Cilt Bakımı

Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Reklamlar

Ergenlik döneminde birçok insanın yaşadığı problemlerden bir tanesi olan sivilce nasıl geçer sorusu, kişinin zor zamanlar geçirmesine neden olabilmektedir. Sivilce nedeniyle görüntüsünün bozulduğunu düşünen kişi, bu nedenle sivilcelerinden kurtulmak ister. Ergenlik döneminde çıkan sivilceler, genellikle bir süre sonra gitmekte ve kişi, bu anlamda rahat bir nefes alabilmektedir. Fakat sivilcenin tek nedeni kişinin ergenlik döneminde bulunması değildir. Sivilce nedenleri ile ilgili şu şekilde bir sıralama yapmak mümkündür:

  • Stres
  • Bilhassa kadınlarda hormonal dengesizliklere neden olan rahatsızlıklar
  • Yoğun bir şekilde kozmetik ürünlerin kullanılması
  • Genetik faktörler
  • Bazı ilaçların uzun bir süre ve dengesiz bir şekilde kullanılması
  • Yanlış bir şekilde beslenme
  • Adet dönemi
  • Düzenli bir şekilde kafa bandı ya da sırt çantası vb. cilt alanına baskı uygulayan nesnelerin kullanılması

Bu faktörler sivilce oluşuma neden olabilmektedir. Bilindiği gibi sivilce; çoğunlukla yüz, sırt, göğüs ve üst kollar gibi alanlarda oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. İnsanları psikolojik olarak etkileyen bu rahatsızlık, çoğunlukla yağlı ciltlerde meydana gelse de tüm cilt tiplerinde sivilcenin oluşabilmesini mümkündür. Gözeneklerin yağ ile tıkanması ve yağ ile beslenen bakterilerin cilt üzerinde artması sonucu oluşan sivilcenin iltihaplı bir kabarcık olduğu bilinmektedir. Peki sivilce nasıl geçer?

Sivilcenin farklı türleri bulunmakta olup bu türler bağlamında tedavisi de çeşitlilik gösterebilmektedir. Sivilce türleri genel olarak şu başlıklar altında karşımıza çıkmaktadır:

Reklamlar
  • Mikrokistler, Kapalı Komedonlar
  • Açık Komedonlar
  • Papüller: İltihaplı Kırmızı Sivilceler
  • Püstüller: İltihaplı Sarı Sivilceler
  • Nodüller

Bu sivilcelerden mikrokistler çoğunlukla beyaz nokta olarak bilinmektedir. Öte yandan püstüller içerisinde iltihap bulunan sivilcelerdir ve içerisindeki iltihabın alınması sonrasında bu tür sivilceler kaybolabilmektedir. Nodüller ise büyük ve iltihaplı yuvarlak sivilcelerdir. Bu türlere göre sivilce tedavisi uygulanmakta olduğu için sivilce sorunu ile uğraşan kişilerin doktora gitmesi çok önemlidir.

Deri Altı Sivilce
Deri Altı Sivilce

Deri Altı Sivilce

Cildin dışında ucu bulunmayan deri altı sivilce cilt gözeneğinin kirli ve yağlı olmasından ötürü meydana gelmektedir. Deri altında oluşan sivilcelerin meydana gelme sebepleri oldukça fazladır. Bunlar; ergenlik sürecinde vücutta yaşanan hormonal değişiklikler, beslenme biçiminde yoğun bir şekilde hayvansal ve bitkisel yağlar tüketilmesi, antrenman sonrasında kişinin uzun süre terli bir şekilde durması, içerisinde trans yağı bulunan ürünlerin sıklıkla tüketilmesi, regl döneminde vücutta hormonal değişikliklerin yaşanması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Deri altı kör sivilceler, bazı kimseler tarafından yanlış yöntemler dahilinde patlatılmaya çalışılmaktadır. Fakat bu durum oldukça tehlikelidir. Uzmanlar, deri altı sivilcelerini patlatmak isteyen kişileri bazı konularda uyarmaktadır. Cilt altında bulunan sivilceler deri altındaki sinirlere çok yakındır. Bunun yanı sıra bu tür sivilceler iltihaplı olduğu için kana karışma riski bulunmaktadır. Bu unsurların tamamı, deri altı kör sivilceler için kişilerin cilt doktoruna görünmesini gerektirmektedir.

Kör Sivilce

Cildin altında çok derinlerde olan kör sivilce, kistik nodül ya da akne olarak bilinmektedir. Bu sivilcelerin cildin derinlerinde yer alması, irini açığa çıkarmamasına neden olmaktadır. Bu sivilcelerin sinirlere yakın olması çok fazla ağrı yapmasına ve kişinin acı çekmesine neden olmaktadır. Ağrılı olmasından dolayı birçok kişi, bu sivilcelere çeşitli yöntemler dahilinde açmaya çalışmaktadır. Fakat bu işlemlerin çok tehlikeli olduğunu ve doktor müdahalesi olmadan bir şey yapılmaması gerektiğini belirtmek gerekmektedir.

Reklamlar
Ucu Çıkmayan Sivilce
Ucu Çıkmayan Sivilce

Ucu Çıkmayan Sivilce

Ucu çıkmayan sivilce, oldukça ağrılı sivilcelerdir ve bu sivilcelerin irini açığa çıkmaz. Cildin derinlerinde bulunan ve sinirlere yakın olan bu sivilcelerin kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Ucu çıkmayan sivilcelerin evde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Sivilcenin bulunduğu alana tropikal bir krem kullanılabilir.
  • Buz kompresi denenebilir.
  • Ilık kompres ile birlikte sivilcenin neden olduğu ağrı azalabilir.

Kişi, yukarıdaki yöntemleri kullanarak ucu çıkmayan sivilce tedavisi uygulayabilmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki sivilcenin açılması ya da patlatılmaya çalışılması oldukça sakıncalıdır. Yukarıdaki yöntemlere rağmen sivilcenin geçmediğini fark eden kişinin kısa sürede doktora görünmesi gerekmektedir.

Sivilce Nasıl Geçer? 

Kör Sivilce Nasıl Geçer

Kör sivilce bağlamında çeşitli tedavi yöntemleri bulunsa da bu yöntemlerden en etkilisi doktora gitmektir. Fakat uzmanlar, evde kör sivilce tedavisi ile ilgili çeşitli teknikler sunmaktadır. Bunlardan bir tanesi deri altı sivilcenin günde minimum 5 kere soğuk buz ile kompres edilmesidir. Bu yöntem dahilinde kişilerin soğuk kompresi sivilce çevresine uygulaması ve sivilcenin tam üzerine bir baskı uygulamaması gerekmektedir.

Kör sivilce tedavilerinden bir diğeri de sivilcenin bulunduğu alana tropikal krem sürülmesidir. Bu yöntemler, kişilerin evde uygulayabileceği yöntemlerdir. Bunların yanı sıra çeşitli bitkisel yöntemler de bulunmakta olup bunlardan bir tanesi, çay ağacı yağının günde 3 kere sivilce çevresine sürülmesidir. Fakat uzmanların önermediği yöntemlerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Ucu Olmayan Sert Sivilce Nasıl Geçer

Ucu olmayan şiş sivilceler, oldukça ağrılıdır ve bu nedenle kişiler pek çok problemi birden yaşamaktadır. Bu sivilcelerin içerisinde iltihap bulunmakta ve kişinin sivilcenin bulunduğu alana dokunması ile birlikte büyük bir acı ortaya çıkmaktadır. Ucu olmayan sert sivilce, kistleşmiş sivilce olarak da bilinmektedir.

Uzmanlar, ucu olmayan sert sivilcelerin tedavisinde soğuk kompres önermektedir. Bu bağlamda kişi, buz ile sivilcenin etrafına soğuk kompres uygulayabilir. Bu yöntem dışında şu başlıklar altında değerlendirilebilen farklı yöntemler de bulunmaktadır:

  • Bilindiği üzere karbonat, doğal bir anti bakteriyeldir. Bu nedenle 1-2 yemek kaşığı karbonat üzerine su ilave edilerek hamurumsu bir kıvam elde edilerek bu karışımın sivilceye uygulanması mümkündür.
  • Yastık yüzü sık sık değiştirilmelidir.
  • Sivilcenin üzerine doğal sirke uygulaması yapılabilmektedir.
  • Elma sirkesi, ciltteki PH miktarını dengelemekte ve ciltteki sebum artışını önlemektedir. Bu nedenle pamuk üzerine bir iki damla olacak şekilde damlatılan elma sirkesi ile kistik sivilcelerin temizlenmesi mümkündür.

Bu yöntemler dahilinde ucu olmayan sivilce sert tedavisi yapılabilmektedir. Uzmanlar, kistik sivilcelerin kesinlikle patlatılmaması gerektiğini ifade ettiği için bu yöntemden kaçınılması gerekmektedir.

Sivilce Şişliği Nasıl Geçer?
Sivilce Şişliği Nasıl Geçer?

Sivilce Şişliği Nasıl Geçer?

Sivilcelerin neden olduğu şişlikler, pek çok kişinin rahatsız olmasına neden olduğu için sivilce şişliğinin nasıl giderildiği merak edilmektedir. Bu bağlamda çeşitli geçici çözümler bulunmaktadır. Bu çözümlerden ilki, sivilcenin bulunduğu alana ıslatılmış poşet çay konulmasıdır. Poşet çay, bu yöntem dahilinde 1 dakika suda bekletilir, ardından sudan çıkartılarak içerisindeki suyun gitmesi amacı ile poşet çay sıkma işlemi yapılır. Poşet çayın soğumasından sonra kişi, sivilcenin bulunduğu alana poşet çay koyarak sivilce şişliğini giderebilmektedir.

Sivilce şişliği nasıl geçer sorusu bağlamında bir diğer yöntem de buz tüpü kullanımıdır. Buzluktan çıkartılan ve 1-2 dakika bekletilen buz, sivilcenin bulunduğu alana konulmalıdır. Bu sayede kısa süreli de olsa sivilce şişliği giderilmiş olacaktır. Besin takviyesi olarak sınıflandırılan serrapeptase kullanımı, sivilcenin iltihabını azaltmaktadır. İpekböceğinden elde edilen bu doğal kimyasal, şişlik giderme konusunda etkili olabilmektedir.

Bu yöntemler dahilinde sivilce şişliği giderilebilse de uzmanlar tarafından önerilmeyen yöntemlerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Çıkmayan Sivilce

Çıkmayan sivilce, deri altından bulunan ve ağrıya neden olan bir sivilce türüdür. Bu sivilceler, derinin çok fazla altında yer almakta, bu durum da sivilcelerin sinire yakın olmasına neden olmaktadır. Çok fazla ağrılı olan bu sivilcelerin patlatılmaması ve uygun tedavi yöntemleri dahilinde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Uç Vermeyen Sivilce Nasıl Geçer?

Uç vermeyen sivilce nasıl geçer? Ağrılı ve acılı bir sivilce türüdür ve bu sivilcelerin irin adı verilen kısmı deri altından çıkmamaktadır. Deri içerisinde yer aldıkları ve sinire yakın oldukları için çok fazla ağrıya neden olduğu için çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu konuda ön plana çıkan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak gerekmektedir:

  • Sivilce çevresine yapılacak buz kompleksi
  • Çeşitli bitkisel ürünlerin kullanımı
  • Ilık kompleks uygulanması
  • Çay ağacı yağı ile tedavi
  • Bal ile elma püresi maskesi
  • Yüzün temizlenmesi

Bu yöntemler ile uç vermeyen sivilcenin tedavi edilmesi mümkündür. Fakat bilinmeyen yöntemlerin kullanılması önerilmemektedir.

Ağrılı Sivilce
Ağrılı Sivilce

Ağrılı Sivilce

Ağrılı sivilceler, içerisinde iltihap bulunan sivilcelerdir. Bunlardan bir tanesi olan kistler, iltihaplı sivilcelerin en ağrılı olanıdır. Cildin derinlerinde oluşur ve kırmızı ya da beyaz renktedir. Ciltte leke veya komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra ağrılı sivilcelerden bir diğeri de nodüller olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirgin bir merkezi olmayan nodüller, sert ve iltihaplı yumrulardır. Cilt gözeneklerinde bulunan tıkanma, cilt altındaki dokulara zarar verdiği zaman görülmektedir. Ciltte koyu lekeler veya yara izine neden olabilmektedir.

Yeni Çıkmaya Başlayan Sivilce

Bilindiği gibi yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl kökleri içerisinde bulunmaktadır. Bu bezlerin cilde açılan kanalları bulunmakta, bu kanalların tıkanması sonucunda ciltte çeşitli problemler meydana gelmektedir. Bu sorunlar, sivilce olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağ bezlerinden salgınan sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı an birikmekte ve bu durum sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

Yeni çıkmaya başlayan sivilce, çoğunlukla uç kısmı dışarıda olduğu için rahatlıkla belli olmaktadır. Bunun yanı sıra genel olarak bu sivilcelerin kırmızı renk ile kendini belli ettiğini ifade etmek mümkündür.

Deri Altı Sivilce Şişliği Nasıl Geçer?

Deri altı sivilcelerin ciltte şişliğe neden olduğu bilinmektedir. Birçok kişi, deri altı sivilce şişliği nasıl geçer sorusunu sormakta ve yaşadıkları sorundan kurtulmak istemektedir. Deri altından yer alan şişliklerin giderilmesinde ön plana çıkan yöntem soğuk kompleks uygulamasıdır. Sivilcenin bulunduğu alana buz tedavisi uygulandığında şişlik kısa sürede giderilebilmektedir. Bunun yanı sıra suda bekletilmiş, sonrasında suyu çıkartılmış olan poşet çayın sivilce alanına uygulanması da etkili bir yöntemdir.

Sivilceyi Olgunlaştırmak için

Sivilceyi olgunlaştırmak için en etkili yöntem, kişinin doktora görünmesidir. Evde uygulanacak yöntemlerin cilde zarar verebilmesi mümkündür. Bu nedenle kişinin cilt doktoru ya da dermatoloğa görünmesi çok önemlidir.

Büyük Sivilce Nasıl Geçer?
Büyük Sivilce Nasıl Geçer?

Büyük Sivilce Nasıl Geçer?

Büyük sivilceler, kişinin acı çekmesine neden olduğu için uzmanlar tarafından önerilen çeşitli yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Fakat en etkili yöntemin doktorun önereceği tedai yöntemleri olduğunu söylemek gerekmektedir. Büyük sivilce nasıl geçer sorusu bağlamında kullanılabilecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Su ile karıştırılmış karbonat kullanımı
  • Limon suyu ile sivilce alanının temizlenmesi
  • Sivilce alanına aloe vera jeli sürülmesi
  • Çay ağacı yağının sivilce alanına sürülmesi

Bu yöntemlerden herhangi biri kullanılabilmektedir.

İltihaplı Sivilce Patlatılmalı mı?

İltihaplı sivilce nasıl geçer? İltihaplı sivilce kesinlikle patlatılmamalı. Gözenekler ölü cilt hücreleri, sebum, bakteri ya da irin nedeni ile tıkandığında iltihaplı sivilceler ortaya çıkmaktadır. Sivilcenin sıkılması, bütün döküntüler folikülün derinliklerine gidebilmektedir. Bunun yanı sıra sivilcenin sıkılması, cilt üzerinde leke ya da iz kalmasına neden olabilmektedir.

Sivilce için Ne İyi Gelir? Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce nasıl geçer? Bunun için çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi çay ağacı yağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra karbonat, limon suyu ve aloe vera jeli de sivilce tedavisi konusunda etkili olabilmektedir.

Sivilce Nasıl Patlatılmalı?
Sivilce Nasıl Patlatılmalı?

Sivilce Nasıl Patlatılmalı?

Sivilce patlatma konusunda çeşitli uzmanlar iğne ile paralel bir şekilde sivilce üzerinde delik açılmasını önermektedir. Fakat yine de bu konuda uzmana görünmek en etkili yöntemdir.

Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce Nedenleri ve Tedavisi adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. En İyi Cilt Beyazlatıcı Kremler adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce Nedenleri ve Tedavisi 2025 sivilce nasıl geçer
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx