir. Cerrahi olmayan tedaviler ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi uygulamalarıdır. Ve ağrıyı arttıracak hareketlerden uzak durarak, ev işlerinde uygun hareketler ile şikayetleri arttıran hareketleri azaltarak şikayetlerinizi arttırmayan hareketleri tercih ederseniz belirtileri, rahatsızlığınızı kontrol altına alabileceksiniz. Ayrıca sinir sıkışmasını arttıran bir diğer neden obezite olduğu için diyet yapıp kilo vererek sinir sıkışmasında vücut ağırlığının azaltılması şikayetlerin iyileştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır
Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır

Fizik tedavi uygulanarak hastaların sinir sıkışması sorunu olan bölgesine esneklik, güç ve hareket açıklığının artması sağlanır. Bu tedavi sonucunda ağrı ve uyuşukluk gibi belirtilerde de iyileşme meydana gelebilir. El, ayak gibi uzuvlarda oluşan sinir sıkışmaları durumunda gece uykuda farketmeden yapılacak zorlayıcı hareketlerin önlenmesi için atel uygulamaları fayda sağlayabilir. Non-steroid anti inflamatuarlar veya kortikosteroid benzeri ilaçlar, sinir sıkışması olan kişilerde hekimler tarafından reçetelendirilen ilaçlar arasında yer alırlar. Bu ilaçlar sinirin sıkıştığı bölgedeki ödemin azalmasına ve iltihaplanmanın baskılanmasına destek olur.

Cerrahi yöntemlerin dışında sonuç alınamayan vakalarda sıkıntı olan bölge için rahatlatan ameliyatlar yapılır. Ve ameliyatlar sonucunda etkilenen noktalar tespit edilerek bu bölgedeki bağ doku veya yumuşak dokunun bir kısmı çıkartılarak sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanabilir.

Sinir Sıkışması nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Bu yazımız sizler için faydalı bilgiler verdiyse bir diğer yazımız olan mide yanması neden olur? konulu yazımız da sizler için faydalı olacaktır. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Sinir Sıkışması Nedir? Sinir Sıkışması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? 2024 Sinir Sıkışması
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx