Cilt Bakımı

Solaryum Nedir, Zararları Nelerdir?

Reklamlar

Solaryum sık kullanılan bir bronzlaşma yöntemidir. Sizlerle solaryum nedir, zararları nelerdir ele alacağız. Solaryum ultraviyole ışınlarını kullanan cihazlar ile yapılmaktadır. Solaryum cihazları kabin şeklindedir ve içine girilerek kısa sürede 5 – 10- 15 dakika gibi zamanlarda yapay bir şekilde bronzlaşmaya yardımcı olur. Solaryum ifadesi bronzlaştırmak için ultraviyole ışınlar kullanan yataklar ve ayak kabinleri için kullanılmaktadır.

Solaryum kabinleri yüksek miktarda UVA radyasyonları içerir. Bir miktar da UVB radyasyonları saçar. Çünkü kullanılan lambalar bu özelliktedir. Bu ışınlar güneşten gelse de zararlı, solaryum cihazından gelse de zararlıdır. Cilt rahatsızlıklarına hatta deri kanserine, cildin yaşlanmasına sebep olabilirler.

Solaryum Nedir, Zararları Nelerdir?

Yani bu nedenle solaryum güvenli bir bronzlaşma yöntemi değildir. Solaryum sırasında vücudumuza isabet eden UV ışınları deri kanserine yakalanma riskini arttırır. Ayrıca solaryum; göz yaralanmalarına, deride güneş yanıkları, tahriş, kızarıklık ve kabarıklık gibi ani görülen hasarlara sebep olabilir. Güneş ışınları cildimizde olumsuz etkilere neden olabildiği gibi solaryumda da bu durumlar geçerlidir. Çünkü ikisinde de ultraviyole ışınlara maruz kalırsınız. Bu nedenle çok sağlıklı bir bronzlaşma yöntemi yoktur.

Reklamlar

Cilt rahatsızlıkları ile solaryum arasındaki ilişki daha sonradan anlaşılmıştır. Öncelerden güneş ışınlarının zararlı olduğu bilinse de solaryumun zararları daha sonra öğrenilmiştir. Bunun nedeni solaryumun daha yeni bir bronzlaşma yöntemi olması popülerliği ve hayatımıza sonradan dahil olmasıdır. Ticari olarak solaryum salonlarının açılması Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’lerin sonralarında olmuştur. 1990’lı yılların sonlarından itibaren ise pek çok bilimsel veri, solaryum cihazlarının kullanımı ile kanser çeşitlerinin tümü arasındaki ilişkiyi kanıtlamışlardır.

Güneş ile bronzlaşma sırasında vücudumuza isabet eden UV ışınlarının zararlı olduğu, deri kanseri ve güneşin ultraviyole ışınlarından kaynaklı rahatsızlıklara neden olduğu sık sık söylenmektedir. Ama buna rağmen bazı kişiler de bronzlaşmanın sağlıklı olduğunu düşünmektedir.

Ultraviyole Işınları
Ultraviyole Işınları

Ultraviyole Işınlar Derinizi Nasıl Etkiler?

Ultraviyole (UV) ışınları, güneş ışınlarının bir parçasıdır ve insan derisine çeşitli şekillerde etki edebilir. UV ışınları, gözle görülemeyen, ancak insan cildi için zararlı olan yüksek enerjili elektromanyetik radyasyon dalgalardır.

UV ışınlarının en önemli etkilerinden biri, cilt kanserine neden olabilecek DNA hasarı yapabilmesidir. UV ışınları ayrıca cilt yaşlanmasına neden olabilir, ciltte kırışıklıklar, lekeler ve renk değişiklikleri gibi belirtilere neden olabilir. UV ışınları ayrıca bağışıklık sistemini baskılayabilir ve cildin doğal koruyucu bariyerini zayıflatabilir, böylece cildi enfeksiyonlara ve diğer zararlı maddelere karşı daha hassas hale getirir.

Reklamlar

Cildi UV ışınlarından korumak için, güneş koruyucu kullanmak, özellikle güneşe maruz kalınan saatlerde dışarıda şapka ve koruyucu giysi giymek ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (genellikle öğle saatleri) güneşe maruz kalınmaktan kaçınmak önerilir.

Solaryum sağlıklı ve güvenli bir bronzlaşma anlamına gelmez!

Solaryum sağlıklı ve güvenli bir bronzlaşma yöntemi değildir. Solaryum cihazları, yüksek miktarda ultraviyole (UV) ışınları kullanarak ciltteki melanin üretimini arttırarak bronzlaşma sağlar. Ancak, solaryum cihazlarından yayılan UV ışınları, doğrudan deri hücrelerine zarar verebilir ve cilt kanseri, katarakt ve diğer cilt sorunlarına yol açabilir.

Solaryum kullanımı özellikle genç yaşta başlarsa ve uzun süreler boyunca tekrarlanırsa cilt kanseri riski de önemli ölçüde artar. Solaryum cihazları, yoğun UV ışınlarından kaynaklanan yanıklar, ciltteki kızarıklık, kabarcıklar ve döküntüler gibi yan etkilere de neden olabilir.

Sağlıklı bir bronzlaşma için; güneş koruyucu kullanarak açık havada güneş ışığı altında olandır. Ancak, aşırıya kaçmadan ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde (genellikle öğle saatleri) güneşe maruz kalmaktan kaçınarak bronzlaşmak önemlidir. Ayrıca, cilt kanseri riskini azaltmak için, düzenli olarak cilt kontrolü yaptırmak da önerilir.

UVA Radyasyonu
UVA Radyasyonu ve Solaryumlar

UVA Radyasyonu ve Solaryumlar

UVA radyasyonu, güneş ışınlarının bir parçasıdır ve solaryum cihazlarından yayılan ultraviyole (UV) radyasyonunun bir bileşenidir. UVA radyasyonu, derin cilt tabakalarına işleyerek; kollajen ve elastin gibi cilt yapılarını zarar verebilir. Ayrıca, UVA radyasyonu, cildin doğal DNA yapısında hasara neden olarak cilt kanseri gelişimine katkıda bulunabilir.

Solaryum cihazları, cildi UVA ve UVB radyasyonu ile bronzlaştırmak için kullanılır. UVA radyasyonu, cildin daha derin tabakalarına etki eder, UVB radyasyonu cildin daha üst tabakalarına etki eder. UVA radyasyonu, bronzlaşmayı hızlandırmak için kullanılan solaryum cihazlarından yayılan radyasyonun büyük bir kısmı oluşturmaktadır.

Ancak, UVA radyasyonunun zararlı etkileri UVB radyasyonundan daha az bilinmektedir. Ve cilt kanseri riski taşıdığı çok bilinmemektedir. Yani solaryum cihazlarından yayılan UVA radyasyonu sağlık açısından ciddi bir risk oluşturabilir. Solaryum kullanımı, özellikle uzun süreli ve sık tekrarlanması halinde cilt kanseri gelişim riskini artırabilir. Solaryum yerine, güneş koruyucu kullanarak güneş ışığının altında doğal bir bronzlaşma sağlanması tavsiye edilir.

UVB Radyasyonu ve Solaryum

UVB radyasyonu, güneş ışınlarının bir parçasıdır ve solaryum cihazlarından yayılan ultraviyole (UV) radyasyonunun bir bileşenidir. Solaryumda UVB radyasyonu, UVA ışınlarından daha az olarak bulunur. UVB cildin yüzeysel tabakalarına işler ve cildin üst tabakalarında melanin üretimini uyararak bronzlaşmayı sağlar.

UVB radyasyonunun cilt kanseri riski taşıdığı bilinmektedir. UVB radyasyonu, ciltte yanma, kızarıklık, kabarcıklar ve döküntülere neden olabilir. Ayrıca, UVB radyasyonu cilt kanseri gelişimi için de bir risk faktörüdür.

Solaryum cihazlarından yayılan UVB radyasyonu miktarı, cihazın türüne ve ayarına bağlı olarak değişebilir. Bazı solaryum cihazları sadece UVA radyasyonu kullanırken, bazıları da UVB radyasyonu da yayabilir. Yüksek dozda UVB radyasyonu içeren solaryum cihazları, cilt yanığı riskini artırır ve cilt kanseri riskini de artırabilir.

Solaryum kullanımı yerine, güneş koruyucu kullanarak açık havada güneş ışığının altında doğal bronzlaşma tavsiye edilir. Bunun yanında güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (genellikle öğle saatleri) güneş altında kalınmamalı ve düzenli olarak cilt kontrolü yaptırılmalıdır. Bu önlemler cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Deri Kanseri ve Solaryum Kullanımının Diğer Bazı Zararları

Deri kanseri, derideki hücrelerin anormal büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan kanser türlerinden biridir. Deri kanserleri, genellikle güneş ışığına veya solaryum cihazlarından yayılan UV radyasyonunun vücuda alınması sonucu gelişebilir. Bu nedenle, solaryum kullanımı, özellikle uzun süreli ve sık tekrarlanıyorsa cilt kanseri gelişim riski de artabilir.

Bunların yanında; solaryum kullanımının diğer bazı zararları da şunlardır:

Erken yaşlanma: UVA radyasyonu, cildin doğal yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Solaryum kullanımı, ciltte kırışıklıklar, lekeler ve sarkmaların erken ortaya çıkmasına neden olabilir.

Göz hasarı: Solaryum cihazlarından yayılan UV radyasyonu, göz hasarına neden olabilir. Kısa süre UV ışını alınması durumunda bile, gözlerde tahriş, kızarıklık ve yanma hissine neden olabilir.

Bağışıklık sistemi zayıflaması: Uzun süreli ve sık tekrarlanan solaryum kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bu da vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltabilir.

Melanom riski: Melanom, cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biridir ve solaryum kullanımı melanom riskini artırabilir. Özellikle genç yaşlarda solaryum kullanımı, melanom riskini artıran en önemli faktörlerden biridir.

Bu nedenlerden dolayı solaryum kullanımı önerilmemektedir. Güneş koruyucu kullanarak açık havada güneş ışığının altında doğal bronzlaşma sağlamak daha sağlıklı bir seçenektir. Ayrıca, düzenli olarak cilt kontrolü yaptırmak, cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

D Vitamini Üretebilmek İçin Solaryuma Gerek Yoktur

D vitamini üretmek için solaryuma gerek yoktur. D vitamini, vücudun güneş ışığına maruz kaldığında cilt tarafından doğal olarak üretilen bir vitamindir. Güneş ışınlarının ciltteki bir bileşeni olan UVB, D vitamini sentezine yardımcı olur. Ancak, cilt kanseri riskini artıran UV ışınlarına maruz kalma riski nedeniyle, D vitamini üretmek için solaryum kullanımı önerilmez.

D vitamini, ayrıca besinlerden de alınabilir. Süt, yumurta, balık yağı ve bazı tahıllar gibi D vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, D vitamini takviyeleri de mevcuttur ve bu takviyeler, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

D vitamini eksikliği, kemik hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, D vitamini ihtiyacınızı karşılamak için solaryum kullanmak yerine, sağlıklı bir diyet ve D vitamini takviyeleri kullanımı gibi daha güvenli seçenekleri tercih etmek önerilir. D vitamini seviyenizi ölçmek ve uygun takviyeleri almak için doktorunuzla konuşmanız da faydalı olabilir.

Solaryum Riskinden Kaçının

Cildinizin doğal rengini sevin ve bronzlaşmak için çabaya girmeyin. Çünkü genel olarak bronzlaşmış bir deri sağlıklı değildir. Bu nedenle cildinizi sevin ve koruyun. Aksi takdirde cilt kanserine yakalanma ihtimaliniz artar. Ancak mutlaka bronzlaşacaksanız en sağlıklısı sahte ultraviyole ışınlar barındırmayan sahte bronzlaşma ürünleri kullanmak daha faydalı olabilir. Fakat bu ürünlerin de UV ışınlarından koruma özelliği yoktur.

Solaryum ve Yasaklar

Solaryum Avustralya ve Brezilya gibi ülkelerde tamamen yasaklanmıştır. Belçika, Almanya, İngiltere gibi bir çok ülkede ise 18 yaş altındakiler için solaryum yasaklanmıştır. Türkiye’de de 18 yaş sınırını kanunlaştırmak için 2015 yılında çalışmalara başlanışmış ancak henüz sonuçlandırılmamıştır.

Solaryum Nedir ve Solaryumun Zararları Nelerdir yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, bir başka yazımızda görüşünceye kadar hoçca kalın…

Solaryum Nedir, Zararları Nelerdir? 2025 Solaryum Nedir
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx